Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

suomi, osakkeet

Laatuosakelista vastaa näkemystämme koronakriisistä selviävistä osakkeista. Katso parhaat laatuosakkeet Suomesta keskellä koronakriisiä huhtikuussa 2020.

koronavirus laatuyhtiöt osakkeet sijoitusideat

Laatuyhtiöillä parempaa tuottoa

Laatuyhtiöt ovat historiassa antaneet merkittävästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Alla olevassa kuvassa musta viiva kuvaa MSCI Quality -indeksin (globaalit laatuyhtiöt) kymmenen vuoden kehitystä suhteessa markkinaindeksiin. Huom! Tuotto-kuvaaja on suhteellinen. Laatuyhtiöiden menestys globaalisti indeksiin nähden on edelleen voimistunut koronakriisissä.

Osaketyökalu laskee laatupisteet jokaiselle osakkeelle

Osaketyökalun päivitetyssä versiossa paransimme laatupisteytystä. 

Osakkeet pisteytetään työkalussa laadun perusteella asteikolla 1-10. Laatuyhtiöitä ovat pisteet 9-10 saaneet yhtiöt ja niitä on Helsingin pörssissä 22 kappaletta. Laatupisteet lasketaan neljän ominaisuuden avulla:

 1. Kannattavuuden ja tuloksen vakaus
 2. ROE
 3. Taseen vakavaraisuus
 4. Tulostrendi

Kannattavuuden ja tuloksen vakaus kertoo, miten tulos on vaihdellut historiassa. Mitä vähäisempi kannattavuuden ja tuloksen vaihtelu, sitä paremmat pisteet. Yhtiö saa myös paremmat pisteet, mikäli tuloskehitys on nouseva. ROE kuvaa oman pääoman tuottoa. Korkeaa ROEa pidetään usein laadun takeena ja se onkin sijoitustutkimuksessa yksi käytetyimmistä laadun mittareista. Se ei kuitenkaan yksin riitä laadun mittariksi.

Vakavaraisuus lasketaan taseen nettovelkaantuneisuudesta ja nettovelan takaisinmaksukyvyn perusteella. Tulostrendissä vastaavasti yhtiöt, joiden lyhyen tähtäimen kannattavuustrendi ja pitkän tähtäimen tuloskehitys ovat nousevia, saavat paremmat pisteet.

Tuore laatuosakelista huhtikuussa 2020

Muutimme laatuosakelistaa poikkeuksellisesti kesken maaliskuun koronakriisistä johtuen. Olemme huhtikuussa edelleentarkastelleet listaa ja se vastaa näkemystämme koronakriisistä selviävistä osakkeista. Tuore TOP-laatuosakelista muodostaa myös Suomi Laatuosake -salkun ytimen.

Olemme nyt huomioineet täyden kympin laatuyhtiöissä koronan vaikutukset.

TOP laatuosakelistalla ovat mm. KONE ja Neste. Kumpikaan yhtiö ei ole koronalle immuuni. KONEelle Kiina on tärkeä markkina, mutta tilanne Kiinassa on normalisoitumassa. Nesteeseen korona on vaikuttanut välillisesti öljyn rajun hinnanlaskun ja kysynnän, kuten lentopolttoaineen, vähentymisen myötä.

Molemmat saavat laatupisteytyksessämme parhaat pisteet eli 10 pistettä. Näistä kahdesta KONE on todennäköisesti Helsingin pörssin tunnetuin laatuyhtiö. Yhtiö on osoittanut laatunsa monen vuosikymmenen aikana ja tarjonnut omistajille erinomaiset pitkän aikavälin tuotot. Vuodet 2017-2018 olivat KONEella normaalia heikommat johtuen Kiinan hidastuneesta kasvusta. Vuonna 2019 KONE palasi jälleen kasvun tielle. Hyvä kehitys jatkuu vuonna 2020, sillä KONE ennustaa liikevaihdon kasvun olevan 0 % ja 6 % välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein ja oikaistun liikevoiton (adjusted EBIT) arvioidaan olevan 1 250-1 400 miljoonaa.

Neste on noussut laatuyhtiöksi muutaman viime vuoden aikana. Osake on tuottanut erinomaisesti viimeisen viiden vuoden aikana. Tuotto on seurausta onnistuneesta strategiamuutoksesta ja suurinvestoinneista uusiutuvaan energiaan. Nesteen Q4 oli jälleen erinomainen vertailukelpoisen liiketuloksen ollessa 781 M€ (ilman verohelpotuksia 409 M€). Vuonna 2020 Nesteen tuloskasvuvauhti heikkenee, sillä tuotantolaitoksilla on pitkiä seisokkeja. Uudet tuotantolaitoslaajennukset ovat käytössä 2021, jolloin Nesteen tulosvauhti jälleen kiihtyy.

Laatuosakelista löytyy aina helposti Osaketyökalusta klikkaamalla “Sijoitusideoita” ja Laatuyhtiöt-laatikkoa.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Parhaat laatuyhtiöt (vain jäsenille)

Jäsenosiossa esittelemme parhaiden laatuyhtiöiden listan pisteytyksineen. Osiossa myös salkunhoitajan kommentit osakkeista.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy