Analyysi: Finnairin loppuvuosi sujui odotettua vaisummin

Finnairin tulosparannus vuoden viimeisellä neljänneksellä jäi analyytikoiden ennustetusta tasosta. Vuodelle 2024 yhtiö odottaa kansainvälisen lentoliikenteen jatkuvan kasvussa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Finnairin tulosparannus vuoden viimeisellä neljänneksellä jäi analyytikoiden ennustetusta tasosta. Vuodelle 2024 yhtiö odottaa kansainvälisen lentoliikenteen jatkuvan kasvussa.

Päivitetty 22.3.2024 osakkeiden yhdistämisen osalta

Q4/2023 – Liikevaihto ja liiketulos alle odotusten

Finnairin neljännellä kvartaalilla 2023 liikevaihto kasvoi 5,8 % edellisvuoden vastaavaan kauteen verrattuna, saavuttaen 727,2 miljoonaa euroa, jääden kuitenkin analyytikoiden 745,9 miljoonan euron liikevaihtoennusteesta. Vertailukelpoinen liiketulos parani 22,5 miljoonaan (17,9) euroon, mutta jäi niin ikään analyytikoiden 25,0 miljoonan euron ennusteesta.

Katsauskaudella matkustajamäärät kasvoivat 6,5 prosenttia 2,6 miljoonaan ja tarjotut henkilökilometrit kasvoivat 10,5 prosenttia 9 047,5 milj. kilometriin. Kassavarat laskivat merkittävästi pääasiassa suurten takaisinmaksujen ja investointien vuoksi, mutta omavaraisuusaste parani 15,6 %:iin (9,9).

Vuoden 2024 osalta Finnair suunnittelee lisäävänsä kapasiteettiaan yli 10 %, keskittyen erityisesti Aasiaan ja Eurooppaan. Liikevaihdon odotetaan kasvavan jonkin verran kapasiteettia hitaammin vuonna 2024. Kansainvälisen lentoliikenteen odotetaan jatkavan kasvuaan kuluvana vuonna, mutta vuotta varjostavat myös riskit inflaation ja korkotason nousun vaikutuksista kysyntään ja kustannuksiin.

Finnair toteutti käänteisen splitin osakkeelle

Finnair toteutti 21.3.2024 osakkeilleen käänteisen splitin, missä jokainen sata osaketta yhdistettiin yhdeksi uudeksi osakkeeksi. Järjestely ei vaikuttanut yhtiön omaan pääomaan tai sijoittajien Finnair-omistusten arvoon, mutta järjestelyn myötä osakkeen hinta nousi noin kolmesta sentistä lähelle kolmen euron tasoa. Lue tästä artikkelista tarkemmin.

Finnair toteutti 570 miljoonan euron merkintäoikeusannin

Vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä Finnair toteutti 570 miljoonan euron merkintäoikeusannin, josta kerättyjä varoja käytettiin yhtiön taseen ja taloudellisen aseman vahvistamiseen. Yhtiön strategiaa tukevan osakeannin jälkeen yhtiö maksoi muun muassa loput valtion myöntämästä 400 miljoonan euron pääomalainasta takaisin, minkä jälkeen Finnairilla ei enää ole oman pääoman ehtoisia velkainstrumentteja. Yhtiö maksoi myös ylimääräisen 120 miljoonan euron takaisinmaksuerän 600 miljoonan euron TyEL-lainasta.

Yhtiön johdon mukaan Finnairin tase on näiden toimenpiteiden sekä vahvan koko vuoden tuloksen ja kassavirran myötä aiempaa terveempi. Myös yhtiön rahoituskulut ovat pienentyneet.

Päivitetty strategia ja pitkän aikavälin tavoitteet

Finnair uudisti vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä vuoteen 2025 ulottuvaa strategiaansa pandemian sekä suljetun Venäjän ilmatilan vaikutusten vuoksi. Uusi strategia tähtää kannattavuuden palauttamiseen ja kilpailukykyisen lentoyhtiön rakentamiseen suljetusta Venäjän ilmatilasta riippumatta. Se pitää sisällään neljä pääteemaa, jotka ovat tasapainoisempi verkosto ja laivaston optimointi, yksikkötuottojen vahvistaminen, yksikkökustannusten pienentäminen ja vastuullisuus. 

Vuoden 2023 kesäkuussa Finnair antoi positiivisen tulosvaroituksen, jonka yhteydessä yhtiö nosti sekä koko vuoden 2023 tulosohjaustaan. Parantuneen tulosnäkymän myötä yhtiö myös arvioi sen saavuttavan strategiansa mukaisen väh. 5 %:n vertailukelpoisen liikevoittomarginaalitavoitteen 12-18 kk ennakoitua aiemmin. Q2-tulosjulkaisun yhteydessä Finnair ilmoittikin sen nostavan strategista kannattavuustavoitettaan 6 %:n vertailukelpoiseen liikevoittomarginaaliin vuoden 2025 loppuun mennessä.

Perjantain 6.10.2023 tiedotesarjassa Finnair myös täydensi taloudellisia tavoitteitaan.

Tiedotteen perusteella yhtiön pitkän aikavälin tavoitteet ovat seuraavat:

  • 6 prosentin vertailukelpoinen liikevoittomarginaali vuoden 2025 loppuun mennessä;
  • 1-2-kertainen nettovelka suhteessa vertailukelpoiseen käyttökatteeseen vuoden 2025 loppuun mennessä;
  • Yhtiön varojenjakokyvyn palauttaminen vuodesta 2025 alkaen (vuoden 2024 tulokseen perustuen); ja
  • Hiilineutraalius vuoteen 2045 mennessä.

Finnairin osake

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Finnairin osakekurssia on viime vuosien aikana kurittanut sekä koronapandemia että Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Vuosi 2023 sujui kuitenkin pitkälti positiivisissa merkeissä. Merkit inflaation taittumisesta, positiiviset kvartaalitulokset sekä merkit kysyntätilanteen parantumisesta nostivat osaketta koko vuoden ensimmäisen puoliskon.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat