Sijoittaja.fi:n vertailussa suomalaisten suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!

Suomalaiset ovat sijoittaneet yli 23 miljardia euroa yhdistelmärahastoihin. Ne ovat pankkien suosittelemat ratkaisut pitkäaikaiseen säästämiseen. Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

eläkesäästäminen ETF rahastot sijoitusideat säästäminen

Rahastovertailu

Rahastovertailu on toteutettu samalla periaatteella kuin suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen vertailu. Rahastot on laitettu paremmuusjärjestykseen seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Kokonaispisteet muodostuvat seitsemän osa-alueen painotettuna keskiarvona. Olemme verranneet seuraavia:

 1. Viiden vuoden tuotto p.a.
 2. Parhaat kuukausituotot
 3. Heikoimmat kuukausituotot
 4. Tuottoero indeksiin
 5. Voittosuhde indeksiin
 6. Riski
 7. Tuotto vs. riski.

Mikä on yhdistelmärahasto

Yhdistelmärahasto on usein osake- ja korkorahastojen yhdistelmä. Säästäjä saa yhdellä sijoituksella laajan hajautuksen osake- ja korkomarkkinoille. Yhdistelmärahastoja on tyypillisesti kolmenlaisia: matalariskisiä, neutraaliriskisiä ja korkeariskisiä.

 • Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten osuus on tyypillisesti 20-30 % ja korkosijoitusten 70-80 %.
 • Neutraaliriskisissä yhdistelmärahastoissa osake- ja korkosijoitusten suhde on 50/50.
 • Korkeariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten paino on normaalisti 75-80 % ja korkosijoitusten 20-25 %.

Yhdistelmärahastot ovat helppoja ja suosittuja säästämisvaihtoehtoja. Säästäjän tarvitsee vain valita säästösumma ja oma riskitaso. Usein yhdistelmärahastoihin voi myös kuukausisäästää.

Yhdistelmärahastojen juoksevat vuosittaiset kulut vaihtelevat 0,80 – 2,40 % välillä. Osakepainotteiset yhdistelmärahastot ovat kalliimpia, koska niissä on korkeampi tuotto-odotus. Lisäksi useissa yhdistelmärahastoissa merkintä- ja lunastuspalkkio on 0,50 – 1,00 %.

Vertailun yhdistelmärahastot

Vertailimme yhdistelmärahastoja kolmessa kategoriassa: matalariskiset, neutraali riskiset ja korkeariskiset. Eri kategorioihin löytyi seitsemästä yhteentoista riittävän pitkän tuottohistorian yhdistelmärahastoa. Nordnetin Smart-rahastot, Nordean Nora-rahastot tai S-Pankin Säästäjä-rahastot eivät ole mukana, koska niillä ei ole viiden vuoden tuottohistoriaa. Voit lukea analyysimme Smart-rahastoista tästä ja Nordean Nora-rahastoista tästä.

Muodostimme lisäksi yhdistelmärahastoille yksinkertaiset vertailuindeksit kolmella kustannustehokkaalla ETF:llä. ETF:t ovat pörssinoteerattuja indeksiä seuraavia rahastoja, joihin jokaisella on mahdollisuus sijoittaa. Vertailimme, miten yhdistelmärahastot pärjäävät vertailuindeksiä vastaan ja ennen kaikkea sitä kumpaan kannattaa sijoittaa: yhdistelmärahastoon vai kolmesta ETF:stä muodostettuun “tee-se-itse-yhdistelmärahastoon”.

Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!

Vertailussa mukana olevat yhdistelmärahastot:

 • Aktia Secura
 • Alexandria Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
 • Danske Invest Kompassi 25 / 50 / 75
 • Evli Varainhoito 30 / 50
 • Nordea Säästö 25 / 50 / 75
 • LähiTapiola Maailma 20 / 50 / 80
 • SEB 20 / 50 / 80
 • Seligson & Co Pharos
 • FIM Varainhoito 30 / 70 / 100
 • OP-Varovainen / OP-Maltillinen / OP-Rohkea
 • Ålandsbanken Premium 30 / 50.

Vertailun tulokset

Toimijoista kokonaisuutena parhaiten pärjäsivät LähiTapiola ja Nordea. FIM:in rahastot menestyivät, etenkin tuotossa, korkeamman riskin kategorioissa, mutta tähän selityksenä on korkeampi osakepaino ja siten riski.

Vertailun pohjilla killuvat mm. OP ja Seligson, mutta selvästi heikoiten pärjäsivät Ålandsbankenin yhdistelmärahastot. Syynä tähän on Ålandsbankenin viisi vuotta jatkunut poikkeva sijoitusnäkemys. Ålandsbankenin varainhoito on pitkään ollut muita skeptisempi sijoitusmarkkinoiden suhteen ja odottanut korjausliikettä. Vuonna 2018 salkunhoitaja pistettiin vaihtoon, ja osakepainoa veivattiin ylös juuri ennen laskumarkkinan alkua. Tuloksena oli huonon tuottohistorian lisäksi isot rökäletappiot vuonna 2018. Ålandsbanken Premium 30 on viimeisen viiden vuoden aikana hävinnyt indeksille 14,5 %-yksikköä ja Ålandsbanken Premium 50 on hävinnyt 24,5 %-yksikköä. Ålandsbanken Premium 70 päätettiin lopulta lakkauttaa huonon tuottohistoriansa vuoksi.

Yhdistelmärahastotaulukot ja suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien osakerahastojen taulukko löytyvät täältä:

Avaa rahastovertailutaulukko tästä! Sijoittaja.fi -jäsenille

Matalariskiset

Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 2,51 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 3,86 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 1,35 %-yksikköä vertailuindeksille p.a..

Paras korkopainotteinen yhdistelmärahasto voitti vertailuindeksin 0,02 %-yksikköä vuositasolla. Huonoin jäi vertailuindeksistä jopa 3,15 %-yksikköä vuositasolla, jolloin sijoittajan saama tuotto jäi alle viidennekseen vertailuindeksistä.

Neutraali riski

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 3,58 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 5,75 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 2,17 %-yksikköä vertailuindeksille p.a.

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki yhdistelmärahastot. Parhaimman yhdistelmärahaston vuosituotto jäi 0,47 %-yksikköä vertailuindeksistä. Huonoin jäi vertailuindeksistä jopa 4,28 %-yksikköä vuositasolla.

Korkea riski

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 5,42 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 7,50 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten 2,08 %-yksikköä vertailuindeksille p.a..

Parhaimmatkin yhdistelmärahastot jäivät vertailuindeksistä 1,37 %-yksikköä vuositasolla. Huonoin jäi ETF-vertailuindeksille 3,48 %-yksikköä (ja joulukuussa lakkautettu Ålandsbankenin Premium 70 -rahasto vieläkin enemmän).

Yhdistelmärahastot paremmuusjärjestyksessä


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy