Miten teen ensimmäisen ETF-sijoitukseni?

ETF on pörssinoteeraattu rahasto. Niiden suosio on kasvanut maailmalla rajusti. Tässä artikkelissamme kerromme, miten ETF-sijoituksen voi tehdä käytännössä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

ETF on pörssinoteeraattu rahasto. Niiden suosio on kasvanut maailmalla rajusti. Tässä artikkelissamme kerromme, miten ETF-sijoituksen voi tehdä käytännössä.

Miten teen ensimmäisen ETF-sijoitukseni?

ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund eli pörssinoteerattu rahasto. Yksinkertaisesti ETF on rahasto, jonka voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osakkeen. Lue tästä lisää ETF:stä.

Valitse ETF-työkalun avulla

Kehittämämme ETF-työkalu auttaa sijoittajaa ETF-rahastojen vertailussa ja valinnassa. Ilman työkalua hyvien ETF:ien löytäminen on hankalaa. Sijoittaja360 -palvelun Sijoitusideat -osiosta löytyy ETF-mallisalkkuja ja valmiita ETF-listoja. Myös ne auttavat ETF-sijoittamisessa.

ETF:n ostaminen

Valitaan tunnettu laajasti länsimaailman suurimpiin yhtiöihin sijoittava ETF. Tällä yhdellä ETF:llä saa laajan hajautuksen kansainvälisille osakemarkkinoille. Painot jakautuvat markkinoiden koon mukaan.

Kehittyneiden markkinoiden yhtiöt globaalisti (IWDA.L / EUNL.DE):

  • Nimi: iShares Core MSCI World UCITS ETF
  • Sisältää 1 465 osaketta
  • Suurimmat maapainot: USA 70,6 %, Japani 6,2 %, U.K. 3,8 %, Ranska 3,2 %, Kanada 3,0 %

Huom! Tickerin kaksi viimeistä kirjainta kertovat ETF:n listauspaikan. ETF:t ovat yleensä listattu usealle eri markkinapaikalle. Nimestä tiedät että ETF on oikea. Muista, että voit myös varmistaa välittäjältä, että olet ostamassa oikeaa ETF:ää!

Työkalumme välilehdistä löytää lisätietoja ETF:istä sekä linkin tietosivulle. Tietoa voi myös etsiä Googlesta hakemalla ETF:n nimellä.

Lue myös artikkeli Miten löydän ETF-rahastot pörssivälittäjältäni?

Miten ostaa ETF:ää?

Nordnetin verkkopalvelussa ETF:n ostaminen tapahtuu näin.

1. Etsi ETF nimellä

2. Tarkastele ETF:ää ja varmista, että olet ostamassa oikeaa ETF:ää

3. Toteuta kauppa ja seuraa salkun kehitystä.

  • Huom! Jos osto- ja myyntihinnan välillä on iso ero, voit kokeilla asettaa oma ostohinta näiden väliin. Usein markkinatakaaja hyväksyy kaupan.

Voit ostaa myös ETF:iä eToron kautta

eToro on laajantanut ETF valikoimaansa viimeisen vuoden aikana merkittävästi ja eTorosta löytyy jo satoja eurooppalistattuja ETF:iä. eToro ei kuitenkaan sovellu aloittelevalle sijoittajalle.

Muista vielä nämä

Jos ETF tuottaa heikosti, syy ei mitä todennäköisimmin ole ETF:ssä, vaan siinä, että markkina, johon olet sijoittanut, on tuottanut heikosti. Osake-ETF:iin sijoittaessa sijoittaja altistuu osakemarkkinariskille. ETF:issä on kuitenkin eroja. Samaa indeksiä seuraavista ETF:istä tehokkaat tuottavat paremmin kuin tehottomat ETF:t. ETF-työkalusta löydät tehokkaimmat ETF:t ja voit tarkastella ETF:n tehokkuuspisteitä ennen sijoituspäätöstä.

Syvennä osaamistasi ETF-sijoittamiseen lukemalla nämä artikkelit:

Sinua voisi kiinnostaa
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Sijoittajan valinnat