ETF-rahastot ja niiden vertailu: Mitä tietoja löydät ETF-työkalusta?

ETF-rahastot parantavat kiistatta tuottojasi, mutta ilman oikeita työkaluja ETF-rahastojen etsiminen ja vertailu on vaikeaa. Tässä vinkit tehokkaan ETF-rahaston hakuun.

Julkaistu: 14.01.2021 Kirjoittaja:

ETF ETF-valintatyökalu rahastot sijoittaminen

ETF-rahastojen vertailu kannattaa

ETF-rahastojen ja perinteisten rahastojen vertailu kannattaa. Kulujen jälkeen ETF-rahastot voittavat perinteiset rahastot yli 80 %:ssa tapauksista. Perinteiset rahastot tuhlaavat valtaosan tuotoistasi myyntiin, markkinointiin ja salkunhoitajien palkkoihin, eivätkä tarjoa yhtään parempaa tuottoa kulujensa vastikkeeksi.

Vuosikustannusten muodostuminen eri rahastoissa. Perinteisen rahaston ja ETF-rahaston vuosikustannusten ero. ETF-rahaston vuosikustannus 0,2% kun Perinteisen rahaston vuosikustannus voi olla 1,5%.
Perinteiset rahastot ovat kalliita. Piste.

ETF-rahastot puolestaan koetaan vaikeiksi, eikä tuhansien tarjolla olevien ETF:ien määrä helpota lainkaan valintaa. Mihin mikäkin ETF-rahasto sijoittaa? Jakaako se vuosittain osinkoa? Onko se kustannuksiltaan se edullisin vaihtoehto? Miten ja mistä löydettyä ETF-rahastoa voi ostaa? Tutun kuuloisia kysymyksiä? ETF-rahastojen vertailu ilman apuvälineitä on vaikeaa.

Me Sijoittaja.fi:llä olemme ETF-sijoittamisen vahvoja puolestapuhujia, ja tunnemme enemmän kuin hyvin ETF-sijoittamiseen liittyvät haasteet. Olemme sukeltaneet syvälle ETF-sijoittamisen syövereihin, ja analysoineet ETF-rahastot puhki. Sinun ei tarvitse tehdä samaa (ellet välttämättä halua!), sillä olemme rakentaneet yli 10 vuoden kehitystyön pohjalta Sijoittaja.fi:hin työkalut, joilla ETF-rahastojen vertailu, valinta ja niihin sijoittaminen on helppoa.

Työkalu auttaa ETF-rahastojen vertailussa

Ilman oikeita työkaluja itselle sopivien ja tehokkaiden ETF-rahastojen etsiminen ja vertailu on sekä vaikeaa että aikaa vievää. Vuosien kehitystyön tuloksena syntynyt ETF-työkalu on yksi maailman laajimmista ja kattavimmista ETF-rahastojen vertailuun kehitetyistä työkaluista.

Sijoittaja.fi:n jäsenten käytössä oleva ETF-työkalu on suunniteltu auttamaan sijoittajaa ETF-rahastojen muuten vaikeassa valinnassa. Työkalussa on monipuoliset haku- ja vertailuominaisuudet, joiden avulla löydät edullisimmat ja verotehokkaimmat ETF-rahastot omaan sijoitusstrategiaasi, joilla kasvatat tuottojasi ja säästät selvää rahaa. Lisäsimme työkaluun omin käsin valitsemiamme valmiita sijoitusideoita, joiden avulla voit aloittaa ETF-sijoittaminen helposti ja turvallisesti.

Tutustu ETF-työkaluun!

Mitä ominaisuuksia ETF-työkalussa voi etsiä ja vertailla?

ETF-työkalulla voit hakea ja vertailla ETF-rahastoja lukuisilla eri kriteereillä.

Tässä 5 tärkeintä ETF-työkalusta löytyvää kriteeriä:

1. Tuotto-osuuden jako

Monelle ETF-sijoittajalle yksi keskeisimmistä ETF-rahaston ominaisuuksista on ETF:n tuotto-osuuden jako, eli jakaako ETF osingot ja/tai korkotuotot ulos. Monia osinkosijoittajia tai kassavirtasijoittajia motivoi omistamistaan ETF:stä saatavat vuosittain kasvavat kassavirrat. Omistamalla osingot ulos jakavaa ETF-rahastoa voit nauttia säännöllisistä kassavirroista myymättä koskaan yhtäkään osuutta ETF-rahastostasi. Osingot ulos jakavat ETF-rahastot voivat olla järkevä valinta eläkkeelle siirtyessä, koska ne maksavat automaattisesti tilillesi ”lisäeläkettä” tasaisin väliajoin. Vakaa kassavirta voi myös helpottaa heiluvista osakekursseista aiheutuvaa ylimääräistä stressiä, jolloin voit keskittyä pitkäjänteiseen säästämiseen menettämättä yöuniasi markkinoiden laskiessa.

ETF-työkalulla voit rajata hakusi osingot uudelleen sijoittaviin tai ulos jakaviin ETF:iin. Osingon jako -hakukentän löydät valitsemalla ”Lisää hakuvaihtoehtoja”

Verotuksen ja kaupankäyntikulujen näkökulmasta tehokkain valinta pitkäaikaiseen ETF-sijoittamiseen on osingot uudelleen sijoittava ETF-rahasto eli ETF, joka ei maksa tuotto-osuutta. Tällöin verot ja kaupankäyntikulut jäävät kasvamaan korkoa korolle, ja lopputulema voi olla huomattavan erinäköinen kuin osingot ulos maksavalla ETF-rahastolla. Osingot uudelleen sijoittava ETF-rahasto automatisoi osinkojen uudelleen sijoituksen, eikä aiheuta samalla tavalla kiusausta käyttää osinkovirtaa kulutukseen.

ETF-työkalulla voit rajata hakusi osingot uudelleen sijoittaviin tai ulos jakaviin ETF-rahastoihin. Osingon jako -hakukentän löydät valitsemalla ”Lisää hakuvaihtoehtoja”. Vertailun etusivulla Aloitus-välilehdellä näet kaikkien hakukriteereihisi sopivien ETF-rahastojen osingonjaon.

2. Omaisuusluokka

ETF-työkalulla voit etsiä ETF:iä haluamistasi omaisuusluokista

Usein kuulee sanottavan, että allokaatiopäätös, eli se kuinka paljon kuhunkin omaisuusluokkaan sijoittaa varallisuudestaan, on tärkein sijoitusten riskiin ja tuottoon vaikuttava tekijä. Samoin se on todennäköisesti ensimmäinen päätöksesi, jonka teet sopivaa ETF-rahastoa etsiessäsi.

Omaisuusluokan valinta on sijoitettu ETF-työkalun ensimmäiseksi monivalintakentäksi. Voit valita omaisuusluokaksi osakkeet, korot/luottoriskin, raaka-aineet, useamman omaisuusluokan yhdistelmä-ETF:t tai muut vaihtoehtoiset (mm. valuuttoihin sijoittavat ETF-rahastot). Korkoja voit jaotella edelleen esimerkiksi yrityslainoihin ja valtionlainoihin, ja raaka-aineita esimerkiksi jalometalleihin ja energiaan.

3. Sektori ja maantieteellinen alue

Suurin osa ETF-rahastoista sijoittaa kaikille toimialoille yhden tai useamman maan sisällä. Jos tiedät jonkin tietyn maantieteellisen alueen, kuten kehittyvien markkinoiden tai Italian, osakkeiden olevan aliarvostettuja, tai haluat hajauttaa riskiäsi lisäämällä painoa jollain maantieteellisellä alueella, voit valita ETF-työkalussa valinnan alue, ja täsmentää valintaasi seuraavassa kentässä. Vaihtoehtoisesti voit myös kirjoittaa hakemasi maan nimen Hae-kenttään.

ETF-työkalulla voit rajata hakusi yksittäiseen maahan tai laajempaan maantieteelliseen alueeseen. Yksittäisen maan ETF:t löydät nopeasti myös kirjoittamalla maan nimen hakukenttään.

Vastaavasti jos uskot jonkin tietyn toimialan, kuten pankkisektorin tai energiasektorin, osakkeiden tarjoavan muita toimialoja korkeampaa tuottoa, tai haluat hajauttaa riskiäsi lisäämällä painoa jollain tietyillä toimialoilla, voit valita ETF-työkalussa valinnan sektori. ETF-työkalulla voit halutessasi täsmentää hakuasi vielä tietylle maantieteelliselle alueelle esim. Eurooppalaisiin sektori-ETF:iin.

ETF-työkalulla voit rajata hakusi yksittäisille sektoreille sijoittaviin ETF-rahastoihin. Halutessasi voit täsmentää myös minkä alueen sektori-ETF:stä olet kiinnostunut.

4. Tehokkuuden vertailu

Tämä on se ominaisuus ETF-työkalussa, joka nopeasti säästää Sijoittaja.fi:n jäsenmaksun takaisin moninkertaisena. Vaikka lähes kaikki ETF-rahastot ovat perinteisiä rahastoja edullisempia, niiden välilläkin on suuria eroja. Hallinnointikustannusten lisäksi sijoittajalle syntyy suoria ja epäsuoria kustannuksia kaupankäyntikuluista (pörssivaihto ja spread eli osto- ja myyntitarjousten ero), ETF:n koosta, tuottoerosta indeksiin ja tuottoeron vakaudesta.

ETF-työkalu pisteyttää ETF:t automaattisesti näiden kaikkien kriteerien perusteella yhdeksi ”Tehokkuuspisteet”-mittariksi. Mitä tehokkaampi ETF sitä pienemmät ovat sen kulut, ja sitä paremmat tuotot ETF:stä saat. Valitsemalla vain tehokkaita ETF-rahastoja varmistat ettet maksa ETF-rahastostasi ylimääräisiä kuluja

5. Valmiit sijoitusideat ja ETF-rahastojen haku

Oletpa sitten aloitteleva tai kokeneempi sijoittaja, ja haet ideoita ETF-sijoittamiseen, ETF-työkalun valmiit sijoitusideat auttavat sinua löytämään itsellesi sopivimmat ETF-rahastot.

Sijoitusideat-osioon on valittu teemoittain mielestämme kuhunkin tarkoitukseen parhaat ETF-rahastot. Tästä osiosta löytyvät myös valikoidut erikoisrahastot (matalariskiset, eettiset, älykkäät, monifaktori, korkea korkotuotto), joita voi olla vaikea löytää ETF-haulla.


ETF-työkalun valmiit sijoitusideat auttavat sinua löytämään sijoitustyyliisi sopivimmat ETF-rahastot

Lue lisää

Haluatko lukea lisää ETF-sijoittamisesta? Kannattaa lukea artikkelimme Kiinnostaako ETF-sijoittaminen? Näillä vinkeillä onnistut.

Lataa myös ilmainen ETF-opas. ETF-opas kertoo kaiken olennaisen ETF-sijoittamisen aloittamiseen:

Opi lisää ETF-sijoittamisesta - lataa ilmainen opas!

ETF-työkalu

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana noin 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Aloita Sijoittaja.fi-jäsenyys!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy