New call-to-action

Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena

Katso täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta helmikuussa 2023. Laatuosakkeet sopivat hyvin kotimaisen pitkän tähtäimen osakesalkun ytimeksi.

Julkaistu: 27.02.2023 Kirjoittaja:

laatuyhtiöt osakkeet sijoittaminen sijoitusideat

Laatuyhtiöillä parempaa tuottoa

Laatuyhtiöt ovat historiassa antaneet merkittävästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Alla olevasta kuvasta voi havaita, että MSCI Quality -indeksi (globaalit laatuyhtiöt) on kymmenen vuoden periodilla tuottanut kasvuosakkeiden ohella parhaiten suhteessa markkinaindeksiin. Huom! Tuotto-kuvaaja on suhteellinen. Vuonna 2022 laatuyhtiöiden suhteellinen tuottokehitys oli heikompaa. Yleensä heikomman tuoton periodit eivät kuitenkaan ole kestäneet kauan.

Osaketyökalu laskee laatupisteet jokaiselle osakkeelle

Osakkeet pisteytetään työkalussa laadun perusteella asteikolla 1-10. Parhaat laatuyhtiöt Suomesta ovat saaneet 9-10 pistettä laadusta, ja niitä on Helsingin pörssissä 23 kappaletta. Laatupisteet lasketaan neljän ominaisuuden avulla:

  1. Kannattavuuden ja tuloksen vakaus
  2. ROE
  3. Taseen vakavaraisuus
  4. Tulostrendi

Kannattavuuden ja tuloksen vakaus kertoo, miten tulos on vaihdellut historiassa. Mitä vähäisempi kannattavuuden ja tuloksen vaihtelu, sitä paremmat pisteet. Yhtiö saa myös paremmat pisteet, mikäli tuloskehitys on nouseva. ROE kuvaa oman pääoman tuottoa. Korkeaa ROEa pidetään usein laadun takeena ja se onkin sijoitustutkimuksessa yksi käytetyimmistä laadun mittareista. Se ei kuitenkaan yksin riitä laadun mittariksi.

Vakavaraisuus lasketaan taseen nettovelkaantuneisuudesta ja nettovelan takaisinmaksukyvyn perusteella. Tulostrendissä vastaavasti yhtiöt, joiden lyhyen tähtäimen kannattavuustrendi ja pitkän tähtäimen tuloskehitys ovat nousevia, saavat paremmat pisteet.

Kemira on laatuosakelistan kärkijoukossa

Teollisuuskemikaaleja valmistava Kemira on tehnyt vuosia tasaista tulosta. Kemira saa täyden kympin laadusta, ja se yltää kokonaispisteillä Osaketyökalun kärkipäähän.

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä Kemiran liikevaihto oli 968,2 M€ (analyytikoiden ennuste 939,2 M€) ja operatiivinen liikevoitto 123,4 M€ (ennuste 80,9 M€). Liikevaihto kasvoi 35 % vuoden viimeisellä neljänneksellä. Koko vuoden 2022 liikevaihto nousi yhtiön tähänastiseen ennätykseen, lähes 3,6 miljardiin euroon. Kasvua tuki myyntihintojen nousu, erityisesti energiaintensiivissä sellu- ja valkaisukemikaaleissa, varsinkin lipeässä. 

Parhaat laatuyhtiöt Suomesta löytyvät aina helposti Osaketyökalusta klikkaamalla ”Sijoitusideoita” ja Laatuyhtiöt-laatikkoa.

Näkymä sijoitusideoita -välilehdeltä, josta löytyy myös parhaat laatuyhtiöt Suomesta.

Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta (vain jäsenille)

Tällä kertaa täyden kympin laatupisteytyksessämme sai 9 Helsingin pörssin osaketta. Jäsenosiossa esittelemme parhaat laatuyhtiöt Suomesta. Osiosta löytyy myös analyytikon tuloskommentit osakkeista.

Lue koko artikkeli —

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


suomen sijoitusmetsät

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy