Miten lahjoitan osakkeita? Näin annat osakkeita tai rahastoja

Haluaisitko antaa lahjaksi osakkeita? Kysyimme pankeilta: Miten lahjoitan osakkeita tai ETF-rahastoja? Lue vinkit verotukseen ja pankkien käytännön ohjeet.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Haluaisitko antaa lahjaksi osakkeita? Kysyimme pankeilta: Miten lahjoitan osakkeita tai ETF-rahastoja? Lue vinkit verotukseen ja pankkien käytännön ohjeet.

Lahjaksi osakkeita

Monen kokeneen sijoittajan suusta voi kuulla lausahduksen: ”Kun vain olisin aloittanut sijoittamaan aikaisemmin.” Antamalla lahjaksi osakkeita, voi antaa nuorelle samalla kipinän osakesäästämiseen. Lahjaksi saatu osake on arvokas vielä vuosienkin jälkeen, kun useimmat syntymäpäivä- ja joululahjat on jo heitetty menemään.

Etenkin lapselle säästäminen kannattaa. Kun säästämisen aloittaa aikaisin, varallisuus karttuu huomaamatta korkoa korolle -ilmiön antamassa myötätuulessa.

Vinkki: Kun annat lahjaksi osakkeita, jotka omistat jo ennestään, voit välttää luovutusvoitosta syntyvät verot. Osakkeiden lahjoitus on vastikkeeton luovutus, eikä lahjaksi annetuista osakkeista näin ollen synny sinulle verotettavaa luovutusvoittoa (eikä vähennettävää luovutustappiota). Sama pätee myös, kun annat lahjaksi rahastoja.

LAHJAKSI RAHASTOJA?

Osakelahjan ohella myös rahasto-osuus on fiksu lahja, jonka arvo todennäköisesti kasvaa ajan kuluessa. Rahastolahjoituksella on helppo huolehtia hajauttamisesta eikä tarvitse avata arvo-osuustiliä tai osakesäästötiliä.

Kuten osakkeita, myös rahasto-osuuksia voi lahjoittaa yleensä kahdella tapaa:

 1. Lahjamerkintä maksetaan rahalla.
 2. Lahjoitetaan omia rahasto-osuuksia lahjakirjalla.

Pankkien ohjeet: Miten lahjoitan osakkeita tai ETF-rahastoja?

Miten lahjoitan osakkeita Nordnetissä?

Nordnetin sivulta voit ladata lahjakortin tai täyttää digitaalisen lahjakirjan riippuen siitä, haluatko lahjoittaa rahaa vai arvopapereita.

Rahalahjoitus:

 1. Täytä lahjakortin tiedot ja tulosta se. Anna kortti läheisellesi.
 2. Kun lahjan vastaanottaja on avannut salkun/osakesäästötilin Nordnetiin, pyydä häneltä hänen salkkukohtainen viitenumeronsa rahan siirtoa varten. Jos vastaanottaja on jo Nordnetin asiakas, uutta salkkua ei tarvitse avata.
 3. Siirrä raha omasta verkkopankistasi tallettamalla rahaa Nordnetin asiakasvaratilille vastaavassa pankissa (tilinumerot löydät palvelusta: Sivuni > Talletus > Viitesiirtotalletus). Voit myös tehdä kuukausittaisen toistuvaistalletuksen. Muista käyttää lahjan vastaanottajan antamaa viitenumeroa!

Arvopaperilahjoitus:

 • Voit lahjoittaa Nordnetissä säilytyksessä olevia osakkeita tai ETF-osuuksia täyttämällä digitaalisen lahjakirjalomakkeen.
 • Huomioi, että osakkeiden ja ETF:ien lahjoittamiseen liittyy kuluja. Kuluista voit lukea lisää Nordnetin sivuilta.

  Soile Ruuskanen, Head of Marketing and Online Sales Finland

  Miten lahjoitan osakkeita OP:ssa?

  • Lahjansaajalla tulee olla arvo-osuustili, joilla osakkeita säilytetään.
  • Jos kyseistä tiliä ei vielä löydy, tulee lahjansaajan se avata. OP:n asiakkaille arvo-osuustilin avaaminen onnistuu helposti verkkopankissa.
  • Käytännössä ostat osakkeen omiin nimiisi ja lahjoitat sen lahjansaajan arvo-osuustilille.
  • Tätä varten tehdään lahjanantajan ja lahjansaajan tai alaikäisen lahjansaajan edunvalvojan välille lahjakirja.
  • Osakkeen ostaminen toisen nimiin ei ole mahdollista, joten aivan yllätyslahjaksi osake ei sovi.

  Miten lahjoitan osakkeita Nordeassa?

  • Lahjoitusta varten tarvitaan lahjakirja, jonka allekirjoittavat sekä lahjoittaja, että lahjan saaja. Lahjakirjan voi tehdä itse.  
  • Toimenpide toteutetaan aina konttorissa, jonne kannattaa varata aika.
  • Lahjoittajan on hyvä huomioida, että myös lahjan saajalla pitää olla arvo-osuustili.
  • Lisäksi lahjan saajan pitää tehdä saamastaan lahjasta lahjaveroilmoitus. Ilmoitus kannattaa tehdä myös alle 5000e lahjoituksista, jotta osakkeille saa vahvistetun hankintahinnan.
  • Jos lahjan saaja on alaikäinen, tarvitaan lahjakirjaan huoltajien allekirjoitus.

  Juha Kylliäinen, Senior Business Developer

  Miten lahjoitan osakkeita Danske Bankissa?

  Osakkeiden lahjoituksessa tarvitaan siirtoa varten liitteeksi lahjakirja. Lahjakirjasta tulee käydä ilmi: 
   
  1) Lahjoittajan tiedot: nimi, henkilötunnus, ja arvo-osuustilin numero 
  2) Saajan tiedot: nimi, henkilötunnus ja arvo-osuustilin numero 
  3) Mitä lahjoitetaan: osakelaji ja kpl määrä  
  4) Päiväys ja lahjoittajan sekä lahjansaajan allekirjoitukset (esimerkiksi alaikäisen lahjansaajan ollessa kyseessä huoltajat allekirjoittavat). 
   
  Lahjakirjan voi toimittaa pankkiin joko sähköisesti verkkoviestin liitteenä tai toimittamalla lahjakirjan konttorille. 

  Osakkeiden siirrosta veloitetaan hinnaston mukaiset palkkiot.

  Tommi Welling, Marketing Manager

  Lahjaksi osakkeita tai rahastoja – Miten lahjaa verotetaan?

  Lahjaverotuksen mukaan alle 5000 euron lahjoitukset kolmen vuoden aikana ovat verovapaita. Lahjoitukset ovat myös henkilökohtaisia, eli esimerkiksi lapsen molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa lapselleen 4999 euroa kolmen vuoden aikana. Lapselle säästämisen verovapaa kuukausimäärä on siis noin 138 euroa per kuukausi per henkilö. Näin lahjoitettava summa pysyy alle 5000 euron kolmen vuoden tarkasteluajalta.

  Jos säästää lapselle suurimmalla verovapaalla summalla täytyy kuitenkin muistaa, että ei epähuomiossa tee muita rahalahjoituksia, sillä 5000 euron rajan ylittäminen altistaa koko lahjan arvon lahjaverolle. Eli 4999 eurosta ei peritä veroa, mutta 5000 euron summasta peritään lahjaverotaulukon mukaan vakio-osa 100 €. Eli 5000 euron säästö pienenee 4900 euroon lahjaveron vaikutuksesta.

  Luovutusvoiton verotuksesta on hyvä tietää kaksi seikkaa:

  1. Osakkeiden lahjoitus on vastikkeeton luovutus, eikä lahjaksi annetuista osakkeista näin ollen synny lahjanantajalle verotettavaa luovutusvoittoa (eikä vähennettävää luovutustappiota). Sama pätee myös lahjaksi annettuihin rahasto-osuuksiin.
  2. Kun myy lahjaksi saamiaan ”vanhoja” osakkeita tai rahasto-osuuksia, kannattaa huomioida nk. yhden vuoden sääntö: Jos myy lahjaksi saatua omaisuutta ennen kuin lahjoituksesta on kulunut vuosi, katsotaan hankintamenoksi lahjoittajan hankintameno (tai 20 prosentin hankintameno-olettama). Jos aikaa on kulunut vähintään vuosi, on hankintameno lahjoitushetken arvo. Kannattaa olla tarkkana siitä, että lahjansaajalle ei liian pikaisen myynnin vuoksi koidu vahingossa myyntivoittoveroa lahjanantajan omistusaikana toteutuneesta arvonnoususta.

  Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa omaisuudesta, joka on saatu lahjana. Lahjalla voi olla lisäksi merkitystä myöhemmin perintöverotuksessa. Halutessaan lahjakirjassa voi määrätä, että lahjoituksessa ei ole kysymys ennakkoperinnöstä.

  Löydä lahjaksi sopivat osakkeet Suomesta ja maailmalta

  Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

  Northcrypto
  Sinua voisi kiinnostaa
  Miksi ROE on huono laadun mittari?
  Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
  Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
  Sijoittajan valinnat