Viisi vinkkiä parhaimman ETF-rahaston löytämiseen

ETF on rahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa pörssissä samalla tavoin kuin osakkeilla. ETF:ien avulla sijoittajalla on mahdollisuus sijoittaa käytännössä mihin omaisuusluokkaan ja maailmankolkkaan tahansa. Kokosimme viisi tärkeintä vinkkiä ETF-sijoittajalle, joilla löydät parhaimmat ETF:t

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

ETF on rahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa pörssissä samalla tavoin kuin osakkeilla. ETF:ien avulla sijoittajalla on mahdollisuus sijoittaa käytännössä mihin omaisuusluokkaan ja maailmankolkkaan tahansa. Kokosimme viisi tärkeintä vinkkiä ETF-sijoittajalle, joilla löydät parhaimmat ETF:t

Kokosimme sijoittajan muistilistan, jotta jokainen voi löytää itselleen parhaimmat ETF:t. Näiden vinkkien myötä tiedät, mitä ETF-sijoittamisessa on ensiarvoisen tärkeä huomioida. Lisäksi opit, kuinka löydät itsellesi parhaiten sopivat rahastot. Olemme kirjoittaneet aiheesta aiemminkin, tutustu vinkkeihimme täällä.

1. Luo strategia ja noudata sitä

Määritä itsellesi tavoitteet ja suunnitelma, joita sijoittaessasi noudatat. Tämän jälkeen päätöksenteko on entistä helpompaa, kunhan säännöllisesti muistat kirkastaa suunnitelman itsellesi. Kun noudatat asettamiasi tavoitteita, säilyy sijoittamisessasi punainen lanka ja ratkaisut löytyvät vaivattomammin, sillä energiaa ei kulu turhien vaihtoehtojen puntarointiin.

ETF-rahastojen erittäin laaja valikoima tarjoaa vaihtoehdot lähes kaikkiin sijoittajan tarpeisiin. Pääset käsiksi huomattavasti laajempaan tuotevalikoimaan kuin suomalaisten rahastojen avulla. Lisäksi säästät kuluissa yli 1 %:n vuodessa perinteiseen rahastoon verrattuna.

Miten siis muodostat itsellesi strategian ETF-sijoittamiseen? Päätä ensin, mille markkinoille haluat sijoittaa. Pyri ymmärtämään markkinoiden toimintaa, jotta ymmärrät ottaa huomioon myös mahdolliset riskit. Päätä myös, haluatko sijoittaa strategia- vai markkina-arvopainotteiseen indeksiin.

Yhdysvaltalaiset osakkeetEurooppalaiset osakkeetKehittyvien markkinoiden osakkeetValtionlainatYrityslainat
25 %25 %10 %20 %20 %
Esimerkki yksinkertaisesta ETF-salkusta

Mistä sitten ostat haluamasi ETF:t? Lähes kaikki osakevälittäjät tarjoavat mahdollisuuden ETF-kaupankäyntiin, joten käyt ETF:illä kauppaa kotimaisten välittäjien kautta yhtä mutkattomasti kuin kotimaisilla osakkeilla. 

2. Hajauta tehokkaasti

”Älä laita kaikkia munia samaan koriin” kuuluu viisas sanonta, jota sijoittajankin on syytä noudattaa. Sijoitussalkun tehokas hajautus on toteutettavissa hajauttamalla sijoitusvarallisuus eri omaisuusluokkiin – osakkeisiin, korkoihin, raaka-aineisiin tai esimerkiksi reaaliomaisuuskohteisiin. Sijoittaja voi minimoida salkun kokonaisarvon heilahtelua hajauttamalla salkkua tehokkaasti toisistaan riippumattomien omaisuusluokkien kesken. ETF-rahastot tarjoavat sijoittajille erittäin hyviä vaihtoehtoja; jo muutamalla fiksusti valitulla ETF:llä saat rakennettua itsellesi hyvin hajautetun ja tehokkaan salkun.

Esimerkiksi maailman osakemarkkinoille sijoittava iShares Core MSCI World UCITS ETF sisältää yli 1 400 osaketta ja sijoitukset on hajautettu yli 20 eri maahaan. Sen vuosittainen hallinnointikulu on 0,20 %.

3. Huomioi aiheutuvat kulut ja riskit

Sijoittajan on lisäksi huomioitava sijoittamisesta aiheutuvat kulut, vaikka ETF-rahastot ovatkin perinteisiä rahastoja edullisempi ja tuottoisampi sijoitusvaihtoehto. Sijoittajan onneksi ETF:ien palkkiot ovat selvästi matalammat tavallisiin rahastoihin verrattuna. Silti kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota: eroja voi olla samoille markkinoillekin sijoittavien rahastojen palkkioissa. Tärkein sijoittajan kulu syntyy kuitenkin ETF-rahaston tuottoerosta indeksiin. Tämä tuottoero sisältää hallinnointipalkkion, arvopaperikaupan kulut ja muut kulut.

Kuluja syntyy lisäksi ETF:iä ostettaessa ja myytäessä. Välittäjiä kilpailuttamalla voi vaikuttaa kuluihin. Valuutanvaihtokulut ovat kaupanteossa ajankohtaisia silloin, kun rahaston noteerausvaluutta ei ole euro.

Alla olevasta taulukosta näkee, että 14 vuodessa 10 000 euron alkupääoman ja 100 €/kk säästävä häviää 12 137 euroa, jos kulut ovat 2 % verrattuna kuluttomaan sijoitusvaihtoehtoon. Voit vertailla kulujen vaikutusta tuottoon eri sijoitusajoilla korkoa korolle -laskurilla.

Säästäminen lapselle

ETF-sijoittamisen riskit eivät ole perinteiseen rahastoon sijoittamista korkeampia. Kuten aina sijoittamisessa, markkinoilla tapahtuvat muutokset vaikuttavat: mikäli sijoituskohteiden arvo laskee, laskee myös ETF:n arvo. Laaja-alaisesti sijoittavilla rahastoilla arvon heilahtelu on todennäköisesti vähäisempää kuin yksittäiseen maahan tai toimialaan sijoittavalla ETF:llä. Sijoitukset on kuitenkin hajautettu useisiin kohteisiin, mikä pienentää yksittäisiin sijoituskohteisiin liittyvää riskiä. Vaikka markkinoilla on valuuttakurssimuutosten suhteen eliminoituja vaihtoehtoja, voivat muut euroalueen ulkopuolelle sijoittavat ETF:t altistua valuuttakurssien heilahteluille.

Huom! Liikkeeseenlaskijariskiä ETF:issä ei ole, kuten ei ole perinteisissä rahastoissakaan. Sama pätee niin fyysisiin kuin synteettisiin ETF:iin.

4. Muista sijoitustesi verotus

ETF-sijoittaja maksaa pääomaveron ETF:stä saamastaan tuotosta ja osuuksien myynnistä saamistaan myyntivoitoista. Ulkomaalaiset arvopaperit tuovat verotukseen oman lisänsä. ETF:t, jotka eivät jaa tuotto-osuuksia, ovat suomalaiselle sijoittajalle veronäkökulmasta yksinkertaisimpia.

Mikäli sijoittaja on verovelvollinen Suomessa, verotetaan hänen myyntivoittonsa myös kotimaassa. Suomessa toimivaa välittäjää käytettäessä kauppatietojen pitäisi kulkeutua suoraan verottajalle ja automaattisesti esitäytettyyn veroilmoitukseen. Sijoittajana vastaat siis veroilmoituksen tarkistamisesta ja mahdollisista korjauksista. Lue lisää ETF-rahastojen verotuksesta.

5. Hyödynnä ETF-työkalua ja löydä vinkit ETF-poiminnoista!

Parhaimman ETF-rahaston valinta ilman oikeita työkaluja on vaikeaa ja vie paljon aikaa. Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla tehokkaimman ETF:n valinta on nopeaa ja helppoa.

Mitä korkeammat Sijoittaja.fi:n tehokkuuspisteet ETF saa, sitä parempi rahasto on muihin vastaaviin verrattuna. Mukana on yli 3 000 ETF:ää, jotka ETF-työkalu pisteyttää ja lajittelee tehokkuuden perusteella. Löydät Sijoittaja360 Sijoitusideat -osiosta valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. 

Apua ETF-sijoittamiseen

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Vastuullinen sijoittaminen – miten löydän sijoituskohteet?
Kansainvälinen markkina, etf
Maailman tärkeimmät indeksit ja niihin sopivat ETF:t
Milloin myydä rahasto? Kerromme kolme käytännön vinkkiä
Sijoittajan valinnat