endomines yleisöanti

Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena

Katso täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta marraskuussa 2022. Laatuosakkeet sopivat hyvin kotimaisen pitkän tähtäimen osakesalkun ytimeksi.

Julkaistu: 11.11.2022 Kirjoittaja:

laatuyhtiöt osakkeet sijoittaminen sijoitusideat

Laatuyhtiöillä parempaa tuottoa

Laatuyhtiöt ovat historiassa antaneet merkittävästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Alla olevasta kuvasta voi havaita, että MSCI Quality -indeksi (globaalit laatuyhtiöt) on kymmenen vuoden periodilla tuottanut kasvuosakkeiden ohella parhaiten suhteessa markkinaindeksiin. Huom! Tuotto-kuvaaja on suhteellinen. Alkuvuonna 2022 laatuyhtiöiden suhteellinen tuottokehitys on ollut heikompaa. Yleensä heikomman tuoton periodit eivät kuitenkaan ole kestäneet kauan.

Osaketyökalu laskee laatupisteet jokaiselle osakkeelle

Osakkeet pisteytetään työkalussa laadun perusteella asteikolla 1-10. Parhaat laatuyhtiöt Suomesta ovat saaneet 9-10 pistettä laadusta, ja niitä on Helsingin pörssissä 22 kappaletta. Laatupisteet lasketaan neljän ominaisuuden avulla:

  1. Kannattavuuden ja tuloksen vakaus
  2. ROE
  3. Taseen vakavaraisuus
  4. Tulostrendi

Kannattavuuden ja tuloksen vakaus kertoo, miten tulos on vaihdellut historiassa. Mitä vähäisempi kannattavuuden ja tuloksen vaihtelu, sitä paremmat pisteet. Yhtiö saa myös paremmat pisteet, mikäli tuloskehitys on nouseva. ROE kuvaa oman pääoman tuottoa. Korkeaa ROEa pidetään usein laadun takeena ja se onkin sijoitustutkimuksessa yksi käytetyimmistä laadun mittareista. Se ei kuitenkaan yksin riitä laadun mittariksi.

Vakavaraisuus lasketaan taseen nettovelkaantuneisuudesta ja nettovelan takaisinmaksukyvyn perusteella. Tulostrendissä vastaavasti yhtiöt, joiden lyhyen tähtäimen kannattavuustrendi ja pitkän tähtäimen tuloskehitys ovat nousevia, saavat paremmat pisteet.

Valmet on laatuosakelistan kärkijoukossa

Konepajayhtiö Valmet on ollut jo pitkään osa laatuosakelistaa. Valmet saa täyden kympin laadusta ja sen kokonaispisteet ovat selvästi keskimääräistä paremmat.

Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä Valmetin liikevaihto oli 1 288 M€ (ennuste 1 279 M€) ja liikevoitto ilman kertaluontoisia eriä 101 M€ (ennuste 109 M€). Liikevaihto kasvoi 38 %, mutta EBITA-marginaali laski 10,5 prosenttiin (11,4 %). Saadut tilaukset kasvoivat 6 prosenttia ja tilauskanta paisui ennätystasolle 4 672 miljoonaan euroon.

Parhaat laatuyhtiöt Suomesta löytyvät aina helposti Osaketyökalusta klikkaamalla ”Sijoitusideoita” ja Laatuyhtiöt-laatikkoa.

Näkymä sijoitusideoita -välilehdeltä, josta löytyy myös parhaat laatuyhtiöt Suomesta.

Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta (vain jäsenille)

Tällä kertaa täyden kympin laatupisteytyksessämme sai jopa 11 Helsingin pörssin osaketta. Jäsenosiossa esittelemme parhaat laatuyhtiöt Suomesta. Osiosta löytyy myös analyytikon tuloskommentit osakkeista.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile ilmaiseksi

Saat käyttöösi kaikki sijoittajan työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.

Aloita ilmainen kokeiluendomines yleisöanti


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy