estateguru

Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!

Suomalaiset ovat sijoittaneet yli 3 miljardia euroa yhdistelmärahastoihin. Ne ovat pankkien suosittelemat ratkaisut pitkäaikaiseen säästämiseen. Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

Julkaistu: 22.03.2022 Kirjoittaja:

analyysi eläkesäästäminen ETF rahastot sijoitusideat säästäminen

Rahastovertailu

Rahastovertailu on toteutettu samalla periaatteella kuin suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen vertailu. Yhdistelmärahastot on laitettu paremmuusjärjestykseen seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Kokonaispisteet muodostuvat seitsemän osa-alueen painotettuna keskiarvona. Olemme verranneet seuraavia:

 1. Viiden vuoden tuotto p.a.
 2. Parhaat kuukausituotot
 3. Heikoimmat kuukausituotot
 4. Tuottoero indeksiin
 5. Voittosuhde indeksiin
 6. Riski
 7. Tuotto vs. riski.

Mikä on yhdistelmärahasto

Yhdistelmärahasto on usein osake- ja korkorahastojen yhdistelmä. Säästäjä saa yhdellä sijoituksella laajan hajautuksen osake- ja korkomarkkinoille. Yhdistelmärahastoja on tyypillisesti kolmenlaisia: matalariskisiä, neutraaliriskisiä ja korkeariskisiä.

 • Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten osuus on tyypillisesti 20-30 % ja korkosijoitusten 70-80 %.
 • Neutraaliriskisissä yhdistelmärahastoissa osake- ja korkosijoitusten suhde on tyypillisesti 50/50.
 • Korkeariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten paino on normaalisti 70-80 % ja korkosijoitusten 20-30 %.

Yhdistelmärahastot ovat helppoja ja suosittuja säästämisvaihtoehtoja. Säästäjän tarvitsee vain valita säästösumma ja oma riskitaso. Usein yhdistelmärahastoihin voi myös kuukausisäästää.

Yhdistelmärahastojen juoksevat vuosittaiset kulut vaihtelevat 0,40 – 2,30 % välillä. Osakepainotteiset yhdistelmärahastot ovat kalliimpia, koska niissä on korkeampi tuotto-odotus. Lisäksi useissa yhdistelmärahastoissa merkintä- ja lunastuspalkkio on 0,50 – 1,00 %.

Vertailun yhdistelmärahastot

Vertailimme yhdistelmärahastoja kolmessa kategoriassa: matalariskiset, neutraali riskiset ja korkeariskiset. Eri kategorioihin löytyi kahdeksasta yhteentoista riittävän pitkän tuottohistorian yhdistelmärahastoa. Nordnetin Smart-rahastot, Nordean Nora-rahastot tai S-Pankin Varainhoito Säästäjä-rahastot eivät ole mukana, koska niillä ei ole vielä viiden vuoden tuottohistoriaa. Voit lukea analyysimme Smart-rahastoista tästä (ks. myös riskipariteetti- ja tavoitevolatiliteettirahastot) ja Nordean Nora-rahastoista tästä.

Muodostimme lisäksi yhdistelmärahastoille yksinkertaiset vertailuindeksit kolmella kustannustehokkaalla ETF:llä. ETF:t ovat pörssinoteerattuja indeksiä seuraavia rahastoja, joihin jokaisella on mahdollisuus sijoittaa. Vertailimme, miten yhdistelmärahastot pärjäävät vertailuindeksiä vastaan ja ennen kaikkea sitä, kumpaan kannattaa sijoittaa: yhdistelmärahastoon vai kolmesta ETF:stä muodostettuun “tee-se-itse-yhdistelmärahastoon”.

LATAA ilmainen ETF-OPAS!

Vertailussa mukana olevat yhdistelmärahastot:

 • Aktia Varainhoito+ Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
 • Alexandria Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
 • Danske Invest Kompassi 25 / 50 / 75
 • Evli Varainhoito 30 / 50
 • LähiTapiola Maailma 20 / 50 / 80
 • Nordea Säästö 30 / 50 / 75
 • OP-Varovainen / OP-Maltillinen / OP-Rohkea
 • SEB 20 / 50 / 80
 • Seligson & Co Pharos
 • S-Pankki Varainhoito 30 / 50 / 70
 • Ålandsbanken Premium 30 / 50

Vertailun tulokset

Toimijoista kokonaisuutena parhaiten pärjäsivät Nordea, Seligson, SEB ja Alexandria. Hyvään lopputulokseen pääsi monella tapaa: Nordean rahastot suojasivat rahastosijoittajan varallisuutta erityisen hyvin osakemarkkinoiden laskukuukausina. Vastaavasti Alexandrian ja SEB:n rahastot ottivat selvästi korkeampaa riskiä, ja saivat keskimäärin muita paremmat tuotot markkinan noustessa. Vertailun kärkeen pääsi kuitenkin ainoastaan hyvällä suorituksella sekä tuoton että riskienhallinnan osalta.

Vertailun pohjilla killuvat jokaisessa rahastokategoriassa OP:n rahastot. OP:n yhdistelmärahastot ovat hävinneet vertailuindeksille kaikkein tasaisimmin kuukaudesta toiseen. Vaikka OP:n rahastot ovat toistuvasti suojanneet hyvin rahastosijoittajan varallisuutta laskukuukausina, on liika varovaisuus osakemarkkinan nousujaksoilla kostautunut selvästi muita huonompina tuottoina.

Aiemmin etenkin ennen vuoden 2020 markkinalaskua ylivoimaisesti heikoiten pärjäsivät Ålandsbankenin yhdistelmärahastot. Syynä tähän oli Ålandsbankenin viisi vuotta jatkunut poikkeava sijoitusnäkemys. Ålandsbankenin varainhoito oli pitkään ollut muita skeptisempi sijoitusmarkkinoiden suhteen ja odottanut korjausliikettä. Vuonna 2018 salkunhoitaja pistettiin vaihtoon, ja osakepainoa veivattiin ylös juuri ennen laskumarkkinan alkua. Tuloksena oli huonon tuottohistorian lisäksi isot rökäletappiot vuonna 2018. Esimerkiksi Ålandsbanken Premium 50 on viimeisen viiden vuoden aikana hävinnyt indeksille 15,4 %-yksikköä. Ålandsbanken Premium 70 päätettiin lopulta lakkauttaa huonon tuottohistoriansa vuoksi. Vaikka Ålandsbankenin Premium 30 ja 50 ovat koronakriisin jälkeen nousseet hieman ylöspäin pohjamudista, yhdistelmärahastojen aiemmat virhearviot ovat pitäneet ne kaukana kärkikahinoista.

Matalariskiset

Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 2,38 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 3,28 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 0,90 %-yksikköä vertailuindeksille p.a..

Matalan riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki muut yhdistelmärahastot, paitsi rahaston Nordea Säästö 30. Kyseinen yhdistelmärahasto tuotti 3,45 % p.a., eli se voitti vertailuindeksin vuositasolla 0,17 %-yksiköllä. Huonoimman rahaston tuotto oli 0,61 % p.a. eli se jäi vertailuindeksistä jopa 2,67 %-yksikköä vuositasolla.

Neutraali riski

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 4,38 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 6,20 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 1,81 %-yksikköä vertailuindeksille p.a.

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki yhdistelmärahastot. Korkeimpaan tuottoon yltänyt yhdistelmärahasto hävisi indeksille vuosittain 0,24 %-yksiköllä. Huonoin yhdistelmärahasto jäi vertailuindeksistä jopa 3,34 %-yksikköä vuositasolla.

Korkea riski

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 6,41 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 8,37 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 1,41 %-yksikköä vertailuindeksille p.a..

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki muut yhdistelmärahastot, paitsi rahaston SEB 80. SEBin korkean riskin rahasto ylitti indeksin vuositasolla 0,25 %-yksiköllä. Huonoin rahasto tuotti viiden vuoden aikana keskimäärin 5,00 % per vuosi, ja se jäi ETF-vertailuindeksin tuotosta jälkeen 3,37 %-yksikköä vuosittain.

Yhdistelmärahastot paremmuusjärjestyksessä

YHDISTELMÄRAHASTOT MATALA RISKI

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile ilmaiseksi

Saat käyttöösi kaikki sijoittajan työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.

Aloita ilmainen kokeilu

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 2 500 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Tutustu ETF-työkaluun!

Artikkelia korjattu 27.9.2021: Seligson & Co Pharos -rahaston tuottosarja korjattu.estateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


ostetuimmat osakkeet etorossa

Image


estateguru

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy