startup lions

Kääntääkö hyvä Q2-tulos Nordean osakkeen trendin?

Vuosi 2022 on ollut rankka syklisen pankkisektorin osakkeille. Lue, miltä Nordean osake näyttää tällä hetkellä Sijoittajan näkökulmasta.

Julkaistu: 18.07.2022 Kirjoittaja:

analyysi Nordea osakkeet sijoitusideat tulokset

Nordea

Yli 200 vuoden päähän juureutuva Nordea Bank Oyj on tänä päivänä Pohjoismaiden suurin finanssikonserni. Nordea siirsi pääkonttorinsa Ruotsista Suomeen vuonna 2018 samalla kun ruotsalainen emoyhtiö sulautui suomalaiseen tytäryhtiöön. Sulautumisen myötä Nordea Bank Oyj:n osake siirtyi Nasdaq Helsinki -pörssiin. Pankilla on arviolta yli 10 miljoonaa henkilöasiakasta ja 0,6 miljoonaa yritysasiakasta. Nordean liiketoiminta jakautuu neljään segmenttiin, jotka ovat Personal Banking, Business Banking, Large Corporates & Institutions ja Asset & Wealth Management. Vaikeiden vuosien jälkeen Nordea on palannut takaisin laatuyhtiöksi.

Nordean toisen neljänneksen kannattavuus parani entisestään jo ennätyksellisestä vertailukaudesta

Nordean liiketoiminnan tuotot olivat 2 444 M€ (ennuste 2 399,0 M€) ja liikevoitto oli 1 361 M€ (ennuste 1 246,7 M€). Liikevoitto sisälsi 56 miljoonaa euroa luottotappiovarausten purkua. Vuoden toisella neljänneksellä Nordean tuotot ja liikevoitto paranivat haasteellisista markkinoista ja sääntelyn aiheuttamista paineista huolimatta. Tuotot kasvoivat prosentilla, ja liikevoitto kahdella prosentilla vuoden takaisesta vertailukaudesta. Toteutunut liikevoitto on pankin paras Q2 liiketulos. Nordean liiketoiminta oli hyvin aktiivista ja markkinaosuuksien kasvu siivitti asuntoluotot 6 prosentin nousuun ja pienille ja keskisuurille yrityksille suunnatun luotonannon 7 prosentin nousuun. Hoidossa oleva varallisuus kuitenkin pieneni edellisneljänneksestä 9 prosenttia rahoitusmarkkinoiden laskusuuntauksen vuoksi. 

Nordean asiakaskysyntä on edelleen historiallisen hyvällä tasolla ja pankki toteutti liiketoimintasuunnitelmaansa suunnitellusti. Nordean johto kuitenkin näkee lisääntyvän taloudellisen epävarmuuden, kiihtyvän inflaation ja heikentyvien BKT-ennusteiden luovan haasteita tulevina kvartaaleina. Nordea sai Euroopan keskuspankilta luvan uuteen, 1,5 miljardin euron suuruiseen omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmaan, jonka yhtiön hallitus on päättänyt käynnistää tulosjulkistuksen yhteydessä. Nordea piti ohjauksensa ennallaan.

Nordean taloudelliset tavoitteet

Nordean taloudellinen tavoite vuodelle 2025 on yli 13 prosentin oman pääoman tuotto. Tätä tavoitetta tukevat 45–47 prosentin kulu/tuotto-suhde, noin 10 korkopisteen vuotuinen luottotappiotaso sekä Nordean pitkäaikaisten pääomatavoitteiden ja osingonmaksuperiaatteiden jatkaminen.

Pääomatavoitteiden osalta viranomaisten ydinvakavaraisuussuhdetta koskeva vähimmäisvaatimus ylittyy Nordean 1,50–2,00 prosenttiyksikön pääomapuskurilla.

Nordean osinko

Nordean osingonmaksuperiaatteena on, että osinkoa maksetaan 60–70 prosenttia tilikaudelta kertyvästä tuloksesta. Pankki arvioi jatkuvasti mahdollisuuksia käyttää osakkeiden takaisinostoja keinona jakaa ylimääräistä pääomaa osakkeenomistajille.

Nordea jakoi vuodelta 2021 osinkoa 0,69 euroa osakkeelta. Osinko irtosi 25.3.2022. Nordealla on tasaisesti kasvanut osinkohistoria vuoteen 2020 saakka, jolloin koronakriisin keskellä Nordea noudatti viranomaisten suosituksena asettamaa osingonjakokieltoa, eikä jakanut vuoden 2019 osinkoa. Vuonna 2021 pankki maksoi vuosilta 2019 ja 2020 yhteensä kertynyttä osinkoa 0,79 euroa osakkeelta. Vuodelta 2021 jaettava osinko on yhtä paljon, kuin osingonjakokieltoa edeltäneeltä vuodelta 2018 jaettu osinko (0,69€)

Nordea osake: Nordean osakehistoria viimeiseltä kuudelta vuodelta.
Nordean osinkohistoria

Nordean osakkeen hinta

Vuosi 2022 on suuressa kuvassa ollut vaikea syklisen rahoitussektorin yhtiöille, kuten myös Nordealle. Vaikka Nordealla ei ole ollut suurempia liiketoimintoja enää kriisialueella, helmikuun lopussa syttynyt Ukrainan sota raapaisi syvän railon pankin osakekurssiin. Sodan aiheuttamasta ensishokista Nordea palautui yllättävän hyvin, mutta muutos maailmanpoliittisessa tilanteessa jätti pankin kurssin laskevaan trendiin. Edes huhtikuun lopulla julkaistu, varsin positiivinen Q1-tulos ei saanut Nordean osakkeen kurssia käännettyä.

Heinäkuun alussa Nordean osake kävi kuluvan vuoden pohjilla 8,2 eurossa. Osake sai kuitenkin uutta ponnetta EKP:n annettua myöntymyksen uudelle osakkeiden takaisinosto-ohjelmalle. Myös julkaistu Q2 tulos näyttää miellyttäneen sijoittajia, sillä Nordean osakkeen hinta lähti vahvaan nousuun heti julkistuksen myötä. Tällä hetkellä Nordea Bank Oyj:n osake maksaa pörssissä noin 8,7 euroa, mikä on saman verran kuin viime vuoden toukokuussa.

Nordea osake: Nordean osakekurssi viimeiseltä vuodelta
Nordean osakekurssi viimeisen vuoden ajalta. Lähde: TradingView

Sijoittajan näkökulma

Nordean toisen vuosineljänneksen tulosjulkistus oli kaivattu. Haasteellisista markkinoista ja sääntelyn aiheuttamista paineista huolimatta Nordea on onnistunut takomaan kaksi varsin positiivista kvartaalitulosta tälle vuodelle, mikä lisännee sijoittajien uskoa pankin osakkeeseen.

Huolestuttavan korkealla edelleen laukkaava inflaatio sekä hidastuva talouskasvu vaikuttavat kuitenkin negatiivisesti pankkiosakkeisiin, kuten Nordeaan. Vaikka puolivuosituloksen jälkeen yhtiön osakeen trendi kääntyisi viimein parempaan, voivat negatiiviset uutiset maailmalta palauttaa sijoittajat nopeasti takaisin pessimistiselle kannalle. Kesäkuussa Yle paljasti Nordean ja norjalaisen DNB-pankin Baltian yksiköissä olevan vakavia puutteita rahanpesun torjunnassa. Ylen raportti ja sen myötä syntynyt negatiivinen julkisuus eivät toistaiseksi ole vaikuttaneet merkittävästi Nordean osakekurssiin. Tilanteesta ei ole tiedotettu tai uutisoitu enää hetkeen, mutta ongelmat voivat nousta uudelleen esiin, millä voisi olla vaikutuksia pankin osakekurssiin.

Positiivista sen sijaan ovat nousevat korot, jotka tukevat yhtiön korkokatetta. Kaikki tekijät huomioiden osakekurssi tuskin raketoi ylöspäin, mutta P/E-luvulla 9,3 Nordean osake on tällä hetkellä ok-valinta osakesalkkuun.

Vertaile Nordean osaketta muihin Euroopan pankkien osakkeisiin

Kokonaispisteiltään (64) Nordea Bank Oyj:n osake on Osaketyökalun keskikastin paremmalla puolella. Nordea saa keskimääräistä paremmat pisteet arvosta ja laadusta. Vertaile Nordeaa sen eurooppalaisiin kilpailijoihin Kansainvälisten osakkeiden työkalussa.

Tutustu Osaketyökaluun

estateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Seurannassa markkinatilanne ja markkinaympäristö 6.10.2022 09:57 | Timo Heikkilä
Muhiiko Euroopassa uusi pankkikriisi?

5.10.2022 13:35 | Sijoittaja.fi
Kolme sijoittajan tärkeintä tunnuslukua


Image


startup lions
Estateguru

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy