S-Pankki Säästäjä analyysissa – Oikeasti helppoa ja halpaa sijoittamista?

S-Pankki Säästäjä, Suomen ensimmäinen mikrosäästämisen palvelu, on viidessä vuodessa kerännyt yli 80 000 käyttäjää. Miten Säästäjä pärjää vertailussa kilpailevia mikrosäästämisen palveluja sekä yli 70 yhdistelmärahastoa vastaan?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

S-Pankki Säästäjä, Suomen ensimmäinen mikrosäästämisen palvelu, on viidessä vuodessa kerännyt yli 80 000 käyttäjää. Miten Säästäjä pärjää vertailussa kilpailevia mikrosäästämisen palveluja sekä yli 70 yhdistelmärahastoa vastaan?

Millaiselle sijoittajalle S-Pankki Säästäjä sopii?

S-Pankki Säästäjä-palvelu on erinomainen vaihtoehto suurimmalle osalle sijoittajista niin digitaalisena säästöpossuna kuin sijoittamisen kokonaisratkaisuna. Säästäjä-palvelu lyö kasan kärpäsiä yhdellä iskulla yhdistämällä mikrosäästämisen, digitaalisen sijoitusneuvonnan ja rahastosäästämisen – huoletonta, hyvin hajautettua, helppoa ja halpaa.

Säästäjä on kerännyt viisivuotisen alkutaipaleensa aikana yli 80 000 käyttäjää, ja tehnyt monelle säästämisestä osan arjen rahan hallintaa. Perinteisen kuukausisäästämisen ohella säästöjä voi kertyä ihan huomaamatta, kun ohjaa S-Bonukset rahastoon tai rahaa säästöön jokaisesta pankkikorttiostoksesta. Hyvän hajauttamisen kulmakivet toteutuvat säännöllisessä säästämisessä itsekseen, kun yhdistelmärahastot ohjaavat rahat laajasti hajauttaen osakkeisiin ja korkosijoituksiin. S-Mobiili-sovelluksella palvelun käyttöönotto on helppoa ilman sijoitusalan osaamistakin. Ja halpaa on: Säästäjä-rahastot ovat Suomen halvimmat yhdistelmärahastot.

S-PANKKI SÄÄSTÄJÄ PÄHKINÄNKUORESSA

  • Suomen ensimmäinen mikrosäästämisen palvelu: Ohjaa rahaa säästöön bonuksista ja pankkikorttiostoksista.
  • Digitaalinen sijoitusneuvoja auttaa luomaan säästösuunnitelman.
  • Suomen edullisin ”yhdistelmärahasto” kahden rahaston yhdistelmällä, kulut vain 0,41–0,42 %/vuosi.
  • Palvelu suojelee sijoittajaa myös kaikkein suurimmalta kululta, itseltään: Allokaatiota ei voi muuttaa jälkikäteen muutoin kuin lakkauttamalla palvelun.

Suomen ensimmäinen mikrosäästämisen palvelu

S-Pankki Säästäjä oli ensimmäinen Suomessa lanseerattu mikrosäästämisen palvelu. Maailmalla trendiksi noussut mikrosäästäminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jokaisen korttiostoksen yhteydessä yksi euro kilahtaa säästöön. Vähän samaan tapaan siis kuin käteisellä maksettaessa vaihtorahana saadut kolikot saattoivat monella tipahtaa säästöpossuun, ja possun täyttyessä rahat kiikutettiin pankkiin kasvamaan korkoa. Mikrosäästämisessä rahat voi asettaa siirtymään ”säästöpossutililtä” automaattisesti rahastoihin säästäjän valitsemassa suhteessa.

Digitaalinen sijoitusneuvoja auttaa sijoitussuunnitelmassa

Digitaalinen sijoitusneuvonta palvelun kyljessä ohjaa säästäjää sopivan allokaation ja säästösumman valinnassa. Vastaa vain muutamaan kysymykseen säästö- ja sijoitustavoitteistasi, sijoituskokemuksestasi, taloudellisesta asemastasi ja valitse itsellesi sopivimmat säästötavat. Palvelu ehdottaa sopivat rahastot, hajautuksen ja säästösuunnitelman, joihin saa halutessaan tehdä vielä muutoksia.

Digitaalista sijoitusneuvontaa tarjoavat S-Pankin ohella mm. OP, Nordea ja Mandatum. Erona kilpailijoiden digitaalisiin palveluihin, S-Pankki Säästäjä tarjoaa vähemmän rahastovaihtoehtoja. Vähemmän voi olla kuitenkin enemmän: Rahastot ovat kilpailijoihin nähden edullisia, riskitasossa on laaja valinnanvara, ESG-kriteerit on huomioitu ja vähemmän vaihtoehtoja tarkoittaa myös helpompaa valintaa.

Rahastojen yhdistelmä perinteisen yhdistelmärahaston sijaan?

Vanhan koulukunnan säästäjälle hämmennystä tuottaa perinteisten yhdistelmärahastojen täydellinen puute. Missä ovat vanhat kunnon yhdistelmärahastot Varovainen 30, Maltillinen 50 ja Rohkea 70? Tarjolla on vain ääriratkaisut 10 % osakkeisiin tai 100 % osakkeisiin?

Rajaamalla hallinnoitavien rahastojen määrän kahteen S-Pankki on saanut karsittua kuluja ja laajentanut säästäjän valinnanvaraa riskitasossa. Säästämällä molempiin rahastoihin voi osakepainoksi valita mitä tahansa 10 ja 100 prosentin väliltä.
Kuluero perinteisiin yhdistelmärahastoihin on ilmeinen. Esimerkiksi S-Pankin oman rahastovalikoiman yhdistelmärahastojen Varainhoito 30, 50 ja 70 juoksevat kulut ovat 0,79 %; 0,92 % ja 1,03 %. Säästäjä 10- ja 100-rahastojen juoksevat kulut ovat 0,41 % ja 0,42 % per vuosi. Huima ero, mikä näkyy myös tuotoissa.

S-Pankki Säästäjä sijoittajan näkökulmasta – Parempi kuin kilpailijat?

Mikrosäästämisen palvelu löytyy S-Pankin lisäksi OP:lta, digitaalista sijoitusneuvontaa useammalta varainhoitajalta ja yhdistelmärahastoja liki kaikilta suurilta rahastoyhtiöiltä. Onko S-Pankki tuonut markkinoille jotain aidosti uutta ja hyödyllistä tai ainakin helppoa ja halpaa?

Jäsenosiossa

  • Mikrosäästämisen palvelut vertailussa: S-Pankki Säästäjä vs. OP Säästölipas
  • Mikä on halvin? Säästäjä vs. kilpailijoiden rahastot (vertailussa yli 70 yhdistelmärahastoa)
  • Mistä parasta tuottoa? Säästäjä vs. perinteiset yhdistelmärahastot
  • S-Pankki Säästäjä-palvelun ongelmat säästäjän ja sijoittajan näkökulmasta
  • Löytyykö parempia vaihtoehtoja? Halvempaa, hajautetumpaa, vastuullisempaa?

Mikrosäästäminen: S-Pankki Säästäjä vs. OP Säästölipas

Mikrosäästämisen palveluja Suomessa ovat S-Pankki Säästäjä ja OP Säästölipas. Nordea ePossu-palvelu on päättynyt marraskuussa 2023. Palveluiden avaaminen ja tilisäästäminen on säästäjälle ilmaista samaan tapaan kuin perinteiselläkin säästöpossulla, joten säästäjä voi kokeilla huoletta vaikka molempia palveluita. Rahastoihin ohjatuista säästöistä veloitetaan rahastojen tavalliset kustannukset.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Tutustu ETF-työkaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
NoHon Sveitsin yritysosto osui kultasuoneen – analyysi
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat