Aloita sijoittaminen – askel askeleelta opas!

Käytännön sijoitusopas sopii sinulle, mikäli:

  • Haluat aloittaa sijoittamisen tai säästää tietyn summan joka kuukausi
  • Haluat tehdä sen mahdollisimman kustannustehokkaasti
  • Haluat puolueettomasti arvioidun valmiin ratkaisun, jossa on huomioitu riskitaso ja huolellinen hajautus

Jokainen meistä sijoittaa

Timo Heikkilä kertoo videolla, että jokainen meistä sijoittaa, vaikka ei välttämättä edes ajattele sijoittavansa. Asunto on sijoitus. Oma auto on sijoitus. Raha pankkitilillä on sijoitus. Matkustaminen on sijoittamista vapaa-aikaan. Eli eikö kannattaisi sijoittaa näiden lisäksi vähän järjestelmällisemmin? Katso videolta miten ja miksi aloittaa sijoittaminen. Aloita sijoittaminen jo tänään!

Miksi sijoittaa?

Sinun kannattaa aloittaa sijoittaminen, mikäli sinulle on kertynyt varallisuutta, joka makaa pankkitilillä tuottamatta mitään, tai mikäli haluat pistää tietyn summan rahaa säästöön joka kuukausi.

Pankkitilillä olevien säästöjen arvo laskee pitkässä juoksussa, koska rahoille maksettava korko on lähes nolla ja samaan aikaan hinnat kallistuvat. Toisin sanoen inflaatio nakertaa säästöjesi arvoa. Sinun tulee saada vähintään inflaation mukainen tuotto, mikäli haluat, että rahojesi arvo säilyy. Inflaatio on euroalueella ollut pitkällä aikavälillä noin 2 %. Tällä hetkellä inflaatio on selvästi korkeampi.

Kun pistät rahan tuottamaan, sinulla on myöhemmin mahdollisuus toteuttaa unelmoimasi investointi tai turvata tulevaisuuden elintasosi. Pesämuna on myös hyvä olla odottamattomia tilanteita varten.

Minkälaista tuottoa on järkevä odottaa?

Sijoitustesi tuotto riippuu riskistä, jonka olet valmis kantamaan sekä sijoitushorisontista. Mitä pitempi sijoitushorisontti, sitä tasaisempi keskimääräinen vuosituotto. Lyhyellä aikavälillä sijoitustesi tuotot voivat vaihdella merkittävästi.

Näiden lisäksi sijoitusten ajoitus ratkaisee tulevan tuoton. Jos myyt sijoituksesi, kun niiden arvo on romahtanut, tuottosi jää heikoksi. Usein kannattaa pitää pää kylmänä ja odottaa. Koronakriisissä korkorahastojen ja osakkeiden arvot laskivat ensin voimakkaasti. Muutaman kuukauden jälkeen arvot olivat jo palautuneet selvästi.

Alla olevassa taulukossa on keskimääräisiä tuotto-odotuksia eri sijoitusinstrumenteille.

Tutki korkoa korolle -laskurillamme, paljonko on sijoitustesi arvo tulevaisuudessa eri tuotto-odotuksilla!

Talletustili ja korkorahastot

Tällä hetkellä korkorahastojen riskiä nostaa nousevat korot. Mikäli korot, kuten euribor, nousevat, niin useiden korkorahastojen arvo laskee. Korkojen noustessa sijoittajille tulee tarjolle sijoituskohteita, joissa korkotuotto on korkeampi. Tällöin vanhojen velkapapereiden hinnan täytyy laskea, jotta niillä saa saman korkotuoton.

Tästä syystä talletustili, jolla saa noin 1 %:n riskittömän tuoton on tällä hetkellä turvallisempi sijoituskohde kuin useat korkorahastot. Kun

Osta jäsenyys!

Osakerahastot ja yksittäiset osakkeet

Osakerahastoista voi pitkällä aikavälillä odottaa 5-10 %:n vuotuista tuottoa. Osakerahastoihin sijoittaessa tärkeintä on rahaston valinta. Turvallisinta on valita rahasto, jonka osakesijoitukset on hajautettu ympäri maailmaa. Suomi-rahastojen riski on globaaleja osakerahastoja korkeampi. Suomi-osakerahastoihin sijoitettaessa pitää varautua siihen, että osakerahasto voi hetkellisesti laskea jopa 50 % ostohinnasta. Suomalainen sijoittaja voi saada kotikenttäetua sijoittamalla suomalaisiin osakkeisiin silloin, kun ulkomaalaiset sijoittajat hylkivät suomalaisia osakkeita ja osakkeita on ostettavissa halvalla. Ennen sijoituspäätöksen tekoa kannattaa tarkistaa vertailustamme, mitkä ovat oikeasti Suomen parhaat rahastot.

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen on riskistä. Suomalaisilla sijoittajilla on kokemusta IT-huumasta, Nokian noususta ja romahduksesta, Talvivaaran konkurssista ja Stockmannin muuttumisesta senttiosakkeeksi. Sijoittaessa yksittäiseen osakkeeseen pitää varautua siihen, että sijoitetut rahat voi menettää kokonaan. Osakkeisiin sijoittaminen ei ole järkevää ellei ole aikaa seurata yritysten kehitystä tai riittävästi omaisuutta, jotta sijoitukset voi hajauttaa riittävän moneen eri osakkeeseen. Hajauttaminenkin vaatii taitoa tai työkaluja. Viisi hyvin valittua laatuosaketta eri toimialoilta tarjoaa kohtuullisen tuotto-odotuksen järkevällä riskillä verrattuna kymmeneen suhdanneherkkään osakkeeseen.

Sijoittaja.fi:n osaketyökalusta löydät kuhunkin tilanteeseen parhaat suomalaiset- ja kansainväliset osakkeet. Osaketyökalusta löydät myös listat parhaista osakkeista eri sijoitustyyleille: arvo-, kasvu-, laatu-, osinko-, ja matalariskiset osakkeet ovat kaikki edustettuina, jotta löydät parhaat, juuri sinulle sopivat osakkeet. Suomesta työkalussa on lisäksi mukana Suomi Fundamentti-mallisalkku ja kansainvälisten osakkeiden työkalussa parhaat vastuullisen sijoittamisen osakkeet.

Tässä artikkelisarja, joka auttaa osakesijoittamisen aloittamisesssa:

Mihin sijoittaa?

Mikäli sinulle on kertynyt ylimääräistä omaisuutta tai olet miettinyt kuukausittaista säästämistä, olet todennäköisesti käynyt keskustelemassa pankkisi sijoitusneuvojan kanssa. Pankki tarjoaa ensisijaisesti sijoituskohteeksi omia rahastojaan. Rahastosijoittamisen hyvä puoli on sen helppous. Kun olet tehnyt sijoituspäätöksen, pankki hoitaa loput. Varjopuoli on korkeat kustannukset ja siitä seuraava markkinoita alhaisempi tuotto-odotus. Lisäksi pankit tyypillisesti markkinoivat rahastojaan aktiivisimmin silloin, kun takana on hyvä tuottojakso. Tällöin odotettu tuotto on vielä huonompi.

Onnistut keskimääräistä rahastosijoittajaa selvästi paremmin, kun:

  • minimoit kulut
  • hajautat huolellisesti
  • vältät sijoittajan yleisimmät virheet

Valmiit ratkaisut

Rahastot ovat monelle säästäjälle paras ratkaisu. Niihin on helppo säästää ja sen voi tehdä kuukausittain. Yksinkertaisinta on valita yhdistelmärahasto. Jos aikajänne on pitkä, kannattaa valita osakepainotteinen yhdistelmärahasto. Tässä vertailumme suomalaisista yhdistelmärahastoista.

Osakerahastoissa on vaihtoehtoja. Hyvän hajautuksen saa, kun valitsee yhden Eurooppaan sijoittavan, yhden USA:han ja yhden kehittyville markkinoille. Rahastosijoituksia voi olla tätäkin enemmän. Kunhan ne ovat teemaltaan ja riskiprofiililtaan erilaisia. 

ETF:t ovat pörssinoteerattuja indeksirahastoja. Niitä on helppo ostaa suoraan pörssistä ja vaihtoehtoja on enemmän kuin rahastoissa. ETF:ien avulla voi rakentaa erinomaisesti hajautetun pitkäntähtäimen salkun. Esimerkkejä tällaisista ovat mallisalkkumme.

Aloittelevalle sijoittajalle, joka haluaa osakemarkkinoiden tuottoa ja on valmis sietämään riskiä, paras vaihtoehto on usein matalakuluinen indeksirahasto. Tässä artikkelissa selitetty tarkemmin indeksirahaston ja ETF:n eroa.

Sijoittaja.fi:ssä on paljon valmiita rahastosijoittamiseen liittyviä artikkeleita ja rahastovertailuja. Tässä hyviä lukuideoita:

Tilaa jäsenyys ja aloita sijoittaminen!

Sijoittaja.fi jäsenenä saat käyttöösi artikkelit, analyysit ja sijoittajan työkalut. 

KOKEILE JÄSENYYTTÄ 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI!


AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

29.9.2023 13:26 | Timo Heikkilä
Osta ja pidä -sijoitusstrategia on kuollut

21.9.2023 08:00 | Sijoittaja.fi
Parhaimmat kasvuosakkeet maailmalta




Kokeile jäsenyyttä 14 päivää ilmaiseksi

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy