KONE osake: Kiina painoi Q2-tulosta – muissa toiminnoissa lupaavaa kehitystä

KONEen Q2-tulos jäi ennusteista Kiinasta johtuen. Muilla markkinoilla tilanne on parempi. Katkeaako KONEen osakkeen momentti Kiina-pettymykseen?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

KONEen Q2-tulos jäi ennusteista Kiinasta johtuen. Muilla markkinoilla tilanne on parempi. Katkeaako KONEen osakkeen momentti Kiina-pettymykseen?

KONE osake: tuloskommentti

Q2/2024 Koneen liikevaihto oli 2 801,0 M€ (ennuste 2 851,7 M€). Yhtiön oikaistu liiketulos oli 334,7 M€ (ennuste 347,1 M€). Vuoden toisella neljänneksellä KONEen saadut tilaukset kasvoivat 3,6 prosenttia vertailukelpoisin valuutoin. Tilaukset kasvoivat kaksinumeroisin luvuin kaikilla muilla yhtiön liiketoiminta-alueilla paitsi Kiinan alueella.

Kiinan haastava kiinteistömarkkinatilanne näkyi niin ikään liikevaihdossa – KONEen liikevaihto kasvoi vertailukelpoisin valuutoin kaikilla alueilla huolto- ja modernisointiliiketoiminnoissa, mutta uudisrakentamisen ratkaisujen liikevaihto laski 11,1 prosenttia johtuen pääasiassa Kiinan toimitusten laskusta. Kaiken kaikkiaan Kiina oli ainoa markkina-alue, jossa liikevaihto laski (-17,2 %). Amerikan alueella liikevaihto kasvoi 9,9 prosenttia, Euroopassa kasvua oli 6,1 prosenttia ja APMEA-alueella 6,6 prosenttia vertailukelpoisin valuutoin.

Vuoden 2024 toinen neljännes oli kuitenkin KONEen kuudes perättäinen kvartaali, jolla yhtiön kannattavuus parani. Toisella neljänneksellä oikaistu liiketulos nousi 0,8 prosenttia vertailukaudesta ja oikaistu liikevoittomarginaali nousi 0,2 prosenttiyksiköllä 11,9 prosenttiin. Kannattavuuden parantuminen oli KONEen johdon mukaan seurausta uudisrakentamisen ratkaisujen ja modernisoinnin toimitusten parantuneesta marginaalista Kiinan ulkopuolella sekä huollon ja modernisoinnin suhteellisen osuuden kasvamisesta. Kannattavuutta sen sijaan rasittivat marginaalin lasku Kiinassa sekä kustannusinflaatio.

Kone täsmensi puolivuosikatsauksessa jälleen ohjeistustaan tälle vuodelle. Muutos oli marginaalinen. Yhtiö arvioi sen liikevaihdon kasvun olevan 0–4 % vertailukelpoisin valuuttakurssein (aiemmin: 0-5 %), ja oikaistun liikevoittomarginaalin olevan välillä 11,5-12,2 % (aiemmin: 11,5-12,3 %).

KONE osakekurssi

KONEen osakekurssi oli laskutrendissä syksystä 2023, ja osake kävi lokakuussa alle 40 eurossa. Näiltä tasoilta kurssi on kääntynyt nousuun, ja osake on kivunnut lokakuun pohjalukemista. Vahva nousutrendi kuitenkin katkesi toukokuun puolivälissä ja osake on laskenut houkuttelevimme tasoille. Tuore tulos sai osakkeen hienoiseen laskuun.

KONE osake: Koneen osakekurssi

Tarkista KONEen osakkeen ajantasaiset kurssitiedot, tunnusluvut ja pisteytys Sijoittaja360:sta.

KONEen osake: historiallinen kehitys

KONEen osake on tuottanut viimeisen viiden vuoden aikana noin 10 prosenttia osingot huomioituna, mikä on heikko suoritus. Tätä ennen pidemmän aikavälin tuotto oli parempi. KONEen osakekurssi oli pääosin nousevassa trendissä koko 2010-luvun.

Kurssi jaksoi nousta vielä 2020, mutta osake kääntyi selvään laskuun vuosien 2021–2022 aikana. Yhtiötä on rasittanut Kiinan kiinteistömarkkinan ongelmat ja osakkeen arvosta suli noin puolet vuoden 2020 huipuista mitattuna. Kiinan osuus KONEen liikevaihdosta oli vuonna 2023 noin 26 prosenttia, mutta tuloksesta osuus on ollut suurempi.

KONEen liiketoiminta

KONE on yksi maailman johtavista hissi- ja liukuporrasalan yrityksistä. KONEen tuotteet liikuttavat ihmisiä ja materiaaleja. Yhtiön kasvuajureihin kuuluvat kaupungistuminen, kestävä kehitys ja teknologia. Nykyään yli 50 prosenttia maailman väestöstä asuu kaupungeissa ja vuoteen 2050 mennessä luvun odotetaan kasvavan 68 prosenttiin.

KONEen liiketoiminnasta uusien laitteiden osuus yhtiön liikevaihdosta oli noin 45 prosenttia vuonna 2023. Vakaan huoltotoiminnan osuus oli 38 prosenttia liikevaihdosta. Modernisointi kattoi 17 prosenttia liikevaihdosta.

Aikaisemmin KONE on esittänyt liikevaihdon markkina-alueittain erikseen kolmelle alueelle: EMEA, Amerikka ja Tyynenmeren alue. Vuodesta 2024 alkaen yhtiö kuitenkin esittää liikevaihdon markkina-alueittain erikseen neljälle alueelle: Eurooppa, Amerikka, APMEA ja Kiina. Yhtiön mukaan uusi esittämistapa on yhdenmukainen KONEen uuden toimintamallin kanssa, ja se lisää taloudellisen informaation merkityksellisyyttä. Maantieteellisistä markkina-alueista suurin on Eurooppa, jonka osuus KONEen liikevaihdosta oli vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla 38 prosenttia.

KONE osake
Lähde: KONEen puolivuosikatsaus 2024

KONEen taloudelliset tavoitteet

KONE on määrittänyt pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa seuraavasti:

  • Kasvu: markkinoita nopeampi kasvu
  • Kannattavuus: 16 prosentin liikevoittomarginaali
  • Rahavirta: parantunut käyttöpääoman kierto

KONE osake: osinko 2024

Koneen varsinainen yhtiökokous järjestettiin 29.2.2024. Yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti jakaa vuodelta 2023 osinkoa 1,75 euroa per B-osake. Osinko pysyi siis samalla tasolla edeltäneeltä vuodelta jaetun osingon kanssa. Osinko irtosi 1.3. ja se maksettiin osakkeenomistajille 11.3.2024.

  • Koneen vuodelta 2022 jakama osinko oli 1,75 €.
  • Koneen vuodelta 2021 jakama osinko oli 2,10 €.

KONE osake: ennusteet 2024 ja 2025

Analyytikot ennakoivat KONEen liikevaihdon kasvavan hienoisesti edelliseen vuoteen verrattuna eikä liikevaihdon kasvulla nähdä erityisen vahvaa kasvua seuraavina vuosina. Tuloksen ennakoidaan kasvavan liikevaihdon kasvua nopeammin, ja yhtiön kannattavuuden odotetaan kohentuvan seuraavina vuosina.

Tarkista KONEen tarkemmat ennusteet Osaketyökalun Luvut ja ennusteet -välilehdeltä.

Sijoittajan näkökulma KONEen osakkeeseen

Jäsenille suunnatussa osiossa tarkastelemme KONEen osaketta sijoittajan näkökulmasta. Avaako lasku ostopaikan?

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

  

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat