Rahastovertailu – Suomen parhaat osakerahastot juuri nyt

Päivitimme perinteisen suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen rahastovertailun. Lue mitkä ovat Suomen parhaat osakerahastot nyt!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Päivitimme perinteisen suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen rahastovertailun. Lue mitkä ovat Suomen parhaat osakerahastot nyt!

Sijoittaja.fi:n Suomen parhaat osakerahastot -rahastovertailu

Suomen parhaat osakerahastot -vertailussamme on mukana 23 pääasiassa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakerahastoa, joilta löytyy viiden vuoden tuottohistoria. Vertailun rahastojen sijoituksissa on nähty muutoksia kuluvan vuoden aikana, ja parhaat rahastot ovat pitäneet hyvin pintansa, vaikka vuosi 2023 on ollut yleisesti Suomi-osakkeille haastava.

Halusimme syventää rahastovertailua ja selvittää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitkä ovat tavallisen rahastosäästäjän näkökulmasta Suomen parhaat rahastot
  2. Löytyykö rahastoja, joiden menestys on pysyvää ja jatkuvaa kuukaudesta toiseen
  3. Löytyykö rahastoja, joiden riski on selvästi pörssin yleistä riskiä matalampi
Avaa rahastovertailutaulukko tästä!  Sijoittaja.fi -jäsenille

Suomen parhaat osakerahastot

Vertailumme perusteella parhaat rahastot ovat: Evli Suomi Pienyhtiöt B, Säästöpankki Pienyhtiöt ja eQ Suomi 1 K. Kärkikolmikon rahastot ovat aktiivisesti hallinnoituja rahastoja, jotka pyrkivät ylittämään vertailuindeksiensä tuoton. Rahastot sijoittavat pääasiassa suomalaisiin osakkeisiin, ja Evlin ja Säästöpankin rahastot keskittyvät nimensä mukaisesti pienempien yhtiöiden osakkeisiin.

Pienyhtiörahastot ovat jopa hieman yllättäen jälleen kivunneet listan kärkisijoille, vaikka indeksitasolla Helsingin pörssin pienyhtiöillä on mennyt melko heikosti viime aikoina. Toisaalta Evlin ja Säästöpankin rahastot sijoittavat myös keskisuuriin yhtiöihin, kun OMX Helsinki Small Cap -indeksiin sisältyy vain alle 150 miljoonan euron markkina-arvon yhtiöt.

Listan ensimmäiselle sijalle sijoittuva Evli Suomi Pienyhtiöt B sijoittaa pääasiassa suomalaisten pienten ja keskisuurten julkisesti listattujen yritysten osakkeisiin. Evlin rahasto on perustamisestaan lähtien pärjännyt erittäin hyvin indeksiä vastaan, ja viimeisen viiden vuoden aikana rahaston vuotuinen tuotto on vertailun parhaimmalla tasolla. Rahaston riskitaso on tosin keskimääräistä korkeampi, mikä näkyy muun muassa vertailun rahastoja keskimääräistä jyrkempänä laskuna huonoimpien kuukausien tuotoissa. Vuoden 2023 aikana Evlin Pienyhtiörahasto on tuottanut +4,88 % rahaston vertailuindeksin tuottaessa -4,13 % 6.10.2023 mitattuna. Evlin rahasto tavoittelee pitkässä juoksussa vertailuindeksiä parempaa tuottoa aktiivisella osakevalinnalla. Rahasto sisältää noin 25–30 osaketta.

Toiselle sijalle yltävä Säästöpankki Pienyhtiöt on samaan tapaan pääasiassa suomalaisiin pienten ja keskisuurten yhtiöiden osakkeisiin sijoittava aktiivinen rahasto, mutta se voi sijoittaa osan varoistaan myös muihin eurooppalaisiin pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin. Säästöpankin rahasto on päässyt viimeisen viiden vuoden aikana vakuuttaviin tuottoihin, ja sen riskitason on kärkikolmikon matalimmalla tasolla. Säästöpankin rahasto on tuottanut vuoden 2023 aikana -5,20 % rahaston vertailuindeksin tuottaessa -4,96 % 9.10.2023 mitattuna. Pitkässä juoksussa rahasto on pärjännyt vertailuindeksiään selvästi paremmin.

Listan kolmannelle sijalle sijoittuu pääosin suomalaisiin yhtiöihin sijoittava eQ Suomi 1 K -rahasto. Rahasto on aktiivisesti hallinnoitu, ja vastuullisuus on yksi keskeinen osa rahaston sijoitustoimintaa sen pyrkiessä ESG:n integrointiin sijoituskäytännöissään. eQ:n rahaston vuotuiset tuotot viimeisen viiden vuoden ajalta ovat hieman matalammalla tasolla kärkikolmikon kahteen muuhun rahastoon verrattuna, mutta sen voittosuhde indeksiin on kärkikolmikon korkein. Rahaston riskitaso on myös kolmikon korkein. Rahaston vertailuindeksinä toimii OMX Helsinki Cap (GI) -indeksi, ja kuluneen vuoden aikana eQ:n rahasto on tuottanut -3,1 % rahaston vertailuindeksin tuottaessa -6,6 % syyskuun loppuun mennessä mitattuna.

Suomen parhaat osakerahastot (vain jäsenille)

Vertailussa mukana 23 suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa kotimaista rahastoa. Tutki, miten oman pankkisi rahastot pärjäsivät vertailussa.

Vertailumme on tehty seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Alla yksittäisten osa-aluepisteiden perusteella parhaat rahastot.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Analyysi: Nokian tulos näyttää paremmalta kuin onkaan
Analyysi: Wetteri povaa kannattavaa kasvua vuodelle 2024
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat