Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

suomi, osakkeet

Katso täyden kympin laatuosakkeet Suomesta marraskuussa 2020. Laatuosakkeet ovat selvinneet koronamarkkinasta kuivin jaloin ja suoritukset Q3:lla oliva vahvoja.

laatuyhtiöt osakkeet sijoitusideat

Laatuyhtiöillä parempaa tuottoa

Laatuyhtiöt ovat historiassa antaneet merkittävästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Alla olevassa kuvassa musta viiva kuvaa MSCI Quality -indeksin (globaalit laatuyhtiöt) kymmenen vuoden kehitystä suhteessa markkinaindeksiin. Huom! Tuotto-kuvaaja on suhteellinen. Laatuyhtiöiden menestys globaalisti indeksiin nähden on edelleen voimistunut koronakriisissä.

Osaketyökalu laskee laatupisteet jokaiselle osakkeelle

Osakkeet pisteytetään työkalussa laadun perusteella asteikolla 1-10. Laatuyhtiöitä ovat pisteet 9-10 saaneet yhtiöt ja niitä on Helsingin pörssissä 20 kappaletta. Laatupisteet lasketaan neljän ominaisuuden avulla:

  1. Kannattavuuden ja tuloksen vakaus
  2. ROE
  3. Taseen vakavaraisuus
  4. Tulostrendi

Kannattavuuden ja tuloksen vakaus kertoo, miten tulos on vaihdellut historiassa. Mitä vähäisempi kannattavuuden ja tuloksen vaihtelu, sitä paremmat pisteet. Yhtiö saa myös paremmat pisteet, mikäli tuloskehitys on nouseva. ROE kuvaa oman pääoman tuottoa. Korkeaa ROEa pidetään usein laadun takeena ja se onkin sijoitustutkimuksessa yksi käytetyimmistä laadun mittareista. Se ei kuitenkaan yksin riitä laadun mittariksi.

Vakavaraisuus lasketaan taseen nettovelkaantuneisuudesta ja nettovelan takaisinmaksukyvyn perusteella. Tulostrendissä vastaavasti yhtiöt, joiden lyhyen tähtäimen kannattavuustrendi ja pitkän tähtäimen tuloskehitys ovat nousevia, saavat paremmat pisteet.

Tuore laatuosakelista marraskuussa 2020

TOP laatuosakelistalla ovat mm. Neste ja Olvi. Q3:lla Neste ylitti jälleen odotukset, sillä Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta oli varsin kestävä ja paransi sekä myyntikatettaan että myyntimääriään edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Neste on tehnyt useita uusia sopimuksia ja solmineet kumppanuuksia Renewable Aviation – ja Renewable Polymers and Chemicals -liiketoiminnoissa COVID-19-tilanteesta huolimatta. Neljännellä neljänneksellä uusiutuvan dieselin myyntimäärien odotetaan pysyvän hieman matalampina tai samalla tasolla kuin edellisellä neljänneksellä.Nesteen uskotaan myös hyötyvän Bidenin valinnasta presidentiksi ja osake onkin saanut tästä lisänostetta.

Myös Olvin suoritus Q3:lla oli hyvä. Yhtiön liikevoitto oli 21,5 M€ ja analyytikoiden ennuste 18,7 M€. Vähittäiskauppamyynti on jatkunut vahvana, ravintola- ja rajakauppa palasivat hetkellisesti lähelle normaalia heinä- ja elokuussa sekä vientimyynti on kasvanut sekä Valko-Venäjällä että Baltiassa. Loppuvuoden näkymät ovat kuitenkin muuttuneet syyskuusta lähtien epävarmemmiksi, koronapandemia on voimistunut. Yhtiö nosti ohjausta, mutta Q4:n suhteen odotukset kannattaa pitää varovaisina. Olvin tilikauden 2020 liikevoiton odotetaan pysyvän hyvällä edellisvuoden tasolla tai kasvavan hieman.

Laatuosakelista löytyy aina helposti Osaketyökalusta klikkaamalla “Sijoitusideoita” ja Laatuyhtiöt-laatikkoa.

TOP 10 laatuosakkeet Suomesta (vain jäsenille)

Jäsenosiossa esittelemme TOP 10 laatuosakkeet Suomesta. Osiossa myös salkunhoitajan kommentit osakkeista.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


25.11.2020 09:46 | Sami Väänänen
Rahaa virtaa sijoitusmarkkinoille

24.11.2020 18:22 | Henri Heikinheimo
Vuonna 2020 parhaiten tuottaneet ETF:t


Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy