Analyysissa Nordean rahastot

Nordea-rahastot tarjoavat laajan valikoiman erilaisia rahastoja. Nordea lanseerasi uutuustuotteina Enhanced-indeksirahastot ja edulliset Nora-yhdistelmärahastot. Mitä ne ovat, ja kannattaako niihin sijoittaa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nordea-rahastot tarjoavat laajan valikoiman erilaisia rahastoja. Nordea lanseerasi uutuustuotteina Enhanced-indeksirahastot ja edulliset Nora-yhdistelmärahastot. Mitä ne ovat, ja kannattaako niihin sijoittaa?

Millaiselle sijoittajalle Nordea-rahastot sopivat?

Nordea-rahastot pitävät sisällään laajan kattauksen rahastoja erilaisiin sijoittamisen ja säästämisen tarpeisiin aina piensijoittajasta instituutiosijoittajiin saakka. Piensijoittajan näkökulmasta rahastosijoittaminen oman pankin kautta on helppo tapa aloittaa sijoittaminen, mutta pärjääkö Nordea rahastotarjonnassaan aidosti vertailussa muita pankkeja ja rahastoyhtiöitä vastaan?

Puhtaista passiivisista osakerahastoista kiinnostuneelle kulupihtarille Nordea voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, joskaan valtaosa Nordean indeksirahastoista ei pärjää kilpaileville rahastoyhtiöille kustannustehokkuudessaan. Nykyisin Nordea pääsee silti selvästi lähemmäksi muita rahastoyhtiöitä sen laskettua useiden indeksirahastojensa hallinnointikuluja aiemmasta 0,75 %:sta nykyiseen 0,50 %:iin. Lisäksi Nordean kesällä 2018 lanseeratun Nora-nimisen digitaalisen sijoitusneuvontapalvelun asiakkaille suunnatut edulliset Nora-yhdistelmärahastot ovat kuluiltaan Suomen kärkeä, ja uudet ns. tehostetut indeksirahastot tarjoavat kiinnostavan vaihtoehdon indeksisijoittamiselle aktiivisen ja passiivisen sijoittamisen välimaastosta.

Nordea-rahastot – ”Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä”

  • Jotain uutta: Nora-yhdistelmärahastot ja digitaalinen sijoitusneuvoja
  • Jotain vanhaa: Valtava historian saatossa kasattu kirjava rahastojen tilkkutäkki
  • Jotain lainattua: Tehostetut indeksirahastot, jollaisia Mandatum toi markkinoille jo vuonna 2002
  • Jotain sinistä: Nordea tarjoaa omien rahastojensa ohella rahastoja myös monen muun rahastotalon valikoimasta

Yleistä Nordean rahastoista

  • Ei merkintä- tai lunastuspalkkioita verkkopankissa ja Nordea Investorissa tehdyistä merkinnöistä ja lunastuksista.
  • Valtaosassa rahastoista sovelletaan vastuullisen sijoittamisen periaatteita.
  • Niukka ja hieman kilpailijoita tyyrimpi valikoima perinteisiä indeksirahastoja. Uudet Enhanced-indeksirahastot pyrkivät parantamaan tuottojaan sulkemalla vertailuindeksin sijoituksista pois arvostukseltaan, laadukkuudeltaan ja/tai vastuullisuudeltaan heikkoja yrityksiä.
  • Heikko valikoima omia rahastoja kiinteistö- ja vaihtoehtoissijoituksiin.
  • Tarjoaa omien rahastojensa lisäksi laajan valikoiman kumppanien rahastoja.

Nordea digitaalinen sijoitusneuvonta Nora ja Nora-rahastot

Nordea lanseerasi kesällä 2018 ensimmäisenä suurena finanssitalona Suomessa digitaalisen sijoitusneuvojan eli Robo Advisor -palvelun, Noran (Nordea Robo Adviser). Käytännössä Nora on opastettu verkkopalvelu, jossa palvelu auttaa muutaman kysymyksen avulla selvittämään sopivan säästösumman, sijoittajan riskinottokyvyn ja tuottotavoitteen sekä sijoittamaan soveltuviin yhdistelmärahastoihin. Näin säästetään ylimääräinen reissu pankkikonttoriin ja sijoitusneuvojan palkkakulut. Myös mm. S-Pankki tarjoaa vastaavalla periaatteella toimivaa Säästäjä-palvelua.

Digitaaliseen sijoitusneuvontaan liittyy uutuusarvon tuomaa eksotiikkaa, mutta käytännössä Nordean tapauksessa palvelun keskeisimpänä etuna perinteiseen sijoitusneuvontaan ja rahastoihin on rahastojen aiempaa huomattavasti edullisempi kustannusrakenne sekä yhtenäisemmät sijoitusneuvot. Lisäksi palvelu on saatavissa 24/7 toisin kuin perinteinen pääasiassa toimistoaikoina saatavilla oleva konttoreiden sijoitusneuvonta.

Noran salkunhoito noudattaa hyväksi havaittua kulutehokasta ja pitkäjänteistä sijoitusstrategiaa: osta- ja pidä, tasapainota säännöllisesti. Ylimääräistä aktiivisista rahastoista tuttua arvailua siitä, mihin suuntaan osakemarkkinat liikkuvat tai pärjääkö Yhdysvallat paremmin kuin Eurooppa, ei ole. Rahasto päivittää sijoituksensa takaisin peruspainoihin neljästi vuodessa.

Taulukko: Nora, Digitaalinen Sijoitusneuvoja -palvelun Nora-rahastojen osake- ja korkopaino sekä juoksevat kulut.

Viisi Nora-rahastoa erilaisilla painotuksilla ja kuluilla. Osake- ja korkopainot ovat rahastojen peruspainot, suluissa rahastojen sääntöjen mukainen vaihteluväli.

Nora-rahastojen sijoituskohteiksi Nordea on lisäksi perustanut kokonaisen uuden ”Enhanced”-nimikkeellä esiintyvän tehostettujen indeksirahastojen rahastoperheen, joka sijoittuu kuluiltaan perinteisten indeksirahastojen ja aktiivisten rahastojen välimaastoon.

Nordea Enhanced indeksirahastot – Aktiivisen ja passiivisen sijoittamisen edut samassa paketissa?

Nordean Enhanced -indeksirahastot (Global Enhanced, Global Enhanced Small Cap, European Enhanced, Japanese Enhanced, North American Enhanced ja Emerging Markets Enhanced) ovat käytännössä kaikin puolin tavanomaisia indeksirahastoja, mutta pienellä erolla. Enhanced -rahastojen ”Beta+”-strategia sijoittaa pääasiassa vertailuindeksin mukaisesti, mutta samaan aikaan salkunhoitajat pyrkivät aktiivisesti voittamaan indeksin sulkemalla rahastosta ulos salkunhoidon kalliina tai huonolaatuisina pitämiä yhtiöitä tai yhtiöitä joiden liikevoiton ja/tai kassavirran uskotaan laskevan. Parhaassa tilanteessa tällainen strategia voi tarjota indeksiä parempia tuottoja, mutta hyvin pienellä heilunnalla suhteessa indeksiin.

Ensimmäinen ”tehostettu indeksirahasto”, Nordea North American Enhanced, lanseerattiin kesällä 2017. Sittemmin Nordea on puskenut Enhanced -rahastoja ulos nopeassa tahdissa kaikille keskeisille suurille markkina-alueille. Tuoreimpana lanseerauksena 2019 kesältä on pienyhtiöihin sijoittava Global Enhanced Small Cap. Enhanced indeksirahastojen (”Enhanced Index Fund, EIF”) idea ei ole sinänsä uusi, esimerkiksi Mandatum (nykyisin rahastot kulkevat Dansken nimellä) lanseerasi suurille asiakkailleen (nykyisin minimisijoitus 250 000 EUR) tällaista strategiaa hyödyntävät Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan sijoittavat rahastonsa jo vuonna 2002. Erona Dansken ja Nordean rahastoilla on se, että Danske on ulkoistanut salkunhoidon State Streetille ja Nordea hoitaa rahastoa omin resurssein. Tuotoissa merkittäviä eroja ei näy: Nordean European Enhanced -rahasto voitti Dansken vastaavan rahaston niukalla erolla koronakriisistä toivuttaessa, muutoin erot ovat olleet pieniä.

Kuvaaja: Nordea European Enhanced -rahasto ja Danske Europe Enhanced -rahasto tuotot

Nordea Suomi-rahasto ja Nordean Säästö-yhdistelmärahastot Sijoittaja.fi:n rahastovertailuissa

Nordea suosittelee aloittelevalle säästäjälle yhdistelmärahastoja Säästö 10, Säästö 25, Säästö 50 ja Säästö 75. Yhdistelmärahastot ovat rahastoja, jotka sijoittavat hajautetusti osakkeisiin ja korkoihin valitsemasi riskitason mukaisesti.

Katso, miten Nordean Säästö-rahastot pärjäsivät Suomen parhaat yhdistelmärahastot -rahastovertailussamme

Nordea hoitaa useita Suomeen sijoittavia aktiivisia ja passiivisia rahastoja. Nordea Suomi sijoittaa pääasiassa suuriin suomalaisiin yhtiöihin, Nordea Suomi Small Cap sijoittaa kotimaisiin pienyhtiöihin ja Nordea Suomi Passiivinen yksinkertaisesti peesaa indeksiä.

Katso, miten Nordean Suomi-rahastot pärjäsivät Suomen parhaat rahastot -rahastovertailussamme

Avaa rahastovertailutaulukko tästä!  Sijoittaja.fi -jäsenille

Nordea-rahastot sijoittajan näkökulmasta (vain jäsenille)

Liity jäseneksi, ja lue analyysimme Nordean parhaista aktiivisista rahastoista, Enhanced-rahastoista ja Nora-rahastoista. Onko Nordean aktiivisilla rahastoilla mahdollisuutta tarjota ylituottoja? Voittavatko Enhanced-rahastot pitkällä aikavälillä perinteiset indeksirahastot? Miten Nora-yhdistelmärahastot pärjäävät vertailussa kilpailijoiden yhdistelmärahastoihin?

Osta jäsenyys!

Löydä parhaat rahastot helposti Rahastotyökalun avulla

Löydä tuottavimmat ja omaan sijoitustyyliin sopivimmat rahastot vaivattomasti. Rahastotyökalusta löydät yli 250 erilaista yhdistelmä-, osake-, korko- ja kiinteistörahastoa. Rahastotyökalun avulla voit helposti vertailla esimerkiksi rahaston tuottoja, kuluja ja kokoa. Sijoittaja.fi-jäsenet saavat käyttöönsä Sijoittaja360-palvelun, johon kuuluu myös Rahastotyökalu.

Sinua voisi kiinnostaa
Haastattelussa WellO2 Oy:n johto – suomalainen terveysteknologian yritys tähtää kansainväliseen kasvuun
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Tunnetuimmat sijoitustyylit, joita sijoittajat käyttävät
New call-to-action
Sijoittajan valinnat