Northcrypto

OP-rahastot vertailussa – Omistajille bonusta ja halpoja rahastoja!

OP pohjola logo

Vertailimme OP-rahastot ja indeksirahastot! OP on tiputtanut viime vuosina indeksirahastojen hintoja reilusti alas ja lanseerannut uusia rahastoja. Lisäksi rahastoista saa 0,25 % OP-Bonusta. Kannattaako OPn rahastoihin sijoittaa?

Julkaistu: 28.05.2020 Kirjoittaja:

analyysi OP rahastot sijoitusideat

Millaiselle säästäjälle OP-rahastot sopivat?

OP-rahastot tarjoavat erittäin laajan rahastovalikoiman useille erilaisille säästäjille ja sijoittajille. OP Säästörahastot sopivat helppoutensa puolesta hyvin aloitteleville sijoittajille, ja OP Indeksirahastot tarjoavat laajan rahastovalikoiman kulutietoiselle sijoittajalle. Lisäksi OP:n rahastoista löytyy rahastovaihtoehtoja esimerkiksi korkosijoittajalle, vastuulliseen ja ilmastoystävälliseen sijoittamiseen sekä vaihtoehtoissijoittamiseen (mm. metsä ja kiinteistöt).

OP-rahastot ovat erikoisia muiden rahastoyhtiöiden rahastoihin verrattuna, sillä omistaja-asiakkaat saavat huomattavasti muita rahastosäästäjiä paremmat edut. Kaikissa OP:n rahastoissa on tavallisesti merkintä- ja lunastuspalkkiot, mutta omistaja-asiakkailta palkkioita ei peritä. Lisäksi OP-rahastot kerryttävät omistaja-asiakkaille 0,25 % OP-bonusta, jota voi käyttää esimerkiksi pankin palvelumaksuihin, vakuutusmaksuihin, arvo-osuustilin kuluihin, lakipalveluihin ja OP-Kiinteistökeskuksen palkkioihin.

OP-rahastot pähkinänkuoressa:

  • Ei merkintä-, lunastus- tai vaihtopalkkioita melkein kaikissa rahastoissa (omistaja-asiakkaille)
  • Omistaja-asiakkaille vuosittain 0,25 % OP-bonusta rahasto-omistuksien arvosta.
  • Aktiiviset OP-rahastot kalliita, salkunhoitajilla heikosti näyttöä indeksiä paremmista tuotoista.
  • OP Indeksirahastot vuoden 2017 syksyn halpuutuksen jälkeen jo erittäin houkuttelevasti hinnoiteltuja (hallinnointipalkkio 0,39 %, OP-bonuksilla ”korjattuna” 0,14 %). Indeksirahastojen valikoima yksi Suomen parhaita.
  • Mielenkiintoisia uusia rahastotulokkaita mm. OP-Metsänomistaja ja OP-Palvelukiinteistöt

OP Indeksirahastot

OP-Indeksirahastojen hallinnointipalkkiot pudotettiin vuoden 2017 syksyllä kaikissa OP:n indeksirahastoissa 0,39 %:iin. Lisäksi ne kerryttävät omistaja-asiakkaille 0,25 % OP-bonusta. Mikäli OP:n muille palveluille on muutoinkin käyttöä, tipahtaa indeksirahastojen reaalinen hallinnointikustannus vain 0,14 %:iin, mikä tekee niistä käytännössä kaikkein edullisimmat indeksirahastot Suomessa. Lisäetuna OP-bonukset ovat verovapaata ”tuloa”. Ainoastaan Nordnet Indeksirahastot ovat edullisempia, mutta niiden sijoituskohteet on rajattu vain Pohjoismaihin. OP:n indeksirahastot tarjoavat sijoituskohteita ympäri maailmaa.

Tällä hetkellä kenties kaikkein kiinnostavin OP:n indeksirahasto on OP-Aasia Indeksi, joka sijoittaa hajautetusti Aasian ja Tyynenmeren kehittyneille markkinoille mm. Japanin, Hong Kongin, Australian ja Singaporen pörsseihin (MSCI Pacific -indeksiin). Yksikään toinen rahastoyhtiö Suomessa ei tarjoa laajasti Aasian osakkeisiin sijoittavaa osakerahastoa vastaavin hinnoin (edes instituutio- ja varainhoitoasiakkailleen). Muita OP:n tarjoamia indeksirahastoja ovat OP-Suomi Indeksi, OP-Pohjoismaat Indeksi, OP-Eurooppa Indeksi, OP-Amerikka Indeksi ja OP-Maailma Indeksi. Lue artikkelin lopusta, miten indeksirahastot vertautuvat kilpailijoihin, ja mikä rahastoista tarjoaa parhaan tuotto-odotuksen. (Sijoittaja.fi:n jäsenille)

OP-rahastot Sijoittaja.fi:n laajassa rahastovertailussa

OP suosittelee aloittelevalle säästäjälle Säästäjän rahastoja OP-Varovainen, OP-Maltillinen ja OP-Rohkea. Säästäjän rahastot ovat niin sanottuja yhdistelmärahastoja, jotka sijoittavat hajautetusti osakkeisiin ja korkoihin valitsemasi riskitason mukaisesti.

Katso, miten OP-rahastot pärjäsivät Suomen parhaat yhdistelmärahastot -rahastovertailussamme.

OP-Suomi sijoittaa ainakin OP:n mukaan aktiivisella sijoitusstrategialla, joka ensisilmäyksellä vaikuttaa pärjänneen erinomaisesti kilpaileviin rahastoihin verrattuna ja viistäneen jopa hyvin likellä vertailuindeksiään koko historiansa ajan.

Aiemmassa OP-rahastoanalyysissa (20.7.2018) kirjoitimme:

“Vuoden 2017 lopulla OP ilmoitti yhdistävänsä indeksiä likellä peesanneen OP-Deltan ja hieman aktiivisemman sijoittaneen OP-Focus-rahaston viime vuosina parhaiten pärjänneeseen OP-Suomi Arvo -rahastoon, tuloksena 4 Morningstar-tähden Suomi-rahasto, joka hallinnoi yhteensä massiivista yli 1 miljardin euron pääomaa (Suomen suurin Suomi-rahasto). Samalla rahastolta katosi tyylipainotus, mikä tekee indeksin voittamisesta jatkossa erittäin vaikeaa.”

Katso osuiko arvio kohdalleen, ja miten OP-Suomi pärjäsi Suomen parhaat rahastot -rahastovertailussamme.

Avaa rahastovertailutaulukko tästä!  Sijoittaja.fi -jäsenille

OP-rahastot sijoittajan näkökulmasta (luettavissa vain jäsenille)

Sijoittaja.fi:n jäsenille suunnatussa osiossa vertailemme OPn aktiivisia osakerahastoja indeksirahastoihin ja ETF-rahastoihin sekä analysoimme, miten OPn indeksirahastot pärjäävät kilpailijoita vastaan, ja mikä rahastoista on houkuttelevin sijoituskohde. Liity jäseneksi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile ilmaiseksi

Saat käyttöösi kaikki sijoittajan työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.

Aloita ilmainen kokeiluNorthcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


startup lions

Image


FI_Free_stocks
sijoittaja.fi kuunneltavissa

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy