Analyysi: Wärtsilä päätti vuoden 2023 positiivisella vireellä

Wärtsilä päätti vuoden 2023 vankkaan neljännekseen, ja lähti alkaneeseen vuoteen hyvällä vireellä. Viime vuoden perusteella yhtiön osakkeella on mahdollisuus saavuttaa pidempikestoinen vakaa kurssinousu.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Wärtsilä päätti vuoden 2023 vankkaan neljännekseen, ja lähti alkaneeseen vuoteen hyvällä vireellä. Viime vuoden perusteella yhtiön osakkeella on mahdollisuus saavuttaa pidempikestoinen vakaa kurssinousu.

Artikkelikuvan lähde: Wärtsilän kuvapankki.

Q4/2023 – Liikevaihto laski, mutta tilauskertymä ja vertailukelpoinen liiketulos kasvoivat jälleen merkittävästi

Wärtsilän liikevaihto oli 1 644 M€ (analyytikoiden ennuste 1 739,9 M€) ja oikaistu liikevoitto 177 M€ (ennuste 181,6 M€). Vuoden viimeisellä neljänneksellä Wärtsilän kysyntätilanne jatkui vankkana, ja yhtiö onnistui jälleen kasvattamaan tilauskertymäänsä 13 % vahvasta vertailukaudesta. Palveluiden tilauskertymä kasvoi 11% Energyn ja Marine Powerin pitkäkestoisten palvelusopimusten korkean uusimisprosentin ja uusien sopimusten tukemana, kun taas laitteiden tilauskertymä kasvoi 16% Energyn ja Marine Powerin kasvun tukemana.

Liikevaihdonosalta neljännes ei ollut yhtä vahva, ja Wärtsilän liikevaihto laski 7 %. Kasvua painoi laitteiden heikentynyt liikevaihto sekä Energyssä että Marine Systemissä. Kasvun takkuamisesta huolimatta Wärtsilän kannattavuus pysyi todella vahvalla tasolla. Yhtiö kasvatti Q4:lla vertailukelpoista liiketulostaan jopa 90 %:ia. Liikevoitto vastasi 10,8 %:ia liikevaihdosta, mikä on selvästi vertailukautta parempi (5,3 %). Vertailukelpoisen liiketuloksen kasvua tukivat erityisesti Energyn kannattavuuden parannus ja palveluiden suotuisa kehitys. Liiketulosta puolestaan rasitti Marine Systemsin heikentynyt kannattavuus.

Wärtsilä ennakoi seuraavien 12 kuukauden (Q1/2024-Q4/2024) kysyntäympäristön olevan vertailukautta parempi merenkulkuliiketoiminnoissa sekä energialiiketoiminnassa. Wärtsilän hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että tilivuodelta 2023 maksetaan osinkoa 0,32 euroa/osake (2022: 0,26 €).

Wärtsilä osake: Wärtsilän kehitys vuosineljänneksittäin.
Lähde: Wärtsilä osavuosikatsaus

Taloudelliset tavoitteet

  • Vuosittainen orgaaninen kasvu 5 %
  • Liikevoittomarginaali 12 % (vuonna 2021 oikaistu liikevoittomarginaali oli 7,5 %)
  • Nettovelkaantumisaste alle 0,50
  • Vuonna 2030 Wärtsilän tavoite on olla hiilineutraali

Wärtsilän osinko 2024

Wärtsilän tavoite on jakaa vähintään 50 % osakekohtaisesta tuloksesta osinkona.

  • Wärtsilän hallitus ehdottaa, että tilivuodelta 2023 maksetaan osinkoa 0,32 euroa/osake. Osinko jaetaan kahdessa erässä keväällä ja syksyllä.
  • Wärtsilän vuonna 2023 maksama osinko oli 0,26 € ja se maksettiin niin ikään kahdessa erässä.
  • Wärtsilän vuonna 2022 maksama osinko oli 0,24 euroa.
  • Wärtsilän vuonna 2021 maksama osinko oli 0,20 euroa.
  • Wärtsilän vuonna 2020 maksama osinko oli 0,48 euroa.

Wärtsilän osake – Sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Vuosi 2022 oli raskas Wärtsilälle ja yhtiön osake laski vuoden alusta 33,4 %. Vuoden lopussa yhtiön osakekurssi kuitenkin kääntyi, ja alkanut positiivinen trendi jatkui läpi vuoden 2023 muutamaa notkahdusta lukuunottamatta. Osakkeen koko vuoden tuotoksi kertyikin kunnioitettavat 66,6 prosenttia, ja Wärtsilä oli yksi Helsingin pörssin parhaiten tuottaneista osakkeista vuonna 2023.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun. Katso sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet Osaketyökalusta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat