Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!

Yhdistelmärahastot ovat pankkien suosittelemia ratkaisuja pitkäaikaiseen säästämiseen, ja suomalaiset ovatkin näihin ahkerasti sijoittaneet. Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdistelmärahastot ovat pankkien suosittelemia ratkaisuja pitkäaikaiseen säästämiseen, ja suomalaiset ovatkin näihin ahkerasti sijoittaneet. Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

Rahastovertailu

Yhdistelmärahastovertailu on toteutettu samalla periaatteella kuin suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen vertailu. Yhdistelmärahastot on laitettu paremmuusjärjestykseen seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Kokonaispisteet muodostuvat seitsemän osa-alueen painotettuna keskiarvona. Olemme verranneet seuraavia:

 1. Viiden vuoden tuotto p.a.
 2. Parhaat kuukausituotot
 3. Heikoimmat kuukausituotot
 4. Tuottoero indeksiin
 5. Voittosuhde indeksiin
 6. Riski
 7. Tuotto vs. riski.

Mikä on yhdistelmärahasto

Yhdistelmärahasto on usein osake- ja korkorahastojen yhdistelmä. Säästäjä saa yhdellä sijoituksella laajan hajautuksen osake- ja korkomarkkinoille. Yhdistelmärahastoja on tyypillisesti kolmenlaisia: matalariskisiä, neutraaliriskisiä ja korkeariskisiä.

 • Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten osuus on tyypillisesti 20-30 % ja korkosijoitusten 70-80 %.
 • Neutraaliriskisissä yhdistelmärahastoissa osake- ja korkosijoitusten suhde on tyypillisesti 50/50.
 • Korkeariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten paino on normaalisti 70-80 % ja korkosijoitusten 20-30 %.

Yhdistelmärahastot ovat helppoja ja suosittuja säästämisvaihtoehtoja. Säästäjän tarvitsee vain valita säästösumma ja oma riskitaso. Usein yhdistelmärahastoihin voi myös kuukausisäästää.

Yhdistelmärahastojen juoksevat vuosittaiset kulut vaihtelevat noin 0,40 – 2,10 % välillä. Osakepainotteiset yhdistelmärahastot ovat kalliimpia, koska niissä on korkeampi tuotto-odotus. Lisäksi useissa yhdistelmärahastoissa merkintä- ja lunastuspalkkio on 0,50 – 1,00 %.

Vertailun yhdistelmärahastot

Vertailimme yhdistelmärahastoja kolmessa kategoriassa: matalariskiset, neutraaliriskiset ja korkeariskiset. Eri kategorioihin löytyi seitsemästä kymmeneen riittävän pitkän tuottohistorian yhdistelmärahastoa.

Muodostimme lisäksi yhdistelmärahastoille yksinkertaiset vertailuindeksit kolmella kustannustehokkaalla ETF:llä. ETF:t ovat pörssinoteerattuja indeksiä seuraavia rahastoja, joihin jokaisella on mahdollisuus sijoittaa. Vertailimme, miten yhdistelmärahastot pärjäävät vertailuindeksiä vastaan ja ennen kaikkea sitä, kumpaan kannattaa sijoittaa: yhdistelmärahastoon vai kolmesta ETF:stä muodostettuun ”tee-se-itse-yhdistelmärahastoon”.

LATAA ilmainen ETF-OPAS!

Vertailussa mukana olevat yhdistelmärahastot:

 • Aktia Varainhoito+ Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
 • Alexandria Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
 • Danske Invest Kompassi 25 / 50 / 75 K
 • Evli Varainhoito 30 / 50
 • LähiTapiola Maailma 20 / 50 / 80
 • Nordea Säästö 30 / 50 / 75
 • OP-Varovainen / OP-Maltillinen / OP-Rohkea
 • Seligson & Co Pharos
 • S-Pankki Varainhoito 30 / 50 / 70
 • Ålandsbanken Varainhoito

Vertailun tulokset

Toimijoista kokonaisuutena parhaiten pärjäsivät Aktia, S-Pankki ja LähiTapiola. Hyvään tulokseen pääsi monella tapaa: Aktian rahastot suojasivat rahastosijoittajan varallisuutta erityisen hyvin osakemarkkinoiden laskukuukausina. S-Pankin ja LähiTapiolan rahastot taas suoriutuivat tasaisen hyvin lähes kaikissa vertailun kategorioissa. Vertailun kärkeen pääsi kuitenkin ainoastaan hyvällä suorituksella sekä tuoton että riskienhallinnan osalta.

Vertailun pohjilla killuvat matalan ja neutraalin riskin rahastokategoriassa OP:n rahastot. OP:n yhdistelmärahastojen keskimääräinen voitto indeksiin nähden on vertailun heikoimmasta päästä. Vaikka OP:n rahastot ovat suojanneet kohtuullisen hyvin rahastosijoittajan varallisuutta laskukuukausina, on liika varovaisuus osakemarkkinan nousujaksoilla kostautunut muita huonompina tuottoina. Edelliseen vertailuun verrattuna positiivisena merkkinä on OP-Rohkea rahaston kohentuneet tuotot parhaimpien nousujen aikana, mikä on myös nostanut sen sijaa korkean riskin rahastojen vertailussa.

Matalariskiset

Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 1,15 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 0,52 %. Matalariskiset yhdistelmärahastot pärjäsivät siten keskimäärin paremmin vertailuindeksille.

Matalan riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi asettui viiden vuoden keskimääräisellä listan häntäpäähän, mutta ei kuitenkaan viimeiseksi. Parhaaseen tuottoon päässyt yhdistelmärahasto voitti vertailuindeksin vuosittain 1,65 %-yksiköllä. Huonoimman rahaston vuosituotto jäi pakkaselle ollen -0,33 % p.a. eli se jäi vertailuindeksistä jopa 0,85 %-yksikköä vuositasolla.

Neutraali riski

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 2,89 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 3,72 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten keskimäärin 0,83 %-yksikköä vertailuindeksille p.a.

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti lähes kaikki yhdistelmärahastot. Korkeimpaan tuottoon yltänyt yhdistelmärahasto ylitti vertailuindeksin 0,17 %-yksiköllä p.a. ja tuotti 3,89 % p.a. Huonoin yhdistelmärahasto jäi vertailuindeksistä jopa 1,76 %-yksikköä vuositasolla.

Korkea riski

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 4,25 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 6,57 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten keskimäärin 2,31 %-yksikköä vertailuindeksille p.a.

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki yhdistelmärahastot. Korkeimpaan tuottoon yltänyt yhdistelmärahasto hävisi indeksille vuosittain 1,31 %-yksiköllä. Huonoin yhdistelmärahasto jäi vertailuindeksistä jopa 2,87 %-yksikköä vuositasolla.

Yhdistelmärahastot paremmuusjärjestyksessä (vain jäsenille)

YHDISTELMÄRAHASTOT MATALA RISKI

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. ETF-työkalu kuuluu Sijoittaja360 -palveluun.

Sinua voisi kiinnostaa
Ovaro näkee viriämistä ja on aktiivinen – analyysi
Nordnetin uudella indeksirahastolla kiinni ruotsalaisiin pienyhtiöihin
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat