Analyysissa Nordnetin Superrahastot

Superrahastojen merkintä-, lunastus- ja hallinnointikulut ovat pyöreät nolla euroa. Superrahastot ovat indeksirahastoja, jotka seuraavat pörssin vaihdetuimpien osakkeiden kehitystä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Ovatko Superrahastot järkisijoitus? Mikä Superrahastoista vaikuttaa tällä hetkellä houkuttelevimmalta sijoituskohteelta?

analyysi Nordnet rahastot sijoitusideat Superrahastot

Millaiselle sijoittajalle Superrahasto sopii?

Superrahasto on kuluton rahasto, joten se on suurimmalle osasta sijoittajista erinomainen vaihtoehto. Sijoittamalla kuluttomaan indeksirahastoon sijoittaja voittaa valtaosan muista rahastosijoittajista.

Superrahastot soveltuvat aloittavalle säästäjälle osaksi sijoitussalkkua tai esimerkiksi kuukausisäästämisvaihtoehdoksi. Superrahastojen lisäksi kannattaa hajauttaa Pohjoismaiden ulkopuolelle. Sen voi tehdä helpoiten ETF:ien avulla. Olemme tehneet kuukausisäästämisestä oman artikkelin, jossa mukana on kaksi yksinkertaista ETF-mallisalkkua.

Analyysissa Nordnetin kuukausisäästäminen ETF:iin LUE ANALYYSI!

Yleistä Superrahastoista

Nordnetin Superrahastot sijoittavat osakkeista saadut osingot uudelleen, joten rahastot eivät jaa osinkoa sijoittajille. Suomalaiselle sijoittajalle kuluja syntyy ainoastaan valuutanvaihdosta. Sijoittaessa Ruotsin, Norjan tai Tanskan Superrahastoon Nordnet perii valuutanvaihdosta 0,25 %. Sijoittaessa tuhat euroa kulu on siten 2,5 euroa. Myytäessä rahastoa valuutanvaihtokulu on sama 0,25 %.

Usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksia Nordnetin asiakaspalvelusta.

Nordnet Superrahasto SUOMI

Superrahasto Suomi seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ostaessasi rahastoa sijoitat Helsingin pörssin 25 suurimpaan osakkeeseen. Osakkeiden paino rahastossa määräytyy niiden markkina-arvon perusteella. Helsingin pörssissä metsäteollisuusyhtiöiden suhteellinen paino on kasvanut viimeisen vuoden aikana. Viiden suurimman yrityksen paino rahastossa on 46,6 % ja kymmenen suurimman yrityksen paino 70,9 %. Rahaston kymmenen suurinta sijoitusta ovat:

Nordnet Superfonden SVERIGE

Superfonden Sverige seuraa OMXSBGI-indeksiä, eli Tukholman pörssin 70 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ostaessasi rahastoa sijoitat Tukholman pörssin 70 suurimpaan osakkeeseen. Osakkeiden paino rahastossa määräytyy niiden markkina-arvon perusteella. Tukholman pörssi on neljästä pörssistä hajautunein. Kymmenen suurimman yrityksen paino on 42,9 %. Rahaston kymmenen suurinta sijoitusta ovat:

 

Huom! Superfonden Sverige ja Superrahasto Suomi sisältävät Nordeaa ja TeliaSoneraa. Nämä osakkeet ovat salkussasi kahteen kertaan, mikäli omistat molempia rahastoja.

Nordnet Superfondet NORGE

Superfondet Norge seuraa OBX-indeksiä, eli Oslon pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ostaessasi rahastoa sijoitat Oslon pörssin 25 suurimpaan osakkeeseen. Osakkeiden paino rahastossa määräytyy niiden markkina-arvon perusteella. Oslon pörssi on neljästä pörssistä keskittynein. Kolmen suurimman yrityksen paino rahastossa on 47,9 % ja kymmenen suurimman yrityksen paino 81,1 %. Rahaston kehitykseen vaikuttaa siten huomattavasti kolmen suurimman yrityksen kurssikehitykset. Rahaston kymmenen suurinta sijoitusta ovat:

Nordnet Superfonden DANMARK

Superfonden Danmark seuraa OMXC20CAP-indeksiä, eli Kööpenhaminan pörssin 20 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ostaessasi rahastoa sijoitat Kööpenhaminan pörssin 20 suurimpaan osakkeeseen. Osakkeiden paino rahastossa määräytyy niiden markkina-arvon perusteella. Myös Kööpenhaminan pörssi on keskittynyt. Kymmenen suurimman yrityksen paino on 72,4 %. Rahaston kymmenen suurinta sijoitusta ovat:

Rahastojen sektoripainot ja kuvaukset

 • Suomi: teollisuus- ja perusteollisuuspainotteinen, teollisuuden ja perusmateriaalien (konepajat, metsä, metalli, kemia yms.) paino 45 %.
 • Ruotsi: teollisuus- ja rahoituspainotteinen, rahoitusalan paino 23 % ja teollisuuden paino 32 %.
 • Tanska: terveydenhuoltosektoripainotteinen, paino salkussa 38 %.
 • Norja: energiaintensiivinen, energiasektorin paino 35 %, teollisuuden osuus joukon alhaisin: 1 %.

Alla oleva kuvaaja poikkeaa Nordnetin sivuilla olevasta Morningstarin luokittelusta siten, että rahoitussektori on eriytetty “syklinen” kategoriasta omaksi sektorikseen. Pohjoismaiset pankit ovat vakavaraisia, ja sijoittaja voi itse päättää kuuluvatko ne sykliseen vai vakaaseen kategoriaan.

Lähde: Nordnet, Morningstar.

 1. Sykliset: perusmateriaalit, syklinen kulutus, kiinteistöala.
 2. Herkät: viestintä, energia, teollisuus, teknologia.
 3. Vakaat: ei-syklinen kulutus, terveydenhuolto, julkishyödykkeet.
 4. Rahoitus: rahoituspalvelut

Rahastojen tuottokehitys ja riski

Alla olevissa kuvaajissa ovat Superrahastojen tuotot ja kurssiheilunta (volatiliteetti) 26.6.2014 lähtien sekä muiden pohjoismaisten Superrahastojen korrelaatiot Superrahasto Suomeen. Rahastoista Superfonden Sverige on ollut markkinoilla vuodesta 2009 lähtien. Muut rahastot on perustettu kesällä 2014.

 • Parhaiten on tuottanut Suomi ja seuraavaksi parhaiten Tanska
 • Ruotsin tuotto on ollut viimeiset 8 kk heikko, Norjan vastaavasti loppukesästä 2017 lähtien hyvä

Superrahastojen tuotot

 

Superrahastojen kurssiheilunta eli volatiliteetti (liukuva 30 päivää)

Superrahastojen kurssiheilunta on laskenut Brexit-säikähdyksen jälkeen alas. Suomi ja Tanska ovat matalariskisimmät. Ruotsi ja Norja ovat olleet riskisimmät.

 

Superrahastojen liukuva korrelaatio suhteessa Superrahasto Suomeen

Superrahastoista Norja ja Tanska tarjoavat hajautushyötyä Suomeen nähden. Ruotsin hajautushyöty on vähäinen.

Superrahastot sijoittajan näkökulmasta – mikä Superrahasto houkuttelevin?

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan pörssi-indeksit eroavat sisällöltään toisistaan. Ruotsi on rahoituspainotteisin, Suomi teollisuuspainottunut, Tanska terveydenhuoltopainotteisin ja Norja energiapainotteisin.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy