Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

suomi, osakkeet

Katso täyden kympin laatuosakkeet Suomesta kesäkuussa 2020. Kerromme myös miksi laatuosakkeita kannattaa olla salkussa, vaikka riskiosakkeet näyttävät juuri nyt olevan pörssien nousukärjessä.

koronavirus laatuyhtiöt osakkeet sijoitusideat

Laatuyhtiöillä parempaa tuottoa

Laatuyhtiöt ovat historiassa antaneet merkittävästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Alla olevassa kuvassa musta viiva kuvaa MSCI Quality -indeksin (globaalit laatuyhtiöt) kymmenen vuoden kehitystä suhteessa markkinaindeksiin. Huom! Tuotto-kuvaaja on suhteellinen. Laatuyhtiöiden menestys globaalisti indeksiin nähden on edelleen voimistunut koronakriisissä.

Osaketyökalu laskee laatupisteet jokaiselle osakkeelle

Osakkeet pisteytetään työkalussa laadun perusteella asteikolla 1-10. Laatuyhtiöitä ovat pisteet 9-10 saaneet yhtiöt ja niitä on Helsingin pörssissä 21 kappaletta. Laatupisteet lasketaan neljän ominaisuuden avulla:

 1. Kannattavuuden ja tuloksen vakaus
 2. ROE
 3. Taseen vakavaraisuus
 4. Tulostrendi

Kannattavuuden ja tuloksen vakaus kertoo, miten tulos on vaihdellut historiassa. Mitä vähäisempi kannattavuuden ja tuloksen vaihtelu, sitä paremmat pisteet. Yhtiö saa myös paremmat pisteet, mikäli tuloskehitys on nouseva. ROE kuvaa oman pääoman tuottoa. Korkeaa ROEa pidetään usein laadun takeena ja se onkin sijoitustutkimuksessa yksi käytetyimmistä laadun mittareista. Se ei kuitenkaan yksin riitä laadun mittariksi.

Vakavaraisuus lasketaan taseen nettovelkaantuneisuudesta ja nettovelan takaisinmaksukyvyn perusteella. Tulostrendissä vastaavasti yhtiöt, joiden lyhyen tähtäimen kannattavuustrendi ja pitkän tähtäimen tuloskehitys ovat nousevia, saavat paremmat pisteet.

Tuore laatuosakelista kesäkuussa 2020

Olemme palanneet laatuosakelistassa normaaliin päiväjärjestykseen. Koronakriisi on ohi – ainakin pörssissä, joten osakkeita ei ole valittu listalle sen perusteella, miten ne selviävät koronakriisissä. Tuore TOP10 laatuosakelista on parhaat laatupisteet saaneet kotimaiset osakkeet.

Laatuosakkeet voivat jäädä jälkeen syklisten osakkeiden tuottokehityksestä koronan jälkeisessä rallissa

Viimeiset viikot pohjalle lyödyt osakkeet ja sykliset ovat tuottaneet selvästi defensiivisempiä ja laatuosakkeita paremmin. Sama kaava voi jatkua.

Sijoittajan kannattaa kuitenkin pitää osa salkusta laatuosakkeissa, sillä jos markkinatunnelmat muuttuvat, laatu muuttuu jälleen houkuttelevaksi. Tässä artikkelissa olemme avanneet salkunrakentamista koronan jälkeisessä maailmassa tarkemmin.

TOP laatuosakelistalla ovat mm. Elisa ja Orion. Molemmat yhtiöt saavat laadusta täydet 10 pistettä ja ovat myös olleet koronakriisissä defensiivisimpiä osakkeita Helsingin pörssistä. Pörssin rajuina laskupäivinä Elisa ja Orion ovat puskeneet vastavirtaan. Sijoittaja voi hyödyntää tätä ilmiötä omassa salkussa. Jos tunnelma pörssissä muuttuu, niin Elisa ja Orion nousevat. Jos salkku on muuten täynnä syklisiä osakkeita, niin Elisa ja Orion tarjoavat mukavaa suojaa.

Molempien yhtiöiden suoritukset Q1:llä olivat myös vahvoja. Orionin lääkemyynti hyötyi selvästi koronasta ja Elisa taas etätyöbuumista. 

Laatuosakelista löytyy aina helposti Osaketyökalusta klikkaamalla “Sijoitusideoita” ja Laatuyhtiöt-laatikkoa.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

osaketyökalu

Parhaat laatuyhtiöt (vain jäsenille)

Jäsenosiossa esittelemme TOP 10 laatuosakkeet Suomesta. Osiossa myös salkunhoitajan kommentit osakkeista.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


11.7.2020 17:00 | Timo Heikkilä
Kolme sijoittajan tärkeintä tunnuslukua

10.7.2020 18:43 | Timo Heikkilä
Osakemarkkina on nyt hurjan vaarallinen


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy