New call-to-action

Fediltä neljäs perättäinen jättikoronnosto – osakkeet laskuun

Fed nosti ohjauskorkoa neljännen kerran 0,75 prosenttiyksikköä. Haukkamaiseen linjaan ei tullut merkittävää muutosta, mutta taantuman riski on kohonnut. Nämä saivat osakkeet jyrkkään laskuun.

Julkaistu: 03.11.2022 Kirjoittaja:

FED korot markkinaympäristö osakkeet

Fed nosti neljännen kerran perättäin ohjauskorkoa 0,75 %-yksiköllä

USA:n keskuspankki Fed teki marraskuun kokouksessa neljännen 0,75 %-yksikön koronnoston. Kyseessä oli kuudes koronnosto pandemian jälkeen ja ohjauskorko on nyt tasolla 3,75 – 4,00 prosenttia.

Fedin 0,75 prosenttiyksikön koronnosto ei ollut markkinoille yllätys, sillä iso koronnosto oli käytännössä sinetöity syyskuun inflaatiolukemien ja edelleen vahvana jatkuneen työllisyyskehityksen jälkeen.

Fed yrittää tappaa inflaation nopeasti

Fed haluaa tappaa inflaation ja aikoo tehdä se nopeasti. Korkealla laukkaava inflaatio vaikuttaa kulutuskysyntään ja leikkaa yritysten kannattavuuksia. Mitä nopeammin inflaatio saadaan hillittyä, sitä nopeammin talous palaa takaisin kasvu-uralle ja osakkeet voivat jälleen alkaa performoida.

Powellin puhe sai osakkeet laskuun

Osakkeet reagoivat Fedin korkopäätökseen ensin positiivisesti, sillä Fed muutti tiedotteen äänensävyä. Tiedotteessa kerrottiin politiikan muutoksesta sanoen, että tulevia korotuksia määrittäessään Fed ”ottaa huomioon rahapolitiikan kumulatiivisen kiristymisen viiveet, joilla rahapolitiikka vaikuttaa taloudelliseen toimintaan ja inflaatioon, sekä talous- ja rahoituskehityksen”.

Markkinat toivovat, että tämä tarkoittaisi hidastuvaa koronnostotahtia, kuten 0,50 prosenttiyksikön nostoa joulukuussa ja sitten yhdestä kahteen 0,25 prosenttiyksikön koronnostoa vuonna 2023.

Fedin pääjohtaja Powellin puhe kuitenkin käänsi markkinan suunnaan. S&P 500 -indeksi putosi 3,4 prosenttia päivän huipuista.

Fedin syyskuinen dot plot (ohjauskorkoennuste)

Syyskuun korkoennusteessa ohjauskoron ennustetaan olevan 4,4 prosentissa ja 4,6 prosentissa vuonna 2023. Vuonna 2024 ohjauskorkoa aletaan leikkaamaan.

Sijoittajan näkökulma

Fedin 0,75 prosenttiyksikön koronnosto oli markkinoille odotettu. Powell sanoi puheessaan, että nykyinen korkoennuste joudutaan todennäköisesti ylittämään ja että korkeampien korkojen myötä Fed ei välttämättä pääse pehmeän laskun tavoitteeseen. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että talous ajautuu taantumaan. Viestit olivat myrkkyä markkinoille, ja osakekurssit päätyivät 2,5 prosenttia miinukselle. Teknologiaosakkeet johtivat laskua.

Lehdistötilaisuudessa Powell hylkäsi jälleen ajatuksen siitä, että Fed saattaa pysähtyä pian koronnostoissa. Powell kuitenkin sanoi odottavansa keskustelua seuraavassa tai kahdessa kokouksessa kiristysvauhdin hidastamisesta. ”Se aika on tulossa, ja se voi tulla heti seuraavan tai sitä seuraavan kokouksen yhteydessä. Päätöstä ei ole tehty”, hän sanoi.

Perjantaina saadaan tärkeä työllisyysraportti. Se antaa suuntaa Fedin politiikalle. Seuraavalla viikolla ulos tulee lokakuun inflaatiolukemat. Nämä ovat sijoittajan kaksi tärkeintä raporttia, joita seurata. Matala työllisyyskehitys ja palkkojen nousuvauhdin hidastuminen olisi markkinoille positiivista. Samoin inflaation hidastuminen.

Suuret teknologiayhtiöt ovat jo kertoneet rekrytointivauhdin hidastamisesta ja jopa irtisanomisista. Nämä ovat niitä uutisia, joita Fed toivoo näkevänsä inflaation hillitsemiseksi. Suurten teknologiayhtiöiden toimet tuskin kuitenkaan näkyvät vielä tämän viikon työllisyysraportissa.New call-to-action


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy