Nordea osake: analyysissa tuorein tulos

Nordean tuotot olivat vuoden toisella neljänneksellä kasvussa korkokatteen ja nettomääräisten palkkiotuottojen kasvun ansiosta. Liikevoitto laski hieman vertailukaudesta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nordean tuotot olivat vuoden toisella neljänneksellä kasvussa korkokatteen ja nettomääräisten palkkiotuottojen kasvun ansiosta. Liikevoitto laski hieman vertailukaudesta.

Nordea osakekurssi

Nordean osakekurssi on kehittynyt viime vuosien aikana melko tasaisesti, mutta matkan varrella on nähty myös vahvoja liikkeitä molempiin suuntiin. Vuoden 2024 alusta saakka mitattuna Nordean osake on tuottanut noin 5,8 % osingot huomioituna.

Tarkista Nordean osakkeen kurssitiedot, tunnusluvut ja pisteytys Sijoittaja360:sta.

nordea osake

Nordean osake: historiallinen kehitys

Nordean osakekurssi on pidemmällä historiassa nähnyt reippaita liikkeitä molempiin suuntiin. Osake laski yli 50 % vuosien 2017–2020 aikana, ja vuoden 2020 pohjalukemista osake on tuottanut yli 100 %.

Nordean osakkeen kohdalla sijoittajat hakevatkin erityisesti vakaata ja hyvää osinkotuottoa. Vuoden 2024 ennustetulla osingolla mitattuna Nordean osinkotuotto-% on 8,8 %. Osingot mukaan lukien Nordean osake on tuottanut viimeisen viiden vuoden ajalta vakuuttavat 126 %.

Nordea osake: tuloskommentti

Q2/2024 Nordean liiketoiminnan tuotot olivat 3 030 milj. euroa (ennuste 3 017 milj. euroa) ja liikevoitto oli 1 684 milj. euroa (ennuste 1 653 milj. euroa). Vuoden toisella neljänneksellä Nordean tuotot yhteensä kasvoi 3 prosenttia vertailukaudesta. Korkokate kasvoi 4 prosenttia ja oli 1 904 milj. euroa. Nettopalkkiotuotot kasvoivat 6 prosenttia ja olivat 795 milj. euroa. Liikevoitto laski 2 prosenttia vertailukaudesta. Oman pääoman tuotto oli 17,9 (18,4) prosenttia. Nordean kulut kasvoivat neljänneksellä 6 prosenttia vuoden takaisesta. Kulujen kasvuun vaikuttaa pankin investoinnit muun muassa tekniseen infrastruktuuriin, dataan ja riskienhallintaan.

Luottotappioita kirjattiin nettona neljänneksellä 68 milj. euroa, kun vuotta aiemmin määrä oli 32 milj. euroa. Määrä kasvoi pankin mukaan pääasiassa muutaman yksittäisen yritysluoton vuoksi. Makrotalouden näkymien parantuessa Nordea kertoo purkaneensa luottotappiovarauspuskurista 30 milj. euroa, ja puskuri on nyt 464 milj. euroa. Nordean ydinvakavaraisuus oli neljänneksen lopussa 17,5 prosenttia, ja se ylitti viranomaisten vähimmäisvaatimuksen 4,4 prosenttiyksiköllä. Ohjaus ennallaan, Nordea odottaa oman pääoman tuoton olevan vuonna 2024 yli 15 prosenttia.

Nordean liiketoiminta

Nordea on Pohjoismaiden suurin finanssipalvelukonserni, jonka juuret yltävät yli 200 vuoden päähän. Nordea siirsi pääkonttorinsa Ruotsista Suomeen vuonna 2018 samalla, kun ruotsalainen emoyhtiö sulautui suomalaiseen tytäryhtiöön. Sulautumisen myötä Nordea Bankin osake siirtyi Nasdaq Helsinki -pörssiin.

Nordean liiketoiminta jakautuu neljään segmenttiin, jotka ovat Personal Banking, Business Banking, Large Corporates & Institutions ja Asset & Wealth Management. Nordea on vaikeiden vuosien jälkeen kivunnut takaisin vahvalle tasolle ja ansainnut laatuyhtiön maineen.

Nordean taloudelliset tavoitteet

Nordean taloudellinen tavoite vuodelle 2025 on yli 15 prosentin oman pääoman tuotto. Tavoitetta tukevat 44–46 prosentin kulu/tuotto-suhde, noin 10 korkopisteen vuotuinen luottotappiotaso sekä Nordean pitkäaikaisten pääomatavoitteiden ja osingonmaksuperiaatteiden jatkaminen.

Nordea osake: osinko 2024

Nordean tavoitteena on maksaa 60–70 prosenttia tilikauden tuloksesta osakkeenomistajille osinkona, minkä lisäksi yhtiö käyttää omien osakkeiden takaisinostoja ylimääräisen pääoman jakamiseen osakkeenomistajille.

Vahvan taloudellisen aseman ja koko vuoden tuloksen perusteella Nordea maksoi vuodelta 2023 osinkoa 0,92 euroa osinkoa per osake. Osinkoa maksettiin 15 prosenttia enemmän kuin edelliseltä tilikaudelta. Vuodelta 2022 maksettiin osinkoa 0,80 euroa osakkeelta.

Nordea osake: ennusteet 2024 ja 2025

Tällä hetkellä analyytikot odottavat Nordean liikevoitolle kasvua kuluvana vuonna 2024. Osakekohtaisen tuloksen ennakoidaan kasvavan vuonna 2024, mutta analyytikot odottavat tuloksen kääntyvän laskuun vuonna 2025.

Tarkista Nordean tarkemmat ennusteet Osaketyökalun Luvut ja ennusteet -välilehdeltä.

Sijoittajan näkökulma Nordean osakkeeseen

Jäsenille suunnatussa osiossa tarkastelemme Nordean osaketta sijoittajan näkökulmasta.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Sijoittajan valinnat