Pärjääkö Fortum vertailussa muihin vastaaviin osinko-osakkeisiin?

Fortum on pitkään ollut Helsingin pörssin tasaisimpia osingonmaksajia, mutta nyt osinkojen odotetaan laskevan. Vertasimme Fortumia muihin vastaaviin osinko-osakkeisiin. Miten Fortum pärjäsi vertailussa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Fortum on pitkään ollut Helsingin pörssin tasaisimpia osingonmaksajia, mutta nyt osinkojen odotetaan laskevan. Vertasimme Fortumia muihin vastaaviin osinko-osakkeisiin. Miten Fortum pärjäsi vertailussa?

Osinko-osake

Osinko-osake voidaan määrittää kolmella eri tavalla:

  1. Korkea osinkotuotto
  2. Tasainen ja nouseva osinko historiassa
  3. Nouseva osinko tulevaisuudessa.

Parhaimpaan pitkän tähtäimen tuottoon pääsee osinko-osakkeilla, joilla on tasaisesti nouseva osinko. Lue tästä tarkemmin osinko-osakkeen määritelmästä.

Fortum osinko-osakkeena

Fortum on ollut yksi Helsingin pörssin tasaisimmista osingonmaksajista. Viimeisen kymmenen vuoden aikana osingon määrä ei ole juuri kasvanut, mutta sen tasaisuus on tuonut hyvää ennustettavuutta tulevista osinkovirroista. Tilikauden 2021 tuloksesta Fortum maksoi 1,14 euroa, ja se irtosi 29.3.2022.

Tilikaudelta 2022 maksettavaan osinkoon tosin liittyy tällä hetkellä merkittävää epävarmuutta johtuen Fortumin Venäjä-liiketoiminnasta ja Uniperin kaupan vaikutuksista. Tällä hetkellä analyytikot odottavat Fortumin maksavan 0,93 euron osingon vuoden 2022 tuloksesta, mutta ennusteissa on melko paljon hajontaa. Lähes kaikki analyytikot kuitenkin odottavat osingon laskevan edellisen vuoden tuloksesta. Positiivista Fortumille on korkealla pysyvä sähkön hinta, mikä nostaa yhtiön tulosta ja siten osingonmaksukykyä.

Tutustu tarkempaan Fortum-analyysiimme täältä.

Fortumin osinkohistoria

Lähde: Fortum

Euroopan sähköyhtiöiden osakkeet

Fortumin osingonmaksukyvystä huolehtivaa sijoittajaa voi kiinnostaa vaihtoehtoisten vastaavien osinkoyhtiöiden löytäminen. Screenasimme kansainvälisten osakkeiden osaketyökalun avulla parhaat Euroopan yhdyskuntapalvelusektorin osinkoyhtiöt ja listasimme yhtiöt parhausjärjestykseen osingon kasvun ja osinkotuoton perusteella.

Artikkelin osakkeet voi löytää osaketyökalusta kirjoittamalla hakukenttään Euroopan merkittävimpien valtioiden nimet ja valitsemalla lisäasetuksista sektoriksi ”Yhdyskuntapalvelu”. Hakutuloksen osakkeet voi järjestää paremmuusjärjestykseen esimerkiksi osinkotuotto-%:n avulla, joka löytyy Arvostusluvut-välilehdeltä.

Vertailussa mukana saksalainen energiayhtiö E.ON

E.ON on saksalainen energiayhtiö, joka on yksi Euroopan suurimmista energiaverkko- ja energiainfrastruktuurioperaattoreista. Yhtiö toimittaa ratkaisujaan yli 50 miljoonalle asiakkaalle ympäri Eurooppaa. Yhtiön palveluksessa työskentelee yli 70 000 työntekijää.

  • Osinkotuotto viim. 12 kk (ennuste): 5,3 % (5,5 %)
  • Osinko viim. 12 kk (ennuste): 0,49 EUR (0,50 EUR)
  • Perättäisiä osingon kasvuvuosia: 4 vuotta            
  • Osingonjaon frekvenssi: Vuosittain

Vertailussa on mukana yhteensä 12 osaketta ja vertailussa on huomioitu sekä osinkotuotto-% että osingon ennustettu kasvu. E.ON asettuu vertailussamme listan puoliväliin.

Parhaat Euroopan sähköyhtiöiden osinko-osakkeet

Alla olevassa taulukossa olemme kasanneet Fortumin lisäksi 11 muun eurooppalaisen sähköyhtiön osingot vuosilta 2019–2021, sekä osinkoennusteet tilikausien 2022 ja 2023 osingoista. Osingon kasvuprosentti on laskettu välillä 2021–2023 ja osinkotuotto-%:ssa käytetään tilikauden 2022 ennustetta. Yhteistuloksessa on laskettu yhteen osingon kasvu ja osinkotuottoprosentti ja osakkeet on lajiteltu paremmuusjärjestykseen tämän perusteella.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat