
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Arvo-osakkeisiin sijoittaminen on yksi tunnetuimmista sijoitustyyleistä. Mikä on arvo-osake ja miten arvo-osakkeet löytää?
arvoyhtiöt osakkeet paranna tuottoa sijoitustyylitArvo-osake tulee englannin kielen sanaparista ”value stock”. Tällä tarkoitetaan halpaa eli arvokkaan vastakohtaa. Tämä aiheuttaakin sijoittajissa usein hämmennystä. Ymmärrystä helpottaa, kun ajattelee, että arvo-osakkeissa on piilevää arvoa. Markkina on hinnoitellut ne alle todellisen arvon.
Arvo-osakkeen määritelmä esiteltiin ensimmäisen kerran 90-luvulla Fama & Frenchin kolmifaktorimallissa. Tutkimuksessa löydettiin, että osakkeet, joiden P/B-luku oli keskimääräistä matalampi, tuottivat markkinaindeksiä paremmin. P/B-luku kuvaa osakkeen hinnan suhdetta oman pääoman tasearvoon. Jos P/B-luku on alle yksi, osakemarkkinat ovat hinnoitelleet osakkeen matalammalle kuin osakkeenomistajille kuuluva taseen nettovarallisuus.
Arvo-osakkeen arvostusluvut ovat keskimääräistä matalammat
Nykyään arvo-osakkeen määritelmässä käytetään P/B-luvun lisäksi myös muita tunnuslukuja. Näitä ovat mm.:
Harva yhtiö on aina arvo-osake, sillä arvostusluvut muuttuvat ajassa. Jos osakkeen arvostusluvut ovat kroonisesti matalat, on siihen aina syynsä. Yhtiö voi toimia toimialalla, jonka markkina laskee. Yhtiön tulos voi laskea rakenteellisista syistä tai yhtiöön voi kohdistua riskejä, joihin markkinat ovat varautuneet.
Tyypillisesti arvo-osakkeet ovat syklisiä. Syklisten osakkeiden tulos heittelee voimakkaasti taloussuhdanteiden mukaan. Rationaalinen sijoittaja ottaa tämän huomioon hinnoitelleessaan osaketta.
Arvo-osakkeet ovat usein myös käänneyhtiöitä. Esimerkiksi yhtiön tulos on laskenut usean vuoden ajan, minkä seurauksena osakekurssi on vajonnut matalalle. Markkinat ovat menettäneet uskonsa yhtiöön ja myös arvostuskertoimet ovat laskeneet alhaiselle tasolle. Mikäli yhtiö saa tuloksensa käännettyä takaisin kasvu-uralle, on edessä usein merkittävä kurssinousu.
Arvo-yhtiöt voivatkin siten tarjota korkeaa tuottoa. Arvo-osakkeisiin sijoittaessa tulee huomioida, ettei jää kiinni yhteen sijoittajan yleisimmistä virheistä, arvoansaan. Pitkässä juoksussa arvo-osakkeisiin sijoittamalla onkin saanut hieman markkinaindeksiä parempaa tuottoa.
Syklisyydestä, käänneyhtiöstatuksesta ja muista edellä mainituista syistä johtuen arvo-osakkeet ovat keskimääräistä riskisempiä.
Arvoyhtiöiden löytämiseen tarvitaan arvostuslukuja. Sijoittajan kannattaa muodostaa tunnusluvuista yhdistelmä ja lajitella osakkeet yhdistelmäluvun perusteella edullisimmista kalleimpiin. Tunnuslukujen laskennassa kannattaa huomioida, että käyttää historiallisten lukujen lisäksi ennustettuja lukuja. Arvo-osakkeet voi etsiä esimerkiksi seuraavasti:
Osaketyökalussa ovat lähes kaikki suomalaiset pörssiosakkeet sekä S&P 500, Nasdaq 100, ja STOXX 600 -indeksien ulkomaiset osakkeet.
Olemme rakentaneet Osaketyökalun siten, että käyttäjä löytää eri sijoitustyylien osakkeet, kuten arvoyhtiöt helposti. Työkalusta löytyvät myös sijoittajan tärkeimmät arvostusluvut, joten sijoittaja voi helposti verrata osakkeiden arvostuslukuja toisiinsa.
Alla on neljä osaketta, jotka ovat tällä hetkellä (heinäkuussa 2020) arvoyhtiöitä. Arvostusluvut-välilehdeltä löydät sijoittajan tärkeimmät arvostusluvut. Sievin, UPM-Kymmenen, Aktian ja Atrian arvostusluvut ovat selvästi pörssin keskiarvoa matalammat.
Osaketyökalumme pisteyttää osakkeet kuuden pääfaktorin perusteella. Arvo on yksi faktoreista ja se lasketaan numeerisella analyysilla. Arvostuspisteet lasketaan tulosarvostuksesta, tasearvostuksesta ja osinkoarvostuksesta. Tulosarvostus on laskettu käyttäen E/P- ja EV/EBIT-lukuja. Tasearvostus on laskettu P/B- ja Hinta per nettokassa -tunnusluvuista. Osinkoarvostuksessa on käytetty osinkotuottoa ja kuuden vuoden osinkohistoriaa. Arvoyhtiöitä ovat yhtiöt, joiden arvostuspisteet ovat välillä 9-10 (asteikko 1-10).
Pari lisävinkkiä
Katso myös, mitkä ovat Helsingin pörssin TOP 10 arvo-osakkeet ja TOP 10 arvo-osakkeet maailmalta.