Miten sijoitan osakkeisiin?

Kolmiosaisen artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerromme käytännön vinkkejä ja nyrkkisääntöjä osakesijoittajalle.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kolmiosaisen artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerromme käytännön vinkkejä ja nyrkkisääntöjä osakesijoittajalle.

Miten sijoitan osakkeisiin?

Usein kysytty kysymys sijoittamisesta on miten sijoitan osakkeisiin. Julistimme aiemmin, että osta ja pidä -strategia on kuollut. Lue tästä artikkelista perustelumme ja missä tilanteissa strategia vielä toimii.

Artikkelisarjassa kerrotut käytännön ohjeet osakesijoittajalle perustuvat omaan pitkään sijoituskokemukseemme, akateemiseen tutkimukseen ja johtavien investointipankkien sijoitustutkimukseen.

Artikkelisarja osakesijoittajalle

Tutustu Osaketyökaluun!

Paljonko sinulla on rahaa käytettävänä?

Nykyään osakesijoittamisen voi aloittaa jo hyvin pienillä summilla. Pörssierät ovat poistuneet. Välityspalkkiot ovat tulleet alas. Nordea on jopa lanseerannut 1 %:n välityspalkkiokaton. Lue vertailumme välittäjistä.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 1000 eurolla on järkevää aloittaa osakesijoittaminen. Sitä pienemmät summat kannattaa sijoittaa rahastoon. Mieluiten matalakustanteiseen ETF- tai indeksirahastoon. Jos sinulla ei ole 1000 euroa, voit aloittaa säästämällä esimerkiksi joka kuukausi 100 euroa ja opiskella sijoittamista ennen varsinaista aloitusta.

Mieti, paljonko ehdit käyttää aikaa sijoittamiseen?

Osakemarkkinoilla menestyminen edellyttää ajankäyttöä. Sijoitusstrategiasi määrittää, paljonko aikaa pitää käyttää. Kannattaa varautua siihen, että aikaa pitää olla käytettävänä muutama tunti viikossa tai kuukaudessa (strategiasta riippuen).

Aikaa ei kuitenkaan kannata käyttää osakekurssien tuijottamiseen. Siitä ei varsinaisesti ole mitään hyötyä sijoitussalkkusi menestymisen kannalta. Käytettävissä oleva aika kannattaa käyttää osakkeiden tutkimiseen ja markkinaympäristön seurantaan.

Valitse sijoitusstrategia

Kun olet valinnut sinulle sopivan strategian, noudata sitä. Suurimmat virheet sijoittaja tekee silloin, kun hän lipsuu sijoitusstrategiasta. Yleensä strategiasta lipsuminen tarkoittaa riskien kasvua ja kun nämä realisoituvat, niin jälki on rumaa.

Artikkelisarjan toisessa osassa perehdymme osakesijoittajan parhaisiin strategioihin ja kolmannessa osassa strategian käytäntöönpanoon ja osakevalintaan.

Tee sijoituspäätökset itsenäisesti

Älä usko kaveria, serkkua, taksikuskia, analyytikkoa, vaan luota itseesi. Usko pois. Eniten harmittaa muualta tullut sijoitusvinkki, joka osoittautuu vääräksi.

Sinun toki kannattaa hyödyntää ulkopuolisten puolueettomia analyyseja ja näkemyksiä, sillä niissä on paljon hyödyllistä tietoa sijoituspäätöstäsi varten. Mutta loppukädessä sijoituspäätöksen pitää perustua omaan päätelmääsi.

Osta ja myy osakkeet erissä

Mitä isomman summan sijoitat, sitä pienempiin eriin ostot kannattaa ajoittaa. Jos sijoitussummasi yhteen osakkeeseen on esimerkiksi 1 000 euroa, kannattaa ostot hajauttaa kahteen erään. Jos taas päätät sijoittaa 10 000 euroa, ostot kannattaa jo hajauttaa vähintään neljään erään.

Ostojen hajauttamisessa on kyse riskien minimoimisesta. Jos sijoitat kerralla koko summan ja yhtiö antaa seuraavana päivänä tulosvaroituksen, kärsit mittavat taloudelliset ja henkiset tappiot.

Pysy rauhallisena

Paras ostohetki markkinoilla on, kun ”veri virtaa kaduilla”. Tällöin markkinat valtaa paniikki ja osakkeita myydään pelon vallassa. Kylmähermoisella sijoittajalla on tällöin erinomainen mahdollisuus ostaa erinomaisia yhtiöitä alennushintaan.

Paniikkihetkinä on erityisen tärkeää, että pelikirja on valmiina. Katso, että olet miettinyt strategiasi mukaiset osakkeet valmiiksi ja tee ostot erissä. Osta siis niitä osakkeita, joita todella haluat salkkuusi, ei niitä, jotka ovat laskeneet eniten.

Hajauta

Viimeisin ja tärkein neuvo on hajauta. Hajauttamisessa salkkusi riski laskee. Jos salkkusi ei ole hajautettu, se on altis suurille tappioille. Hajauttamisen voi tehdä kahdella tavalla:

  1. Osakesalkkusi on hyvin hajautettu eri sektoreille ja jopa eri maantieteelliselle alueelle (10 osakkeella saa jo hyvän hajautuksen)
  2. Hoidat hajautuksen ETF-rahastolla.

Pistä esimerkiksi yhdestä eurosta, jonka sijoitat suoraan osakkeeseen, kaksi euroa matalakustanteisiin ETF- tai indeksirahastoon. Esimerkiksi, jos sijoitat 1000 euroa osakkeeseen, sijoita 2000 euroa OMX Helsinki 25 tai S&P 500 ETF-rahastoon. Tai, jos sinulla on 10 000 euroa, sijoita 5000 euroa 5-10 eri sektorin osakkeeseen ja 5000 euroa ETF-rahastoon. Tätä taktiikkaa käyttäen salkkusi on aina paremmin hajautettu kuin yksityissijoittajilla keskimäärin.

Artikkelisarja osakesijoittajalle

Apua osakkeiden valintaan

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Tutustu Osaketyökaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Tekoälyrobotit ovat täällä
Osakesäästötili sijoituskohteena
Osakesäästötili UKK | Usein kysytyt kysymykset
Kaikki vuoden 2024 osingoista
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat