startup lions

Fed aikoo edelleen jatkaa ohjauskoron nostoa – osakkeet laskuun

Fed nosti ohjauskorkoa kolmannen kerran 0,75 prosenttiyksikköä. Keskuspankki aikoo jatkaa haukkamaisella linjalla vuoteen 2023, mikä sai osakkeet kääntymään lopulta laskuun.

Julkaistu: 22.09.2022 Kirjoittaja:

FED korot markkinaympäristö osakkeet

Fed nosti kolmannen kerran perättäin ohjauskorkoa 0,75 %-yksiköllä

USA:n keskuspankki Fed teki syyskuun kokouksessa kolmannen 0,75 %-yksikön koronnoston. Kyseessä oli viides koronnosto pandemian jälkeen ja ohjauskorko on nyt tasolla 3,00 – 3,25 prosenttia.

Fedin 0,75 prosenttiyksikön koronnosto ei ollut markkinoille yllätys, sillä markkinoiden antama todennäköisyys 0,75 prosenttiyksikön nostolle oli 82 %. Iso koronnosto oli sinetöity elokuun inflaatiolukemien jälkeen.

Fed yrittää tappaa inflaation nopeasti

Fed haluaa tappaa inflaation ja aikoo tehdä se nopeasti. Korkealla laukkaava inflaatio vaikuttaa kulutuskysyntään ja leikkaa yritysten kannattavuuksia. Mitä nopeammin inflaatio saadaan hillittyä, sitä nopeammin talous palaa takaisin kasvu-uralle ja osakkeet voivat jälleen alkaa performoida.

Powell korosti puheessaan, että korkojen nostoa jatketaan

Kesäkuussa Jerome Powell sanoi, että tulee olemaan kohta, jossa Fed alkaa hidastaa nostoja arvioidakseen niiden vaikutusta. Nyt oli toinen ääni kellossa, eikä korkojennoston huippu ole vielä takana.

Fed ennustaa vielä yhteensä 1,25 prosenttiyksikön nostoa vuoden loppuun mennessä. Fed aikoo kiristää, kunnes inflaatio on kontrollissa, eikä tämä ole vielä näköpiirissä.

Fedin uusi dot plot (ohjauskorkoennuste)

Fedin jäsenien ohjauskorkoennuste nousi peräti yhden prosenttiyksikön kesäkuisesta. Uudessa syyskuun korkoennusteessa ohjauskoron ennustetaan olevan 4,4 prosentissa vuoden lopussa, kun ennuste oli 3,4 prosenttia kesäkuussa.

Vuonna 2023 ohjauskoron ennustetaan olevan 4,6 prosentissa ja vuonna 2024 ohjauskorkoa aletaan leikkaamaan. Sijoittajan on hyvä huomata, että dot plotilla on ollut hyvin vähän ennustearvoa yli vuoden päähän.

Nopea ohjauskoron nousu ja inflaatio vaikuttavat talouskasvuun. Fedin ennusteessa BKT:n kasvu hidastuu 0,2 prosenttiin kuluvana vuonna, kun ennuste oli 1,7 % kesäkuussa. Työttömyyden ennakoidaan nousevan 3,8 prosenttiin (3,7 % kesäkuun ennuste). Pohjahintainflaation ennustetaan olevan 5,4 prosenttia. Inflaatioennuste nousi kesäkuisesta.

Sijoittajan näkökulma

Fedin 0,75 prosenttiyksikön koronnosto oli markkinoille odotettu, mutta Fedin haukkamaisuus ja ohjauskorkoennuste olivat pettymyksiä. Osakekurssit heiluivat voimakkaasti päivän aikana, mutta päätyivät 1,7 prosenttia miinukselle viimeisten kaupankäyntituntien aikana. Terveydenhuolto, yhdyskuntapalvelut ja defensiivinen kulutus olivat parhaiden pärjänneita sektoreita. Syklinen kulutus, eritoten matkailu ja rahoitus laskivat eniten.

S&P 500 -indeksi 21.9.2022 TradingView

Markkinoiden alakulo jatkunee ainakin syyskuun inflaatiolukemien julkaisuun asti. Fed ei ole perääntymässä kiristävästä rahapolitiikasta, eikä markkinoilla ole katalyytteja ylöspäin.

Talouskasvu hiipuu ja sen seurauksena pörssiyritysten tuloskasvu tulee olemaan odotuksia heikompi. Esimakua tästä ovat antaneet Ford, FedEx ja Nike, joilta kaikilta on saatu tulosvaroitus.

Tässä artikkelissa mielestämme nykyiseen markkinatilanteeseen sopiva salkku.startup lions


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Seurannassa markkinatilanne ja markkinaympäristö 6.10.2022 09:57 | Timo Heikkilä
Muhiiko Euroopassa uusi pankkikriisi?

5.10.2022 13:35 | Sijoittaja.fi
Kolme sijoittajan tärkeintä tunnuslukua


Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy