northcrypto

Hajauttaminen – Miten sijoitukset kannattaa hajauttaa? 5 vinkkiä parempaan hajautukseen

”Hajauttaminen on sijoitusmarkkinoiden ainoa ilmainen lounas.” Onko näin? Miten sijoitussalkku kannattaa hajauttaa? Tässä 5 vinkkiä parempaan hajautukseen.

Julkaistu: 15.07.2020 Kirjoittaja:

eläkesäästäminen hajauttaminen hajautus mallisalkut osakesäästötili osakkeet pienennä riskiä sijoittaminen

”Hajauttaminen on sijoitusmarkkinoiden ainoa ilmainen lounas”, ”Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin”, ”Hajauttaminen laskee sijoitussalkkusi riskiä.” Näitä lauseita kuulee sijoitusmaailmassa toisteltavan usein kuulijoiden nyökkäillessä. Osaatko arvata, miten hyvin suomalaisten sijoitukset on hajautettu?

Uskomatonta kyllä, mutta Aalto yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan 46 prosenttia suomalaisista osakesijoittajista omistaa vain yhtä osaketta ja 16 prosenttia vain kahta osaketta. Miltä oman sijoitussalkkusi hajautus näyttää?

Hajauttaminen – miksi?

Osa sijoittajista hylkää hajauttamisen ajatuksen täysin sanomalla, että parasta tuottoa voi saada ainoastaan keskittämällä sijoitukset kaikkein houkuttelevimpaan sijoituskohteeseen.

Ja tämä on totta. Ongelma on se, ettei parasta sijoituskohdetta voi tietää etukäteen, eikä varsinkaan lyhyellä aikavälillä. Yleensä myös korkeinta tuottoa antava sijoituskohde on kaikkein riskisin, joten tappion todennäköisyys on myös suurempi.

”Salkun hajauttaminen ei välttämättä tarkoita kompromisseja tuotoissa edes pitkällä aikavälillä.”

Pitkässä juoksussa osakkeet tuottavat enemmän kuin muut omaisuusluokat, mutta eivät aina lyhyellä aikavälillä. Laskumarkkina voi syödä salkustasi kerralla monen vuoden tuotot ja tehdä pahaa jälkeä omaisuudellesi.

Tästä syystä jopa pitkän sijoitushorisontin omaavat sijoittajat pitävät osan salkustaan pienempiriskisissä sijoituskohteissa. Onko mitään järkeä sijoittaa kaikkia rahojaan osakkeisiin mukavaa eläkettä varten ja markkinaromahduksissa stressata hiukset päästä eläkepäiviä odotellessa?

Toisaalta salkun hajauttaminen ei välttämättä tarkoita kompromisseja tuotoissa edes pitkällä aikavälillä. Hyvin hajautettu sijoitussalkku antaa mahdollisuuden hyödyntää markkinoiden laskut tehokkaasti ja siirtyä ostolaidalle silloin, kun ”veri virtaa kaduilla”.

Miten sijoitukset kannattaa hajauttaa? – 5 vinkkiä parempaan hajautukseen

Mihin sijoittaisin seuraavaksi? Sijoituspäätöksiä tehdessä tulisi aina huomioida myös, mitä sijoituksia sijoitussalkussa ennestään on. Tässä 5 keskeisintä asiaa hajauttamisesta, jotka tulisi muistaa sijoituspäätöstä tehdessä.

1. Hajauttaminen omaisuusluokkien välillä

Allokaatiopäätös eli se, kuinka paljon sijoitat kuhunkin omaisuusluokkaan, ratkaisee valtaosan sijoitussalkkusi pitkän aikavälin tuotto-odotuksesta.

Eri omaisuusluokat kuten käteinen, valtionlainat, yrityslainat, kiinteistöt, raaka-aineet ja osakkeet käyttäytyvät kaikki hieman eri tavoin. Esimerkiksi hyvän luottoluokituksen valtionlainat ja jalometallit tuottavat yleensä hyvin silloin, kun reaalitaloudella menee huonosti ja osakemarkkinat laskevat. Kiinteistömarkkinan syklit (nousukausien kestot) ovat usein pidempiä kuin osakemarkkinoiden syklit.

Yhdessä laajasti eri omaisuusluokista koostettu sijoitussalkku voi pienentää sijoittajan maksimitappioita ja tasata salkun tuottojen kertymistä. Hyvin hajautettu sijoitussalkku antaa mahdollisuuden hyödyntää markkinoiden laskut tehokkaasti ja siirtyä ostolaidalle silloin, kun ”veri virtaa kaduilla”.

2. Hajauttaminen omaisuusluokkien sisällä

Hajauttaminen omaisuusluokan sisällä vähentää yksittäiseen valtioon, yritykseen tai sektoriin liittyvää riskiä. Erityisen tärkeää omaisuusluokan sisäinen hajautus on osakesijoituksissa.

Yksittäiseen yritykseen sijoittaessa on alttiina luonnonmullistuksille, kuluttajakysynnän muutoksille, yritysjohdon vaihdoksille, poliittisille päätöksille ja muille ennakoimattomille yksittäisille tekijöille. Pahimmassa tapauksessa sijoittajan tappio voi olla jopa -100 %. Helpoin tapa hajauttaa riskiä omaisuusluokan sisällä on ostaa ETF-rahastoa, joka sijoittaa satoihin eri osakkeisiin tai lainoihin.

Muista hajauttaminen aloittaessasi osakesijoittamisen.

Esimerkki osakesalkun toimialakohtaisesta hajauttamisesta. Mitä useampia toimialoja salkussa on, sitä parempi hajautus.

3. Ajallinen hajauttaminen

Ajallinen hajauttaminen on tärkeä huomioida erityisesti sijoittamista aloittaessa. Pitkällä aikavälillä sijoittajan tuotto-odotus on positiivinen riippumatta siitä, milloin hän aloittaa. Lyhyellä aikavälillä on riski tulla ostaneeksi markkinoiden huipulla, ja laskusta toipuminen voi kestää jopa vuosia.

Suuria kertasummia kuten lahjaa, perintöä, yrityskauppojen voittoja tai säästötilille kertyneitä säästöjä sijoittaessa kannattaa jakaa sijoitus useaan pieneen osaan, jonka sijoittaa markkinoille esimerkiksi 2-3 vuoden kuluessa. Samalla ehtii opiskella sijoittamista, ja pystyy välttämään yleisimmät sijoittajien virheet.

Helpoin tapa hajauttaa sijoitukset ajallisesti on säännöllinen säästäminen. Tekemällä sijoituksia tasaisilla summilla kuukausittain tai kvartaaleittain tulee ostaneeksi niin nousuissa kuin laskuissa, jolloin laskumarkkinoissa saa enemmän osakkeita ja nousumarkkinoissa vähemmän.

4. Tasapainota salkku säännöllisesti

Salkun tasapainotuksessa eli ns. rebalansoinnissa salkku tasapainotetaan tavoitepainoihin tietyin väliajoin, esimerkiksi kvartaaleittain tai vuosittain.

 • Jos salkussasi on esimerkiksi 10 osaketta, tasapainotus tarkoittaa sitä, että yhden osakkeen tavoitepaino salkussa on 10 %. Jos paino nousee korkeammaksi, osaketta pitää myydä ja jos matalammaksi, sitä pitää ostaa lisää.
 • Toinen hyväksi havaittu tapa on myydä osaketta sijoittamasi summan verran ja antaa tuottojen juosta. Esimerkiksi, jos olet ostanut osaketta 1000 eurolla ja se nousee 2000 euroon, myyt osaketta 1000 eurolla. Tällöin olet saanut omasi pois ja voit sijoittaa ne edelleen.
 • Usein salkun tasapainotus voidaan toteuttaa verotehokkaasti ilman myyntejä. Kuukausisäästäjä voi keskittää ostot rahastoihin, joiden paino salkussa on tavoiteltua pienempi. Vastaavasti osinkosijoittaja voi sijoittaa osingot osakkeisiin, joiden paino salkussa on muita osakkeita pienempi.

Tasapainottamalla salkkusi säännöllisesti vältät laittamasta liikaa munia yhteen koriin, sekä ostat automaattisesti halpoja osakkeita laskumarkkinoilla ja myyt kalliita osakkeita nousumarkkinoilla. Näin pääset helposti pienemmällä riskillä parempaan lopputulemaan kuin suurin osa sijoittajista.

5. Keskitä huomiosi suuriin linjoihin

Käytännössä riittää, kun hajautat salkkusi kymmenen prosentin tarkkuudella. Allokaation hinkkaaminen 1 % verran suuntaan tai toiseen ei tee merkittävää eroa tuottoihisi – ei edes vaikka uskoisit voivasi ennustaa markkinoiden kehitystä.

Sijoitusalan tutkimuksissa on esitetty erilaisia allokaatiotekniikkoja laidasta laitaan. Esimerkiksi tehokkaan rintaman teoriassa sijoitusallokaatio optimoidaan osakkeiden historiallisten korrelaatioiden perusteella. Käytännössä samaan tai jopa parempaan tulokseen päästään ostamalla kaikkia osakkeita yhtä suurella painolla.

Sijoitussalkun hajauttaminen käytännössä

Suurimmalle osalle sijoittajista yksinkertaisin tapa toteuttaa hyvä hajautus on jakaa salkku käteiseen, korkosijoituksiin ja osakkeisiin. Eläkesäästäjälle hyvä nyrkkisääntö osakkeiden määrään sijoitussalkussa on ”100 miinus oma ikä”.

Sijoitusoppaamme Miten rakennat varainhoitosalkun? kertoo yksityiskohtaisesti, miten voit itse rakentaa hyvän, markkinamyllerryksistä selviävän ja erittäin kustannustehokkaan varainhoitosalkun.

Kerromme oppaassa käytännönläheisesti esimerkkien avulla, miten varainhoitosalkku rakennetaan ja esittelemme sijoitusvaihtoehtoja sen toteuttamiseen. Opas soveltuu omatoimisille sijoittajille, jotka ovat kiinnostuneita ammattimaisen varainhoitosalkun tekemisestä itse.

Esimerkki hajauttamisesta eri riskiprofiilin sijoittajille .Useaan omaisuusluokkaan hajautettu sijoitussalkku eri riskiprofiilin sijoittajille voi näyttää esimerkiksi tältä.
Useaan omaisuusluokkaan hajautettu sijoitussalkku eri riskiprofiilin sijoittajille voi näyttää esimerkiksi tältä. Miten rakennat varainhoitosalkun? -opas esittelee sijoitusvaihtoehtoja salkun hajauttamiseen ja neuvoo, mitä omaisuusluokkia kannattaa yli- tai alipainottaa tällä hetkellä.

Sijoittajan työkalut apunasi – Mallisalkut

Sijoitussalkun hajauttaminen ei ole käytännössä varsinkaan nykyisessä korkoympäristössä helppo tehtävä. Esimerkiksi tyypilliset varainhoitajien tarjoamat ratkaisut, kuten vaikkapa perinteiset yhdistelmärahastot, eivät ole välttämättä kovin tehokkaita hajauttamisen välineitä nykyisessä markkinaympäristössä. Perinteisten yhdistelmärahastojen korkosijoitukset ovat usein sijoitettuna matalakorkoisiin ja pitkän duraation lainoihin, joiden arvo laskee korkotason noustessa. Tarjolla on onneksi parempiakin vaihtoehtoja fiksulle sijoittajalle.

Sijoittaja.fi on tehnyt helppoja valmiita ratkaisuja hyvin hajautetun sijoitussalkun rakentamiseen. Jokainen sijoittaja voi poimia salkuista itselleen sopivat ratkaisut, esim. osakesäästötili, passiivinen ETF-salkku ja listaamattomat lainat.

Mallisalkut kuuluvat Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

KOKEILE JÄSENYYTTÄ EUROLLA!

ETF-, osake- ja yrityslainasalkut

 • Suomi Fundamentti (osakemallisalkku)
  • Salkku sisältää 25 fundamenttianalyysin perusteella valittua kotimaista pörssiosaketta. Tyypillisesti hyvän osinkotuoton arvo-osakkeita, joiden tuloksen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa.
 • Suomi Laatuosake (osakemallisalkku Sharevillessä)
  • oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä Sharevillessä ja Sijoittaja.fi:ssä.
  • Salkku sisältää noin 20 kotimaista laatuosaketta, jotka valitaan numeeristen laatukriteerien avulla.
 • Passiivinen Kulupihtari (ETF-mallisalkku)
  • puoliksi osakkeista ja puoliksi koroista koostuva mallisalkku, joka tarjoaa kustannustehokkaan ja hyvin hajautetun globaalin ETF-salkun.
 • Strategiamestari (ETF-mallisalkku)
  • laajasti eri omaisuusluokkiin ja sijoitustyyleihin hajauttava mallisalkku. Salkku hyödyntää globaalin sijoitustutkimuksen tutkimustuloksia tehokkailla ETF:illä.
 • Corporate Finance yrityslainasalkku (listaamattomat yrityslainat)
  • Yrityslainasalkku on suomalaisista pk-yritysten lainoista koostuva salkku. Salkun odotettu vuosituotto 8,5 %.
  • SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille.
 • Fellow Finance -vertaislainasalkku
  • Yksityishenkilöiden lainoihin sijoittava vertaislainasalkkumme on toteutettu oikealla rahalla Fellow Finance -palvelussa. Hajautushyötyä osake- ja korkosijoituksiin sekä kuukausittaista kassavirtaa.
 • EstateGuru -kiinteistövakuudellinen yrityslainasalkku
  • Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla EstateGuru-palvelussa. Odotettu tuotto noin 10 %.

Osakesäästötilisalkut

 • Maltillinen
  • Osakesäästötilisalkku Maltilliseen olemme valinneet kymmenen tunnettua vakaata laatuyhtiötä. Salkku päivitetään kerran kuukaudessa ja salkkumuutoksista raportoidaan Osakesäästötilipalvelun tilanneille.
 • Osingon kasvattajat
  • Osingon kasvattajat sisältää kymmenen osaketta, joilla kaikilla on vakaa ja kasvava kuuden vuoden osinkohistoria. Lisäksi olemme huomioineet osinkoennusteen ja suosineet osakkeita, joiden osingon kasvutrendi jatkuu. Salkku päivitetään kerran kuukaudessa.
 • Aktiivi
  • Aktiivi sisältää kymmenen parhaan nousutrendin momentum-osaketta. Nousutrendi on laskettu kolmen, kuuden ja kahdentoista kuukauden kokonaistuotoista, jotka ovat sijoitustutkimuksessa käytettyjä momentumin mittareita.
OSTA OSAKESÄÄSTÖTILIPALVELU 4,90€/KK


northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy