Northcrypto

Miten rakentaa hyvä osakesalkku, joka kestää markkinamyrskyt?

Hyvä osakesalkku kestää markkinoiden heilahtelut

Hyvän osakesalkun rakentaminen ei ole vaikeaa. Kerromme tärkeimmät vinkit, joilla jokainen sijoittaja voi onnistua. Ole oma salkunhoitajasi.

Julkaistu: 25.01.2022 Kirjoittaja:

osaketyökalu osakkeet sijoittaminen säästäminen

Markkinamyrskyt kuuluvat sijoittamiseen

Nousut ja laskut kuuluvat osakesijoittamiseen. Alla olevassa kuvassa ovat osakkeiden ja korkosijoitusten pitkän aikavälin tuottokuvaajat. Korkosijoitusten tuottoviiva on tasainen, kun taas osakkeissa on yläviistoon oleva trendi, mutta matkalle on mahtunut useampi selvä laskujakso. Osakesalkun rakentamisen tavoite on, että salkku kehittyy pitkässä juoksussa tasaisen positiivisesti ja arvonvaihtelu on maltillista.

Osakkeiden ja korkojen pitkän aikavälin tuottokehitys

Hajauttamisella vähennät riskiä

Sijoittaja voi laskea salkkunsa riskiä helposti hajauttamalla. Omaisuusluokkien välisellä hajauttamisella riski alentuu huomattavasti. Esimerkiksi yllä olevasta kuvasta voi nähdä, että salkku, joka on sijoittanut sekä korkoihin että osakkeisiin heiluu vähemmän kuin pelkästään osakkeita sisältävä salkku.

Moni sijoittaja keskittyy osakesijoittamiseen. Osakesalkussa hajauttaminen on erinomaisen tärkeää. Tämä tulee esille etenkin laskumarkkinoilla.

Esimerkiksi 2021-2022 vuodenvaihteen ympärillä kasvuosakkeet ovat laskeneet merkittävästi ja vastaavasti arvo-osakkeet ovat jopa nousseet. Vastaavasti koronakriisissä moni energia- ja materiaalitsektorin arvo-osake romahti ja kriisistä hyötyneet kasvuosakkeet nousivat vahvasti. Yksipuolisen salkun arvo voi romahtaa, vaikka markkina jopa nousisi.

Esimerkkejä historiassa on lukuisia. Olennaista on, että kaikissa tilanteissa on sektoreita, toimialoja, tyylejä tai maantieteellisiä alueita, jotka tuottavat toisia paremmin. Hyvällä hajautuksella selviää kaikissa markkinatilanteissa.

Painota kasvua, laatua ja megatrendejä

Pitkällä aikavälillä parhaan tuoton saa yhtiöillä, jotka kasvavat orgaanisesti ja parantavat tulosta. Taustalla on usein megatrendi tai megatrendit, jotka kiihdyttävät yhtiön kasvua ja lisäävät sijoittajan mielenkiintoa sen alan yhtiöihin. Laatu on myös tärkeä ominaisuus ja se tulee esille etenkin laskumarkinoilla. Laadukkaimmat yhtiöt selviävät kriisitilanteista kuivin jaloin, mikä näkyy alhaisempana kurssiheiluntana.

Näin rakennat hyvin hajautetun osakesalkun

 • Hyvän hajautuksen saa 10 osakkeella, mutta niiden on oltava eri tyylisiä
  • Salkku, joka sisältää 10 teknologiaosaketta, ei ole hyvin hajautettu
 • Mieti segmentit, joihin haluat sijoittaa.
  • Voit käyttää segmentteinä esimerkiksi sektoreita tai sijoitustyylejä
 • Painota kasvua, megatrendejä ja laatua, mutta älä unohda tylsempiä arvo- ja defensiivisiä osakkeita
  • Näin salkku selviää eri markkinatilanteissa
 • Valitse salkkuun osakkeita jokaisesta segmentistä.
 • Voit parantaa salkun hajautusta lisäämällä osakemäärää, mutta pidä segmenttien painot ennallaan

Ole oma salkunhoitajasi!

Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalun avulla on helppo rakentaa hyvä osakesalkku.

Osaketyökalu pisteyttää osakkeet kuuden pääfaktorin perusteella:

 • Momentti mittaa osakkeen lyhyen aikavälin (3, 6 ja 12 kk) kurssikehitystä. Hyvä kurssitrendi = korkeat pisteet.
 • Kokonaisriski mittaa osakkeen kurssiriskiä (volatiliteetti, beeta-kerroin, likviditeetti) ja liiketoiminnan riskiä. Matala riski = korkeat pisteet.
 • Laatu mittaa yhtiön laatua. Laatu lasketaan operatiivisen tuloksen vakaudesta, ROE:sta, taseen vakavaraisuudesta sekä tulostrendistä.
 • Arvo lasketaan osakkeen arvostusluvuista (P/E, P/S, EV/EBIT, osinkotuotto-%). Matala arvostustaso = korkeat pisteet.
 • Kasvu lasketaan yhtiön ennustetuista liikevaihdon ja tuloksen kasvusta sekä toteutuneista kasvuluvuista. Voimakas kasvu = korkeat pisteet.
 • Osinko kertoo, mitkä ovat ns. osinkokoneet. Osinkopisteet lasketaan osingon vakaudesta ja kasvusta historiassa sekä nykyisestä ja ennustetusta osinkotuotosta. Painotamme osinkopisteissä nousevaa osinkohistoriaa nykyistä osinkotuottoa enemmän.
Tutustu Osaketyökaluun

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy