Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

suomi, osakkeet

Katso täyden kympin laatuosakkeet Suomesta helmikuussa 2021. Laatuosakkeet sopivat erinomaisesti kotimaisen pitkäntähtäimen osakesalkun ytimeksi.

Julkaistu: 07.02.2021 Kirjoittaja:

laatuyhtiöt osakkeet sijoitusideat

Laatuyhtiöillä parempaa tuottoa

Laatuyhtiöt ovat historiassa antaneet merkittävästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Alla olevassa kuvassa musta viiva kuvaa MSCI Quality -indeksin (globaalit laatuyhtiöt) kymmenen vuoden kehitystä suhteessa markkinaindeksiin. Huom! Tuotto-kuvaaja on suhteellinen. Laatuyhtiöiden menestys globaalisti indeksiin nähden on edelleen voimistunut koronakriisissä.

Osaketyökalu laskee laatupisteet jokaiselle osakkeelle

Osakkeet pisteytetään työkalussa laadun perusteella asteikolla 1-10. Laatuyhtiöitä ovat pisteet 9-10 saaneet yhtiöt ja niitä on Helsingin pörssissä 20 kappaletta. Laatupisteet lasketaan neljän ominaisuuden avulla:

 1. Kannattavuuden ja tuloksen vakaus
 2. ROE
 3. Taseen vakavaraisuus
 4. Tulostrendi

Kannattavuuden ja tuloksen vakaus kertoo, miten tulos on vaihdellut historiassa. Mitä vähäisempi kannattavuuden ja tuloksen vaihtelu, sitä paremmat pisteet. Yhtiö saa myös paremmat pisteet, mikäli tuloskehitys on nouseva. ROE kuvaa oman pääoman tuottoa. Korkeaa ROEa pidetään usein laadun takeena ja se onkin sijoitustutkimuksessa yksi käytetyimmistä laadun mittareista. Se ei kuitenkaan yksin riitä laadun mittariksi.

Vakavaraisuus lasketaan taseen nettovelkaantuneisuudesta ja nettovelan takaisinmaksukyvyn perusteella. Tulostrendissä vastaavasti yhtiöt, joiden lyhyen tähtäimen kannattavuustrendi ja pitkän tähtäimen tuloskehitys ovat nousevia, saavat paremmat pisteet.

Tuore laatuosakelista helmikuussa 2021

TOP laatuosakelistalla ovat mm. Neste ja Olvi. Uusiutuvan dieselin kysyntä säilyi hyvänä myös pandemian aikana. Neljännellä kvartaalilla Nesteen uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto oli 338 miljoonaa euroa. Öljytuotteiden kokonaismarginaali heikkeni selvästi. Nesteen tavoitteena on tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa. Nesteen strategia perustuu uusiutuviin ja kierrätysratkaisuihin. Yhtiö jalostaa jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi.

Olvin Q3 liikevaihto ja -voitto olivat analyytikoiden odotuksia paremmat. Vähittäiskauppamyynt jatkui vahvana Q3:lla, mutta loppuvuoden näkymät ovat syyskuusta lähtien muuttuneet. Pandemian voimistuminen keskittää myyntiä vähittäiskauppaan ja ravintolamyynnin näkymät ovat heikentyneet. Yhtiö nosti ohjausta, mutta Q4: suhteen odotukset kannattaa pitää varovaisina. Olvin tilikauden 2020 liikevoiton odotetaan pysyvän hyvällä edellisvuoden tasolla tai kasvavan hieman.

Laatuosakelista löytyy aina helposti Osaketyökalusta klikkaamalla “Sijoitusideoita” ja Laatuyhtiöt-laatikkoa.

Tutustu Osaketyökaluun täältä!

TOP 10 laatuosakkeet Suomesta (vain jäsenille)

Jäsenosiossa esittelemme TOP 10 laatuosakkeet Suomesta. Osiossa myös salkunhoitajan tuloskommentit osakkeista.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

Osaketyökalu Sijoittaja.fi:n jäsenille

Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalusta löydät helposti sijoitustyylisi houkuttelevimmat osakkeet Suomesta ja maailmalta.

Työkalussa on osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä valmiita TOP-listoja ja mallisalkkuja. Löydät Osaketyökalusta ajantasaiset listat mm. parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Aloita Sijoittaja.fi-jäsenyys!
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy