Mitä on kvantitatiivinen sijoittaminen?

Mitä on kvantitatiivinen sijoittaminen? Miten yksinkertainen systemaattinen sijoitusstrategia voi voittaa markkinat? Kerromme artikkelisarjassa selkein esimerkein, miten voit käyttää vähemmän aikaa sijoittamiseen ja silti parantaa salkkusi tuottoa.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Mitä on kvantitatiivinen sijoittaminen? Miten yksinkertainen systemaattinen sijoitusstrategia voi voittaa markkinat? Kerromme artikkelisarjassa selkein esimerkein, miten voit käyttää vähemmän aikaa sijoittamiseen ja silti parantaa salkkusi tuottoa.

Mitä on kvantitatiivinen sijoittaminen?

Kvantitatiivinen sijoittaminen on sijoitustapa, jossa päätöksiä ohjaavat ennalta valitut numeeriset säännöt ja ohjenuorat, joiden tavoitteena on hyödyntää markkinoiden hinnoitteluvirheitä, hallita riskejä tai hajauttaa sijoitussalkkua.

Kvantitatiivinen sijoittaminen tarjoaa parempia tuottoja matalammalla riskillä. Kuva: Kvantitatiiviset strategiat vs. markkinaindeksi 1988-2019.

Kvantitatiivinen sijoittaja sijoittaa portfolioon, ei yksittäisiin arvopapereihin

Kvantitatiiviset strategiat pyrkivät hyödyntämään sijoitustutkimuksessa tunnistettuja faktoreita ja säännönmukaisuuksia. Sen sijaan, että sijoittaja keskittyisi yksittäisiin osakkeisiin, kvantitatiivinen sijoittaja keskittyy portfolioon ja sijoitusprosessiin kokonaisuutena. Kvanttisijoittajalle keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa:

Miten portfolio hajautetaan? Miten strategiassa hallitaan riskejä? Millä perustein arvopapereita valitaan salkkuun? Milloin arvopaperit myydään? Miten eettiset tekijät huomioidaan sijoitusten valinnassa? Onko strategia backtestattu? Miten strategia toimii eri markkinatilanteissa ja omaisuusluokissa? Miten usein ja paljonko aikaa salkun seuraamiseen ja sijoituspäätöksiin käytetään? Miten hallitsen omaa sijoittajapsykologiaani, jotta pystyn noudattamaan sijoitussuunnitelmaa?

Artikkeleistamme löydät neuvoja hajauttamiseen, sijoitustyylin valintaan, eettiseen sijoittamiseen, osakkeiden valintaan, omien virheiden välttämiseen sekä valmiita mallisalkkuja, joista voit poimia ideoita tai kopioida sellaisenaan. Sijoittaja.fi:n kansainväliset osake- ja ETF-salkut voit kopioida automaattisesti ”avaimet käteen -periaatteella” eToro:n livesalkuilla.

Sijoituspäätöksiä ennalta valittujen kriteerien perusteella, ei tunteella

Kvantitatiivisessa sijoittamisessa sijoittaja ei tee itse osto- ja myyntipäätöksiä, vaan strategia tekee sijoituspäätökset sijoittajan puolesta. Sijoittajan rooliksi jää

  1. rakentaa omaan persoonaansa ja ajankäyttöönsä sopiva sijoitusstrategia tai valita itselle sopiva strategia ammattilaisten rakentamana ja
  2. toteuttaa sijoitusstrategiaa. Ensimmäinen vaihe on yleensä helpompi, ja suurin yksittäinen haaste menestyksekkäässä sijoittamisessa piilee omien korvien välissä!

Ihmisinä olemme huonoja tekemään onnistuneita sijoituspäätöksiä tai ennustamaan tulevaisuutta tarkasti, sillä altistumme usein jopa tietämättämme lukuisille erilaisille ajatusharhoille ja tunnepohjaisille päätöksille. Olemme listanneet oman psykologian hallinnan avuksi tyypillisimmät sijoittajien tekemät virheet. Kvantitatiivinen sijoittaminen voi auttaa parempien sijoituspäätösten tekemisessä. Sijoittajan täytyy kuitenkin luottaa 100 %:sti valitsemaansa tiehen. Muuten sijoittajan omat psykologiset harhakuvitelmat todennäköisesti estävät kvantitatiivisesta sijoittamisesta saatavat hyödyt.

Kvantitatiivinen sijoittaminen ≠ ultranopea kaupankäynti (HFT)

Kvantitatiivinen sijoittaminen sekoitetaan usein ultranopeaan kaupankäyntiin eli ns. HFT-kaupankäyntiin (High Frequency Trading). On totta, että myös HFT-kaupankäynti perustuu siihen, että kauppaa käydään ennalta valittujen kriteerien perusteella. Kvantitatiivinen sijoittaminen ei kuitenkaan tarkoita kaupankäyntiä millisekuntien sisällä.

Kvantitatiivisesta sijoittamisesta on useita eri tyylejä, joista jokainen sijoittaja voi valita itselleen sopivan. Fyysikko tai tilastotieteilijä voi haluta rakentaa HFT-kaupankäyntistrategian ja treidaaja päiväkauppaan soveltuvan strategian. Vastaavasti tavallisen sijoittajan strategiassa osakkeiden pitoajat voivat olla useita kuukausia tai jopa vuosia, ja salkunhoitoon kuluu pari tuntia kuukaudessa.

Sijoittajan työkalut avuksi

Osaketyökalu auttaa tekemään osakepoimintoja systemaattisemmin kvantitatiivisten faktoreiden perusteella. Osaketyökalussa ovat lähes kaikki suomalaiset pörssiosakkeet sekä S&P 500, Nasdaq 100, STOXX 600 -indeksien osakkeet sekä lisäksi mielenkiintoisimmat kv-osakepoiminnat.

Osakkeet on pisteytetty eri faktoreiden perusteella ja näistä on laskettu kokonaispisteet. Sijoittaja voi lajitella osakkeita yksittäisten faktoripisteiden tai kokonaispisteiden perusteella. Työkalun avulla voi vaikka rakentaa oman kvantitatiivisen strategian, jota noudattaa.

Olemme rakentaneet Osaketyökalun siten, että käyttäjä löytää eri sijoitustyylien osakkeet, kuten osinko-, arvo-, kasvu- ja laatuyhtiöt helposti. Työkalusta löytyvät myös sijoittajan tärkeimmät arvostusluvut, joten sijoittaja voi arvioida, paljonko kasvusta ja laadusta kannattaa maksaa ja verrata yhtiöiden arvostuslukuja toisiinsa. Systemaattisuus myös toimii: historiallisesti kokonaispisteiden perusteella sijoitettu osakesalkku on voittanut markkinat selvällä erolla.

SIIRRY OSAKETYÖKALUUN TÄSTÄ

Mikä on paras sijoitusstrategia sinulle?

Artikkelisarjan muissa osissa esittelemme tunnettuja systemaattisia sijoitusstrategioita, joiden ympärille sijoittaja voi rakentaa oman sijoitussalkkunsa. Näytämme myös, miten voit käyttää strategioita osake- tai ETF-salkkusi rakentamiseen.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat