Osallistu osakeantiin!

Uudet Nordnet One -yhdistelmärahastot analyysissä

Nordnetin uudet yhdistelmärahastot vertailussa

Suomen suosituimpiin osakevälittäjiin kuuluva Nordnet aloittaa uuden aluevaltauksen laajentamalla rahastovalikoimaansa indeksirahastoista yhdistelmärahastoihin. Miltä Nordnetin uudet yhdistelmärahastot vaikuttavat perinteisiin yhdistelmärahastoja tarjoaviin toimijoihin verrattuna?

Julkaistu: 05.09.2022 Kirjoittaja:

Nordnet nordnet yhdistelmärahastot rahastot yhdistelmärahasto

Asiakasmäärällä mitattuna Suomen suosituin osakevälittäjä Nordnet toi heinäkuussa markkinoille kolme uutta rahastoa. Nordnet aloitti laajentamaan valikoimaansa vuosia sitten tekemällä neljä pohjoismaista indeksirahastoa ja Nordnetin Indeksirahasto Suomi on edelleen yhtiön tärkeimpiä sisäänheittotuotteita nollakuluillaan. Neljä vuotta sitten Nordnet lanseerasi Smart-rahastot, joissa myyntilupauksena oli ”perinteisiä rahastoja tai indeksisijoituksia parempia tuottoja”, mutta salkkujen tuotot ovat olleet katastrofaalisen huonoja käytännössä kaikilla mittareilla.

Nordnetin ”Smart” rahastojen heikkoudesta esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoitti jo viime vuonna. Nordnet tuntuukin nyt menevän perinteiselle linjalle ilman turhempia kikkailuja ja aloittaa kilpailemisen yhdistelmärahastoilla pankkien, pankkiiriliikkeiden ja rahastotalojen kanssa.

Nordnet One -rahastot: Varovainen, Tasapaino ja Rohkea – Tuttua ja turvallista, mutta synteettistä

Nordnetin rahastoyhtiö Nordnet Fonder on lanseerannut kolme rahastoa, joiden viralliset nimet ovat Nordnet One Varovainen, Nordnet One Tasapaino ja Nordnet One Rohkea. Nimissä ei ainakaan ole yllätyksellisyyttä ja rahastot ovat ehkä tarkoituksellisestikin nimetty kilpailijoidensa mukaan kuten OP-Maltillinen, OP-Varovainen ja Alexandria Tasapainoinen. Toisaalta nimet ovat parempia kuin Alexandrian rahastojen aikaisemmat nimet, kuten Alexandria Balanced Manager Fund tai Alexandria Aggressive Manager Fund, jotka kuulostivat pakotetun kansainvälisiltä pääasiassa Suomessa toimivalta yhtiöltä.

Rahastot ovat synteettisiä, mutta tätä tietoa ei löydy rahastojen sivuilta, eikä avaintietoesitteestä. Moni sijoittaja karsastaa synteettisiä vaihtoehtoja ja haluaa sijoittaa vain fyysisiin rahastoihin. Fyysinen rahasto sijoittaa suoraan arvopapereihin, synteettisessä liikkeellelaskija takaa indeksin mukaisen tuoton johdannaissopimusten avulla.

Nordnet One Varovaisen kulut ja osake/korkopaino

Nordnetin jokaiselle rahastolle löytyy Suomesta ainakin 10 suoraa kilpailijaa, joista suosituimmat ovat OP-Varovainen (n. 200 000 omistajaa) ja Nordea Säästö 30 (n. 80 000 omistajaa). Näissä kaikissa rahastoissa osakepaino on maksimissaan 30 % ja loput sijoituksista ovat pääasiassa korkosijoituksissa. OP:lla osakkeiden maksimipaino on 30 % ja OP ilmoittaakin, että yleensä osakepaino on vain noin 20 prosenttia. Nordea Säästö 30 on Sijoittaja.fi:n matalariskisten yhdistelmärahastojen rahastovertailun paras ja myös kohtalaisen kallis 1,17 % vuotuisella hallinnointipalkkiollaan, mutta toisaalta se on pärjännyt ylivoimaisesti parhaiten voittamalla jopa indeksin 5 vuoden jaksolla, joten hyvästä on ainakin tässä tapauksessa kannattanut maksaa.

OP-Varovainen on myös kallis, mutta tuotot ovat vertailun ylivoimaisesti huonoimmat. OP-Varovainen rahaston kulut ovat vuodessa 0,95 % ja tämän lisäksi OP ottaa vielä rapsakan 0,5 % lunastuspalkkion. Hallinnointikulut juoksevat tuli tuottoa tai ei. Nähtäväksi jää, miten Nordnet One Varovainen tulee pärjäämään, ainakin 0,49 % kulujen suhteen se on todennäköisesti edullisimpia yhdistelmärahastoja.

Yhdistelmärahastovertailu matala riski

Nordnet One Tasapainoinen kulut ja osake/korkopaino

Nordnet One Tasapainoinen on korkeamman riskin rahasto jo 60 % osakepainollaan. Sijoittaja.fi:n vertailussa Seligsonin Pharos on pärjännyt vertailussa hyvin. Nordean vastaava rahasto Nordea säästö 50 on myös ihan kohtalaisen hyvä ja on sijalla viisi. OP-Maltillinen taas on ylivoimaisesti heikoin kaikilla mittareilla. Nähtäväksi jää, miten kaikkien kolmen salkun hoitaja Henrik Wiklund tulee pärjäämään vertailussa.

Seligsonin Pharos on myös hinnaltaan edullisemmasta päästä vain 0,54 % vuotuisella hallinnointipalkkiolla. Nordea Säästön hallinnointipalkkio taas on vuodessa 1,58 % ja Alexandria Tasapainoinen 2,21 % vuodessa, jonka lisäksi yhtiö veloittaa prosentin merkintäkulun. Nordnetin kulut myös tässä rahastossa ovat 0,49 %.

Yhdistelmärahastovertailu neutraali riski

Nordnet One Rohkean kulut ja osake/korkopaino

Nordnet One Rohkea tulee selkeästi eroamaan muista korkeamman osakepainon vuoksi. Nordnet ilmoittaa suoraan, että osakepaino on 100 %. Nordean vastaava Nordea Säästö 75 tähtää nimensä mukaisesti vain 75 % osakepainoon ja SEB 80 vastaavasti 80 %. Toki korkean riskin rahastoissa osakepaino voi olla myös ilmoitettua korkeampi, mutta suhteessa muihin, Nordnet lähtee selkeästi suuremmalla osakepainolla keskimäärin kuin muut vastaavat rahastot.

Mitä suuremmaksi osakepainot muilla nousevat, kuten OP:lla Nordealla, SEBillä ja Alexandrialla, sitä korkeampia ovat myös kulut. SEB 80 B rahaston kulut vuodessa ovat 1,58 %, Alexandria Tuottohakuisella 2,29 % (+ merkintäpalkkio 1 %), Nordea Säästö 75 perii 1,62% vuodessa ja vertailun jälleen heikoin OP:n rahasto OP-Rohkea perii vuodessa 1,45 % hallinnointipalkkiot ja 0,5 % lunastuspalkkion.

Nordnet laajentaa rahastovalikoimaansa yhdistelmärahastoihin. Rahastot lyhyessä katsauksessa.
Yhdistelmärahastovertailu korkea riski

Yhteenveto Nordnet One -yhdistelmärahastoista

Nordnetin rahastot ovat tervetullut lisä Suomen yhdistelmärahastomarkkinaan. Kuten todettua, perinteisten pankkien ja pankkiiriliikkeiden kulut ovat ainakin hyvin korkeita suhteessa Nordnetin yhdistelmärahastoihin. Nordnetin vuotuinen hallinnointipalkkio on kaikissa yhdistelmärahastoissa 0,49 % ja täten se on ainakin kulujen puolesta halvin. Nordnet on myös jokaisessa katergoriassa usein kilpailevia rahastoja korkeammalla osakepainolla liikeellä.

On hyvä muistaa, että tuottohistoriaa ei ole, joten jää nähtäväksi, miten rahastot tulevat pärjäämään ja tämäkin tiedetään vasta vuosien päästä. Rahastot ovat hyvin perinteisiä yhdistelmärahastoja strategialtaan, joten ainakin Nordnetin Smart-rahastojen kaltainen katastrofi tullaan todennäköisesti välttämään.

Tutustu Nordnet One rahastoihin lisää Nordnetin omilta sivuilta täältä* ja avaa tili Nordnettin.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy