Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

suomi, osakkeet

Katso täyden kympin laatuosakkeet Suomesta elokuussa 2020. Laatuosakkeet ovat olleet koronamarkkinassa erinomainen sijoitustyyli, sillä vaikeissa markkinatilanteissa parhaat yhtiöt vahvistuvat.

koronavirus laatuyhtiöt osakkeet sijoitusideat

Laatuyhtiöillä parempaa tuottoa

Laatuyhtiöt ovat historiassa antaneet merkittävästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Alla olevassa kuvassa musta viiva kuvaa MSCI Quality -indeksin (globaalit laatuyhtiöt) kymmenen vuoden kehitystä suhteessa markkinaindeksiin. Huom! Tuotto-kuvaaja on suhteellinen. Laatuyhtiöiden menestys globaalisti indeksiin nähden on edelleen voimistunut koronakriisissä.

Osaketyökalu laskee laatupisteet jokaiselle osakkeelle

Osakkeet pisteytetään työkalussa laadun perusteella asteikolla 1-10. Laatuyhtiöitä ovat pisteet 9-10 saaneet yhtiöt ja niitä on Helsingin pörssissä 21 kappaletta. Laatupisteet lasketaan neljän ominaisuuden avulla:

 1. Kannattavuuden ja tuloksen vakaus
 2. ROE
 3. Taseen vakavaraisuus
 4. Tulostrendi

Kannattavuuden ja tuloksen vakaus kertoo, miten tulos on vaihdellut historiassa. Mitä vähäisempi kannattavuuden ja tuloksen vaihtelu, sitä paremmat pisteet. Yhtiö saa myös paremmat pisteet, mikäli tuloskehitys on nouseva. ROE kuvaa oman pääoman tuottoa. Korkeaa ROEa pidetään usein laadun takeena ja se onkin sijoitustutkimuksessa yksi käytetyimmistä laadun mittareista. Se ei kuitenkaan yksin riitä laadun mittariksi.

Vakavaraisuus lasketaan taseen nettovelkaantuneisuudesta ja nettovelan takaisinmaksukyvyn perusteella. Tulostrendissä vastaavasti yhtiöt, joiden lyhyen tähtäimen kannattavuustrendi ja pitkän tähtäimen tuloskehitys ovat nousevia, saavat paremmat pisteet.

Tuore laatuosakelista elokuussa 2020

Olemme palanneet laatuosakelistassa normaaliin päiväjärjestykseen. Tuore TOP 10 laatuosakelista on parhaat laatupisteet saaneet kotimaiset osakkeet.

Laatuosakkeet voivat jäädä jälkeen syklisten osakkeiden tuottokehityksestä koronan jälkeisessä rallissa

Kesäkuun alun kurssinousussa sykliset osakkeet tuottivat defensiivisempiä laatuosakkeita paremmin. Sama kaava voi toistua syksyllä, jos kurssinousu tarttuu koronasta kärsineiden osakkeiden kursseihin. Siksi sijoittajalla kannattaa olla hajautettu salkku nykyisessä markkinatilanteessa.

TOP laatuosakelistalla ovat mm. Elisa ja Neste. Elisan suoritus Q2:lla oli vakaa, mutta osakekurssi on ollut lievässä paineessa. Tämä voi johtua siitä, että Elisa on ollut kotimaisista isoista yhtiöistä hyvä korona-ajan osake ja nyt rotaatio on siirtymässä syklisempiin osakeisiin. Neste osoitti Q2:lla, että yhtiön liiketoiminta kestää matalasuhdannetta pelättyä paremmin. Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos oli 255 M€ (ennuste 207 M€). Vertailukelpoinen liiketulos laski selvästi vertailukaudesta (367 M€), mutta suoritus oli koronamarkkinassa johdon mukaan vahva. Uusiutuvien tuotteiden toisen neljänneksen tulos nousi viimevuotisesta: vertailukelpoinen liikevoitto oli 314 miljoonaa euroa (286 milj.). Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta osoittautui varsin kestäväksi ja ylsi uuteen ennätykseen neljänneskohtaisissa myyntimäärissä.

Laatuosakelista löytyy aina helposti Osaketyökalusta klikkaamalla “Sijoitusideoita” ja Laatuyhtiöt-laatikkoa.

Parhaat laatuyhtiöt (vain jäsenille)

Jäsenosiossa esittelemme TOP 10 laatuosakkeet Suomesta. Osiossa myös salkunhoitajan kommentit osakkeista.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy