Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!

Yhdistelmärahastot ovat pankkien suosittelemia ratkaisuja pitkäaikaiseen säästämiseen, ja suomalaiset ovatkin näihin ahkerasti sijoittaneet. Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdistelmärahastot ovat pankkien suosittelemia ratkaisuja pitkäaikaiseen säästämiseen, ja suomalaiset ovatkin näihin ahkerasti sijoittaneet. Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

Rahastovertailu

Yhdistelmärahastovertailu on toteutettu samalla periaatteella kuin suomalaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen vertailu. Yhdistelmärahastot on laitettu paremmuusjärjestykseen seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Kokonaispisteet muodostuvat seitsemän osa-alueen painotettuna keskiarvona. Olemme verranneet seuraavia:

 1. Viiden vuoden tuotto p.a.
 2. Parhaat kuukausituotot
 3. Heikoimmat kuukausituotot
 4. Tuottoero indeksiin
 5. Voittosuhde indeksiin
 6. Riski
 7. Tuotto vs. riski.

Mikä on yhdistelmärahasto

Yhdistelmärahasto on usein osake- ja korkorahastojen yhdistelmä. Säästäjä saa yhdellä sijoituksella laajan hajautuksen osake- ja korkomarkkinoille. Yhdistelmärahastoja on tyypillisesti kolmenlaisia: matalariskisiä, neutraaliriskisiä ja korkeariskisiä.

 • Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten osuus on tyypillisesti 20-30 % ja korkosijoitusten 70-80 %.
 • Neutraaliriskisissä yhdistelmärahastoissa osake- ja korkosijoitusten suhde on tyypillisesti 50/50.
 • Korkeariskisissä yhdistelmärahastoissa osakesijoitusten paino on normaalisti 70-80 % ja korkosijoitusten 20-30 %.

Yhdistelmärahastot ovat helppoja ja suosittuja säästämisvaihtoehtoja. Säästäjän tarvitsee vain valita säästösumma ja oma riskitaso. Usein yhdistelmärahastoihin voi myös kuukausisäästää.

Yhdistelmärahastojen juoksevat vuosittaiset kulut vaihtelevat noin 0,40 – 2,10 % välillä. Osakepainotteiset yhdistelmärahastot ovat kalliimpia, koska niissä on korkeampi tuotto-odotus. Lisäksi useissa yhdistelmärahastoissa merkintä- ja lunastuspalkkio on 0,50 – 1,00 %.

Vertailun yhdistelmärahastot

Vertailimme yhdistelmärahastoja kolmessa kategoriassa: matalariskiset, neutraaliriskiset ja korkeariskiset. Eri kategorioissa on seitsemästä kymmeneen riittävän pitkän tuottohistorian yhdistelmärahastoa.

Muodostimme lisäksi yhdistelmärahastoille yksinkertaiset vertailuindeksit kolmella kustannustehokkaalla ETF:llä. ETF:t ovat pörssinoteerattuja indeksiä seuraavia rahastoja, joihin jokaisella on mahdollisuus sijoittaa. Vertailimme, miten yhdistelmärahastot pärjäävät vertailuindeksiä vastaan ja ennen kaikkea sitä, kumpaan kannattaa sijoittaa: yhdistelmärahastoon vai kolmesta ETF:stä muodostettuun ”tee-se-itse-yhdistelmärahastoon”.

Vertailussa mukana olevat yhdistelmärahastot:

 • Aktia Varainhoito+ Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
 • Alexandria Maltillinen / Tasapainoinen / Tuottohakuinen
 • Danske Invest Kompassi 25 / 50 / 75 K
 • Evli Varainhoito 30 / 50
 • LähiTapiola Maailma 20 / 50 / 80
 • Nordea Säästö 30 / 50 / 75
 • OP-Varovainen / OP-Maltillinen / OP-Rohkea
 • Seligson & Co Pharos
 • S-Pankki Varainhoito 30 / 50 / 70
 • Ålandsbanken Varainhoito

Vertailun tulokset

Toimijoista kokonaisuutena eri kategorioissa parhaiten pärjäsivät Aktian yhdistelmärahastot. Muista vertailun toimijoista osalla oli tietyssä riskikategoriassa hyvin pärjänneitä rahastoja, mutta muissa kategorioissa niiden rahastot eivät pärjänneet yhtä hyvin vertailussa.

Hyvään tulokseen vertailussa on päässyt monella tapaa. Aktian rahastot suojasivat rahastosijoittajan varallisuutta erityisen hyvin osakemarkkinoiden laskukuukausina. Osalla rahastoista oli korkeat tuottolukemat parhaiden nousukuukausien aikana, mutta silloin myös riskitaso yleensä oli muita korkeampi. Osa rahastoista taas suoriutui tasaisen hyvin kaikissa vertailun osa-alueissa.

Vertailussa oli myös toimijoita, joiden rahastot pärjäsivät heikosti lähes kaikissa riskikategorioissa.

Matalariskiset

Matalariskisissä yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 2,07 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 0,23 %. Matalariskiset yhdistelmärahastot pärjäsivät siten keskimäärin paremmin vertailuindeksille.

Matalan riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi asettui viiden vuoden keskimääräisellä vuosituotolla listan häntäpäähän. Parhaaseen tuottoon päässyt yhdistelmärahasto voitti vertailuindeksin vuosittain 2,56 %-yksiköllä. Vertailussa heikoiten pärjänneen rahaston vuosituotto oli 0,63 %.

Neutraali riski

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 4,37 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 4,47 %. Yhdistelmärahastot hävisivät siten keskimäärin vain 0,1 %-yksikköä vertailuindeksille p.a.

Neutraalin riskin yhdistelmärahastoissa korkeimpaan tuottoon yltänyt yhdistelmärahasto ylitti vertailuindeksin 1,20 %-yksiköllä p.a. ja tuotti 5,66 % p.a. Huonoin yhdistelmärahasto jäi vertailuindeksistä 1,09 %-yksikköä vuositasolla.

Korkea riski

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto oli 6,06 %. ETF:illä muodostetun tee-se-itse-yhdistelmärahaston keskimääräinen vuosituotto oli 8,11 %. Korkean riskin yhdistelmärahastot hävisivät siten keskimäärin 2,05 %-yksikköä vertailuindeksille p.a.

Korkean riskin yhdistelmärahastoissa vertailuindeksi voitti kaikki yhdistelmärahastot. Korkeimpaan tuottoon yltänyt yhdistelmärahasto hävisi indeksille vuosittain 1,17 %-yksiköllä. Huonoin yhdistelmärahasto jäi vertailuindeksistä 1,95 %-yksikköä vuositasolla.

Yhdistelmärahastot paremmuusjärjestyksessä (vain jäsenille)

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. ETF-työkalu kuuluu Sijoittaja360 -palveluun.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi Bitcoiniin hajauttaminen kannattaa?
Analyysi: Kempower matkalla kohti IPO-hintaa?
Vastuullinen sijoittaminen – miten löydän sijoituskohteet?
Sijoittajan valinnat