Momenttiosakkeiden tuottokärjessä iso muutos

Markkinarotaatio on muokannut myös parhaiden momenttiosakkeiden listaa. Monet aiemmat inhokit ovat nyt sijoittajien suosiossa ja parhaat yhtiöt paitsiossa.

Julkaistu: 17.03.2021 Kirjoittaja:

momentti osaketyökalu osakkeet sijoitusideat

Momentti

Momentum-ilmiö eli momentti perustuu tekniseen analyysiin, ja se tarkoittaa nousutrendissä olevien arvopapereiden taipumusta jatkaa nousuaan. Yleensä Momentti lasketaan edellisen 3-12 kuukauden suhteellisesta kurssikehityksestä. Lähihistorian voittajaosakkeet ovat usein myös lähitulevaisuuden voittajia.

Momentti on auttanut erityisesti koronamarkkinassa ja sen jälkeen

Pandemia ja sen jälkeinen aika ovat poikkeuksellisia markkinatilanteita. Osakkeita on mahdoton hinnoitella fundamenttien perusteella, kun matkailuliitännäisten alojen liikevaihdot laskivat 2020 lähes 90 % ja vastaavasti tiettyjen teknologiaosakkeiden liikevaihdot kasvoivat satoja prosentteja. Vuonna 2021 tilanne on kääntynyt päälaelleen.

Momentti paras työkalu

Edellä mainituista johtuen fundamenttianalyysi on ollut koronamarkkinassa hyödytöntä. Sijoittajalla on ollut parempi käsitys talouden ja yritysten kehityssuunnista seuraamalla markkinatrendejä.

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalujen momentti kertoo suoraan markkinatrendeistä, koska se mittaa osakkeen suhteellista kehitystä muihin osakkeisiin nähden. Momentti pisteytetään asteikolla 1-10, jossa luku 10 kertoo parhaasta momentista.

Sijoittaja voi etsiä vahvimman momentin osakkeita lajittelemalla osakkeet momenttipisteiden perusteella paremmuusjärjestykseen. Vastaavasti koronamarkkinassa heikoiten menestyneet osakkeet löytyvät momenttipisteiden alalaidasta.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Iso muutos parhaissa momenttiosakeissa

Vuoden 2020 momenttilistoilla kärjessä olivat usein Tesla, Zoom, Peloton ja kyberturvallisuusyhtiöt. Nyt momenttikärki on täysin erilainen.

Täyden kympin momenttiyhtiöistä parhaiten kuluvana vuotena ovat tuottaneet Viacom (vuoden 2021 tuotto +159 %) ja Discovery (+145 %). Molemmat ovat panostaneet suoratoistopalveluun ja nousseet piensijoittajien suosikkiosakkeiksi. Seuraavat sijat menevät talouden uudelleenavaamisesta hyötyville yhtiöille. Energiasektori on ollut vuoden 2021 paras sektori. Seuraavana tulevat vähittäiskauppasektorin yhtiöt, jotka ovat vahvasti esillä ostoskeskuksissa, kuten L Brands (+63 %).

FAANMG-yhtiöiden momentti hiipunut

Maailman parhaiden teknologiayhtiöiden momentti on hiipunut vahvan vuoden 2020 jälkeen. Ainoastaan Google on näistä selvästi plussalla vuonna 2021. Amazon ja Apple selvästi miinuksella. Sijoittajan kannattaa seurata näitä tarkasti, sillä markkinatilanne avaa erinomaisia ostopaikkoja. Pitkässä juoksussa nimittäin tärkeimmissä megatrendeissä kiinni olevat parhaat yhtiöt tarjoavat parhaat tuotot.

Rotaatio näkyy myös Suomessa

Myös Suomessa momenttikärki on erinäköinen vuonna 2021. Vahvimman momentin yhtiöitä ovat muun muassa Solteq (+89 %), Honkarakenne (65 %) ja Rapala (64 %). Myös syklinen Outokumpu on momenttilistan kärkiyhtiöitä ja tuottanut kuluvana vuotena 35 %. Käänne oli nähtävissä jo Q3-tulosraportin jälkeen. Tarkasta momenttikärki Osaketyökalusta.

Tutki osakkeita Osaketyökalulla

Tutki ja vertaile osakkeita Osaketyökalulla:

  • Osaketyökalun pisteytystä
  • Vertaile kokonaistuotto- ja ja riskilukuja
  • Fundamentteja, kuten tunnuslukuja ja arvostuslukuja
  • Liikevaihdon ja tuloksen kasvua
  • Analyytikkojen suosituksia
  • Työkalussa myös ESG-pisteet!
Tutustu osaketyökaluun tästä!


Tutustu osakeantiin


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT



New call-to-action








Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy