Sähkön hinta laskussa – trendin odotetaan jatkuvan vuonna 2024

Elokuun lopulla nähty yllättävä sähkön hintapiikki tasottui lähes yhtä nopeasti kuin se syntyikin. Ensi talven tilanne näyttää positiiviselta ja sähköfutuurien hinnat vuodelle 2024 ovat laskussa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Elokuun lopulla nähty yllättävä sähkön hintapiikki tasottui lähes yhtä nopeasti kuin se syntyikin. Ensi talven tilanne näyttää positiiviselta ja sähköfutuurien hinnat vuodelle 2024 ovat laskussa.

Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

Sähkön hinta määräytyy usean tekijän kautta:

 • Energian, kuten öljyn ja kaasun hinta
 • Vesivarantojen määrä
 • Ydinvoimatuotannon määrä
 • Sää
 • Päästöoikeuksien hinnat
 • Sähkön kulutus

Öljyn ja kaasun hinta oli vuonna 2022 korkealla johtuen koronapandemian jälkeisestä kysynnän noususta ja Ukrainan sodasta, joka on vähentänyt venäläisen kaasun ja öljyn tuontia Eurooppaan. Pohjoismaissa sähköä tuotetaan paljon vesivoimalla. Kuiva sää alentaa vesivarantoja ja vähentää vesivoiman tuotantoa ja nostaa siten sähkön hintaa. Erityisesti talvella sähkön kulutusta nostaa myös kylmä sää. Päästöoikeuksien hinnoillakin on vaikutuksensa sähkön hintaan. Jos sähköä tuotetaan siten, että tuotannosta aiheutuu CO2 -päästöjä, joutuu sähköyhtiö ostamaan päästöoikeuksia. Päästöoikeuksien hinta siirtyy siten suoraan sähkön markkinahintaan.

Sähkön kulutukseen vaikuttaa myös talouden aktiviteetti. Kun paljon sähköä kuluttavat tehtaat ja tuotantolaitokset käyvät täydellä kapasiteetilla, sähkön kulutus on huipussaan ja hinta nousee. Jatkossa sähköautojen yleistyminen lisää sähkön kulutusta. Vielä sillä ei ole sähkön hintaa nostavaa vaikutusta, mutta tulevaisuudessa, kun sähköistä autokantaa on laajasti liikkeellä, on silläkin vaikutusta.

Sähkön hinta nyt

Taulukosta näet pörssisähkön spot-hinnan tunneittain. Seuraamalla sähkön hinnanvaihtelua voi hyödyntää edulliset tunnit.

Sähkön hinta laskenut huomattavasti syksyllä

Suomessa on 2000-luvulla totuttu siihen, että sähkön hinta ilman siirtomaksua on ollut 4-6 senttiä per kWh. Vuonna 2022 sähkön hinta oli moninkertainen historiaan verrattuna.

Vuonna 2023 sähkön hinta on ollut selvästi alempana kuin viime vuonna. Elokuun lopulla tapahtui kuitenkin merkittävä muutos, kun sähkön hinta pomppasi yllättäen jopa yli 60 senttiin per kilowattitunti. Nopean hintapiikin taustalla oli usean negatiivisen tekijän summa. Tuolloin Suomen ja Ruotsin välisissä sähkönsiirtoyhteyksissä oli rajoituksia uuden siirtoyhteyden rakentamisen takia. Tämän lisäksi Olkiluoto 2 tuotanto keskeytettiin generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. Ajoitus oli todella heikko, sillä sen hetkinen tuulivoiman tuotanto oli vähäistä, ja samaan aikaan aloitettiin suunniteltu Loviisa voimalaitoksen reaktorin vuosihuolto.

Syyskuulle tultaessa uutiset vaihtuivat positiivisiin – OL2:n sähköntuotantoa päästiin jatkamaan jo 4.9., Loviisan kakkosyksikön reaktorin vuosihuolto päättyi pari päivää myöhemmin 7.9. ja 15.9. Fingrid ilmoitti Pohjois-Suomen ja Ruotsin välisen Aurora Line-voimajohdon rakentamiseen liittyvien töiden valmistuneen ennakoitua nopeammin. Pörssisähkön hinta reagoi nopeasti lisääntyneeseen tuotantoon, ja syyskuussa sähkön keskimääräinen päivähinta olikin vain noin 4,6 cnt/kWh.

Hyödynnä lukijaetu:

Sijoittaja.fi:n lukijoille ilmastoystävällinen pörssisähkösopimus kolmen ensimmäisen kuukauden ajaksi -50 %

Sähkön hinnasta ei tarvitse tällä hetkellä huolestua

Tyypillisesti sähkön hinta on korkeimmillaan talvella, kun kylmä sää lisää sähkön kulutusta ja nostaa hintaa. Keväällä ja kesällä sähkö on puolestaan edullisempaa, koska vesivarannot ovat korkealla, eikä sähköä juurikaan tarvita lämmitykseen.

Elokuun lopun hintapiikki johtui huonosta sattumasta. Sekä Loviisa 1:n vuosihuolto että Ruotsin siirtoyhteyksien rajoitukset olivat laskelmoituja ja tiedossa pitkän aikaa. OL2:n vika sekä heikko tuulivoimantuotanto eivät ollet missään määrin yhtä merkittäviä muutoksia, kuin viime vuonna Ukrainan sodan myötä alkanut energiakriisi. Kuten elokuussa arvelimme, jäi silloinen sähkön hintapiikki lyhytkestoiseksi.

Syyskuun alussa Fingrid julkaisi tiedotteen, jossa se arvioi sähkön riittävyyden pysyvän tulevana talvena hyvällä tasolla. Ensi talven tilanne on kantaverkkoyhtiön mukaan viime vuotta parempi, sillä kotimaisen sähköntuotannon määrä on kasvanut ja sähkön tuonnin saatavuus on parantunut. Elokuussa koetun hintapiikin kaltaisia tilanteita voi kuitenkin syntyä, sillä esimerkiksi Ruotsin puolella tehtävien töiden vuoksi toiselle rajajohdolle on suunniteltu vastaava siirtokeskeytys 9.-22.10.2023. Hetkellistä sähkön hinnan nousua ei siis tarvitse jännittää, sillä siirtoyhteyden rajoitus on jälleen suunniteltu.

Sähkön hintanäkymät vuodelle 2024 ovat vain laskeneet

Epäonnekkaista sattumista huolimatta pörssissä voi edelleen ostaa sähköfutuureja koko vuodelle 2024. Vuodelle 2024 sähkön hinnan saa nyt noin 3,9 sentillä per kWh (elokuun lopulla: 5,1-5,2). ALV:n kanssa hinta on siis 4,8 senttiä per kwh.

Tämä on lähellä tasoa, johon Suomessa on totuttu ennen Ukrainan sodan aloittamaa poikkeustilannetta. Markkina on siten normalisoitunut, ja sähkön hinnan arvioidaan pysyvän tällä tasolla vuonna 2024.

Vertaile sähköyhtiöitä

Yhtiö
Nimi Fortum vakio* NGE Ilmasto pörssisähkö* Fortum Takuu 24kk* Vattenfall EKO Tuntisähkö Vertailu
 • Kiinteä vakiohinta riippuen asuntosi koosta
 • Ei stressiä sähkön hinnan muutoksista
 • Neljä laskua vuodessa
 • Uusiutuvalla energialla tuotettu
 • Vain kerrostaloihin
 • 3 kuukauden ajaksi -50 %! Spot+pörssisähkö
 • Omalla kulutuksella voi vaikuttaa sähkölaskuun
 • 100% uusiutuvaa sähköä
 • Tarjouksen kanssa edullisin vaihtoehto
 • Ei yllätyksiä sähkölaskussa
 • Voit valita sähkön 100% uusiutuvana
 • Takuuhinta 24kk ajaksi
 • Saat 30€ lahjakortin Fortumilta
 • Sitoudut kahden vuoden ajaksi
 • Sähkölaskuun voi vaikuttaa omalla kulutuksella
 • Ekologista tuulisähköä
 • Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
 • Sähkön hinta 100%:sti pörssisähkön varassa
Hinta alkaen 40 € / kk 0,45* c / kWh 11,80 c / kWh 0,46 c / kWh + Spot

*0,45 kWh + Spot on normaali hinta, josta alennus lasketaan. Kuukausimaksu: 3,99 €/kk. Tutustu tarjoukseen Nordic Green Energyn sivuilla.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat