New call-to-action

Fed nosti 0,25 prosenttiyksikköä, koronnostokauden päätös lähenee – osakkeet nousuun

Fed nosti ohjauskorkoa odotetusti 0,25 prosenttiyksikköä. Kommentit jatkonostoista yllättivät markkinat ja osakkeet kääntyivät nousuun. Markkinatunnelmat ovat nyt positiiviset, mutta edessä on vielä neljä tapahtumaa, joista osakemarkkinoiden on selvittävä.

Julkaistu: 02.02.2023 Kirjoittaja:

FED korot markkinaympäristö osakkeet

Fed nosti 0,25 %-yksiköllä

USA:n keskuspankki Fed on hidastanut koronnostotahtiaan ja teki tammi-helmikuun kokouksessa 0,25 prosenttiyksikön noston. Kyseessä oli kahdeksas koronnosto pandemian jälkeen ja ohjauskorko on nyt tasolla 4,50 – 4,75 prosenttia. Ohjauskorko on ollut viimeksi tällä tasolla lokakuussa 2007.

Fedin 0,25 prosenttiyksikön koronnosto oli markkinoille odotettu. Inflaatio on ollut jo useammaan kuukauden laskussa. Fedin pääjohtaja Powell sanoi lehdistötilaisuudessa, että ”Viimeisten kolmen kuukauden aikana saadut inflaatiotiedot osoittavat, että kuukausittainen nousuvauhti on hidastunut ja vaikka viimeaikainen kehitys on rohkaisevaa, tarvitsemme huomattavasti enemmän todisteita ollaksemme varmoja siitä, että inflaatio on jatkuvassa laskusuunnassa.”

Fed yrittää tappaa inflaation nopeasti

Fed haluaa tappaa inflaation ja aikoo tehdä se nopeasti. Korkealla laukkaava inflaatio vaikuttaa kulutuskysyntään ja leikkaa yritysten kannattavuuksia. Mitä nopeammin inflaatio saadaan hillittyä, sitä nopeammin talous palaa takaisin kasvu-uralle ja osakkeet voivat jälleen alkaa performoida. Tästä on nyt todisteita ja se on näkynyt viime kuukausina osakekursseissa.

Osakkeet nousuun

Fedin päätös sai osakkeet ensin laskuun, mutta lehdistötilaisuuden kommentit käänsivät markkinat nousuun. Aiempiin kokouksiin osakekurssit ovat reagoineet negatiivisesti.

Tunnelmat osakemarkkinoilla ovat vuoden 2023 aikana muuttuneet. Markkinat näkevät Fedin koronnostosyklin päättyvän pian. Markkinakorot ovat myös ohittaneet huippunsa, mikä tukee osakemarkkinoita.

S&P 500 nousi yli 4100 pisteen lehdistötilaisuuden jälkeen

Fedin joulukuun dot plot (ohjauskorkoennuste)

Joulukuun korkoennusteessa Fedin johtajat nostivat ohjauskorkoennustetta. Ennusteen mukaan ohjauskorko nousee tasolle 5,00-5,25 prosenttia ennen kuin sitä aletaan leikkaamaan. Tämä tarkoittaisi vielä yhteensä 0,50 prosenttiyksikön ohjauskoron nostoa. Markkina odottaa enää yhtä 0,25 prosenttiyksikön nostoa, jonka jälkeen Fed pitäisi tauon. Markkina myös odottaa, että Fed aloittaa ohjauskorkojen leikkaukset loppuvuonna.

Lehdistötilaisuudessa Powell sanoi, että on ”mahdollista”, että ohjauskorko ei nouse Fedin oman ennusteen tasolle, vaan pysyy alle 5 prosentissa. Powell myös sanoi, että on epätodennäköistä, että Fed leikkaa korkoja tänä vuonna, ellei inflaatio hidastu nopeammin.

Sijoittajan näkökulma

Fedin 0,25 prosenttiyksikön koronnosto ei tarjonnut yllätyksiä. Sitä vastoin Powellin kyyhkymäiset kommentit lehdistötilaisuudessa yllättivät markkinat ja osakkeet tekivät täyskäännöksen pörssipäivän aikana.

Fed näkee nyt valoa tunnelin päässä taistelussa inflaatiota vastaan. Markkinat ottivat näkemyksen ilolla vastaan.

Sijoittajan superviikosta on tärkein tapahtuma takana ja sen lopputulema oli markkinoille positiivinen. Myös Meta Platformsin kululeikkaukset tyydyttivät markkinoita ja osake nousi 20 % jälkipörssissä.

Jäljellä on vielä neljän teknojätin tulokset ja perjantain työllisyysraportti. Tällä hetkellä markkinat näyttävät menevän vahvasti kohti uuden BULL-markkinan alkua. Se edellyttäisi S&P 500 -indeksin nousua yli 4200 pisteen.

Tämän rajapyykin ylittäminen tarvitsisi vielä positiivisia lopputulemia tulevista tapahtumista. Markkinatunnelmat ovat nyt positiiviset ja sijoittajan on seurattava tilanteen kehittymistä. Markkinaympäristömme liikennevalomalli on vihreällä, mikä suosii osakkeita.

Seuraa markkinatilannetta!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


suomen sijoitusmetsät

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy