Bitcoin maailman tunnetuimpien sijoittajien näkökulmasta

Vaikka hype kryptovaluuttojen ympärillä on hälventynyt viimeisen puolentoista vuoden aikana, käydään niillä edelleen merkittävästi kauppaa. Keräsimme yhteen maailman tunnetuimpien sijoittajien näkemykset kryptovaluutoista. Mitä Warren Buffett tai Paul Tudor Jones ajattelevat bitcoinista?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vaikka hype kryptovaluuttojen ympärillä on hälventynyt viimeisen puolentoista vuoden aikana, käydään niillä edelleen merkittävästi kauppaa. Keräsimme yhteen maailman tunnetuimpien sijoittajien näkemykset kryptovaluutoista. Mitä Warren Buffett tai Paul Tudor Jones ajattelevat bitcoinista?

Puolesta vai vastaan?

”Tässä tilanteessa pidän bitcoinista ja pidän kullasta”. Näin CNBC:lle lokakuun 10. päivä kommentoi Paul Tudor Jones – yksi maailman tunnetuimmista hedge-rahastojen hoitajista. Jones nousi julkisuuteen ennustettuaan ja hyödynnettyään ”Black Monday”:n, eli vuoden 1987 pörssiromahduksen. Samaisessa haastattelussa Tudor Jones sanoi, että nykyisen geopoliittisen riskiympäristön sekä Yhdysvaltain valtion velkatasojen myötä ajat ovat todella haastavat yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittavalle.

Paul Tudor Jones on maailmanlaajuisen sijoitusyhtiö Tudor Investment Corporationin perustaja ja sijoitusjohtaja. Yhtiö hallinnoi 13 miljardin dollarin omaisuutta. Forbesin mukaan Tudor Jonesin reaaliaikainen nettovarallisuus on noin 8,1 miljardia dollaria.

Lähde: Forbes

Kryptovaluuttojen hype laskenut – mitä mieltä maailman tunnetuimmat sijoittajat ovat bitcoinista?

Kryptovaluuttojen hype on laskenut viimeisen puolentoista vuoden aikana reippaasti. Virtuaalivaluutoilla kuitenkin käydään edelleen aktiviisiesti kauppaa, joten ajattelimme tutustua maailman tunnetuimpien miljardöörisijoittajien mielipiteisiin bitcoinista. Aihe ei yleensä jätä sijoittajia kylmäksi – he joko pitävät siitä tai suorastaan vihaavat sitä. Aloitetaan Warren Buffetin äärimmäisen kielteisestä mielipiteestä ja lopetetaan artikkeli vastakkaiseen positiiviseen sävyyn.

Warren Buffett

Warren Buffett (93v.) on sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja. Berkshire Hathawayn omistaa kymmeniä tunnettuja yhtiöitä, kuten Applea, vakuutusyhtiö Geicon, akku- ja paristovalmistaja Duracellin sekä ravintolaketju Dairy Queenin. Buffettia pidetään maailman menestyneimpänä sijoittajana. Tästä voit tutustua Buffettin salkkuun tarkemmin.

Lähde: Forbes

Buffett on viimeksi kuluvan vuoden huhtikuussa esittänyt julkisesti negatiivisen mielipiteensä bitcoinista. CNBC:n haastattelussa Buffett sanoi maailman suurimman kryptovaluutan olevan vain uhkapelipoletti, jolla ei ole yhtään luontaista arvoa. ”Se ei kuitenkaan estä ihmisiä haluamasta pyöräyttää rulettia” Buffett kommentoi.

Vuoden 2022 Berkshire Hathawayn vuosikokouksessa Buffett vertasi bitcoinia viljelysmaahan ja asuntokomplekseihin sanoen: ”Jos tässä huoneessa olevat ihmiset omistaisivat kaiken viljelysmaan Yhdysvalloissa, ja pyytäisitte 25 miljardin dollarin hintaa 1 %:n osuudesta kaikista viljelysmaista, kirjoittaisin 25 miljardia dollarin shekin välittömästi. Jos tekisitte samoin kaikkien Yhdysvaltojen asuntokompleksien kanssa, kirjoittaisin jälleen shekin. Jos taas kertoisitte minulle omistavanne kaikki maailman bitcoinit, ja tarjoaisitte niitä minulle 25 dollarilla, en ottaisi tarjousta vastaan, sillä mitä minä niillä tekisin?”

Buffett perusteli esimerkkinsä sillä, että asunnot tuottavat vuokraa ja viljelysmaat ruokaa. Jos hänellä olisi kaikki bitcoinit, ”tuotto olisi mysteeri”. Mitä tulee bitcoinin pitkän aikavälin näkymiin, Buffett sanoi: ”Nouseeko tai laskeeko sen arvo seuraavan vuoden, viiden tai kymmenen vuoden aikana, yksi asia, josta olen melko varma, on se, ettei se monistu. Bitcoinissa on taikuutta, ja ihmiset yhdistävät taikuuden moniin asioihin.”

Charlie Munger

Charlie Munger (99v.) on Warren Buffettin yhtiökumppani ja Berkshire Hathawayn hallituksen varapuheenjohtaja.

Lähde: Forbes

Mungerin mielipide kryptovaluutoista on Buffettin kanssa samansuuntainen. Munger muun muassa kommentoi bitcoiniin sijoittamisen olevan tyhmää. ”Älä edes aloita bitcoinista puhumista – se on tyhmin sijoituskohde, jonka olen koskaan nähnyt. Suurin osa noista sijoituksista putoavat nollille” Munger vuodatti Zoomin Zoomtopia-konferensissa.

Vuonna 2021 Munger puolestaan toivoi, ettei kryptoja ”olisi koskaan keksitty”: ”Uskokaa minua, ihmiset, jotka uppoutuvat kryptovaluuttoihin eivät ajattele asiakkaita, vaan itseään”.

Bitcoin ei ole ainoa lähivuosien trendi, joka on saanut ryöpytystä Charlie Mungerilta. Berkshire Hathawayn vuoden 2023 sijoittajatapaamisessa Munger totesi, että hänestä tekoälyn ympärillä pyörivä hype on yliarvostettua. Mungerin mukaan AI saa enemmän huomiota kuin se ansaitsee, vaikkakin ala on kokenut merkittäviä teknologisia läpimurtoja. ”Henkilökohtaisesti olen skeptinen osasta hypestä, jota tekoäly on kerännyt. Minusta perinteinen äly toimii tarpeeksi hyvin”.

Stanley Druckenmiller

Stanley Druckenmiller on yksi maailman tunnetuimmista ja kokeneimmista hedge-rahastosijoittajista. Hän perusti oman hedge-rahaston, Duquesne Capital Managementin, vuonna 1981. Vuoteen 2000 asti Druckenmiller työskenteli George Sorosille. Druckenmiller oli toimitusjohtaja Soros Fund Managementissa, jossa hänellä oli kokonaisvastuu rahastoista, joiden huippuarvo oli jopa 22 miljardia dollaria. Druckenmiller hyödynsi Ison-Britannian punnan romahdusta, kun hän ja Soros veikkasivat oikein, että Britannian hallitus joutuisi devalvoimaan punnan vuonna 1992, eikä punta täytä Euroopan valuuttakurssimekanismin ehtoja. Tämän ennakoiminen toi Druckenmillerille ja Sorosille yli miljardin dollarin voiton. Stanley Druckenmiller jäi eläkkeelle vuonna 2010 sulkiessaan 12 miljardin dollarin hedge-rahastonsa Duquesne Capital Managementin ja palauttamalla varat asiakkaille. Nykyään Druckenmiller hoitaa varojaan family officen kautta. Hänen henkilökohtainen nettovarallisuutensa on tällä hetkellä noin 6,2 miljardia dollaria.

Lähde: Forbes

Toisin kuin Charlie Munger, Druckenmiller uskoo tekoälyn olevan markkinoita muuttava teknologia. ”Tekoäly on hyvin, hyvin todellinen ja sen vaikutukset voivat olla yhtä merkittäviä kuin internetillä” Druckenmiller sanoi Sohn Investment 2023 -konferensissa. Monenlaisissa markkinaympäristöissä menestyneen Druckenmillerin ajatukset bitcoinista eroavat niin ikään Buffettin ja Mungerin mielipiteistä.

Vuonna 2020 Druckenmiller paljasti omistavansa bitcoineja, ja sanoi lämmenneensä ajatukselle, että ne se voisivat toimia arvon säilyttäjänä. Tuolloin CNBC:n haastattelussa Druckenmiller sanoi, että ”bitcoin voisi olla omaisuusluokka, jolla on paljon vetovoimaa arvon säilyttäjänä sekä milleniaaleille että uudelle länsirannikon rahalle, jota on tunnetusti paljon. Se [bitcoin] on ollut olemassa jo 13 vuotta, ja päivä päivältä sen brändi vain vakaantuu enemmän”.

Noista ajoista taloudellinen tilanne on kuitenkin muuttunut, ja jo syyskussa 2022 Stanley Druckenmiller kertoi ettei hän omista enää bitcoinia tai muita kryptovaluuttoja. Druckenmillerin mukaan hänen oli vaikea omistaa mitään kryptojen kaltaista varallisuusluokkaa, kun keskuspankit kiristävät politiikkaansa. Hän kuitenkin korosti voivansa nähdä, että kryptovaluutoilla on suuri rooli renssanssissa, sillä ihmiset eivät enää luota keskuspankkeihin kuten ennen.

Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki ei ole Forbesin miljardöörien listalla, sillä hänen omaisuutensa lasketaan ”vain” useissa miljoonissa – Kiyosakin nettovarallisuuden on arvioitu olevan noin 100 miljoonaa dollaria. Kiyosaki on tunnettu sijoittaja ja liikemies, minkä lisäksi hänet tunnetaan muun muassa menestyneen ”Rich Dad Poor Dad” – kirjan kirjoittajana.

Lähde: Medium

Kiyosaki näkee bitcoinin tulevaisuuden varsin valoisana. Sijoittaja odottaa bitcoinin arvon nousevan mittaamattomaksi, kun Fed julkaisee keskuspankin virtuaalivaluutan (Central Bank Digital Currency, CBDC). Kiyosaki varoitti twiitissään 29.9.2023, että CBDC:n myötä yksityisyys tulee katoamaan, minkä lisäksi hän kehotti sijoittajia keräämään muun muassa bitcoinia ”ennen kuin on liian myöhäistä”.

Lähde: X (aiemmin Twitter)

Sijoittajan näkökulma

Stanley Druckenmiller on sanonnut, ettei koskaan tulisi sijoittaa nykyhetkeen, vaan tulevaisuuteen.

Kaikilla läpikäymillämme sijoitusmaailman ”guruilla” on hieman erkanevat ajatukset bitcoiniin sijoittamisesta. Vain aika näyttää tuleeko bitcoinista merkittävä osa tulevaisuuttamme, ja kuka tunnetuimmista sijoittajista oli lähimpänä totuutta. Olisitpa sitten samaa tai eri mieltä heidän näkemysten kanssa, uskomme, että on aina järkevää tarkastella asioita mahdollisimman monelta kannalta ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Mitä tulee bitcoiniin, näyttäisi sen arvo olevan jälleen nousemaan päin – viimisen vuoden aikana kryptovaluutan arvo on kasvanut noin 46 %. Vuoden 2021 huippuhintoihin on kuitenkin vielä matkaa.

Lähde: CoinGecko

Artikkelin kirjoittaja on Anastasiya Köykkä, joka on kasvuyhtiöistä pitävä sijoittaja ja analyytikko. Hän tutkii sijoitusmahdollisuuksia vallitseviin innovaatioihin, jotka johtavat maailman muutoksiin. Hän pyrkii tunnistamaan osakkeet, joilla on huomattava kasvupotentiaali. Anastasiyalla on BBA-tutkinto ”Financial Management for Global Business”, Haaga-Helia ja kansainvälisen oikeuden maisterin tutkinto Valko-Venäjän valtionyliopistosta.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi Bitcoiniin hajauttaminen kannattaa?
Suomalainen Northcrypto yhdistymässä ruotsalaisyhtiön kanssa
SIJOITTAJA -podcast
Kryptomarkkinakatsaus ja Bitcoinin puoliintuminen – SIJOITTAJA -podcast 33
Sijoittajan valinnat