Aloita sijoittaminen – askel askeleelta opas!

Käytännön sijoitusopas sopii sinulle, mikäli:

  • Haluat aloittaa sijoittamisen tai säästää tietyn summan joka kuukausi
  • Haluat tehdä sen mahdollisimman kustannustehokkaasti
  • Haluat puolueettomasti arvioidun valmiin ratkaisun, jossa on huomioitu riskitaso ja huolellinen hajautus

Jokainen meistä sijoittaa

Timo Heikkilä kertoo videolla, että jokainen meistä sijoittaa, vaikka ei välttämättä edes ajattele sijoittavansa. Asunto on sijoitus. Oma auto on sijoitus. Raha pankkitilillä on sijoitus. Matkustaminen on sijoittamista vapaa-aikaan. Eli eikö kannattaisi sijoittaa näiden lisäksi vähän järjestelmällisemmin? Katso videolta miten ja miksi aloittaa sijoittaminen.

Miksi sijoittaa?

Sinun kannattaa aloittaa sijoittaminen, mikäli sinulle on kertynyt varallisuutta, joka makaa pankkitilillä tuottamatta mitään, tai mikäli haluat pistää tietyn summan rahaa sivuun joka kuukausi.

Pankkitilillä olevien säästöjen arvo laskee pitkässä juoksussa, koska rahoille maksettava korko on lähes nolla ja samaan aikaan hinnat kallistuvat. Toisin sanoen inflaatio nakertaa säästöjesi arvoa. Sinun tulee saada vähintään inflaation mukainen tuotto, mikäli haluat, että rahojesi arvo säilyy. Inflaatio on euroalueella ollut pitkällä aikavälillä noin 2 %. Tällä hetkellä inflaatio on alempi.

Kun pistät rahan tuottamaan, sinulla on myöhemmin mahdollisuus toteuttaa unelmoimasi investointi tai turvata tulevaisuuden elintasosi. Pesämuna on myös hyvä olla odottamattomia tilanteita varten.

Minkälaista tuottoa on järkevä odottaa?

Sijoitustesi tuotto riippuu riskistä, jonka olet valmis kantamaan sekä sijoitushorisontista. Mitä pitempi sijoitushorisontti, sitä tasaisempi vuosituotto. Lyhyellä aikavälillä sijoitustesi tuotot voivat vaihdella merkittävästi. Lisäksi sijoitusten ajoitus ratkaisee tulevan tuoton. Nykyisessä korkoympäristössä riskittömän koron tuotto on lähellä nollaa. Alla olevassa taulukossa on keskimääräisiä tuotto-odotuksia eri sijoitusinstrumenteille.

riski ja tuotto

Talletustili ja korkorahastot

Tällä hetkellä korkorahastojen riskiä nostaa alhainen korkotaso ja odotus siitä, että jossain vaiheessa korot nousevat. Mikäli korot, kuten euribor, nousevat, niin useiden korkorahastojen arvo laskee. Korkojen noustessa sijoittajille tulee tarjolle sijoituskohteita, joissa korkotuotto on korkeampi. Tällöin vanhojen velkapapereiden hinnan täytyy laskea, jotta niillä saa saman korkotuoton. Kukaan ei osta velkakirjaa, josta saa 1 %:n tuoton, jos samaan aikaan voi ostaa samalla hinnalla vastaavan velkakirjan 2 %:n tuotolla.

Tästä syystä talletustili, jolla saa noin 1 %:n riskittömän tuoton on tällä hetkellä turvallisempi sijoituskohde kuin useat korkorahastot. Markkinoilla on kuitenkin korkorahastoja, joista on saatavissa kohtuullinen korkotuotto siedettävää riskiä vastaan.

Osta jäsenyys!

Osakerahastot ja yksittäiset osakkeet

Osakerahastoista voi pitkällä aikavälillä odottaa 5-10 %:n vuotuista tuottoa. Osakerahastoihin sijoittaessa tärkeintä on rahaston valinta. Turvallisinta on valita rahasto, jonka osakesijoitukset on hajautettu ympäri maailmaa. Suomi-rahastojen riski on globaaleja osakerahastoja korkeampi. Suomi-osakerahastoihin sijoitettaessa pitää varautua siihen, että osakerahasto voi laskea jopa yli 50 % ostohinnasta. Suomalainen sijoittaja voi saada kotikenttäetua sijoittamalla suomalaisiin osakkeisiin silloin kuin ulkomaalaiset sijoittajat hylkivät suomalaisia osakkeita ja osakkeita on ostettavissa halvalla. Ennen sijoituspäätöksen tekoa kannattaa tarkistaa vertailustamme, mitkä ovat oikeasti Suomen parhaat rahastot.

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen on riskistä. Suomalaisilla sijoittajilla on kokemusta IT-huumasta, Nokian noususta ja romahduksesta, Talvivaaran kriisistä, Outokummun muuttumisesta senttiosakkeeksi, Tiimarin ja Elcoteqin konkurssista jne. Sijoittaessa yksittäiseen osakkeeseen pitää varautua siihen, että sijoitetut rahat voi menettää kokonaan. Osakkeisiin sijoittaminen ei ole järkevää ellei ole aikaa seurata yritysten kehitystä tai riittävästi omaisuutta, jotta sijoitukset voi hajauttaa riittävän moneen eri osakkeeseen. Hajauttaminenkin vaatii taitoa tai työkaluja. Viisi hyvin valittua laatuosaketta eri toimialoilta tarjoaa kohtuullisen tuotto-odotuksen järkevällä riskillä verrattuna kymmeneen suhdanneherkkään osakkeeseen.

Sijoittaja.fi:n osaketyökalusta löydät kuhunkin tilanteeseen parhaat suomalaiset- ja kansainväliset osakkeet. Tutustu myös kuukausittain päivittyviin listoihimme parhaista osakkeista eri sijoitustyyleille: arvo-, kasvu-, laatu-, osinko-, ja matalariskiset osakkeet ovat kaikki edustettuina jotta löydät parhaat, juuri sinulle sopivat osakkeet. Suomesta työkalussa on lisäksi mukana Suomi Fundamentti-mallisalkku ja kansainvälisten osakkeiden työkalussa parhaat vastuullisen sijoittamisen osakkeet.

Sijoittamisen kultainen sääntö on hajauta huolellisesti. Tällöin voit nukkua yösi rauhallisesti, eikä sinun tarvitse säikähtää jokaista markkinauutista.

Mihin sijoittaa?

Mikäli sinulle on kertynyt ylimääräistä omaisuutta tai olet miettinyt kuukausittaista säästämistä, olet todennäköisesti käynyt keskustelemassa pankkisi sijoitusneuvojan kanssa. Pankki tarjoaa ensisijaisesti sijoituskohteeksi omia rahastojaan. Rahastosijoittamisen hyvä puoli on sen helppous. Kun olet tehnyt sijoituspäätöksen, pankki hoitaa loput. Varjopuoli on korkeat kustannukset sekä markkinoita alhaisempi tuotto-odotus. Lisäksi pankit tyypillisesti markkinoivat rahastojaan aktiivisimmin silloin, kun takana on hyvä tuottojakso. Tällöin odotettu tuotto on vielä huonompi.

Onnistut keskimääräistä rahastosijoittajaa selvästi paremmin, kun:

  • minimoit kulut
  • hajautat huolellisesti
  • vältät sijoittajan yleisimmät virheet

Valmiit ratkaisut

ETF-työkalustamme löytyy kolme helppoa mallisalkkua. Mallisalkut ovat muodostettu pörssinoteeratuilla rahastoilla (ETF). Valitsemiemme pörssinoteraattujen rahastojen riski on samanlainen kuin vastaavien perinteisten rahastojen riski.

Salkkujen ETF:t on valittu siten, että niiden juoksevat kustannukset ovat mahdollisimman alhaiset ja että salkuissa on huolellinen hajautus. Jos sijoittaja haluaa siirtää verotuksen rahastojen myyntihetkeen, kannattaa salkuista valita ne ETF:t, jotka eivät jaa osinkoa.

ETF:iin voi sijoittaa lähes kaikkien kotimaisten pankkien kautta. Voit etsiä sinulle sopivimman välittäjän Välittäjävertailun avulla.

Myös pankkien tarjoamat alhaisen kulun indeksirahastot ovat hyvä vaihtoehto pitkäaikaissäästäjälle. Perinteisiä rahastoja kannattaa harkita silloin, kun niiden pitkän aikavälin kokonaistuotto kulujen jälkeen on vastaavaa indeksirahastoa tai ETF:ää parempi.

Tilaa jäsenyys!

Sijoittaja.fi jäsenenä saat käyttöösi artikkelit ja sijoittajan työkalut.

Tilaa jäsenyys!


AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy