Pelottaako kurssilasku? Matalariskisimmät osakkeet Suomesta ja maailmalta

Matalariskisillä osakkeilla voit selvitä kurssilaskusta vähemmin vaurioin. Listasimme matalariskisimmät osakkeet Suomesta ja maailmalta!

ajankohtaiset yhtiöt matalariskiset yhtiöt osakkeet sijoitusideat

Markkinatilanne

Volatiliteetti on palannut osakemarkkinoille rauhallisen sijoitusvuoden 2017 jälkeen. Riski-indikaattorimme on pysytellyt sitkeäsi kohonneen riskin tasolla. Sijoittaja joutuu varautumaan kurssiheiluntaan kesäkuukausina. Näistä syistä matalariskiset osakkeet ovat tähän markkinatilanteeseen oiva valinta.

Sijoittaja.fi jäsen - seuraa markkinaa uudistetussa markkinaympäristössä!

Tarkista Markkinaympäristö-osiostamme sijoittajan tärkeimmät riski- ja talousindikaattorit.

Matalariskisillä osakkeilla markkinaa parempaa tuottoa

Sijoitustutkimuksessa on havaittu matalariskisten osakkeiden tuottavan pitkässä juoksussa markkinaindeksiä paremmin. Yksi selittävä tekijä on, että matalariskiset osakkeet kestävät markkinaturbulenssit keskimääräistä paremmin. Sijoittaja voi siten helposti laskea salkun riskitasoa häviämättä pitkän aikavälin tuotossa valitsemalla salkkuun matalariskisiä osakkeita.

Tyypillisesti osakkeiden riskiä mitataan volatiliteetille eli kurssheilunnalla. Matalan volatiilin salkku (minimivolatiliteetti) on 30 vuoden aikaperiodilla tarjonnut hieman markkinaindeksiä parempaa tuottoa, mutta selvästi matalammalla riskillä. Minimivolatiliteetti on kaikista sijoitusstrategioista selvästi matalariskisin.

Kenelle matalariskiset osakkeet sopivat?

Matalariskiset osakkeet sopivat riskinkarttajasijoittajalle, joka tavoittelee osakemarkkinoiden tuottoa. Matalariskisillä osakkeilla voi myös laskea riskipitoisen osakesalkun kokonaisriskiä.

Mikäli sijoittaja tavoittelee markkinaa matalampaa riskiä, kannattaa muistaa hajautus riittävän moneen matalariskiseen osakkeeseen, vähintään 10 osakkeeseen. Mitä useampaan, sitä matalampi riski.

Matalariskisiä osakkeita helposti Osaketyökalusta

 • Osaketyökalussamme on 20 kotimaista ja 201 ulkomaista matalariskistä osaketta
 • Etsi niitä hakusanalla tai järjestä osakkeet Kokonaisriskin perusteella tai valitse “matalariski” Lisää hakuvaihtoehdoista

Näin valitsimme matalariskisimmät osakkeet

Olemme valinneet matalariskiset osakkeet seuraavasti.

 1. Osakkeita Osaketyökalussa: kv-osakkeita 1 135 kpl. Suomalaisia osakkeita 116 kappaletta.
 2. Kv-osakkeissa jätetään pois rahoitussektorin osakkeet ja pienyhtiöt.
 3. Valitaan osakkeet, joiden Kokonaisriskipisteet ovat 10/10 (Suomessa 9-10).
  1. Kokonaisriski on laskettu kurssiriskistä (volatiliteetti ja beeta) sekä liiketoimintariskistä (tuloksen vaihtelu ja taseen vakavaraisuus)
 4. Valitaan 10 matalimman volatiliteetin osaketta Suomesta ja 10 kv-osakkeista

Suomesta seulan läpäisivät esimerkiksi Kesko, KONE ja Elisa. Kaikki tunnettuja isoja kotimaisia yhtiöitä, jotka ovat pystyneet hyvään tuloksentekokykyyn kaikissa suhdanteissa. Kaikkien kolmen volatiliteetti (laskettuna 360 päivän hintadatasta) on välillä 17,0 – 18,0.

Kv-osakkeista matalariskisimpiä ovat mm. virvoitusjuomajätit Coca-Cola ja PepsiCo. Näistä Coca-Colan volatiliteetti on 11,6  ja PepsiCon 12,7.  Molemmat ovat erinomaisia osinkoyhtiöitä. Coca-Colan:n keskimääräinen viiden vuoden osingon kasvuvauhti on ollut 7,9 % p.a.. PepsiCo:lla vastaava luku on 8,3 % p.a.

Matalariskisimmät osakkeet Suomesta ja maailmalta (vain jäsenille)

Tämä osio on tarkoitettu Sijoittaja.fi:n jäsenille. Katso yhteensä 20 matalariskistä osaketta Suomesta ja maailmalta. Jäsenosiossa lisäski matalariskisten osakkeiden pisteytys.

OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

 

Muista myös jokasään sijoitussalkku

Kesässä 2018 on pelottavia samankaltaisuuksia kesään 2015. Tällöin Eurooppaa ravisteli Kreikka-kriisi ja OMX Helsinki Cap -indeksi laski 20 % huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana. Monella sijoittajalla oli tukalat oltavat ja kesäloma meni hiki otsalla kursseja tuijotellen. Emme halua viettää kesää 2015 uudelleen, joten rakensimme jokasään salkun, jonka avulla vietät kesän rauhassa riippumatossa.
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT
YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy