Mikä on ETF?

Mikä on ETF? ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund eli pörssinoteerattu rahasto. Yksinkertaisesti ETF on rahasto, jonka voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osakkeen. ETF:t ovat nousseet ammattisijoittajien suosituimmaksi sijoitusmuodoksi niiden alhaisten kulujen ja monipuolisen valikoiman vuoksi.

  • ETF:n voi ostaa pörssistä samalla tavalla kuin osakkeen
    • Lähes kaikki suomalaiset pankit tarjoavat mahdollisuuden ETF-rahastojen ostamiseen verkkopankissa
  • Sijoittaja tietää, mitä arvopapereita ETF-rahasto omistaa ja missä suhteessa
  • Alhaiset kulut
  • Laaja valikoima ja mahdollisuus sijoittaa lähes mihin tahansa
  • ETF-sijoittajan riski ei ole sen korkeampi kuin perinteiseen rahastoon sijoittavan
  • Lue: Miten teen ensimmäisen ETF-sijoitukseni?
  • Lue: Miten löydät parhaimmat ETF:t helposti?

ETF:n historia

Ensimmäinen ETF-rahasto lanseerattiin vuonna 1990 Kanadassa Toronton pörssiin. (Toronto 35 Index Participation Fund). Tunnetuin ETF on ensimmäinen Yhdysvaltoihin vuonna 1993 lanseerattu SPDR S&P 500 ETF, joka on edelleen olemassa. Rahasto on tuottanut lanseerauksesta tähän päivään 10,0 % vuotuisen tuoton (ennen veroja). Rahaston hallinnoimat varat ovat 176 miljardia dollaria, ja se on yksi maailman suosituimmista rahastoista. Eikä ihme, sillä sen vuotuinen kulu sijoittajalle on 0,095 %.

Rahasto sijoittaa varansa Yhdysvaltain osakemarkkinoiden kehitystä kuvaavan indeksin S&P 500 mukaisesti. Rahasto omistaa 500 yhdysvaltalaista osaketta täsmälleen samassa suhteessa kuin osakkeet ovat S&P 500 -indeksissä. Rahastolla saa siten tismalleen S&P 500 -indeksin mukaisen tuoton.

ETF-sijoittamisen ydin

Sijoittaja voi jokaisena pörssipäivänä kirjautua verkkopankkiin, etsiä ETF-rahaston ja ostaa sitä. Näin sijoittaja saa valmiiksi hajautetun sijoitusratkaisun huomattavasti perinteistä rahastosijoittamista alhaisemmilla kuluilla. Tässä on ETF-sijoittamisen ydin. Sijoittaja tietää jokaisena pörssipäivänä, mihin arvopapereihin rahat on sijoitettu ja mikä on sijoituksen arvo. Kulut ovat edulliset ja hajautuksen saa rakennettua helposti. Lisäksi ETF-sijoituksen voi muuttaa rahaksi milloin tahansa.

Maailman tunnetuimman sijoittajan Warren Buffetin neuvo perillisilleen on:

”Sijoittakaa omaisuudestani 10 % lyhytaikaisiin valtion velkapapereihin ja 90 % mahdollisimman alhaisen kustannuksen S&P 500 -indeksirahastoon”

ETF-rahastojen tarjonta

ETF-rahastot olivat pitkään vain suurten institutionaalisten sijoittajien suosiossa. Internet on kuitenkin tuonut sijoittamisen kaikkien ulottuville.

Tällä hetkellä ETF-rahastoja on yli 7 000 kappaletta ja niihin on sijoitettuna yli 6 000 miljardia dollaria. ETF-rahastojen suosio on räjähtänyt. Yhdysvalloissa jo 50 % ETF:issä olevista varoista on yksityissijoittajien sijoituksia. Eurooppa tulee perässä.

ETF:iä koskevat samat säädökset kuin perinteisiä rahastoja

ETF:t ovat vielä osalle sijoittajista ja toimijoista tuntemattomia sijoitusinstrumentteja. Osaaminen kasvaa, mutta vieläkin ETF:istä pelotellaan väärin perustein.

Sijoittajan kannalta olennaista on tietää, että ETF-rahastoissa olevat sijoitukset on turvattu eri kotivaltioiden mukaisilla säädöksillä. Esimerkiksi Euroopassa rahastoja säätelee UCITS-direktiivi ja sama säännös koskee niin normaaleja rahastoja kuin ETF:iä.

ETF-rahastosijoittaja ei siten altistu yllättäville riskeille, joissa toimijan konkurssitilanteessa sijoittaja menettäisi sijoitetun pääoman. ETF-sijoittajan riski ei tässä mielessä ole perinteisen rahastosijoittajan riskiä korkeampi.

Lue lisää ETF- ja indeksisijoittamisesta Sijoittaja.fi:n artikkeleista