Kempower nousi Helsingin pörssin päälistalle

Kempower siirsi osakkeensa First North -markkinapaikalta Nasdaq Helsinki pörssilistalle tänään 12.6.2024. Miten sujui osakkeen ensimmäinen kaupankäyntipäivä päälistalla?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kempower siirsi osakkeensa First North -markkinapaikalta Nasdaq Helsinki pörssilistalle tänään 12.6.2024. Miten sujui osakkeen ensimmäinen kaupankäyntipäivä päälistalla?

Kaupankäynti päälistalla alkoi tänään 12.6.2024

Kempowerin osake on siirtynyt tänään keskiviikkona Helsingin pörssin päälistalle. Yhtiö kertoi suunnitelmistaan päälistalle siirtymistä Q1-tulosjulkistuksen yhteydessä. Yhtiön mukaan pörssilistalle siirtyminen mahdollistaa Kempowerin kasvustrategian toteuttamista, ja samalla siirtymän odotetaan lisäävän osakkeiden likviditeettiä ja tuovan lisänäkyvyyttä.

Kempowerin osake on tähän saakka ollut listattuna Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalla. Päälistalla olevilta yhtiöiltä vaaditaan IFRS-raportointia ja myös sijoitusviestinnän vaatimukset ovat First North -listaa tiukemmat.

Kempowerin matkaan First Northissa mahtui draamankaarta

Sähköajoneuvojen latauslaitteita valmistava Kempower listautui Nasdaq Helsinki First North Growth Finland -markkinapaikalle joulukuussa 2021. Yhtiön noin kahden ja puolen vuoden pörssihistoriaan on mahtunut niin hurmosta kuin pettymystä. Vahvaa kasvupotentiaalia osoittaneen Kempowerin osake lähti kirittämään nousuvauhtiaan jo vuoden 2022 lopulla. Positiivinen tulosvaroitus ja todella merkittävä ohjauksen korotus löivät lisää lämpöä koneeseen, ja osake suorastaan raketoi kevään ja kesän 2023 aikana.

Syksy ja Kempowerin kolmannen vuosineljänneksen tulos saivat kuitenkin kurssiraketin nokan kääntymään. Tilauskannan tyrehtyminen ja suurimman osakkeenomistaja Kemppi Groupin asettuminen myyntilaitaan säikäyttivät sijoittajat, ja Kempowerin osake lähti rytisten jyrkään alamäkeen loppuvuonna 2023.

Kempowerin osakekurssi viimeisen kolmen vuoden aikana.
Kuva: Sijoittaja360

Osake haki loppuvuoden 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana suuntaa 30 euron kieppeillä, mutta Q4-tulos romahdutti kurssia yli 25 % helmikuussa. Lisää vauhtia syöksyyn antoi Kempowerin julkaisema negatiivinen tulosvaroitus ennen Q1-tulosta. Suomen poliittiiset lakot sekä haastavan markkinaympäristön jarruttelema kysyntätilanne painoivat ensimmäisen neljänneksen tulosta, joka jäi kauas edeltävän vuoden tasosta. Lue analyysi Q1-tuloksesta tästä.

Q1-tuloksen jälkeen osake oli myös kovassa laskussa ja kurssi kävi 17 euron kieppeillä. Nämä jäivät osakekurssin pohjakosketukseksi ja kurssi lähti tulosjulkaisun jälkeen tasaiseen nousuun. Kurssi kävi lähentelemässä jo 25 euron rajaa.

Mitä luvassa? – Sijoittajan näkökulma

Kempowerin siirtyminen Helsingin pörssin päälistalle ei ollut suuri yllätys, sillä yhtiön yli miljardin euron markkina-arvo on ollut selvästi First North Finlandin isoin. Maata mullistavia muutoksia listanvaihto tuskin tuo, vaikkakin päälistalle nousu kasvattaa yhtiön tunnettuutta ja osakkeen likviditeettiä. Toisaalta Helsingin pörssin päälistalle listattuna Kempower voi houkutella lisää ulkomaisia sijoittajia, mikä voisi piristää osaketta. Ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä päälistalla osake kuitenkin painui 3,4 prosenttia edellisestä päätöskurssista.

Kempowerin johto suhtautuu luottavaisin mielin yhtiön markkinapotentiaaliin, ja arvioi yhtiön pääsevän takaisin kasvu-uralle vuoden 2024 toisella puoliskolla. Johto kertoi Q1-tulosjulkaisussa onnistuneista asiakashankinnoista, joiden odotetaan tuovan lisää tilauksia vuoden toisella neljänneksellä. Isossa kuvassa Kempowerin johto näkee sähköautojen määrän kasvavan tasaisesti yhtiön päämarkkinoilla, eivätkä sähköistymisen megatrendit ole muuttuneet. Tätä ei käy kiistäminen.

Vuoden ensimmäisen neljännestuloksen jälkeisen kurssitrendin myötä myös sijoittajien usko Kempoweriin näyttää palautuvan. Analyytikoista ei voi sanoa samaa, sillä Kempowerin tulosennustetta vuodelle 2024 on karsittu reippaalla kädellä. Tällä hetkellä analyytikot odottavat koko vuoden osakekohtaisen tuloksen olevan 0,33 euroa, kun vielä Q1-tuloksen aikaan ennustettu EPS oli 0,49. Karu on myös analyytikoiden arvio liikevaihdon kehityksestä, sillä tällä hetkellä Kempowerin uskotaan jäävän liikevaihdon ohjauksestaan. Toistaiseksi analyytikot odottavat yhtiön tekevän vain 345,4 miljoonan euron liikevaihdon (ohjaus: 360–410 M€).

Positiivista Kempowerissa on se, että yhtiön tase on nettovelaton, minkä takia yhtiö kestääkin vielä markkinoiden hetkellistä epävarmuutta. Pitkässä juoksussa sähköistymisen ja sähköautojen megatrendit puolestaan tukevat Kempowerin osaketta. Toisen vuosineljänneksen tulos on nyt entistä mielenkiintoisempi. Merkit tilauskannan piristymisestä voivat vauhdittaa osakkeen takaisin nousuun, kun taas pienikin viite koko vuoden ohjeistuksesta jäämisestä voi kolhia jälleen sijoittajien uskoa.

Kempower julkaisee puolivuosikatsauksensa 24.7.2024.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Atrian vahva kehitys jatkui keväällä – analyysi
Sijoittajan valinnat