Kalmar listataan Helsingin pörssiin maanantaina

Kaupankäynti Kalmarin osakkeilla alkaa ensi viikon maanantaina, kun Cargotecista irrotetaan Kalmar omaksi yhtiöksi. Liiketoimintojen eriyttämisen on arvioitu kasvattavan omistaja-arvoa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kaupankäynti Kalmarin osakkeilla alkaa ensi viikon maanantaina, kun Cargotecista irrotetaan Kalmar omaksi yhtiöksi. Liiketoimintojen eriyttämisen on arvioitu kasvattavan omistaja-arvoa.

Kalmar irrotetaan Cargotecista

Helsingin pörssi saa ensi maanantaina uuden tulokkaan, kun konepajayhtiö Cargotecista irrotetaan yhtiön Kalmar-liiketoiminta omaksi yhtiökseen. Kauppa Kalmarin osakkeilla alkaa pörssissä maanantaina, ja Cargotecin osakkeenomistajat saavat jakautumisessa itselleen yhden kappaleen Kalmarin osaketta jokaista Cargotecin osaketta vastaan. Cargotecin omistajalle jakautuminen ei edellytä toimenpiteitä.

Uusi listautuja Kalmar toimii satamissa ja se tekee monenlaisia koneita ja nostureita konttien käsittelyyn, kuten haarukkatrukkeja, konttikurottajia, kenttä- ja satamanostureita ja terminaalitraktoreita. Kalmarin tarjontaan kuuluu myös automaatio- ja ohjelmistoratkaisut sekä palvelut. Kalmarin mukaan joka neljäs kontti maailmassa siirretään Kalmar-ratkaisuja hyödyntäen.

Vuonna 2023 Kalmarin liikevaihto oli noin kaksi miljardia euroa, ja se edusti noin 45 prosenttia koko Cargotec-konsernin liikevaihdosta. Kalmarin vertailukelpoinen liikevoitto-% oli noin 13,6 % vuonna 2023. Jakautuminen menee melko hyvin liiketoimintojen välillä tasan, ja Cargotecille jää jakautumisessa Hiabin ja MacGregorin liiketoiminnat.

Vanha Cargotec jatkaa vielä vanhalla nimellään, mutta yhtiön hallituksen mukaan tarkoituksena on muuttaa Cargotecin nimi Hiabiksi ensi keväänä pidettävässä yhtiökokouksessa. Toimitusjohtajaksi astuisi Hiabin nykyinen johtaja Scott Phillips. Hiab on teiden kuormankäsittelylaitteiden ja palveluiden globaali johtaja.

Nimenmuutosta ennen Cargotec pyrkii löytämään ratkaisun MacGregorin liiketoiminnalle. Cargotecin kertoi jo vuoden 2022 loppupuolella aikeistaan laivojen lastinkäsittelyyn ja offshore-kuormankäsittelyyn erikoistuneen MacGregorin myynnille.

Päivitys näkymiin

Cargotec on myös päivittänyt näkymiään kuluvalle vuodelle. Näkymät pysyvät muutoin samana, mutta Kalmarin osuus on poistettu. Cargotec odottaa Hiabin vuoden 2024 vertailukelpoisen liikevoittoprosentin olevan yli 12 prosenttia ja MacGregorin vuoden 2024 vertailukelpoisen liikevoiton paranevan vuodesta 2023 (33 miljoonaa euroa).

Eriyttämisen uskotaan lisäävän omistaja-arvoa

Cargotec on arvioinut Kalmarin ja Hiabin eriyttämisen lisäävän omistaja-arvoa molempien liiketoimintojen pystyessä keskittymään itsenäisesti kestävien ja kannattavien kasvumahdollisuuksien löytämiseen. Myös markkinat näyttävät uskovan eriytettyjen yhtiöiden olevan kokonaisuutta houkuttelevampi vaihtoehto. Cargotecin osakkeen arvo on yli kaksinkertaistunut viime lokakuun pohjalukemista.

Hiabin ja Kalmarin liiketoiminnat operoivat vahvalla pohjalla, mutta sijoittajat joutuvat vielä odottelemaan päätöksiä MacGregorin liiketoiminnan osalta.

Cargotecin osakekurssi. Kuva: Sijoittaja360

Tutustu Cargotecin osakkeeseen osaketyökalussa

Cargotecin osake löytyy Sijoittaja.fi:n Osaketyökalusta, josta voit tutustua osakkeen pisteytykseen, tunnuslukuihin ja ennusteisiin, sekä vertailla osaketta sen kilpailijoihin.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Atrian vahva kehitys jatkui keväällä – analyysi
Sijoittajan valinnat