New call-to-action

Osta osakkeita, kun markkinat romahtavat. Hetki on nyt käsillä.

Osakkeita on aina kannattanut ostaa kurssien ollessa alhaalla. Onko tämä hetki jo käsillä? Miten alas osakkeet voivat vielä laskea ja mitä ostaa laskumarkkinassa?

Julkaistu: 29.09.2022 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoittaminen sijoitusideat

Osakkeita on aina kannattanut ostaa romahduksissa

Osakemarkkinat ovat tarjonneet pitkässä juoksussa hyvää tuottoa. Viimeisen 30 vuoden jaksolle mahtuu kuitenkin useampi selvä lasku. IT-kuplan puhkeaminen 2001-2003, finanssikriisi 2008-2009, kauppasota 2018, koronakriisi 2020 ja nykyinen inflaatiokarhumarkkina. Pitkä historia osoittaa, että sijoittajan on aina kannattanut ostaa osakkeita laskuissa.

S&P 500 -indeksi, TradingView

Markkinatilanne

Markkinatilanne jatkuu edelleen hankalana. Historiallisen korkealla laukkaava inflaatio aiheuttaa epävarmuutta kuluttajissa ja hidastaa taloutta. Ennen kaikkea se on kuitenkin saanut keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaa, mikä on nostanut nopeasti korkoja ja laskenut osakkeita.

Sijoittajat seuraavat nyt haukansilmillä korkoja. Korot kääntyivät 28.9.2022 laskuun. Ilmeisesti lasku oli seurausta Englannin keskuspankin puututtua Iso-Britannian korkotasoon. Markkinat tulkitsivat tämän niin, että vastaava voi tapahtua myös muualla, jos valtioiden korot nousevat liian korkealle.

Korkojen käänne sai osakkeet nopeaan nousuun. Helsinki punnersi laskusta lievästi plussalle ja USA:ssa pääindeksit päätyivät noin kaksi prosenttia plussalle. Vuoden alusta indeksit ovat kuitenkin selvästi pakkasella. OMX Helsinki 25 -indeksi -21 %, S&P 500 -23 % ja Nasdaq 100 -30 %.

S&P 500, Nasdaq 100 ja OMXH25, TradingView

Mitä ostaa?

Laskumarkkinassa sijoittajan kannattaa ostaa parasta. Sitä saa nyt halvemmalla ja parhaat yhtiöt yleensä vahvistuvat taantumassa. Parhaat teknologiayhtiöt ja laatuosakkeet kannattaa olla ostoslistalla. Voit katsoa ideoita teknologiaosakkeisiin tästä salkusta* ja laatuosakkeisiin tästä salkusta*.
Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.

Aiemmin tekemämme ETF-salkku on myös edelleen hyvin ajankohtainen ja sopii tähän markkinatilanteeseen.

Suomi-osakkeissa ideoita voi etsiä Osaketyökalun kärkiosakkeista tai laatuosakkeista. Myös TOP 10 -osakkeet parhaiden salkunhoitajien salkuista tarjoaa hyviä vinkkejä.

Miten ostaa?

Laskumarkkinassa sijoittajan ei kannata olla ”all in”, vaan osa varoista on pidettävä käteisenä. Sijoittaja kun ei voi tietää, kuinka alas osakemarkkina laskee. Ostot kannattaa ajoittaa tästä hetkestä esimerkiksi kuuden kuukauden ajanjaksolle siten, että lisää varoja osakkeisiin kerran kuukaudessa tai että yrittää ajoittaa lisäostot laskupäiville. Olennaista on ajallinen hajauttaminen ja että aikaväli on riittävän pitkä. Nyt kun laskumarkkinaa on jatkunut yli 8 kuukautta, välin on oltava 3 – 9 kuukautta. Olisi epätodennäköistä, että laskumarkkina kestäisi vielä tätä pidemmän aikaa.

Kuinka alas osakkeet vielä laskevat?

Osakkeet ovat laskeneet selvästi, kun vertailukaudeksi otetaan aikajakso 2010 vuodesta eteenpäin. Ainoastaan koronakriisissä osakkeet laskivat enemmän, mutta se lasku oli nopea ja kesti vain 31 päivää. Finanssikriisiin ja IT-kuplaan verrattuna nykyinen lasku on vielä maltillista, mutta olisi epätodennäköistä, että osakkeiden arvosta katoaisi indeksitasolla 50 prosenttia.

Viimeksi inflaatio laukkasi yhtä korkealla 80-luvulla. Myös silloin nähtiin osakkeissa laskua. Vuonna 1982 osakkeet laskivat 27 % ja vuonna 1987 peräti 33 % S&P 500 -indeksillä mitattuna. Keskiarvoksi näistä saadaan 30 prosenttia. Jos nyt koetaan vastaava lasku, niin laskua olisi jäljellä vielä 7 prosenttiyksikköä. Itse asiassa 30 prosentin lasku tarkoittaisi S&P 500 -indeksissä pistelukua 3360, joka on hyvin lähellä pandemiaa edeltäviä huippuja tammikuulta 2020. Useat sijoitusstrategit pitävät tätä tasona, jonne osakemarkkina voi vielä laskea, mutta ei sen alle.

Seuraamme markkinatilannetta nyt normaalia tiiviimmin. Markkinaympäristö-osiosta löytyy liikennevalomalli, joka kertoo, milloin pahin on takana ja on turvallista siirtyä takaisin osakkeisiin. Riski-indikaattorit auttavat myös ostojen ajoituksessa.

Pitkällä tähtäimellä sijoittavan ei kuitenkaan tarvitse yrittää ajoittaa ostoja täydellisesti pohjiin. Ostoja voi alkaa jo hajauttaa ajallisesti riskit tiedostaen.

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Singa - Kierros auki Investodorissa


New call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy