OP-rahastot vertailussa – Omistajille bonusta ja halpoja rahastoja!

OP-rahastot ja indeksirahastot vertailussa! OP tiputti muutama vuosi sitten indeksirahastojen hintoja ja on lanseerannut useita uusia rahastoja. Tänä vuonna rahastoista saa 0,325 % OP-Bonusta. Kannattaako OPn rahastoihin sijoittaa?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

OP-rahastot ja indeksirahastot vertailussa! OP tiputti muutama vuosi sitten indeksirahastojen hintoja ja on lanseerannut useita uusia rahastoja. Tänä vuonna rahastoista saa 0,325 % OP-Bonusta. Kannattaako OPn rahastoihin sijoittaa?

Millaiselle säästäjälle OP-rahastot sopivat?

OP-rahastot tarjoavat erittäin laajan rahastovalikoiman useille erilaisille säästäjille ja sijoittajille. OP Säästörahastot sopivat helppoutensa puolesta hyvin aloitteleville sijoittajille, ja OP Indeksirahastot tarjoavat laajan rahastovalikoiman kulutietoiselle sijoittajalle. Lisäksi OP:n rahastoista löytyy rahastovaihtoehtoja esimerkiksi korkosijoittajalle, vastuulliseen ja ilmastoystävälliseen sijoittamiseen sekä vaihtoehtoissijoittamiseen (mm. metsä, kiinteistöt, private equity ja hedgerahastot).

OP-rahastot ovat erikoisia muiden rahastoyhtiöiden rahastoihin verrattuna, sillä omistaja-asiakkaat saavat huomattavasti muita rahastosäästäjiä paremmat edut. Kaikissa OP:n rahastoissa on tavallisesti merkintä- ja lunastuspalkkiot, mutta omistaja-asiakkailta palkkioita ei pääsääntöisesti peritä. Lisäksi OP-rahastot kerryttävät omistaja-asiakkaille OP-bonusta 0,325 % vuonna 2023 (norm. 0,25 %). OP-bonusta voi käyttää esimerkiksi pankin palvelumaksuihin, vakuutusmaksuihin, arvo-osuustilin kuluihin, lakipalveluihin ja OP-Kiinteistökeskuksen palkkioihin.

OP-RAHASTOT PÄHKINÄNKUORESSA

 • Omistaja-asiakkaille merkintä- ja lunastus 0 € lähes kaikissa rahastoissa.
 • Omistaja-asiakkaille vuosittain 0,25 % OP-bonusta rahasto-omistuksien arvosta (0,325 % vuonna 2023).
 • Aktiiviset OP-rahastot kalliita, heikosti näyttöä indeksiä paremmista tuotoista.
 • OP Indeksirahastot vuoden 2017 syksyn halpuutuksen jälkeen houkuttelevasti hinnoiteltuja (hallinnointipalkkio 0,39 %, OP-bonuksilla ”korjattuna” 0,14 %). Indeksirahastojen valikoima yksi Suomen parhaita.
 • Mielenkiintoisia uusia rahastotulokkaita viime vuosina eri kategorioissa:
  • Vaihtoehtoisiin omaisuusluokkiin sijoittavat rahastot (mm. OP-Alternative Portfolio ja OP-Private Equity)
  • Uudet faktorirahastot Amerikkaan ja Eurooppaan (mm. Arvo, Laatu ja Vakaa)
  • OP-Mobiilin Digitaalisen sijoitusneuvojan Tavoite-rahastot

OP-Indeksirahastot

OP-Indeksirahastojen hallinnointipalkkiot pudotettiin vuoden 2017 syksyllä kaikissa OP:n indeksirahastoissa 0,39 %:iin. Lisäksi ne kerryttävät omistaja-asiakkaille 0,25 % OP-bonusta. Mikäli OP:n muille palveluille on muutoinkin käyttöä, tipahtaa indeksirahastojen reaalinen hallinnointikustannus vain 0,14 %:iin, mikä tekee niistä käytännössä kaikkein edullisimmat indeksirahastot Suomessa. Lisäetuna OP-bonukset ovat verovapaata ”tuloa”. Ainoastaan Nordnet Indeksirahastot ovat edullisempia, mutta niiden sijoituskohteet on rajattu vain Pohjoismaihin. Passiiviset indeksin mukaisesti sijoittavat OP-rahastot tarjoavat sijoituskohteita ympäri maailmaa.

Kenties kaikkein kiinnostavin OP-Indeksirahasto on OP-Aasia Indeksi, joka sijoittaa hajautetusti Aasian ja Tyynenmeren kehittyneille markkinoille mm. Japanin, Hong Kongin, Australian ja Singaporen pörsseihin (MSCI Pacific -indeksiin). Yksikään toinen rahastoyhtiö Suomessa ei tarjoa laajasti Aasian osakkeisiin sijoittavaa osakerahastoa vastaavin hinnoin (edes instituutio- ja varainhoitoasiakkailleen). Muita OP:n tarjoamia indeksirahastoja ovat OP-Suomi Indeksi, OP-Pohjoismaat Indeksi, OP-Eurooppa Indeksi, OP-Amerikka Indeksi ja OP-Maailma Indeksi. Lue artikkelin lopusta: Miten OP-Indeksirahastot vertautuvat kilpailijoihin? Mistä saa nyt korkeimmat tuotto-odotukset? (Sijoittaja.fi:n jäsenille)

Digitaalista sijoitusneuvontaa: OP Sijoituskumppani & Tavoite-rahastot

OP lanseerasi vuonna 2020 muiden finanssitalojen (mm. Nordea ja S-Pankki) jalanjäljissä digitaalisen sijoitusneuvojan eli Robo Advisor -palvelun, OP-Sijoituskumppanin (Tavoite 2, 3 ja 4 -rahastot). Käytännössä OP Sijoituskumppani on OP-Mobiili -mobiilisovelluksen toiminnallisuus, joka auttaa muutaman kysymyksen avulla selvittämään sopivan säästösumman, sijoittajan riskinottokyvyn, tuottotavoitteen, vastuullisen sijoittamisen mieltymykset sekä sijoittamaan soveltuviin yhdistelmärahastoihin. Näin säästetään ylimääräinen reissu pankkikonttoriin ja sijoitusneuvojan palkkakulut.

Digitaaliseen sijoitusneuvontaan liittyy yhä uutuusarvon tuomaa eksotiikkaa, mutta käytännössä OP:n tapauksessa palvelun keskeisimpänä etuna perinteiseen sijoitusneuvontaan ja yhdistelmärahastoihin on tarjottujen rahastojen edullisempi kustannusrakenne sekä yhtenäisemmät sijoitusneuvot. Lisäksi palvelu on saatavissa 24/7 toisin kuin perinteinen pääasiassa toimistoaikoina saatavilla oleva konttoreiden sijoitusneuvonta.

OP Sijoituskumppanista löytyvien Tavoite-rahastojen salkunhoito yhdistää sijoitusstrategiassaan akateemisissa tutkimuksissa tehokkaina pidettyjä riskinhallintatapoja: laajaa hajautusta, matalariskisiä osakkeita ja volatiliteettitavoitetta. Näillä keinoilla rahasto pystyy ainakin teoriassa ylläpitämään tavallisessa markkinatilanteessa vertailuindeksiä hieman korkeampaa osakepainoa ilman ylenmääräistä riskinottoa, ja laskemaan tarvittaessa osakepainoa markkinariskin kohotessa. Käytännössä kulut sanelevat suurta osaa tuotoista, joten historiansa aikana Tavoite-rahastot ovat pärjänneet hyvin suhteessa kalliimpiin verrokkeihinsa ja hieman heikommin suhteessa edullisempiin indeksirahastoihin.

OP-rahastot vertailussa: OP Sijoituskumppani -rahastot.
OP Sijoituskumppanin Tavoite-rahastot ovat selvästi perinteisiä yhdistelmärahastoja edullisempia.

OP-rahastot Sijoittaja.fi:n laajassa rahastovertailussa

OP suosittelee aloittelevalle säästäjälle Säästäjän rahastoja OP-Varovainen, OP-Maltillinen ja OP-Rohkea. Säästäjän rahastot ovat niin sanottuja yhdistelmärahastoja, jotka sijoittavat hajautetusti osakkeisiin ja korkoihin valitsemasi riskitason mukaisesti.

Katso, miten OP-rahastot pärjäsivät Suomen parhaat yhdistelmärahastot -rahastovertailussamme.

OP-Suomi sijoittaa ainakin OP:n mukaan aktiivisella sijoitusstrategialla, joka ensisilmäyksellä vaikuttaa pärjänneen pitkän historiansa aikana erinomaisesti kilpaileviin rahastoihin verrattuna ja korkeista kuluistaan huolimatta viistäneen jopa hyvin likellä vertailuindeksiään.

Taannoisessa OP-rahastoanalyysissa (20.7.2018) kirjoitimme:

”Vuoden 2017 lopulla OP ilmoitti yhdistävänsä indeksiä likellä peesanneen OP-Deltan ja hieman aktiivisemman sijoittaneen OP-Focus-rahaston viime vuosina parhaiten pärjänneeseen OP-Suomi Arvo -rahastoon, tuloksena 4 Morningstar-tähden Suomi-rahasto, joka hallinnoi yhteensä massiivista yli 1 miljardin euron pääomaa (Suomen suurin Suomi-rahasto). Samalla rahastolta katosi tyylipainotus, mikä tekee indeksin voittamisesta jatkossa erittäin vaikeaa.”

Katso osuiko arvio kohdalleen, ja miten OP-Suomi pärjäsi tuoreimmassa Suomen parhaat rahastot -rahastovertailussamme.

Avaa rahastovertailutaulukko tästä! Sijoittaja.fi -jäsenille

OP-rahastot sijoittajan näkökulmasta (luettavissa vain jäsenille)

Sijoittaja.fi:n jäsenille suunnatussa osiossa vertailemme OPn aktiivisia osakerahastoja indeksirahastoihin ja ETF-rahastoihin sekä analysoimme, miten OPn indeksirahastot pärjäävät kilpailijoita vastaan, ja mikä rahastoista tarjoaa parhaat tuotto-odotukset sijoituskohde. Liity jäseneksi!

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Löydä parhaat rahastot helposti Rahastotyökalun avulla

Löydä tuottavimmat ja omaan sijoitustyyliin sopivimmat rahastot vaivattomasti. Rahastotyökalusta löydät yli 250 erilaista yhdistelmä-, osake-, korko- ja kiinteistörahastoa. Rahastotyökalun avulla voit helposti vertailla esimerkiksi rahaston tuottoja, kuluja ja kokoa. Sijoittaja.fi-jäsenet saavat käyttöönsä Sijoittaja360-palvelun, johon kuuluu myös Rahastotyökalu.

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat