Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

suomi, osakkeet

Katso täyden kympin laatuosakkeet Suomesta tammikuussa 2022. Laatuosakkeet sopivat hyvin kotimaisen pitkän tähtäimen osakesalkun ytimeksi.

Julkaistu: 05.01.2022 Kirjoittaja:

laatuyhtiöt osakkeet sijoittaminen sijoitusideat

Laatuyhtiöillä parempaa tuottoa

Laatuyhtiöt ovat historiassa antaneet merkittävästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Alla olevasta kuvasta voi havaita, että MSCI Quality -indeksi (globaalit laatuyhtiöt) on kymmenen vuoden periodilla tuottanut kasvuosakkeiden ohella parhaiten suhteessa markkinaindeksiin. Huom! Tuotto-kuvaaja on suhteellinen. Alkuvuodesta 2021 laatuyhtiöiden suhteellinen tuottokehitys oli heikompaa. Yleensä heikomman tuoton periodit eivät ole kestäneet kauan ja nyt vuoden kehityksen jälkeen tuottokäyrä on korkeammalla tasolla, kuin heikomman tuoton periodin alkaessa.

Osaketyökalu laskee laatupisteet jokaiselle osakkeelle

Osakkeet pisteytetään työkalussa laadun perusteella asteikolla 1-10. Laatuyhtiöitä ovat pisteet 9-10 saaneet yhtiöt ja niitä on Helsingin pörssissä 22 kappaletta. Laatupisteet lasketaan neljän ominaisuuden avulla:

 1. Kannattavuuden ja tuloksen vakaus
 2. ROE
 3. Taseen vakavaraisuus
 4. Tulostrendi

Kannattavuuden ja tuloksen vakaus kertoo, miten tulos on vaihdellut historiassa. Mitä vähäisempi kannattavuuden ja tuloksen vaihtelu, sitä paremmat pisteet. Yhtiö saa myös paremmat pisteet, mikäli tuloskehitys on nouseva. ROE kuvaa oman pääoman tuottoa. Korkeaa ROEa pidetään usein laadun takeena ja se onkin sijoitustutkimuksessa yksi käytetyimmistä laadun mittareista. Se ei kuitenkaan yksin riitä laadun mittariksi.

Vakavaraisuus lasketaan taseen nettovelkaantuneisuudesta ja nettovelan takaisinmaksukyvyn perusteella. Tulostrendissä vastaavasti yhtiöt, joiden lyhyen tähtäimen kannattavuustrendi ja pitkän tähtäimen tuloskehitys ovat nousevia, saavat paremmat pisteet.

Valmet laatuosakelistan kärjessä

Valmet on noussut konepajojen aateliin. Osake saa täyden kympin laadusta ja parhaat kokonaispisteet laatuosakkeista. Yhtiö on jatkossa entistä mielenkiintoisempi, sillä Valmet ja Neles yhdistyvät. Sulautumisen täytäntöönpanon tavoitellaan tapahtuvan viimeistään 1.4.2022

Q3:lla Valmet ylitti ennusteet. Liikevaihto oli 935,0 M€ (ennuste 936,8 M€) ja liikevoitto ilman kertaluontoisia eriä 107,0 M€ (ennuste 93,8 M€). Myös vuoden kolmas neljännes jatkui Valmetille suotuisana, kun yhtiön saadut tilaukset kasvoivat 1,1 miljardiin euroon. Saadut tilaukset kasvoivat kaikilla Valmetin liiketoimintalinjoilla. Yhtiön tähänastisen vuoden 2021 tilauskanta saavutti ennätyksellisen 4,2 miljardin euron tason ja on 942 miljoonaa euroa korkeampi kuin vuoden 2020 lopussa. Myös liikevaihto kasvoi 12 % ja vertailukelpoinen tulos 17,6 % vuoden takaisesta vertailukaudesta.

Parhaat laatuyhtiöt Suomesta löytyvät aina helposti Osaketyökalusta klikkaamalla “Sijoitusideoita” ja Laatuyhtiöt-laatikkoa.

Tutustu Osaketyökaluun!

Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta (vain jäsenille)

Tällä kertaa täyden kympin laatupisteytyksessämme sai 8 Helsingin pörssin osaketta. Otimme lisäksi mukaan kaksi seuraavaksi parhaat laatupisteet saanutta osaketta. Jäsenosiossa esittelemme parhaat laatuyhtiöt Suomesta. Osiosta löytyy myös analyytikon tuloskommentit osakkeista.

Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy