Osakesäästötili


Tilaa sijoittajakirje

Osakesäästötili – Sijoittajan tietopaketti

Mikä on Osakesäästötili?

Kyseessä on tili, jolle sijoittaja voi siirtää rahavaroja, jotka sijoitetaan sijoittajan päätöksen mukaisesti listattujen yhtiöiden osakkeisiin. Tilin voi avata yksittäinen sijoittaja (luonnollinen henkilö) ja tilin voi avata myös alaikäiselle. Yritykset tai yhteisöt eivät voi avata osakesäästötiliä.

Osakesäästötilejä voi olla vain yksi henkilöä kohti, tosin palveluntarjoajaa (esim. pankki, sijoituspalveluyritys, näihin rinnastettava Eurooppalainen palveluntarjoaja) voi vaihtaa ilman veroseuraamuksia.

Huom! Jos osakesäästötilejä on useampi, määrää Verohallinto jokaiselle niistä 10 euron veronkorotuksen päivää kohti.

Osakesäästötilille voi siirtää maksimissaan 50 000 euroa. Parasta osakesäästötilissä on, että osingoista ja myyntivoitoista ei makseta veroa. Pääomatuloveroa maksetaan vasta varoja nostettaessa.

Osakesäästötilin käyttö

Osakesäästötilille voi siirtää maksimissaan 50 000 euroa. Tilillä olevan sijoituksen määrä voi kuitenkin nousta tätä summaa korkeammaksi. Sijoituksen määrää voivat kartuttaa paitsi osakkeiden arvon nousut, myös osingot. Osakesäästötilin osakkeiden saamat osingot kartuttavat tilin varallisuutta ja ne voidaan sijoittaa edelleen osakkeisiin mikäli tilin haltija niin haluaa. Osinkotulo verotettaisiin muiden tulojen ohella varoja nostettaessa.

Esimerkki:

Jos henkilö sijoittaa tilille 40 000 euroa ja sijoitusten summa kasvaa 60 000 euroon, ei sijoitetun varallisuuden maksimimäärä vielä täyty. Henkilö voi sijoittaa tilille vielä 10 000 euroa.

Osakesäästötilille voidaan siirtää vain rahaa, joka edelleen käytetään listattuihin pörssiosakkeisiin. Tilille ei voi siirtää osakkeita, rahasto-osuuksia tai muuta varallisuutta. Osakesäästötilille talletettuja varoja voidaan sijoittaa pörssiosakkeisiin tai monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin (esim. First North -kauppapaikka). Varoja voidaan sijoittaa näillä edellytyksillä niin kotimaisiin, kuin ulkomaisiinkin osakkeisiin.

Osakesäästötilin hyödyt

  • Piensijoittajan verokohtelu yhdenmukaistuu rahastoihin, sijoitusvakuutuksiin ja kapitalisaatiosopimuksiin nähden
  • Yksityishenkilöiden kiinnostus osakesijoittamiseen lisääntyy
  • Suomalaisten osakesäästäjien osakesalkkujen hajautus mahdollisesti tehostuu
  • Suomalaisten varallisuus tulee kasvamaan korkoa korkolle -efektin kautta

Osakesäästötilin heikkoudet

  • Osakesäästötili on heikosti omaisuusluokkahajautettu (vain osakkeita)
  • Osakesäästötili on heikosti riskisuojattu (ETF:iä tai rahastoja ei hyväksytä)
  • Osakesäästötilin sijoitusten tappiot ovat vähennyskelpoisia vain tili lopetettaessa
  • Osakesäästötilillä on poliittinen 50 000 euron katto

Aiheesta lisää

Miten valita osakkeet osakesäästötilille?

Osakesäästötilille voi siirtää maksimissaan 50 000 euroa. Parasta osakesäästötilissä on, että piensijoittajat pääsevät vihdoin nauttimaan samoista veroeduista  suursijoittajien kanssa. Osakesäästötilillä osingoista ja myyntivoitoista ei makseta veroa. Pääomatuloveroa maksetaan vasta varoja nostettaessa.

Vertaile osakesäästötilejä uudella työkalulla

Sijoittaja.fi ja Vertaaensin.fi ovat toteuttaneet yhteistyössä osakesäästötilien vertailutyökalun. Vertaile osakesäästötilejä ja löydä sinulle sopivin osakesäästötili.
AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT
Kokeile jäsenyyttä 14 päivää ilmaiseksi

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy