Osinko-osake määritellään yleensä kolmen eri tekijän avulla. Korkea osinkotuotto on yksi, mutta ei ainoa. Korkea osinkotuotto ei takaa korkeaa kokonaistuottoa. Tärkeämpi tekijä on nouseva osinko.
Osinko-osakkeen määritelmä
Miten määritellään osinko-osake? Tyypillisesti osinko-osake voidaan määrittää kolmen tekijän perusteella:
- Korkea osinkotuotto
- Tasainen ja nouseva osinko historiassa
- Nouseva osinko tulevaisuudessa.
Osinkotuottoprosentti on tunnetuin osinkoon liittyvä tunnusluku
Osinkotuotto lasketaan jakamalla viimeisin osinko tai osinkoennuste yhtiön osakekurssilla. Mikäli yhtiön keväällä 2025 jakama osinko oli 0,50 euroa, kevään 2026 ennustettu osinko 0,60 euroa ja osakekurssi 10 euroa, on osinkotuotto 5 prosenttia ja ennustettu osinkotuotto 6 prosenttia. Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto on historiassa ollut noin 4 prosenttia. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että suomalaiset yhtiöt, joiden osinkotuotto on yli 4 prosenttia ovat korkean osinkotuoton yhtiöitä.
Usein korkea osinkotuotto johtuu kahdesta tekijästä. Yhtiö joko jakaa koko tilikauden tuloksensa tai yli sen osinkona tai yhtiö jakaa tilikaudelta ylimääräistä osinkoa.
Nouseva osinko on tärkein tuoton kannalta
Osakkeen arvonnousun kannalta tärkeämpi mittari on nouseva osinko. Jos yhtiön osinko nousee vuodesta toiseen, alkaa myös osakekurssi seurata pitkässä juoksussa nousutrendiä. Tällaisista yhtiöistä käytetään nimitystä osinkoaristokraatti. Yhdysvalloissa osinkoaristokraateiksi sanotaan S&P 500 -indeksiin kuuluvia yhtiöitä, jotka ovat kasvattaneet osinkoaan 25 vuotta perättäin. Euroopassa titteliin riittää 10 vuotta.
Osinko-osakkeeksi voidaan määritellä myös yhtiöt, joiden arvioidaan maksavan hyvää ja nousevaa osinkotuottoa tulevaisuudessa. Ongelmallista tässä on, että osinkoennusteiden tekeminen vuosien päähän on arpapeliä.
Osinkosijoittajan kannattaa perkata yhtiöt, joilla on nouseva osinkohistoria ja tarkastaa, että tulevaisuuden osingonmaksukyky on tallella. Lisäksi kannattaa tarkistaa nykyinen osinkotuotto sekä arvostusluvut, ja vertailla osinkoyhtiöitä toisiinsa. Paljonko olen valmis maksamaan osinkoyhtiöstä nyt ja minkälaista osinkoa yhtiö nykyisellä osinkotrendillä maksaa viiden vuoden kuluttua? Vertailu onnistuu näppärästi esimerkiksi Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvassa Osaketyökalussa, joka pisteyttää osakkeet myös osingon perusteella. Yhtiöt, joilla on paras osinkohistoria ja osinkotuotto saavat Työkalussa parhaat osinkopisteet.
Osingonmaksukyky kannattaa tarkistaa yhtiön viimeisimmästä osavuosikatsauksesta ja strategiasta. Mikäli yhtiön liikevaihto ja tulos kehittyvät positiivisesti ja taseessa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia, on osingonmaksukyky tallella. Osingonmaksukykyyn voivat usein vaikuttaa suurinvestoinnit, yrityskauppa tai joku muu yllättävä tapahtuma, joka sitoo yhtiön kassavaroja.
Tulevaisuuden osinkokehityksestä voi hakea viitteitä yhtiön osinkopolitiikasta, joka yleensä ilmoitetaan strategian tai pitkän aikavälin tavoitteiden yhteydessä. Osinkopolitiikkana voi olla jakaa X prosenttia tilikauden tuloksesta ulos osinkona tai osinko voi olla sidottu yhtiön kassavirtaan ja velkaantuneisuuteen.
Näin löydät osinko-osakkeet Osaketyökalusta
Osaketyökalun avulla löydät houkuttelevimmat ja sijoitustyyliisi sopivat osakkeet. Suomesta mukana ovat lähes kaikki pörssin päälistan osakkeet, joilla on riittävä pörssihistoria. Ulkomaisista osakkeista mukana ovat 600 suurinta eurooppalaista yhtiötä, 500 suurinta yhtiötä Yhdysvalloista ja kiinnostavimmat teknologiayhtiöt.
Olemme rakentaneet Osaketyökalun siten, että käyttäjä löytää eri sijoitustyylien osakkeet, kuten osinkoyhtiöt helposti. Työkalusta löytyvät myös sijoittajan tärkeimmät arvostusluvut, joten sijoittaja voi vertailla osinko-osakkeiden arvostuslukuja ja osinkotuottoja toisiinsa.

- Kirjaudu Sijoittaja360°-palveluun
- Valitse Työkaluista Osaketyökalu – Kansainväliset tai Osaketyökalu – Suomi
- Klikkaa ”Parhaat Osinko-osakkeet” ja saat valmiin listan Top-osinko-osakkeista Sijoittajan näkökulmasta
- Tai klikkaa ”Näytä enemmän hakuvaihtoehtoja” ja valitse sijoitustyyliksi ”Osinko”
- Voit myös kirjoittaa hakukenttään ”osinko”, niin työkalu hakee kaikki osinkoyhtiöt
