Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!

Parhaat yhdistelmärahastot

Yhdistelmärahastot ovat pankkien suosittelemia ratkaisuja pitkäaikaiseen säästämiseen, ja suomalaiset ovatkin näihin ahkerasti sijoittaneet. Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

Julkaistu: 03.03.2023 Kirjoittaja:

analyysi eläkesäästäminen ETF rahastot sijoitusideat säästäminen

Rahastovertailu

Yhdistelmärahastovertailu on toteutettu samalla periaatteella kuin suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen vertailu. Yhdistelmärahastot on laitettu paremmuusjärjestykseen seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Kokonaispisteet muodostuvat seitsemän osa-alueen painotettuna keskiarvona. Olemme verranneet seuraavia:

  1. Viiden vuoden tuotto p.a.
  2. Parhaat kuukausituotot
  3. Heikoimmat kuukausituotot
  4. Tuottoero indeksiin
  5. Voittosuhde indeksiin
  6. Riski
  7. Tuotto vs. riski.

Mikä on yhdistelmärahasto

Yhdistelmärahasto on usein osake- ja korkorahastojen yhdistelmä. Säästäjä saa yhdellä sijoituksella laajan hajautuksen osake- ja korkomarkkinoille. Yhdistelmärahastoja on tyypillisesti kolmenlaisia: matalariskisiä, neutraaliriskisiä ja korkeariskisiä.

  • Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten osuus on tyypillisesti 20-30 % ja korkosijoitusten 70-80 %.
  • Neutraaliriskisissä yhdistelmärahastoissa osake- ja korkosijoitusten suhde on tyypillisesti 50/50.
  • Korkeariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten paino on normaalisti 70-80 % ja korkosijoitusten 20-30 %.

Yhdistelmärahastot ovat helppoja ja suosittuja säästämisvaihtoehtoja. Säästäjän tarvitsee vain valita säästösumma ja oma riskitaso. Usein yhdistelmärahastoihin voi myös kuukausisäästää.

Yhdistelmärahastojen juoksevat vuosittaiset kulut vaihtelevat 0,40 – 2,30 % välillä. Osakepainotteiset yhdistelmärahastot ovat kalliimpia, koska niissä on korkeampi tuotto-odotus. Lisäksi useissa yhdistelmärahastoissa merkintä- ja lunastuspalkkio on 0,50 – 1,00 %.

Vertailun yhdistelmärahastot

Vertailimme yhdistelmärahastoja kolmessa kategoriassa: matalariskiset, neutraali riskiset ja korkeariskiset. Eri kategorioihin löytyi seitsemästä kymmeneen riittävän pitkän tuottohistorian yhdistelmärahastoa. Nordean Nora-rahastot tai S-Pankin Varainhoito Säästäjä-rahastot eivät ole mukana, koska niillä ei ole vielä viiden vuoden tuottohistoriaa. Voit lukea analyysimme Nordean Nora-rahastoista tästä (ks. myös riskipariteetti- ja tavoitevolatiliteettirahastot).

Muodostimme lisäksi yhdistelmärahastoille yksinkertaiset vertailuindeksit kolmella kustannustehokkaalla ETF:llä. ETF:t ovat pörssinoteerattuja indeksiä seuraavia rahastoja, joihin jokaisella on mahdollisuus sijoittaa. Vertailimme, miten yhdistelmärahastot pärjäävät vertailuindeksiä vastaan ja ennen kaikkea sitä, kumpaan kannattaa sijoittaa: yhdistelmärahastoon vai kolmesta ETF:stä muodostettuun ”tee-se-itse-yhdistelmärahastoon”.

LATAA ilmainen ETF-OPAS!

Vertailussa mukana olevat yhdistelmärahastot:

  • Aktia Varainhoito+ Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
  • Alexandria Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
  • Danske Invest Kompassi 25 / 50 / 75 K
  • Evli Varainhoito 30 / 50
  • LähiTapiola Maailma 20 / 50 / 80
  • Nordea Säästö 30 / 50 / 75
  • OP-Varovainen / OP-Maltillinen / OP-Rohkea
  • Seligson & Co Pharos
  • S-Pankki Varainhoito 30 / 50 / 70
  • Ålandsbanken Varainhoito

Vertailun tulokset

Toimijoista kokonaisuutena parhaiten pärjäsivät Nordea, Aktia, S-Pankki ja LähiTapiola. Hyvään lopputulokseen pääsi monella tapaa: Aktian rahastot suojasivat rahastosijoittajan varallisuutta erityisen hyvin osakemarkkinoiden laskukuukausina. Vastaavasti Nordean rahastot ottivat selvästi korkeampaa riskiä, ja saivat keskimäärin muita paremmat tuotot markkinan noustessa. Vertailun kärkeen pääsi kuitenkin ainoastaan hyvällä suorituksella sekä tuoton että riskienhallinnan osalta.

Vertailun pohjilla killuvat jokaisessa rahastokategoriassa OP:n rahastot. OP:n yhdistelmärahastot ovat hävinneet vertailuindeksille kaikkein tasaisimmin kuukaudesta toiseen. Vaikka OP:n rahastot ovat suojanneet kohtuullisen hyvin rahastosijoittajan varallisuutta laskukuukausina, on liika varovaisuus osakemarkkinan nousujaksoilla kostautunut muita huonompina tuottoina.

Aiemmin etenkin ennen vuoden 2020 markkinalaskua ylivoimaisesti heikoiten pärjäsivät Ålandsbankenin yhdistelmärahastot. Syynä tähän oli Ålandsbankenin viisi vuotta jatkunut poikkeava sijoitusnäkemys. Ålandsbankenin varainhoito oli pitkään ollut muita skeptisempi sijoitusmarkkinoiden suhteen ja odottanut korjausliikettä. Vuonna 2018 salkunhoitaja pistettiin vaihtoon, ja osakepainoa veivattiin ylös juuri ennen laskumarkkinan alkua. Tuloksena oli huonon tuottohistorian lisäksi isot rökäletappiot vuonna 2018. Ålandsbanken Premium 70 päätettiin lopulta lakkauttaa huonon tuottohistoriansa vuoksi. Vaikka Ålandsbankenin Premium 30 ja 50 olivat koronakriisin jälkeen nousseet hieman ylöspäin pohjamudista, yhdistelmärahastojen aiemmat virhearviot pitivät ne kaukana kärkikahinoista. Kesällä 2021 Ålandsbankenin Premium 30 rahasto päätettiin yhdistää Premium 50 rahastoon, ja uusi rahasto toimii nykyään nimellä Ålandsbanken Varainhoito, joka asettuu neutraalin riskin rahastoksi.

Matalariskiset

Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 0,75 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 0,70 %. Yhdistelmärahastot pärjäsivät siten keskimäärin lähes vastaavasti vertailuindeksille.

Matalan riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi asettui viiden vuoden keskimääräisellä vuosituotolla noin listan puoliväliin. Parhaaseen tuottoon päässyt yhdistelmärahasto voitti vertailuindeksin vuosittain 0,71 %-yksiköllä. Huonoimman rahaston vuosituotto jäi pakkaselle ollen -0,75 % p.a. eli se jäi vertailuindeksistä jopa 1,50 %-yksikköä vuositasolla.

Neutraali riski

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 2,81 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 3,93 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten keskimäärin 1,12 %-yksikköä vertailuindeksille p.a..

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki yhdistelmärahastot. Korkeimpaan tuottoon yltänyt yhdistelmärahasto pääsi kuitenkin lähellä vertailuindeksin tuottoa, häviten indeksille vuosittain vain 0,20 %-yksiköllä. Huonoin yhdistelmärahasto jäi vertailuindeksistä jopa 2,30 %-yksikköä vuositasolla.

Korkea riski

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 4,34 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 6,80 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten keskimäärin 2,46 %-yksikköä vertailuindeksille p.a..

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki yhdistelmärahastot. Korkeimpaan tuottoon yltänyt yhdistelmärahasto hävisi indeksille vuosittain 1,27 %-yksiköllä. Huonoin yhdistelmärahasto jäi vertailuindeksistä jopa 3,55 %-yksikköä vuositasolla.

Yhdistelmärahastot paremmuusjärjestyksessä (vain jäsenille)

YHDISTELMÄRAHASTOT MATALA RISKI

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana lähes 3 000 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Tutustu ETF-työkaluun!



SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT



New call-to-action








Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy