Sijoitustyyli kertoo, miten osakkeet valitaan salkkuun. Se on ensisijaisesti tunnuslukuperusteinen. Lopputuloksena salkussa on tietyntyylisiä osakkeita, kuten osinko-osakkeita. Sijoitustutkimuksessa eri tyylejä on vertailtu vuosikymmeniä. Myös lukuisia rahastoja on rakennettu hyödyntäen sijoitustyylejä. Tunnetuin sijoitustyyli on valita osakkeita salkkuun niiden osinkotuoton perusteella.
Nykyisin sijoitustyylit ovat erittäin suosittuja ETF-rahastoissa. Syystä, että eri sijoitustyyleillä on saavutettu parempaa tuottoa tai matalampaa riskiä kuin perinteisellä markkina-arvopainotteiselle indeksillä.
Viimeisen yli 30 vuoden tarkastelujaksolla markkinaindeksi on tuottanut noin 7,5 % vuodessa. Tunnetuilla sijoitustyyleillä on päässyt markkinaindeksiä parempaan tuottoon ja osalla matalampaan riskiin.
Tunnetuimmat sijoitustyylit
Alla olevassa taulukossa on hyödynnetty Morningstarin tekemää jaottelua eri sijoitustyyleistä. Sijoitustyylit voidaan karkeasti jakaa:
Alla on yksinkertaistettu esimerkki indeksin muodostamisesta sijoitustyylien perusteella. Taulukossa on kolme tunnettu kotimaista osaketta. Markkina-arvojen mukaan Neste on suurin ja sen paino markkina-arvopainotteisessa indeksissä olisi 61,1 %. Mikäli sijoitustyylinä käytettäisiin fundamenttiperusteista ja valintakriteeri olisi yritysten tulokset, olisi Neste myös suurin. Sen paino olisi tulosperusteisessa indeksissä 44,2 %. Nesteen paino olisi kuitenkin laskenut ja puolestaan Upm-Kymmenen paino noussut lähes saman suuruiseksi. Vastaavasti osinko-indeksissä, jossa osakkeet valitaan osinkotuoton perusteella, Elisan paino olisi suurin.
Tuottohakuiset
Arvo = alhaiset arvotusluvut (P/E, P/B, EV/EBIT jne.)
Fundamentit = tyypillisesti liikevaihto, kassavirta, tulos ja osinko
Kasvu = liikevaihdon ja/tai tuloksen kasvu
Koko = lajitellaan osakkeet niiden markkina-arvon mukaan, pienet, keskisuuret, suuryhtiöt
Laatu = korkea kannattavuus, kannattavuuden vakaus, alhainen velkaantuneisuus
Liikevaihtopainotteinen = liikevaihto
Momentti = painotetaan osakkeita, joiden kurssikehitys on keskimääräistä parempi, esimerkiksi viimeisen 1/3/12 kk:n kurssikehitys
Multifaktori = yhdistellään tyylejä, kuten laatu, arvo ja momentti
Odotettu tuotto = painotetaan osakkeita, joissa korkein odotettu tuotto
Omien osakkeiden osto = painotetaan osakkeita, jotka ostavat keskimääräistä enemmän omia osakkeita
Osakkeen omistajan tuotto = painotetaan osakkeita, joiden voitonjako-% on suurin (osingot, pääoman palautukset, omien osakkeiden ostot)
Osingon kasvu = osinkoa vuodesta toiseen kasvattavat yritykset
Osinkotuotto = keskimääräistä korkeampi osinkotuotto-%
Tulospainotteinen = tilikauden tulos tai oikaistu tulos
Riskipainotteiset
Matala-/korkea beta = painotetaan alhaisen tai korkean betan osakkeita
Minimivolatiliteetti = joko alhaisen volatiliteetin yhtiöt tai minimoidaan salkun volatiliteetti optimoimalla
Tasapaino = osakkeiden painot ovat samansuuruiset, esim. 25 osakkeen salkussa jokaisen osakkeen paino on 4 %
MITEN HYÖDYNNÄT SIJOITUSTYYLIT?
Sijoittajan kannattaa löytää oma sijoitustyyli
Sillä voi tavoitella markkina-arvoapainotteista indeksiä parempaa tuottoa tai matalampaa riskiä
Voit etsiä eri sijoitustyylin osakkeita ja ETF-rahastoja helposti Sijoittaja.fi:n työkalujen avulla
Osaketyökalu Sijoittaja.fi:n jäsenille
Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalusta löydät helposti sijoitustyylisi houkuttelevimmat osakkeet Suomesta ja maailmalta.
Työkalussa on osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä valmiita TOP-listoja ja mallisalkkuja. Löydät Osaketyökalusta ajantasaiset listat mm. parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.
Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta
Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 2 500 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.
Alkuperäinen teksti on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä 14.3.2018.