Finnair osake: heikko tulos syöksi osakkeen pohjalukemiin

Vaikka vuoden toinen neljännes on Finnairille vilkasta sesonkia, ei se juuri näkynyt yhtiön tuloksessa. Myös Finnairin antama tulosohjeistus oli pettymys. Yhtiön osake lähti reippaaseen laskuun tuloksen jälkeen. Osake on nyt ennätyshalpa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vaikka vuoden toinen neljännes on Finnairille vilkasta sesonkia, ei se juuri näkynyt yhtiön tuloksessa. Myös Finnairin antama tulosohjeistus oli pettymys. Yhtiön osake lähti reippaaseen laskuun tuloksen jälkeen. Osake on nyt ennätyshalpa.

Finnair osake: Q2/2024 Tuloskommentti

Finnairin liikevaihto oli 766,1 milj. euroa (ennuste 786,5 milj. euroa) ja vertailukelpoinen liiketulos oli 43,6 milj. euroa (ennuste 60,9 milj. euroa). Finnair kuljetti huhti-kesäkuussa 3,0 miljoonaa matkustajaa ja katsauskauden liikevaihto kasvoi 2,3 prosenttia korkeamman lisämyynnin ja rahtiliikevaihdon myötä. Koronapandemian aikana patoutunut kysyntä on kuitenkin ehtinyt jo pitkälti purkautua, minkä lisäksi kuluttajaluottamus yleisesti on ollut jo pidemmän aikaa alhainen. Finnairin johdon mukaan nämä näkyvät nyt osin myös matkustuskysynnässä, joka on normalisoitumassa vuoden 2023 korkean kysynnän ajanjakson jälkeen

Toisella neljänneksellä Finnairin vertailukelpoinen liiketulos laski 34,1 prosenttia. Lasku johtui alentuneista lentolippujen hinnoista ja matkustajakäyttöasteen laskusta. Yhtiön operatiivinen kassavirta säilyi kuitenkin vahvana ja taloudellinen tilanne parani katsauskauden aikana toteutettujen uudelleenrahoitustoimenpiteiden tukemana.

Finnair päivitti suunnitellusti ohjeistustaan puolivuosikatsauksen yhteydessä. Yhtiö toisti aiemman ohjeistuksensa, mutta antoi sen lisäksi numeeriset arviot koko vuoden liikevaihdolle ja vertailukelpoiselle liiketulokselle. Arvion mukaan liikevaihto on vuonna 2024 välillä 3,0-3,4 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liiketulos on 110-180 miljoonaa euroa. Toistetun aiemman ohjeistuksen mukaan Finnair lisää kokonaiskapasiteettiaan noin 10 prosentilla kuluvana vuonna.

Finnair osake: Taloudelliset tavoitteet

Finnairin pitkän aikavälin tavoitteet ovat seuraavat:

  • Kuuden prosentin vertailukelpoinen liikevoittomarginaali vuoden 2025 loppuun mennessä;
  • 1-2-kertainen nettovelka suhteessa vertailukelpoiseen käyttökatteeseen vuoden 2025 loppuun mennessä;
  • Yhtiön varojenjakokyvyn palauttaminen vuodesta 2025 alkaen (vuoden 2024 tulokseen perustuen); ja
  • Hiilineutraalius vuoteen 2045 mennessä.

Finnairin osinko 2024

Finnairin osinkopolitiikan tavoitteena on maksaa suhdannesyklin aikana keskimäärin vähintään kolmasosa osakekohtaisesta tuloksesta osinkoina. Yhtiön kulloinenkin tuloskehitys ja näkymät sekä rahoitustilanne ja pääomatarpeet pyritään ottamaan huomioon yhtiön osingonjaossa.

Hallituksen ehdotuksen mukaan vuodelta 2023 ei jaeta osinkoa. Yhtiö ei ole maksanut osinkoa myöskään vuosien 2019–2022 tuloksista.

Täydennettyjen pitkän aikavälin tavoitteiden mukaan yhtiö pyrkii palauttamaan varojenjakokykynsä vuoden 2025 loppuun mennessä.

Finnairin osake Osaketyökalussa

Osaketyökalussa Finnairin osake saa tällä hetkellä melko heikot kokonaispisteet. Osakkeella on heikko momentti, ja pisteitä painaa myös osakkeen riskisyys, kasvun puute sekä pysähtynyt varojenjako. Tarkista työkalusta Finnairin osakkeen tarkempi pisteytys, sekä tutustu yhtiön tunnuslukuihin ja ennusteisiin.

Finnair osake

Jäsenille suunnatussa osiossa tarkastelemme Finnairin osaketta sijoittajan näkökulmasta. Osake on laskenut historiallisen alas, mikä tekee Finnairista mielenkiintoisen pohjilta kalastelevalle sijoittajalle.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat