Parhaat strategiat osakesijoittamiseen

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerroimme yleisohjeita osakesijoittamiseen. Toisessa osassa pureudumme sijoitusstrategioihin. Mitkä ovat parhaat strategiat osakesijoittajalle?

Julkaistu: 22.05.2019 Kirjoittaja:

osaketyökalu osakkeet sijoittaminen säästäminen

Artikkelisarja osakesijoittajalle

 1. Osta ja pidä -sijoitusstrategia on kuollut
 2. Miten sijoitan osakkeisiin?
 3. Parhaat strategiat osakesijoittamiseen
 4. Miten valitsen osakkeen?

Valitse sijoitusstrategiasi

Omatoimisella sijoittajalla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa sijoitusstrategiaksi.

 1. Osta ja perehdy
 2. Hyödynnä tunnettuja sijoitustyylejä.

Katso alla olevasta kuvasta, kumpi sopii paremmin sinulle.

Osta ja perehdy -strategialla tarkoitetaan sitä, että sijoittaja perehtyy huolella ostettavaan yritykseen. Aloita lukemalla yhtiön strategia ja viimeisin osavuosikatsaus. Minkälaista kasvua ja kannattavuutta yhtiö tavoittelee? Millä markkinalla yhtiö toimii. Onko kyseessä taantuva markkina vai kasvumarkkina? Kannattaa myös katsoa yhtiön johdon esitys pääomamarkkinapäiviltä tai yhtiökokouksesta. Jos yhtiön johto ei vakuuta sinua sijoittajana, älä sijoita.

Osta ja perehdy -strategiassa sijoittajan tulee tuntea yhtiö läpikotaisin. Miten liikevaihto ja tulos käyttäytyvät suhdannesyklin eri vaiheissa entä osakekurssi? Mitkä tekijät vaikuttavat yhtiön tuotteiden ja palveluiden kysyntään? Kun vastaukset ovat selvillä, sijoittaja tietää, mitä indikaattoreita kannattaa seurata, jotta yhtiön kehitystä voi ennakoida.

Osta ja perehdy -strategiassa sinulla pitää olla vähintään viisi osaketta eri sektoreilta. Kymmenellä osakkeella saat jo hyvän hajautuksen.

Osta ja perehdy -strategiaan kuuluu olennaisesti myös seuraaminen ja osakkeista luopuminen. Muista, että osta ja pidä on kuollut. Sinun pitää osata luopua omistuksistasi, kun yhtiön suunta kääntyy heikompaan. Sinä olet sijoittajana salkkusi suurin riski. Lue tästä sijoittajan yleisimmät virheet ja vältä ne.

Tiesitkö, että osakkeiden kehitystä, hyvässä ja pahassa, on helppo seurata Osaketyökalullamme. Löydät sieltä sijoittajan tärkeimmät luvut, pisteytyksen, kommenttimme osavuosikatsauksesta, olennaiset viimeisimmästä osavuosikatsauksesta sekä sijoittajan näkökulman.

Tutustu osaketyökaluun!

Hyödynnä tunnettuja sijoitustyylejä. Akateeminen ja johtavien investointipankkien sijoitustutkimus on löytänyt faktoreita, joiden avulla sijoittaja voi tavoitella markkinaa korkeampaa tuottoa tai matalampaa riskiä. Voit tutustua tästä aiheeseen tarkemmin. Tunnetuimmat kuusi faktoria ovat:

 1. Momentti
 2. Laatu
 3. Matala riski
 4. Kasvu
 5. Arvo
 6. Osinko.

Alla olevassa kuvaajassa on näiden faktoreiden pitkän aikavälin tuottoja ja volatiliteetteja. Sijoittajan on hyvä muistaa, että faktoreilla voi olla pitkiäkin aikoja, kun ne häviävät markkinaindeksille. Seuraamme tuottoja Markkinaympäristössä.

Faktoreihin perustuvien sijoitustyylien hyvä puoli on siinä, että ne eivät sulje pois osta ja perehdy -strategiaa. Ne toimivat erinomaisena esiscreenauksena osakejoukolle, johon sijoittaja voi tarkemmin perehtyä. Niitä voi myös hyödyntää suoraan sijoitussalkussa, kuten olemme tehneet Suomi Laatuosake -salkussa. Se on valittu faktoreihin perustuvalla Osaketyökalullamme, joka on hyvä apu niin aloittelevalle kuin ammattimaiselle osakesijoittajalle.

Taulukkoon olemme keränneet suuntaa antavia sääntöjä kenelle mikäkin sijoitustyyli (eli faktori) sopii ja mitä kyseinen faktori tarkoittaa.

Sijoitustyylien hyödyntäminen ei suinkaan tarkoita, että sijoittajan pitäisi tyytyä yhteen faktoriin. Usein parhaimpaan lopputulokseen pääsee faktoreita yhdistelemällä. Miltä esimerkiksi kuulostaisi laadukkaat osinkoyhtiöt? Tiesitkö, että Osaketyökalumme pisteyttää osakkeet faktoreiden perusteella, joten “hyödynnä tunnettuja sijoitustyylejä” -strategian noudattaminen on helppoa?

Olemme myös tehneet valmiita listoja tunnetuimpiin faktoreihin perustuen. Tutustu Sijoittaja.fi:n valitsemiin valmiisiin TOP-listoihin täällä.

Katso Sijoittaja.fi:n sijoitusideat!

Jos kumpikaan sijoitusstrategia ei tunnu sinulle sopivalta, suosittelemme tässä tapauksessa valitsemaan sijoituskohteeksi ETF:n tai rahaston.

Artikkelisarja osakesijoittajalle

 1. Osta ja pidä -sijoitusstrategia on kuollut
 2. Miten sijoitan osakkeisiin?
 3. Parhaat strategiat osakesijoittamiseen
 4. Miten valitsen osakkeen?

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy