
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Sähkön hinta on kääntynyt laskuun. Nyt ollaan tilanteessa, jossa sähkö on halvempaa kuin vuosi sitten. Pysyykö sähkön hinta alhaisella tasolla myös lopputalvena?
Fortum osakkeet sähkön hintaSähkön hinta määräytyy usean tekijän kautta:
Öljyn ja kaasun hinta on ollut viimeisen vuoden korkealla johtuen koronapandemian jälkeisestä kysynnän noususta ja Ukrainan sodasta, joka on vähentänyt venäläisen kaasun ja öljyn tuontia Eurooppaan. Pohjoismaissa sähköä tuotetaan paljon vesivoimalla. Kuiva sää alentaa vesivarantoja ja vähentää vesivoiman tuotantoa ja nostaa siten sähkön hintaa. Erityisesti talvella sähkön kulutusta nostaa myös kylmä sää. Päästöoikeuksien hinnoillakin on vaikutuksensa sähkön hintaa. Jos sähköä tuotetaan siten, että tuotannosta aiheutuu CO2 -päästöjä, joutuu sähköyhtiö ostamaan päästöoikeuksia. Päästöoikeuksien hinta siirtyy siten suoraan sähkön markkinahintaan.
Sähkön kulutukseen vaikuttaa myös talouden aktiviteetti. Kun paljon sähköä kuluttavat tehtaat ja tuotantolaitokset käyvät täydellä kapasiteetilla, sähkön kulutus on huipussaan ja hinta nousee. Jatkossa sähköautojen yleistyminen lisää sähkön kulutusta. Vielä sillä ei ole sähkön hintaa nostavaa vaikutusta, mutta tulevaisuudessa, kun sähköistä autokantaa on laajasti liikkeellä, on silläkin vaikutusta.
Taulukosta näet pörssisähkön spot-hinnan tunneittain. Seuraamalla sähkön hinnanvaihtelua voi hyödyntää edulliset tunnit.
Suomessa on 2000-luvulla totuttu siihen, että sähkön hinta ilman siirtomaksua on ollut 4-6 senttiä per kWh. Vuonna 2022 sähkön hinta oli moninkertainen historiaan verrattuna.
Huhtikuusta lähtien hinnassa oli havaittavissa nousutrendiä, joka johtui Ukrainan sodasta. Kuiva kesä sekä Pohjoismainen normaalia heikompi vesitilanne nostivat sähkön hintaa entisestään, ja kesäkuukausien (kesä-elokuu) keskiarvohinta olikin 24,6 senttiä per kWh. Kesän lopulla spot-hinnat kääntyivät kuitenkin laskuun. Lokakuussa hinta kävi hetkellisesti alimmillaan koko vuonna. Tähän vaikuttivat pitkälti lauha, sateinen ja tuulinen sää.
Marraskuussa säiden viilentyessä sähkön spot-hinnat lähtivät rajuun nousuun. Marraskuun pörssisähkön keskimääräinen päivähinta oli 24,6 snt/kWh. Tämä tekee marraskuun hintatasosta vuoden toiseksi kalleimman kuukauden jääden jälkeen vain ennätyksellisen kalliille elokuulle (keskim. päivähinta 32,7 snt/kWh).
Joulukuun puolivälin jälkeen sähkömarkkinoilla nähtiin käänne, joka on jatkunut tammikuulle. Tammikuussa sähkön hinta on ollut keskimäärin alle 10 snt/kWh.
Tyypillisesti sähkön hinta on korkeimmillaan talvella, kun kylmä sää lisää sähkön kulutusta ja nostaa hintaa. Keväällä ja kesällä sähkö on puolestaan edullisempaa, koska vesivarannot ovat korkealla, eikä sähköä juurikaan tarvita lämmitykseen. Vuosi 2022 oli tässäkin poikkeus, sillä spot-hinnat kesäkuukausina olivat selvästi keskimääräistä korkeammalla. Vuoden 2022 korkein päivähinta oli 25. elokuuta, jolloin vuorokausihinta oli peräti 62,2 senttiä per kWh.
Sähkön hinnan tasaantumiseen on vaikuttanut esimerkiksi Olkiluoto 3:n käyttöönotto. Tämä ei kuitenkaan selitä tammikuun lopun alhaista hintaa, sillä Olkiluoto 3:lla on ollut tuotantokatko. Sähköntuotanto jatkuu 6. helmikuuta 2023 ja säännöllinen sähköntuotanto näin ollen maaliskuussa 2023. Leuto sää on ollut suurin yksittäinen selittävä tekijä alhaisessa sähkön hinnassa tammikuussa 2023.
Tällä hetkellä tilanne näyttää siis huomattavasti paremmalta. Olkiluoto 3:n käynnistys helmikuun alusta tukee sitä, että sähkön hinnat pysyisivät alemmalla tasolla myös lopputalvella. Kovat paukkupakkaset ja tuuleton sää voivat kuitenkin vaikuttaa vielä tilanteeseen negatiivisesti.
Sähkön hinnoissa näkyy asiakkaan kannalta positiivisesti myös väliaikaisesti alennettu arvonlisävero. Arvonlisävero sähkölle on normaalisti 24 %, mutta joulukuun alusta 30.4.2023 asti veroa on madallettu 10 %, minkä sähköyhtiöt vähentävät asiakashinnoista.