Miten määritellään osinko-osake?

Osinko-osakkeen voi määritellä kolmella eri tavalla. Korkea osinkotuotto on yksi, mutta ei ainoa. Korkea osinkotuotto ei takaa korkeaa kokonaistuottoa. Tärkeämpi tekijä on nouseva osinko.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osinko-osakkeen voi määritellä kolmella eri tavalla. Korkea osinkotuotto on yksi, mutta ei ainoa. Korkea osinkotuotto ei takaa korkeaa kokonaistuottoa. Tärkeämpi tekijä on nouseva osinko.

Osinko-osakkeen määritelmä

Miten määritellään osinko-osake? Osinko-osake voidaan määrittää kolmella eri tavalla:

  1. Korkea osinkotuotto
  2. Tasainen ja nouseva osinko historiassa
  3. Nouseva osinko tulevaisuudessa.

Osinkotuotto lasketaan jakamalla viimeisin osinko tai osinkoennuste yhtiön osakekurssilla. Mikäli yhtiön keväällä 2019 jakama osinko oli 0,50 euroa, kevään 2020 ennustettu osinko 0,60 euroa ja osakekurssi 10 euroa, on osinkotuotto 5 % ja ennustettu osinkotuotto 6 %. Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto on historiassa ollut noin 4 %. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että suomalaiset yhtiöt, joiden osinkotuotto on yli 4 %:ia ovat korkean osinkotuoton yhtiöitä.

Tyypillisesti korkea osinkotuotto johtuu kahdesta tekijästä. Yhtiö joko jakaa koko tilikauden tuloksensa tai yli sen osinkona tai yhtiö jakaa yhdeltä tilikaudelta ylisuuren osingon.

Nouseva osinko tärkein tuoton kannalta.

Osakkeen arvonnousun kannalta tärkeämpi mittari on nouseva osinko. Jos yhtiön osinko vuodesta toiseen nousee edellisvuodesta, niin myös osakekurssi seuraa pitkässä juoksussa nousutrendiä. Tällaisistä yhtiöistä käytetään nimitystä osinkoaristokraatti. Yhdysvalloissa osinkoaristokraateiksi sanotaan S&P 500 -indeksiin kuuluvia yhtiöitä, jotka ovat kasvattaneet osinkoaan 25 vuotta putkeen. Euroopassa titteliin riittää 10 vuotta.

Osinko-osakkeeksi voidaan määritellä myös yhtiöt, joiden arvioidaan maksavan hyvää ja nousevaa osinkotuottoa tulevaisuudessa. Ongelmallista tässä on, että osinkoennusteiden tekeminen vuosien päähän on arpapeliä.

Osinkosijoittajan kannattaa perkata yhtiöt, joilla on nouseva osinkohistoria ja tarkastaa, että tulevaisuuden osingonmaksukyky on tallella. Lisäksi kannattaa tarkistaa nykyinen osinkotuotto sekä arvostusluvut ja vertailla osinkoyhtiöitä toisiinsa. Paljonko olen valmis maksamaan osinkoyhtiöstä nyt ja minkälaista osinkoa yhtiö nykyisellä osinkotrendillä maksaa viiden vuoden kuluttua? Tiesitkö, että Osaketyökalumme antaa osakkeille osinkopisteet. Yhtiöt, joilla on paras osinkohistoria ja osinkotuotto saavat parhaat osinkopisteet.

Osingonmaksukyky kannattaa lisäksi tarkistaa viimeisimmästä osavuosikatsauksesta ja strategiasta. Mikäli yhtiön liikevaihto ja tulos kehittyvät positiivisesti ja taseessa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia, on osingonmaksukyky tallella. Osingonmaksukykyä romahduttaa yleensä suurinvestointi, yrityskauppa tai joku muu yllättävä tapahtuma, joka sitoo yhtiön kassavaroja (yllättävästä tapahtumasta esimerkkinä Lemminkäisen asfalttikartellimaksut). Strategiassa yhtiöt yleensä ilmoittavat osinkopolitiikan, joka voi olla x %:ia tuloksesta tai kassavirtaan ja velkaantuneisuuteen sidottu.

Näin löydät osinko-osakkeet

Uudessa Osakevalintatyökalussa on lähes kaikki suomalaiset pörssiosakkeet sekä mielenkiintoisimmat ulkomaiset osakkeet.

Olemme rakentaneet Osakevalintatyökalun siten, että käyttäjä löytää eri sijoitustyylien osakkeet, kuten osinkoyhtiöt helposti. Työkalusta löytyvät myös sijoittajan tärkeimmät arvostusluvut, joten sijoittaja voi vertailla osinko-osakkeiden arvostuslukuja ja osinkotuottoja toisiinsa.

Osakevalintatyökalu

  1. Valitse osaketyyppi ”suomalaiset” tai ”kansainväliset”
  2. Klikkaa Sijoitusideoita ja Osinkoyhtiöt. Saat valmiin listan TOP 10 osinkoyhtiöistä
  3. Tai klikkaa Hae / Lisää hakuvaihtoehtoja ja valitse sijoitustyyliksi ”Osinko”
  4. Voit myös kirjoittaa hakusanaksi ”osinko”, niin työkalu hakee kaikki osinkoyhtiöt
Sinua voisi kiinnostaa
Terveystalon osake
Terveystalon pääomamarkkinapäivä – Tavoitteissa vahvaa tuloskasvua ja reipasta osinkoa
Nordean tulos laskee vuonna 2025
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen marraskuu – ETF-salkut jatkoivat hyvää suorittamistaan
Sijoittajan valinnat