Nordea osake: analyysissa tuorein tulos

Nordean tuotot pysyivät kasvussa palkkiotuottojen tukemana. Liikevoitto puolestaan laski hieman vertailukaudesta. Vahvan kehityksen myötä yhtiö täsmensi ylöspäin näkymiään koko vuodelle 2024.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nordean tuotot pysyivät kasvussa palkkiotuottojen tukemana. Liikevoitto puolestaan laski hieman vertailukaudesta. Vahvan kehityksen myötä yhtiö täsmensi ylöspäin näkymiään koko vuodelle 2024.

Nordea osake: Q3-tuloskommentti

Q3/2024 Nordean liiketoiminnan tuotot olivat 3 014 milj. euroa (ennuste 2 977 milj. euroa) ja liikevoitto oli 1 634 milj. euroa (ennuste 1 577 milj. euroa). Kolmannella vuosineljänneksellä Nordean liiketoiminnan tuotot yhteensä kasvoivat 2 prosenttia vertailukaudesta. Nettomääräiset palkkiotuotot paranivat 4 prosenttia asiakkaiden säästämisaktiivisuuden ansiosta. Korkokate pysyi vakaana ja laski odotetusti prosentin talletusmarginaalien kaventumisen seurauksena. Liikevoitto laski noin 5 prosenttia vertailukaudesta. Nordean oman pääoman tuotto oli 16,7 prosenttia. Viranomaistutkintaan liittyvä sopimus Yhdysvalloissa pois lukien se oli 17,1 prosenttia.

Hyvän tuloskehityksen myötä Nordea on voinut tehdä merkittäviä investointeja teknologiaan, dataan ja tekoälyyn sekä muuhun keskeiseen osaamiseen strategiansa edistämiseksi. Investoinnit olivat suurin syy siihen, että yhtiön kulut kasvoivat Q3:lla 9 prosenttia edellisvuodesta. Kulu/tuotto-suhde oli jaksotetut vakausmaksut mukaan lukien ja viranomaistutkintaan liittyvä sopimus Yhdysvalloissa pois lukien 43,4 prosenttia (42,4 %).

Nordean luottotappioiden ja muiden vastaavien erien nettomäärä oli Q3:lla 51 miljoonaa euroa. Nordea kertoo purkaneensa jälleen johdon harkintaan perustuvasta luottotappiovarauspuskurista 30 miljoonaa euroa positiivisten makrotalouden näkymien takia. Puskuri on nyt 435 miljoonaa euroa. Nordean ydinvakavaraisuussuhde oli katsauskauden lopussa 15,8 prosenttia, eli se ylitti viranomaisten vähimmäisvaatimuksen 2,3 prosenttiyksiköllä. Lasku edellisneljänneksen 17,5 prosentista oli odotettavissa, sillä Nordea otti Q3:lla käyttöön uudet vähittäisvastuisiin sovellettavat pääomamallit. 

Kolmen ensimmäisen neljänneksen läpi jatkuneen vahvan tuloskehityksen takia Nordea päätti päivittää näkymiään koko vuoden osalta. Yhtiö odottaa nyt sen oman pääoman tuoton olevan koko vuodelta 2024 yli 16 prosenttia.

Nordea osakekurssi

Nordean osakekurssi on kehittynyt viime vuosien aikana melko tasaisesti, mutta matkan varrella on nähty myös vahvoja liikkeitä molempiin suuntiin. Vuoden 2024 alusta saakka mitattuna Nordean osake on tuottanut noin 1,1 % osingot huomioituna.

Melko positiivisen Q3-tuloksen myötä Nordean osake lähti reippaaseen nousuun.

Tarkista Nordean osakkeen kurssitiedot, tunnusluvut ja pisteytys Sijoittaja360:sta.

Nordea osake: Nordean osakekurssi viimeisen vuoden ajalta
Nordean osakekurssi viimeisen vuoden ajalta. Kuvaaja päivitetty 21.10.2024. Kuva: Sijoittaja360

Nordean osake: historiallinen kehitys

Nordean osakekurssi on pidemmällä historiassa nähnyt reippaita liikkeitä molempiin suuntiin. Osake laski yli 50 prosenttia vuosien 2017–2020 aikana, ja vuoden 2020 pohjalukemista osake on tuottanut yli 100 prosenttia.

Nordean osakkeen kohdalla sijoittajat hakevatkin erityisesti vakaata ja hyvää osinkotuottoa. Vuoden 2024 ennustetulla osingolla ja nykyisellä kurssitasolla mitattuna Nordean osinkotuotto-% on hurja 9,4 prosenttia. Osingot mukaan lukien Nordean osake on tuottanut viimeisen viiden vuoden ajalta vakuuttavat 124 prosenttia.

Nordean liiketoiminta

Nordea on Pohjoismaiden suurin finanssipalvelukonserni, jonka juuret yltävät yli 200 vuoden päähän. Nordea siirsi pääkonttorinsa Ruotsista Suomeen vuonna 2018 samalla, kun ruotsalainen emoyhtiö sulautui suomalaiseen tytäryhtiöön. Sulautumisen myötä Nordea Bankin osake siirtyi Nasdaq Helsinki -pörssiin.

Nordean liiketoiminta jakautuu neljään segmenttiin, jotka ovat Personal Banking, Business Banking, Large Corporates & Institutions ja Asset & Wealth Management. Nordea on vaikeiden vuosien jälkeen kivunnut takaisin vahvalle tasolle ja ansainnut laatuyhtiön maineen.

Nordean taloudelliset tavoitteet

Nordean taloudellinen tavoite vuodelle 2025 on yli 15 prosentin oman pääoman tuotto. Tavoitetta tukevat 44–46 prosentin kulu/tuotto-suhde, noin 10 korkopisteen vuotuinen luottotappiotaso sekä Nordean pitkäaikaisten pääomatavoitteiden ja osingonmaksuperiaatteiden jatkaminen.

Nordea osake: osinko 2024

Nordean tavoitteena on maksaa 60–70 prosenttia tilikauden tuloksesta osakkeenomistajille osinkona, minkä lisäksi yhtiö käyttää omien osakkeiden takaisinostoja ylimääräisen pääoman jakamiseen osakkeenomistajille.

Vahvan taloudellisen aseman ja koko vuoden tuloksen perusteella Nordea maksoi vuodelta 2023 osinkoa 0,92 euroa osinkoa per osake. Osinkoa maksettiin 15 prosenttia enemmän kuin edelliseltä tilikaudelta. Vuodelta 2022 maksettiin osinkoa 0,80 euroa osakkeelta.

Nordea osake: ennusteet 2024 ja 2025

Tällä hetkellä analyytikot odottavat Nordean liikevoitolle kasvua kuluvana vuonna 2024. Osakekohtaisen tuloksen ennakoidaan kasvavan vuonna 2024, mutta analyytikot odottavat tuloksen kääntyvän laskuun vuonna 2025.

Tarkista Nordean tarkemmat ennusteet Osaketyökalun Luvut ja ennusteet -välilehdeltä.

Sijoittajan näkökulma Nordean osakkeeseen

Jäsenille suunnatussa osiossa tarkastelemme Nordean osaketta sijoittajan näkökulmasta.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Osakeideat 2024 – TOP 15 -osakkeiden vuosituotto vahvat 14,6 %
Viikon tulosanalyysit: Elisa, Nokia ja Nordea
Tekoälyuutiset: Musiikkia kuvien pohjalta
Sijoittajan valinnat