10 vuoden säästämisellä 40 vuoden eläkesäästöt?

Eläkesäästäminen

Aloita eläkesäästäminen 20 vuotiaana ja lopeta täyttäessäsi 30. Eläkeiässä sinulla on enemmän säästöjä, kuin jos aloitat 30 vuotiaana ja säästät 70 vuotiaaksi saakka. Tämä on korkoa korolle -ilmiö, Einsteinia lainaten “maailman 8. ihme”.

eläkesäästäminen korkoa korolle säästäminen säästäminen lapselle

Korkoa korolle -ilmiö

Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoitusten tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi. Kun siis pistät rahasi poikimaan, korkoa korolle -ilmiö takaa, että rahojesi pojatkin alkavat poikimaan. Jos sijoitat esimerkiksi 1000 euroa, ja saat sille tuottoa 10 %, ensimmäisen vuoden jälkeen sinulla on yhteensä 1100 euroa. Seuraavana vuonna tuottoa saadaan sekä 1000 euron alkupääomalle, että tuotoksi saadulle 100 eurolle.

“Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme.

Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä.”

Albert Einstein

10 vuoden säästämisellä 40 vuoden eläkesäästöt?

Kumpi antaa suuremmat eläkesäästöt? 10 vuoden säästäminen vai 40 vuoden säästäminen? – Usko tai älä, mutta vastaus on 10 vuoden.

Aloita 20 vuotiaana, säästä 10 vuotta, ja unohda sitten säästäminen. Eläkeiässä sinulla on enemmän säästöjä, kuin jos aloitat 30 vuotiaana ja säästät 40 vuotta eläkeikään asti. Säästä lapsilisät lapsellesi, ja hän on miljonääri eläkeikään päästessään. Kuulostaa uskomattomalta, ja sitä se onkin. Tätä Albert Einstein tarkoitti sanoessaan, että korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme.

Korkoa korolle -ilmiö, lapselle säästäminen, eläkesäästäminen, lapsilisän säästäminen

Jos aloitat säästämisen kaksikymppisenä, ja säästät 500 euroa kuukaudessa 10 vuoden ajan, ja saat säästöille 7 % vuotuisen tuoton, sinulla on 60 vuotiaana 655 000 euron eläkekassa, ja 70 vuotiaana olet miljonääri 1 288 000 euron eläkesäästöillä. Neljän prosentin säännöllä voit nostaa eläkesäästöjäsi turvallisesti (siten, että rahat riittävät loppuelämäksesi) 2180 euroa/kk eläköityessäsi 60 vuotiaana tai 4290 euroa/kk eläköityessäsi 70 vuotiaana.

Jos aloitat säästämisen 30 vuotiaana, ja säästät saman 500 euroa kuukaudessa, ja saat säästöille 7 % vuotuisen tuoton, joudut säästämään aina eläkeikään saakka päästäksesi edes lähelle 20 vuotiaana aloittanutta. Säästämällä eläkkeeseen saakka, sinulla on 60 vuotiaana 588 000 euroa (1960 e/kk) tai 70 vuotiaana 1 243 000 euroa (4140 e/kk).

Kaikkein uskomattominta on, että parhaan eläkkeen saa lapsilisät sijoittamalla. Mitä nuorempana säästämisen aloittaa, sitä voimakkaammin korkoa korolle -ilmiö ehtii vaikuttaa. Säästämällä lapselle lapsilisät tai 100 euroa kuukaudessa lapsen syntymästä täysi-ikäisyyteen saakka, lapselle kertyy 726 000 euron eläkesäästöt 60 vuoteen mennessä ja 1 427 000 euron eläkesäästöt 70 vuoteen mennessä. Tästä potista voi turvallisesti nostaa 2420 euroa/kk, jos varoja alkaa nostaa 60 vuotiaana tai 4760 euroa/kk, jos varoja alkaa nostaa 70 vuotiaana.

Tuotolla on väliä

Pitkäaikaisia sijoituksia tehdessä kannattaa miettiä tarkkaan, mihin sijoittaa. Esimerkiksi tällä hetkellä korkosijoituksien pitkän aikavälin tuotto-odotukset ovat painuneet lähelle nollaa, koska korot ovat nyt ennätysalhaalla. Myöskin osakkeet ovat monilla markkina-alueilla historiallisesti tarkastellen erittäin kalliita, ja niiden tuotto-odotukset ovat heikot. Onneksi seasta on mahdollista löytää myös korkeampia tuotto-odotuksia. Sijoittaja.fi:n jäsenet voivat tarkistaa eri omaisuusluokkien pitkän aikavälin tuotto-odotukset kuukausittain päivittyvästä markkinakatsauksestamme.

Erityisesti rahastosijoittajan kannattaa olla tarkkana sijoituksia tehdessään, sillä rahastojen kulurakenteissa on suuria eroja. Rahastojen avaintietoesitteissä esitetyt juoksevat kulut kertovat, minkä verran kustannuksia rahasto on maksanut edellisen 12 kuukauden aikana. Ne eivät kuitenkaan sisällä rahaston arvopaperikaupan kuluja, eivätkä mahdollisia tuottosidonnaisia palkkioita. Alla olevasta kuvasta näet, miten kulut syövät tuottoa. Tämä korostuu erityisesti eläkesäästämisessä, jossa sijoitusaika on pitkä. 40 vuoden sijoitusajalla 2 prosenttia alempi palkkio tuplaa säästösumman.

Summa summarum

Sijoittamisessa ei ole tarjolla äkkirikastumisia, vaan tuloksekas sijoittaminen vaatii aikaa. Paljon aikaa tuottaa paljon rahaa, ja suurin osa tästä rahasta saadaan vasta sijoitusuran loppupuolella. Esimerkiksi sijoitusmaailman legenda Warren Buffet on tienannut 99 % omaisuudestaan vasta 50-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

Opetus tästä kaikesta on kuitenkin se, ettei ole olemassa liian pientä summaa aloittaa säästäminen ja sijoittaminen, ja aikaisin aloittaminen antaa valtavan etulyöntiaseman.

Korkoa korolle laskuri

Alta löydät kätevän laskurin arvioidaksesi korkoa korolle -ilmiön tehokkuutta valitsemillasi muuttujilla.

Lue lisääSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy