Fed piti ohjauskoron ennallaan – osakkeet selvään nousuun

Fed piti ohjauskoron ennallaan ja innosti kommenteillaan osakkeet nousuun. Osakkeiden ylimyytytila voi aikaan saada halloween-rallin, joka voi parhaimmassa tapauksessa kestää joulukuulle asti.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fed piti ohjauskoron ennallaan ja innosti kommenteillaan osakkeet nousuun. Osakkeiden ylimyytytila voi aikaan saada halloween-rallin, joka voi parhaimmassa tapauksessa kestää joulukuulle asti.

Fed piti ohjauskoron ennallaan

USA:n keskuspankki Fed piti ohjauskoron ennallaan 5,25 – 5,50 prosentissa. Kyseessä oli toinen perättäinen Fedin kokous, kun ohjauskorkoon ei koskettu.

Fed piti oven edelleen avoimena ohjauskoron nostolle, mutta pääjohtaja Powellin kommentit tulkittiin markkinoilla siten, että korkojen nostot ovat ohi. Tämä sai osakemarkkinat innostumaan kaksi kuukautta kestäneen heikon jakson jälkeen.

Inflaatio on pysynyt tavoitetasoa korkeampana ja talouskasvu on sitkeää. Tuore kasvuluku kertoi USA:n BKT:n kasvaneen 4,9 prosenttia Q3:lla. Nämä eivät vielä anna aihetta ohjauskoron laskulle.

Fed ei tiedä, mitä aikoo tehdä seuraavaksi

Powellin mukaan on vielä pitkä matka siihen, että inflaatio saadaan laskemaan kestävästi kahteen prosenttiin. Hän korosti, että keskuspankki ei ole vielä tehnyt päätöksiä joulukuun kokoukseensa ja sanoi, että ”valiokunta tekee aina sen, mitä se katsoo sopivaksi sillä hetkellä”.

Powell lisäsi, että Fed ei harkitse tai edes keskustele koronlaskuista tällä hetkellä.

Hän sanoi myös, että riskit, jotka liittyvät siihen, että keskuspankki tekee liikaa tai liian vähän taistellakseen inflaatiota vastaan, ovat tasapainossa.

Powell kertoi, että viime aikojen korkojen nousu on pantu merkille ja se on yksi tekijä, miksi ohjauskoron nostoa ei tarvittu. Korkomarkkina tekee työtä Fedin puolesta.

Lausunnossaan Fed totesi, että talous kasvoi voimakkaasti kolmannella neljänneksellä, mutta työllisyyden kasvu on hidastunut alkuvuodesta pysyen edelleen vahvana.

Osakkeet nousuun Fed-päivän päätteeksi

Osakemarkkinat ottivat Fedin päätöksen ja kommentit vastaan positiivisesti. Nasdaq nousi 1,64 % ja S&P 500 1,05 %.

USA:n valtionlainojen korot laskivat. Kymmenvuotinen korko laski 4,73 prosenttiin ja kaksivuotinen 4,97 prosenttiin.

S&P 500 indeksin kehitys viimeisen kuukauden aikana

Fedin syyskuun dot plot (ohjauskorkoennuste)

Syyskuun korkoennusteessa Fedin johtajat nostivat jälleen ohjauskorkoennusteita. Vuoden 2023 ohjauskorkoennuste pidettiin ennallaan 5,50-5,75 prosentissa. Tämä tarkoittaisi siis vielä yhtä koronnostoa. Vuonna 2024 alkavat ohjauskoron laskut, mutta maltillisimpina kuin aiemmin. Fed ennustaa, että ohjauskorko on tasolla 5,00-5,25 prosenttia vuonna 2024 ja 3,75-4,00 prosenttia vuonna 2025. Fed nosti ohjauskorkoennusteita 0,50 prosenttiyksiköllä. Mutta kuten alla olevasta kuvasta voidaan havaita ennusteissa on suurta hajontaa. Sijoittajan on hyvä muistaa, ettei Fedin ennusteilla ole juurikaan ennustearvoa.

Talousennusteita nostettiin syyskuun kokouksessa

  • Reaalisen BKT:n muutos 2,1 % vuonna 2023 (1,0% kesäkuun ennuste)
  • Reaalisen BKT:n muutos 1,5 % vuonna 2024 (1,1 % kesäkuun ennuste)
  • Työttömyys 3,8 % 2023 (4,1 % kesäkuun ennuste)
  • Työttömyys 4,1 % 2024 (4,5 % kesäkuun ennuste)
  • Inflaatio 3,3 % 2023 (3,2 % kesäkuun ennuste)
  • Inflaatio 2,7 % 2024 (2,5 % kesäkuun ennuste)

Fed nosti jälleen selvästi myös talousennusteita, mikä oli syy korkeampiin korkoennusteisiin. Talous kasvaa peräti 2,1 prosenttia vuonna 2023 ja työttömyys pysyy alle neljässä prosentissa. vuonna 2024 työttömyys hiukan nousisi ja talouskasvu heikentyisi 1,5 prosenttiin. Myös inflaatioennusteita nostettiin, mutta maltillisesti.

Sijoittajan näkökulma

Markkinat olivat tyytyväisiä Fedin päätökseen ja päätyivät selvään nousuun. Takana oli kolme kuukautta kestänyt alamäki, joten osakkeiden nousu oli toivottua.

Talouskasvu näyttää jatkuvan vahvana, mikä tarkoittaa, että pörssiyritysten liikevaihdot ja tulokset kasvavat. Nämä ovat kursseja ylöspäin ajava voima. Inflaatio näyttäisi pysyvän nyt kurissa.

Osakesijoittajan tulee nyt tarkkailla korkomarkkinoita. Korot kääntyivät Fedin päätöksestä laskuun, mikä on osakkeille positiivista. Mikäli koroissa nähdään jälleen suunta ylös päin on se jälleen vahingollista osakkeille.

Fed kertoi, että riskit, jotka liittyvät siihen, että keskuspankki tekee liikaa tai liian vähän taistellakseen inflaatiota vastaan, ovat tasapainossa. Tämä on myös osakkeille positiivista, koska olemme pitäneet osakemarkkinoiden suurimpana riskinä sitä, että keskuspankit kiristävät liikaa.

Ennakoimme, että osakkeet jatkavat Fedin kokouksesta alkanutta positiivista virettä seuraavien viikkojen ajan. Ehkä jopa vuoden loppuun asti. Tuloskausi on tärkeimpien yritysten osalta Applen tulosta vaille ohi. Loppuvuosi on historiallisesti osakkeille hyvää aikaa ja nyt osakkeet ovat ylimyydyssä tilanteessa. On monta tekijää, jotka puoltavat Halloween-rallia.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat