Analyysissa Nordnetin Superrahastot

Superrahastojen merkintä-, lunastus- ja hallinnointikulut ovat pyöreät nolla euroa. Superrahastot ovat indeksirahastoja, jotka seuraavat pörssin vaihdetuimpien osakkeiden kehitystä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Superrahastojen nimi on vaihtunut Nordnet Indeksirahastoiksi. Mikä näistä vaikuttaa tällä hetkellä houkuttelevimmalta sijoituskohteelta?

analyysi Nordnet rahastot sijoitusideat Superrahastot

Millaiselle sijoittajalle Nordnet Indeksirahastot (ent. Superrahastot) sopivat?

Nordnet Indeksirahastot (ent. Superrahastot) ovat kuluttomia rahastoja, joten ne ovat suurimmalle osasta sijoittajista erinomainen vaihtoehto. Sijoittamalla kuluttomaan indeksirahastoon sijoittaja voittaa valtaosan muista rahastosijoittajista.

Nordnet Superrahastot soveltuvat aloittavalle säästäjälle osaksi sijoitussalkkua tai esimerkiksi kuukausisäästämisvaihtoehdoksi. Superrahastojen lisäksi kannattaa hajauttaa Pohjoismaiden ulkopuolelle. Sen voi tehdä helpoiten ETF:ien avulla. Olemme tehneet kuukausisäästämisestä oman artikkelin, jossa mukana on kaksi yksinkertaista ETF-mallisalkkua.

Analyysissa Nordnetin kuukausisäästäminen ETF:iin LUE ANALYYSI!

Yleistä Indeksirahastoista

Nordnetin Indeksirahastot sijoittavat osakkeista saadut osingot uudelleen, joten rahastot eivät jaa osinkoa sijoittajille. Suomalaiselle sijoittajalle kuluja syntyy ainoastaan valuutanvaihdosta. Sijoittaessa Ruotsin, Norjan tai Tanskan Superrahastoon Nordnet perii valuutanvaihdosta 0,25 %. Sijoittaessa tuhat euroa kulu on siten 2,5 euroa. Myytäessä rahastoa valuutanvaihtokulu on sama 0,25 %.

Usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksia Nordnetin asiakaspalvelusta.

Nordnet Indeksirahasto Suomi (ent. Superrahasto Suomi)

Indeksirahasto Suomi (ent. Superrahasto Suomi) seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ostaessasi rahastoa sijoitat Helsingin pörssin 25 suurimpaan osakkeeseen markkina-arvon mukaisilla painoilla. Helsingin pörssissä Nordea on noussut indeksin kärkiviisikkoon yhtiön siirrettyä kotipaikkansa Suomeen. Suomi on teollisuus- ja rahoituspainotteinen, teollisuuden paino on 19 % ja rahoitusalan paino 19 %. Rahaston suurin ongelma on Nordean ja Sammon yhteispaino, joka on 18,3 %. Sampo omistaa merkittävän osuuden Nordeasta, joten yhtiöt ovat kytköksissä toisiinsa ja osakekurssit liikkuvat samaan tahtiin.

Rahaston kymmenen suurinta sijoitusta ja sektoripainot ovat:

Nordnet Superrahastot, Suomi

Nordnet Indexfond Sverige (ent. Superfonden Sverige)

Indexfond Sverige (ent. Superfonden Sverige) seuraa OMXSBGI-indeksiä, eli Tukholman pörssin 70 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ostaessasi rahastoa sijoitat Tukholman pörssin 70 suurimpaan osakkeeseen markkina-arvon mukaisilla painoilla. Ruotsi on teollisuus- ja rahoituspainotteinen, teollisuuden paino on 33 % ja rahoitusalan paino 21 %. Tukholman pörssi on neljästä pörssistä hajautunein. Kymmenen suurimman yrityksen paino on 40,9 %.

Rahaston kymmenen suurinta sijoitusta ja sektoripainot ovat:

Nordnet Superrahastot, Ruotsi

Huom! Superfonden Sverige ja Superrahasto Suomi sisältävät Nordeaa ja TeliaSoneraa. Nämä osakkeet ovat salkussasi kahteen kertaan, mikäli omistat molempia rahastoja.

Nordnet Indeksfond Norge (ent. Superfondet Norge)

Indeksfond Norge (ent. Superfondet Norge) seuraa OBX-indeksiä, eli Oslon pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ostaessasi rahastoa sijoitat Oslon pörssin 25 suurimpaan osakkeeseen markkina-arvon mukaisilla painoilla. Oslon pörssi on neljästä pörssistä keskittynein. Kolmen suurimman yrityksen paino rahastossa on 41,2 %. Rahaston kehitykseen vaikuttaa siten huomattavasti kolmen suurimman yrityksen kurssikehitykset. Norja on energiaintensiivinen, energiasektorin paino on 26 %, teollisuuden osuus on joukon alhaisin 1 %.

Rahaston kymmenen suurinta sijoitusta ja sektoripainot ovat:

Nordnet Superrahastot, Norja

Nordnet Indeksfond Danmark (ent. Superfonden Danmark)

Indeksfond Danmark (ent. Superfonden Danmark) seuraa OMXC20CAP-indeksiä, eli Kööpenhaminan pörssin 20 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ostaessasi rahastoa sijoitat Kööpenhaminan pörssin 20 suurimpaan osakkeeseen markkina-arvon mukaisilla painoilla. Kööpenhaminan pörssin erikoisuutena on korkea terveydenhuoltosektorin paino: 44 %. TOP 10 -osakkeiden paino on samaa luokkaa kuin Helsingin pörssissä.

Rahaston kymmenen suurinta sijoitusta ja sektoripainot ovat:

Nordnet Superrahastot, Tanska

Rahastojen tuottokehitys ja riski

Alla olevissa kuvaajissa on Superrahastojen tuotot ja kurssiheilunta (volatiliteetti) 26.6.2014 lähtien sekä muiden pohjoismaisten Superrahastojen korrelaatiot Superrahasto Suomeen. Rahastoista Indexfond Sverige (ent. Superfonden Sverige) on ollut markkinoilla vuodesta 2009 lähtien. Muut rahastot on perustettu kesällä 2014.

 • Parhaiten on tuottanut Tanska ja seuraavaksi parhaiten Suomi.
 • Norjan tuotto oli vuoden 2016 öljykriisistä toivuttaessa seuraavan 12 kuukauden aikana selvästi paras.
 • Vuoden 2018 osake- ja öljyhuippujen jälkeen Norja on syöksynyt, ja defensiivinen Tanska on pärjännyt parhaiten.

Superrahastojen tuotot

Superrahastojen kurssiheilunta ja korrelaatio Superrahasto Suomeen

Superrahastojen kurssiheilunta eli volatiliteetti kasvoi koronakriisin myötä jälleen voimakkaasti. Etenkin Superrahasto Norjan kurssiheilunta on ollut voimakasta viime vuosien markkinakriiseissä öljyn hinnan rajujen heilahdusten vuoksi, myös Ruotsin riski on ollut korkea. Historiallisesti Suomi ja Tanska ovat olleet matalariskisimmät.

Superrahastoista Norja ja Tanska tarjoavat hajautushyötyä Suomeen nähden. Ruotsin hajautushyöty on vähäinen.

Superrahastot sijoittajan näkökulmasta – mikä Superrahasto houkuttelevin?

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan pörssi-indeksit eroavat sisällöltään toisistaan. Suomi ja Ruotsi ovat teollisuus- ja rahoituspainotteisimpia, Tanska terveydenhuoltopainotteisin ja Norja energiapainotteisin. Mikä on houkuttelevin nykytilanteessa?


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Aloita ETF-työkalun käyttö - tutustu jäsenyyteen!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy