Rahastovertailu – Suomen parhaat rahastot juuri nyt

Päivitimme perinteisen suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen rahastovertailun. Lue mitkä ovat Suomen parhaat osakerahastot nyt!

Julkaistu: 01.03.2023 Kirjoittaja:

analyysi ETF parhaat rahastot rahastot

Sijoittaja.fi:n Suomen parhaat rahastot -rahastovertailu

Suomen parhaat rahastot -vertailussamme on mukana 24 pääasiassa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakerahastoa, joilta löytyy viiden vuoden tuottohistoria. Vertailun rahastojen sijoituksissa on nähty muutoksia jo kuluvan vuoden aikana, kun eri rahastot ovat lähteneet palautumaan viime vuoden karhumarkkinasta eri tahdilla.

Halusimme syventää rahastovertailua ja selvittää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitkä ovat tavallisen rahastosäästäjän näkökulmasta Suomen parhaat rahastot
  2. Löytyykö rahastoja, joiden menestys on pysyvää ja jatkuvaa kuukaudesta toiseen
  3. Löytyykö rahastoja, joiden riski on selvästi pörssin yleistä riskiä matalampi
Avaa rahastovertailutaulukko tästä!  Sijoittaja.fi -jäsenille

Suomen parhaat osakerahastot

Vertailumme perusteella parhaat rahastot ovat: Seligson & Co Phoebus, Nordea Suomalaiset Tähdet ja Handelsbanken Suomalaiset Pienyhtiöt. Kärkikolmikon rahastot ovat aktiivisia rahastoja, jotka pyrkivät ylittämään vertailuindeksiensä tuoton. Rahastot sijoittavat pääasiassa suomalaisiin osakkeisiin, ja muista poiketen Handelsbankenin rahasto sijoittaa nimensä mukaan pienyhtiöihin. Pienyhtiöihin sijoittava strategia on yleisesti tunnettu sijoitusstrategia, jolla on pyritty voittamaan markkinaindeksi. Listan ensimmäinen indeksirahasto löytyy sijalta 5.

Rahastovertailu: Vertailun kolme parasta rahastoa

Listan ensimmäiselle sijalle sijoittuva rahasto Seligson & Co Phoebus sijoittaa laadukkaiden yritysten osakkeisiin pitkällä yli 10 vuoden tähtäimellä, ja valitsee pääasiassa suomalaisia osakkeita kansainvälisellä mausteella. Rahasto on pärjännyt erittäin hyvin muita rahastoja ja indeksiä vastaan. Varsinkin viime vuonna osakemarkkinoiden ollessa laskusuunnassa Seligson & Co Phoebus laski huomattavasti vertailuindeksejä maltillisemmin. Sijoitusstrategiansa mukaisesti rahaston parhaat kuukausituotot eivät ole listan kärkipäästä, mutta toisaalta huonoimmat kuukausituotot ovat listan maltillisimmasta päästä. Rahaston riski onkin erittäin matalalla tasolla, mikä näkyy korkeana tuottona suhteessa riskiin.

Toiselle sijalle yltävä rahasto Nordea Suomalaiset Tähdet on pääosin Suomeen sijoittava, aktiivisesti hoidettu osakerahasto. Rahaston sijoituskohteiksi valitaan arvostukseltaan edullisia osakkeita, sekä yhtiöitä, joilla on hyvät kasvumahdollisuudet. Vuonna 2022 Nordean rahasto pärjäsi hieman vertailuindeksiä paremmin, mikä johtui salkunhoitajan mukaan yksittäisitä onnistuneista osakevalinnoista. Salkunhoitaja kommentoi tämän vastaavan rahaston sijoitusfilosofiaa, jonka mukaan salkkuun etsitään aliarvostettuja yrityksiä laajan perustekijöihin perustuvan tutkimuksen avulla. Alkaneena vuonna 2023 rahaston tuotto on kuitenkin jäänyt hieman jälkeen vertailuindeksistä.

Listan kolmannelle sijalle sijoittuu Handelsbanken Suomalaiset Pienyhtiöt -rahasto, joka sijoittaa pääasiassa pienten tai keskisuurten suomalaisten yritysten osakkeisiin. Sijoituskohteiden liiketoiminnasta tai markkinoista vähintään 50 % tulee olla Suomessa. Myös vastuullisuus on olennaisessa osassa rahaston sijoitusstrategiaa. Vuosina 2019–2021 rahasto takoi erittäin korkeita tuottoja yleisen pienyhtiömarkkinan hyvän tuoton siivittämänä, mikä näkyy kolmikon korkeimpana parhaiden kuukausien tuottona. Toisaalta vuosi 2022 oli Handelsbankenille todella rankka, ja rahaston tuotto alitti vertailuindeksin tuoton. Tämän takia Handelsbanken Suomalaiset Pienyhtiöt -rahastolla on myös kolmikon alimmat heikoimpien kuukausien tuotot.

Suomen parhaat osakerahastot (vain jäsenille)

Vertailussa mukana 24 suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa kotimaista rahastoa. Tutki, miten oman pankkisi rahastot pärjäsivät vertailussa.

Vertailumme on tehty seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Alla yksittäisten osa-aluepisteiden perusteella parhaat rahastot.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Lukuoikeus koko sisältöön!

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöösi Sijoittajan työkalut.

ALOITA JÄSENYYS JA SAAT LUKUOIKEUDEN KOKO SISÄLTÖÖN!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy