Sijoittaja.fi:n vertailussa suomalaisten suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!

Suomalaiset ovat sijoittaneet yli 25 miljardia euroa yhdistelmärahastoihin. Ne ovat pankkien suosittelemat ratkaisut pitkäaikaiseen säästämiseen. Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

Julkaistu: 16.09.2020 Kirjoittaja:

eläkesäästäminen ETF rahastot sijoitusideat säästäminen

Rahastovertailu

Rahastovertailu on toteutettu samalla periaatteella kuin suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen vertailu. Yhdistelmärahastot on laitettu paremmuusjärjestykseen seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Kokonaispisteet muodostuvat seitsemän osa-alueen painotettuna keskiarvona. Olemme verranneet seuraavia:

 1. Viiden vuoden tuotto p.a.
 2. Parhaat kuukausituotot
 3. Heikoimmat kuukausituotot
 4. Tuottoero indeksiin
 5. Voittosuhde indeksiin
 6. Riski
 7. Tuotto vs. riski.

Mikä on yhdistelmärahasto

Yhdistelmärahasto on usein osake- ja korkorahastojen yhdistelmä. Säästäjä saa yhdellä sijoituksella laajan hajautuksen osake- ja korkomarkkinoille. Yhdistelmärahastoja on tyypillisesti kolmenlaisia: matalariskisiä, neutraaliriskisiä ja korkeariskisiä.

 • Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten osuus on tyypillisesti 20-30 % ja korkosijoitusten 70-80 %.
 • Neutraaliriskisissä yhdistelmärahastoissa osake- ja korkosijoitusten suhde on 50/50.
 • Korkeariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten paino on normaalisti 75-80 % ja korkosijoitusten 20-25 %.

Yhdistelmärahastot ovat helppoja ja suosittuja säästämisvaihtoehtoja. Säästäjän tarvitsee vain valita säästösumma ja oma riskitaso. Usein yhdistelmärahastoihin voi myös kuukausisäästää.

Yhdistelmärahastojen juoksevat vuosittaiset kulut vaihtelevat 0,80 – 2,40 % välillä. Osakepainotteiset yhdistelmärahastot ovat kalliimpia, koska niissä on korkeampi tuotto-odotus. Lisäksi useissa yhdistelmärahastoissa merkintä- ja lunastuspalkkio on 0,50 – 1,00 %.

Vertailun yhdistelmärahastot

Vertailimme yhdistelmärahastoja kolmessa kategoriassa: matalariskiset, neutraali riskiset ja korkeariskiset. Eri kategorioihin löytyi seitsemästä yhteentoista riittävän pitkän tuottohistorian yhdistelmärahastoa. Nordnetin Smart-rahastot, Nordean Nora-rahastot tai S-Pankin Säästäjä-rahastot eivät ole mukana, koska niillä ei ole viiden vuoden tuottohistoriaa. Voit lukea analyysimme Smart-rahastoista tästä ja Nordean Nora-rahastoista tästä.

Muodostimme lisäksi yhdistelmärahastoille yksinkertaiset vertailuindeksit kolmella kustannustehokkaalla ETF:llä. ETF:t ovat pörssinoteerattuja indeksiä seuraavia rahastoja, joihin jokaisella on mahdollisuus sijoittaa. Vertailimme, miten yhdistelmärahastot pärjäävät vertailuindeksiä vastaan ja ennen kaikkea sitä, kumpaan kannattaa sijoittaa: yhdistelmärahastoon vai kolmesta ETF:stä muodostettuun “tee-se-itse-yhdistelmärahastoon”.

Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!

Vertailussa mukana olevat yhdistelmärahastot:

 • Aktia Secura
 • Alexandria Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
 • Danske Invest Kompassi 25 / 50 / 75
 • Evli Varainhoito 30 / 50
 • Nordea Säästö 25 / 50 / 75
 • LähiTapiola Maailma 20 / 50 / 80
 • SEB 20 / 50 / 80
 • Seligson & Co Pharos
 • FIM Varainhoito 30 / 70 / 100
 • OP-Varovainen / OP-Maltillinen / OP-Rohkea
 • Ålandsbanken Premium 30 / 50.

Vertailun tulokset

Toimijoista kokonaisuutena parhaiten pärjäsivät Alexandria, Nordea, SEB ja LähiTapiola. Hyvään lopputulokseen pääsi monella tapaa: Nordean rahastot suojasivat rahastosijoittajan varallisuutta erityisen hyvin osakemarkkinoiden laskukuukausina. Vastaavasti Alexandrian rahastot ottivat selvästi korkeampaa riskiä, ja saivat muita paremmat tuotot markkinan noustessa.

Vertailun pohjilla killuu Ålandsbanken ja heti perässä OP ja Seligson. OP:n yhdistelmärahastot ovat hävinneet vertailuindeksille kaikkein tasaisimmin kuukaudesta toiseen, liika varovaisuus osakemarkkinan nousujaksoilla on kostautunut selvästi muita huonompina tuottoina.

Aiemmin etenkin ennen vuoden 2020 markkinalaskua ylivoimaisesti heikoiten pärjäsivät Ålandsbankenin yhdistelmärahastot. Syynä tähän oli Ålandsbankenin viisi vuotta jatkunut poikkeva sijoitusnäkemys. Ålandsbankenin varainhoito oli pitkään ollut muita skeptisempi sijoitusmarkkinoiden suhteen ja odottanut korjausliikettä. Vuonna 2018 salkunhoitaja pistettiin vaihtoon, ja osakepainoa veivattiin ylös juuri ennen laskumarkkinan alkua. Tuloksena oli huonon tuottohistorian lisäksi isot rökäletappiot vuonna 2018. Ålandsbanken Premium 30 on viimeisen viiden vuoden aikana hävinnyt indeksille 15,3 %-yksikköä ja Ålandsbanken Premium 50 on hävinnyt 18,1 %-yksikköä. Ålandsbanken Premium 70 päätettiin lopulta lakkauttaa huonon tuottohistoriansa vuoksi.

Matalariskiset

Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 2,25 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 3,91 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 1,66 %-yksikköä vertailuindeksille p.a..

Matalan riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki yhdistelmärahastot. Paras korkopainotteinen yhdistelmärahasto tuotti 3,65 % eli hävisi vertailuindeksille -0,26 %-yksikköä vuositasolla. Huonoimman rahaston tuotto oli 1,01 % p.a. eli se jäi vertailuindeksistä jopa 2,90 %-yksikköä vuositasolla.

Neutraali riski

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli -3,57 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 5,67 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 2,10 %-yksikköä vertailuindeksille p.a.

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki yhdistelmärahastot. Parhaimman yhdistelmärahaston vuosituotto jäi 0,98 %-yksikköä vertailuindeksistä. Huonoin jäi vertailuindeksistä jopa 4,82 %-yksikköä vuositasolla.

Korkea riski

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 5,40 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 7,34 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 1,94 %-yksikköä vertailuindeksille p.a..

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki yhdistelmärahastot. Parhaimmatkin yhdistelmärahastot jäivät vertailuindeksistä 1,27 %-yksikköä vuositasolla. Huonoin rahasto tuotti viiden vuoden aikana keskimäärin 3,58 % per vuosi, ja se jäi ETF-vertailuindeksin tuotosta jälkeen 3,77 %-yksikköä vuosittain.

Yhdistelmärahastot paremmuusjärjestyksessä

YHDISTELMÄRAHASTOT MATALA RISKI


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy