Sijoittaja.fi:n vertailussa suomalaisten suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!

Suomalaiset ovat sijoittaneet yli 22 miljardia euroa yhdistelmärahastoihin. Ne ovat pankkien suosittelemat ratkaisut pitkäaikaiseen säästämiseen. Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

eläkesäästäminen ETF rahastot sijoitusideat säästäminen

Rahastovertailu

Rahastovertailu on toteutettu samalla periaatteella kuin suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen vertailu. Rahastot on laitettu paremmuusjärjestykseen seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Kokonaispisteet muodostuvat seitsemän osa-alueen painotettuna keskiarvona. Olemme verranneet seuraavia:

 1. Viiden vuoden tuotto p.a.
 2. Parhaat kuukausituotot
 3. Heikoimmat kuukausituotot
 4. Tuottoero indeksiin
 5. Voittosuhde indeksiin
 6. Riski
 7. Tuotto vs. riski.

Mikä on yhdistelmärahasto

Yhdistelmärahasto on usein osake- ja korkorahastojen yhdistelmä. Säästäjä saa yhdellä sijoituksella laajan hajautuksen osake- ja korkomarkkinoille. Yhdistelmärahastoja on tyypillisesti kolmenlaisia: matalariskisiä, neutraali riskisiä ja korkeariskisiä.

 • Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten osuus on tyypillisesti 20-30 % ja korkosijoitusten 70-80 %.
 • Neutraali riskisissä yhdistelmärahastoissa osake- ja korkosijoitusten suhde on 50/50.
 • Korkeariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten paino on normaalisti 80 %.

Yhdistelmärahastot ovat helppoja ja suosittuja säästämisvaihtoehtoja. Säästäjän tarvitsee vain valita säästösumma ja oma riskitaso. Usein yhdistelmärahastoihin voi myös kuukausisäästää.

Yhdistelmärahastojen juoksevat vuosittaiset kulut vaihtelevat 0,80 – 2,00 % välillä. Osakepainotteiset yhdistelmärahastot ovat kalliimpia, koska niissä on korkeampi tuotto-odotus. Lisäksi yhdistelmärahastoissa merkintä- ja lunastuspalkkio on 0,50 – 1,00 %.

Vertailun yhdistelmärahastot

Vertailimme yhdistelmärahastoja kolmessa kategoriassa: matalariskiset, neutraali riskiset ja korkeariskiset. Jokaiseen kategoriaan löytyi seitsemän riittävän pitkän tuottohistorian yhdistelmärahastoa.

Muodostimme lisäksi yhdistelmärahastoille yksinkertaiset vertailuindeksit kolmella kustannustehokkaalla ETF:llä. ETF:t ovat pörssinoteerattuja indeksiä seuraavia rahastoja, joihin jokaisella on mahdollisuus sijoittaa. Vertailimme, miten yhdistelmärahastot pärjäävät vertailuindeksiä vastaan ja ennen kaikkea sitä kumpaan kannattaa sijoittaa: yhdistelmärahastoon vai kolmesta ETF:stä muodostettuun “tee-se-itse-yhdistelmärahastoon”.

Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!

Vertailussa mukana olevat yhdistelmärahastot:

 • Danske Invest Kompassi 25 / 50 / 75
 • Nordea Säästö 25 / 50 / 75
 • LähiTapiola Maailma 20 / 50 / 80
 • SEB 20 / 50 / 80
 • FIM Varainhoito 30 / 70 / 100
 • OP-Varovainen / OP-Maltillinen / OP-Rohkea
 • Ålandsbanken Premium 30 / 50 / 70.

Vertailun tulokset

Toimijoista kokonaisuutena parhaiten pärjäsivät LähiTapiola ja Nordea. FIM:in rahastot menestyivät, etenkin tuotossa, korkeamman riskin kategorioissa, mutta tähän selityksenä on korkeampi osakepaino ja siten riski.

Vertailussa selvästi heikoiten pärjäsivät Ålandsbankenin yhdistelmärahastot. Syynä tähän on Ålandsbankenin viisi vuotta jatkunut poikkeva sijoitusnäkemys. Ålandsbankenin varainhoito on ollut skeptisempi sijoitusmarkkinoiden suhteen ja odottanut korjausliikettä. Tänä vuonna näkemys on vihdoin kannattanut, mutta odottelu on tullut sijoittajille kalliiksi. Ålandsbanken Premium 30 on viimeisen viiden vuoden aikana hävinnyt indeksille 20,9 %, Ålandsbanken Premium 50 on hävinnyt 28,2 % ja Ålandsbanken Premium 70 on hävinnyt 45,3 %.

Yhdistelmärahastotaulukot ja suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien osakerahastojen taulukko löytyvät täältä:

Avaa rahastovertailutaulukko tästä! Sijoittaja.fi -jäsenille

Matalariskiset

Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 2,70 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 4,88 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 2,18 % vertailuindeksille p.a..

Parhaimmat korkopainotteiset yhdistelmärahastot jäivät vertailuindeksistä 1,05 % vuositasolla. Huonoin jäi vertailuindeksistä jopa 3,70 % vuositasolla, jolloin sijoittajan saama tuotto jäi alle neljännekseen vertailuindeksistä.

Neutraali riski

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 4,24 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 6,83 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 2,60 % vertailuindeksille p.a..

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti yhdistelmärahastot selvästi. Parhaimman yhdistelmärahaston vuosituotto jäi 1,36 % vertailuindeksistä. Huonoin jäi vertailuindeksistä jopa 4,73 % vuositasolla.

Korkea riski

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 5,51 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 8,95 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 3,44 % vertailuindeksille p.a..

Parhaimmatkin yhdistelmärahastot jäivät vertailuindeksistä 2,24 % vuositasolla.

Yhdistelmärahastot paremmuusjärjestyksessä


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Maailman markkina 15.1.2019 11:00 | Sami Väänänen
Viisi maailman houkuttelevinta osakeindeksiä

11.1.2019 10:43 | Timo Heikkilä
Suomi Laatuosake -salkku päivitetty

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy