Listautumiset (IPO) 2023 – näin osallistut listautumisantiin

Listautumisannista käytetään lyhennettä IPO (”Initial Public Offering”). Tuhti tietopaketti listautumisesta – miten osallistua, millaisia tuottoja voi odottaa ja mitä riskejä listautumiseen liittyy? Päivitetty listautumistiedoilla 22.5.2023.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Listautumisannista käytetään lyhennettä IPO (”Initial Public Offering”). Tuhti tietopaketti listautumisesta – miten osallistua, millaisia tuottoja voi odottaa ja mitä riskejä listautumiseen liittyy? Päivitetty listautumistiedoilla 22.5.2023.

Listautumisannista käytetään lyhennettä IPO (”Initial Public Offering”), joka tarkoittaa, että yhtiö hakeutuu julkisen kaupankäynnin kohteeksi pörssiin ja tarjoaa samalla osakkeitaan yleisölle. Listautumisen jälkeen yhtiön osakkeilla voi käydä kauppaa pörssissä. Suomessa kauppaa käydään Helsingin pörssissä eli Nasdaq Helsingissä, joka on suomalaisten arvopapereiden markkinapaikka. Listautumiset tarjoavat mielenkiintoisia vaihtoehtoja sijoittajalle.

Käynnissä olevat listautumiset

Sijoittaja.fi esittelee uusimmat ja tulevat listautumiset sijoittajille. Osasta listautumista toteutamme analyysin, joka sisältää sijoittajan näkökulman.

YhtiöListautumispaikkaMerkintäaika*Lisätietoja
Ei käynnissä olevia listautumisia

*) Ylimerkintätilanteessa merkintäaika voi loppua jo ennen merkintäajan päättymistä.

2022 listautumiset päälistalle

YhtiöKaupankäyntitunnusLisätietoja
Purmo GroupPURMOAnalyysissa Purmo Groupin osake
Evli OyjEVLISijoittajasivut
Remedy Entertainment OyjREMEDYSijoittajasivut
F-Secure OyjFSECURESijoittajasivut
Koskisen OyjKOSKISijoittajasivut
Relais Group OyjRELAISSijoittajasivut

2022 listautumiset First-north -listalle

First North -markkinapaikka on osakekaupankäynnin vaihtoehtoinen markkinapaikka. Se on vaihtoehto kasvuvaiheessa oleville yhtiöille, jonka tavoitteena on usein myöhemmin pörssin päälista. First Northissa kaupankäynnin kohteena oleviin yhtiöihin sovelletaan kevyempiä vaatimuksia.

First North-listalla olevia yhtiöitä voi ostaa samalla tavalla osakevälittäjän kautta kuin päälistan osakkeita. Sijoittajan täytyy vain huomioida heikompi likviditeetti ja First North -listan osakkeiden korkeampi riski. Heikompi likviditeetti tarkoittaa sitä, että osakkeilla käydään vähemmän kauppaa.

YhtiöKaupankäyntitunnusLisätietoja
Lifa Air OyjLIFAAnalyysissa Lifa Air Oyj:n listautuminen
LapWall OyjLAPWALLAnalyysissa LapWall Oyj:n listautuminen
Haastattelussa LapWall Oyj:n johto
Witted Megacorp OyjWITTEDSijoittajasivut
Asuntosalkku OyjASUNTOSijoittajasivut
Nordic Lights Group OyjNORDLIGSijoittajasivut
Tamtron Group OyjTAMTRONSijoittajasivut

2021 listautumiset päälistalle

YhtiöKaupankäyntitunnusLisätietoja
Kreate GroupKREATEAnalyysissa Kreaten listautuminen
GoforeGOFOREAnalyysissa Goforen listautuminen
Orthex GroupORTHEXAnalyysissa Orthexin listautuminen
Sitowise GroupSITOWSAnalyysissa Sitowisen listautuminen
Enersense InternationalESENSEAnalyysissa Enersense. Osakeanti ja päälistalle siirtyminen
Haastattelussa pörssiin listautuvan Enersensen johto
Puuilo OyjPUUILOAnalyysissa Puuilon listautuminen
Purmo Group Oyj (ent. Virala Acquisition Company)PURMO (ent. VACSPAC)VAC sulautuu Purmo Groupiin. Yhtiöstä Pohjoismaiden ensimmäinen toiseen yhtiöön sulautunut SPAC
Suomen ensimmäinen SPAC listautuu. Millainen yhtiö on VAC?
Lifeline SPAC ILL1SPACSijoittajasivut

2021 listautumiset First-north -listalle

YhtiöKaupankäyntitunnusLisätietoja
Nightingale HealthHEALTHSijoittajasivut
Alexandria PankkiiriliikeALEXAnalyysissa Alexandrian listautuminen
Alexandrian johdon haastattelu
Netum GroupNETUMNetumin listautumisanti ylimerkittiin ja yhtiö sai yli 6 000 osakkeenomistajaa
Merus PowerMERUSAnalyysissa Merus Powerin listautuminen
Merus Power listautuu – johdon haastattelu
Toivo GroupTOIVOAnalyysissa Toivo Groupin listautuminen
SolwersSOLWERSAnalyysissä Solwersin listautuminen
SpinnovaSPINNAnalyysissa Spinnovan listautuminen
BioretecBRETECSijoittajasivut
EcoUpECOUPSijoittajasivut
ModulightMODUAnalyysissa Modulightin listautuminen
LoihdeLOIHDEAnalyysissa First Northiin listautunut Loihde
Loihde Oyj:n johto vastaa sijoittajien kysymyksiin
InderesINDERESSijoittajasivut
FifaxFIFAXFifax First North -listautumisannin esittely
Lemonsoft GroupLEMONAnalyysissa Lemonsoftin listautuminen
Norrhydro GroupNORRHNorrhydro Group Oyj:n First North -listautumisanti 15.11.–24.11.2021
Norrhydro suunnittelee listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle
Lamor Corporation OyjLAMORLamor Corporation Oyj:n listautumisanti
DuellDUELLSijoittajasivut
Digital Workforce Services OyjDWFSijoittajasivut
BetolarBETOLARAnalyysissa Betolarin listautuminen
Aiforia Technologies OyjAIFORIAAnalyysissa Aiforian listautuminen
Kempower OyjKEMPOWRAnalyysissa Kempowerin listautuminen

Miten osallistun listautumiseen? Osakkeiden merkintä listautumisannissa

Listautumisannissa sijoittaja voi merkitä yhtiön osakkeita. Merkintäaika kestää yleensä yhdestä kahteen viikkoon. Listautumisannissa sijoittajan ei tarvitse maksaa kaupankäyntikuluja, jotka sijoittaja tavallisesti joutuu maksamaan käydessään kauppaa osakkeilla.

Yleensä listautumisen yhteydessä on määritelty vähimmäismäärä osakkeiden merkintään. Osakkeiden merkintä tapahtuu pankin kautta, joka on mainittu listautumistiedoissa. Sijoittajalla on oltava merkintää tehtäessä arvo-osuustilillään rahat merkintää varten.

Lähes kaikki viimeaikaiset listautumiset ovat olleet ylimerkittyjä ja anti on keskeytetty ennenaikaisesti. Sijoittajan kannattaa siksi tarkistaa, milloin anti voidaan aikaisintaan keskeyttää ja tehdä merkintä ennen sitä. Kun anti ylimerkitään, yhtiö keskeyttää annin. Tästä yhtiö antaa pörssitiedotteen.

Merkintäajan päätyttyä sijoittaja saa tiedon kuinka monta osaketta sai annista. Yhtiön hallitus päättää osakkeiden jakautumisesta merkitsijöiden kesken. Yleensä merkinnät menevät suhteessa sijoitettuun summaan.

Kaupankäynti osakkeilla alkaa ennakkoon määrättynä päivänä listautumisannin jälkeen. Kauppaa käydään alemmalla tai ylemmällä hinnalla kuin merkintähinta. Jos listautumisanti on ylimerkitty, on tyypillistä, että osakkeen hinta nousee merkintähinnasta ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä, koska kysyntä osakkeelle ylittää tarjottavien osakkeiden määrän pörssissä.

Sijoittaja – tutustu yhtiöön huolella ennen merkinnän tekemistä

 • Tutustu markkinointiesitteeseen, avaintietoesitteeseen ja muihin yhtiön sijoittajamateriaaleihin
 • Tutki tunnusluvut, lue sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja yhtiön kasvunäkymät
 • Usein yhtiöt järjestävät webinaarin, jossa kerrotaan tarkemmin yhtiöstä ja listautumisesta. Se kannattaa ehdottomasti kuunnella. 
 • Sijoittaja.fi analysoi osan listautujista. Analyysit ovat aina riippumattomia ja sisältävät aina sijoittajan näkökulman. Voit tilata sähköpostiisi analyysit alla olevan lomakkeen kautta. 

Sijoittaja.fi:n Osaketyökaluun listautuva yhtiö otetaan mukaan, kun takana on riittävä pörssihistoria, jotta pisteytys on mahdollista laskea. Työkalussa ovat mukana päälistan osakkeet ja muutama poiminta First North -listalta. Osaketyökalua kannattaa hyödyntää listautuvan yhtiön vertailussa. Voit esimerkiksi hakea verrokkiyrityksiä toimialalta ja verrata niiden arvostuslukuja ja muita tunnuslukuja listautuvan yhtiön vastaaviin.

Kiinnostavat ulkomaalaiset pörssilistautumiset

Ulkomaalaisiin IPO:hin osallistuminen

Suomalainen sijoittaja voi osallistua ulkomaisiin listautumisiin oman välittäjän kautta, mikäli välittäjä tarjoaa tämän mahdollisuuden. Esimerkiksi Nordnetin kautta on pystynyt osallistumaan Pohjoismaisiin listautumisiin, kuten suosittuun Volvo Carsin listautumiseen.

Suomen rajojen ulkopuolelle lähdettäessä listautumisten määrä moninkertaistuu ja valinnanvara kasvaa. Parhaat listautumiset tapahtuvat USA:ssa Nasdaqin tai NYSE:n listoille. Valitettavasti suomalaisella sijoittajalla ei oikein ole mahdollisuutta osallistua näihin listautumisiin. Yksi palvelua tarjoava taho on Freedom Finance, mutta emme ole tutkineet tätä mahdollisuutta tarkemmin.

Markkinoilla on myös IPO ETF:iä, jolloin listautumistuotoista voi nauttia valmiin ratkaisun kautta. Yksi Euroopan listattu on First Trust IPO ETF, jonka tuottoon ja sisältöön kannattaa tutustua ennen sijoitusta.

Suositussa sijoitusalustassa, eTorossa, suosituimmat IPO-osakkeet ovat heti kaupankäynnin kohteena, kun pörssikauppa alkaa.

Tutustu eToroon

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Jos haluat osallistua laajasti IPO:hin, tee näin:

 • Avaa tili useammalle eri välittäjälle
 • Siirrä tilille rahaa
 • Merkitse osakkeita listautumisessa tai osta listautuneen yhtiön osakkeita kaupankäynnin alettua

Riskit IPO-sijoittamisessa

Listautuviin yhtiöihin sijoittamisessa pätevät samat riskit kuin osakesijoittamisessa yleensä. Osakkeen hinta voi olla pörssissä ylempi tai alempi kuin listautumisen merkintähinta. Kaupankäynnin alettua osakekurssi käyttäytyy kuin muiden pörssiosakkeiden kurssit eli se voi nousta tai laskea. Sijoittamiseen liittyy aina tappion riski.

Usein kotimaisilla listautujilla on käytössä hinnanvakauttamismekanismi, jolla pyritään siihen, ettei kurssi laskisi pörssin ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä. Jos siis sijoitat kotimaisiin listautujiin ja myyt osakkeet ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä, tappion todennäköisyys on pieni.

Listautumisbuumi

Toisinaan osakemarkkinoilla on ns. listautumisbuumi. Silloin pörssiin tulee uusia osakkeita solkenaan, mikä lisää riskiä. Ensinnäkin sijoittajat voivat joutua myymään olemassa olevia osakkeitaan saadakseen rahaa listautumisanteihin osallistumiseen. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti jo pörssissä olevien osakkeiden kursseihin.

Yhtiö ei ole valmis pörssiin

Listautumisbuumissa pörssiin voi myös tulla yhtiöitä, joilla ei normaalissa markkinatilanteessa olisi edellytyksiä pörssiin. Yhtiöt ovat liian pieniä, tappiollisia tai aikaisessa vaiheessa. Tällaiset yhtiöt usein pettävät ensimmäisten tulosjulkistusten aikaan ja kurssikehitys on negatiivista.

Listautuvan yhtiön hinnoittelu

Listautumisbuumissa listautuvan yhtiön nykyiset omistajat ja järjestäjät yrittävät saada mahdollisimman hyvän hinnan osakkeista. Tällöin yhtiön hinta viritetään listautumisessa mahdollisimman korkealle. Tästä tilanteesta hyötyvät lähinnä vanhat omistajat ja listautumiseen osallistuvien sijoittajien tuotto-odotus jää alhaiseksi.

Listautumisannista saadut tuotot

Sijoittaja.fi tutki syyskuussa 2021 First North -listan ja Nasdaq Helsingin päälistan listautumisannit vuodesta 2012 lähtien. Mukana ei ollut teknisiä listautumisia, kuten rinnakkaislistautumisia ja listanvaihtoja. Tutkimme ensimmäisen pörssipäivän, ensimmäisen kuukauden ja ensimmäisen vuoden tuotot. Merkintäsumma oli 5 000 euroa, mutta huomioimme leikkurin, jos listautumisanti oli ylimerkitty.

 • IPO:issa osakkeita saatiin keskimäärin 3 191 eurolla
 • Leikkuri oli keskimäärin 36,2 %
 • Ensimmäisen vuoden keskiarvotuotto oli 22,8 %
 • Sijoitussummalla painotettu keskiarvo oli 10,8 %
 • Parhaan listautujaosakkeen yhden vuoden tuotto oli 217,1 % (Musti & Mirri)
 • Heikoimman oli -71,5 % (Herantis Pharma)

Ensimmäisen päivän tuotto

 • Ensimmäisen päivän keskimääräinen tuotto oli vain vaivoin plussalla
 • Parhailla listautujilla saanut erinomaiset tuotot ensimmäisenä pörssipäivänä
 • Biotech-toimiala hankala…
Listautumisten tuotot -tutkimus

Muistilista sijoittajalle, joka suunnittelee listautumiseen osallistumista

 • Listautumisiin kannattaa osallistua
 • Tee sijoituspäätös itsenäisesti. Lue materiaalit ja analyysit sekä ennen kaikkea kuuntele yhtiön johdon esitys. Älä tee sijoituspäätöstä keskustelufoorumin kommenttien perusteella.
 • Pidä parhaat listautujat pitkään salkussa, voit lisätä omistustasi näissä ensimmäisten pörssiviikkojen aikana
 • Hyvä nyrkkisääntö parhaiden listautujien etsintään on tutkia, miten paljon listautumisanti oli ylimerkitty. Mitä enemmän kiinnostusta listautumisessa, sitä parempana sijoittajat pitävät listautujaa.
 • Muista hajautus myös listautumissa!
 • Sijoita päälistan listautujiin suuremmalla summalla kuin First North -listautujiin.
 • Epävarmemmissa tapauksissa odota ensimmäinen tulosjulkistus ennen lisäostoja. Jos suoritus on heikko, myy osake ja niele tappiot.
 • Ulkomaisiin IPO:ihin voi osallistua välittäjän kautta, esimerkiksi Nordnet tarjoaa mahdollisuuksia sijoittaa Pohjoismaisiin listautumisiin
 • USA-IPO:ihin on vaikea osallistua, mutta esimerkiksi eTorossa* ja DEGIROssa* suosituimmat listautujat ovat kaupankäynnin kohteena heti ensimmäisenä pörssipäivänä

Listautumissanasto

Sana Selite
AnkkurisijoittajatIsoja, tunnettuja sijoittajia kuten instituutioita, jotka ovat ennalta sitoutuneet merkitsemään osakkeita listautumisannissa. Vastineeksi he yleensä edellyttävät tiettyä vähimmäismäärää osakkeista.
First North Growth Market Finland -markkinapaikkaMarkkinapaikka pienille ja keskisuurille kasvuyhtiöille, jotka haluavat hankkia pääomaa, saada näkyvyyttä ja saada julkisen yhtiön uskottavuutta. First Northissa kaupankäynnin kohteena oleviin yhtiöihin sovelletaan päälistaa kevyempiä vaatimuksia.
InstituutioantiSuursijoittajille suunnattu osakeanti, johon osallistuminen vaatii listautuvan yhtiön ja annin järjestäjän määrittelemän vähimmäisosakemäärän ostamista.
IPOIPO (”Initial Public Offering”), tarkoittaa, että yhtiö hakeutuu julkisen kaupankäynnin kohteeksi pörssiin ja tarjoaa samalla osakkeitaan yleisölle. Listautumisen jälkeen yhtiön osakkeilla voi käydä kauppaa pörssissä.
LeikkuriYlikysyntätilanteessa sijoittajan osakemerkintää leikataan. Leikkurilla tarkoitetaan prosentuaalista osuutta, joka vähennetään merkinnöistä.
ListanvaihtoYhtiö vaihtaa esimerkiksi First North Growth Market Finlandista Nasdaq Helsinkiin päälistalle.
Listautuminen Arvopaperin ottaminen julkisen kaupankäynnin kohteeksi.
Listautumisvarojen käyttöKäyttökohde, johon/joihin yhtiö käyttää listautumisesta kertyneet varat.
MerkintäaikaAika, jonka kuluessa osakkeita voi merkitä. Merkintäajan yhteydessä ilmoitetaan myös aika, jolloin merkintä voidaan aikaisintaan keskeyttää, mikäli osakeanti on ylimerkitty.
MerkintähintaHinta, joka peritään arvopaperista liikkeeseen laskettaessa.
MerkintäpaikkaPaikka, jossa sijoittaja voi osallistua antiin.
MinimimerkintäMinimimäärä, minkä verran osakkeita on vähintään merkittävä, jotta antiin voi osallistua.
Nasdaq Helsinki pörssilistaHelsingin pörssin päälista, jossa noteerataan pörssin suurimmat yhtiöt. Päälistan yhtiöiden vaatimukset ovat korkeammat. Esimerkiksi kirjanpitokäytäntönä tulee olla kansainvälinen IFRS-kirjanpito.
OsakeantiYhtiö kerää varoja oman pääoman ehtoisesti laskemalla liikkeeseen uusia osakkeita.
OsakemyyntiOsakeyhtiön olemassa olevien osakkeiden myynti uusille sijoittajille. Yritysten listautuessa osakeantien ja -myyntien yhdistelmät ovat tavallisia, kun vanhat omistajat myyvät omia osakkeitaan ja samalla liikkeeseen lasketaan uusia osakkeita.
RinnakkaislistautuminenYhtiö listautuu kotimaan pörssin lisäksi myös toisen maan pörssissä esimerkiksi jos Suomessa Nasdaq Helsinkiin listautunut yhtiö listautuu tai on listautunut myös Nasdaq Stockholmiin.
Tekninen listautuminenListautuminen, joka ei sisällä osakeantia eikä osakemyyntiä. Omistajarakenne ei muutu teknisessä listautumisessa.
YlimerkintäArvopaperia merkitään yli tarjolla olevan määrän. Mikäli kyse on osakeannista, ylimerkintä johtaa tavallisesti sijoittajien alustavasti tekemien merkintäsitoumusten määrän leikkaamiseen.
YleisöantiAnti, joka on suunnattu yleisesti sijoittajille. Yleisöannissa ei ole merkintäetuoikeuksia.

Hyödyllisiä linkkejä listautumisiin liittyen

Finanssivalvonnan ohje listautumista harkitsevalle yritykselle
Pörssikurssit reaaliaikaisesti
Vertaile pörssiyritysten tunnuslukuja Osaketyökalulla
Nasdaqin ajantasainen lista: Listautumiset päälistalle
Nasdaqin ajantasainen lista: Listautumiset First North -listalle

Tilaa listautumiseen liittyvät artikkelit & listautumisanalyysit sähköpostiisi

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Parhaat osinko-osakkeet maailmalta
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat