Joko nyt Outokummun osake on ”osta”? Tulosraportissa valonpilkahduksia ja uusi strategia.

Outokumpu jysäytti 10 minuutin sisään kolme uutispommia. Strategia ja henkilöstövähennykset. Osinkoilmoituksen ja Q3-raportin. Näiden perusteella kurssi voi saada nostetta.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Outokumpu jysäytti 10 minuutin sisään kolme uutispommia. Strategia ja henkilöstövähennykset. Osinkoilmoituksen ja Q3-raportin. Näiden perusteella kurssi voi saada nostetta.

Outokummun Q3-tulos odotusten mukainen

Outokummun liikevaihto oli 1 254 M€ (analyytikoiden ennuste 1 268 M€) ja oikaistu liiketulos -39 M€ (ennuste -39,1 M€). Analyytikoiden tulosennuste osui nappiin.

Markkinatilanne oli vaikea, mutta Outokummun raportissa oli paljon positiivista. Liiketoiminnan rahavirta oli 170 milj. euroa ja nettovelka laski 1 105 milj. euroon. Americas onnistui ja sen oikaistu käyttökate nousi 14 milj. euroon viime vuoden tappiollisesta tuloksesta. Markkinatilanne Euroopassa oli vaikea. Kasvaneet Aasian tuonnin paineet, niihin liittyvä hintojen lasku ja tavanomainen kausivaihtelu johtivat siihen, että haastavalla neljänneksellä Europe-liiketoiminta-alueen oikaistu käyttökate oli 9 milj. euroa. Hyvä uutinen oli, että Euroopan komissio asetti lokakuussa lopulliset polkumyyntitullit Indonesiasta, Kiinasta ja Taiwanista tuodulle kuumavalssatulle teräkselle. Johdon mukaan päätös on hyvä ja se on ensimmäinen askel reilun kilpailutilanteen ja kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi Euroopan ruostumattoman teräksen teollisuudelle.

Ohjaus neljännelle kvartaalille. Outokumpu arvioi koko konsernin ruostumattoman teräksen toimitusten pysyvän neljännellä neljänneksellä samalla tasolla kuin kolmannella neljänneksellä. Oikaistun käyttökatteen arvioidaan neljännellä neljänneksellä pysyvän samalla tasolla verrattuna kolmanteen neljännekseen. Outokumpu kertoi, että osinkoa ei makseta vuodelta 2019, mikä ei ollut yllätys.

Uudella strategialla 200 miljoonan parannus käyttökatteeseen

Uusi toimitusjohtaja Heikki Malinen lanseerasi Outokummun uuden strategian. Strategian ensimmäisessä vaiheessa vuosien 2021–2022 aikana Outokummun ensisijaisena tavoitteena on pienentää yhtiön riskisyyttä parantamalla katteita, hallitsemalla kassavirtaa sekä vähentämällä velkaantuneisuutta. Yhtiön uudet, vuoden 2022 loppuun asetetut taloudelliset tavoitteet ovat käyttökatteen parantaminen 200 milj. eurolla sekä nettovelan ja käyttökatteen suhteen pienentäminen alle kolmen.

Tavoitteet perustuvat täysin yhtiön omiin toimenpiteisiin. Tällä tarkoitetaan sitä, että Outokumpu jatkossa inistä vähemmän ulkoisista tekijöistä ja keskittyä siihen, miten itse voi olla vahvempi, ketterämpi ja kannattavampi.

Sijoittajan näkökulma

Outokummun osake on ollut pitkään markkinoiden inhokki. Laskutrendiä on kestänyt vuodesta 2017 lähtien. Vuoden 2020 alussa ennen koronakriisiä Outokummun osake otti hyvän nousupyrähdyksen, mutta se lento katkesi kuin kanalla koronakriisiin. Kriisin jälkeen osake ei ole toipunut, niin kuin eivät ole toipuneet teräsmarkkinatkaan.

Toiveena olisi, että teräsmarkkinoiden toipuminen alkaisi Q1:llä, joka on historiassa ollut Outokummun tuloksen kannalta tärkein kvartaali. Toipumista vuonna 2021 voisi tukea infrastuktuurihankkeisiin keskittyvät elvytyspaketit ja talouskasvun kiihtyminen, jos rokotteiden avulla koronapandemia saadaan nujerrettua. Tällä hetkellä koronatilanne ei näytä hyvältä, mikä näkyy myös Outokummun Q4-ohjauksessa.

Outokummun osakkeella on historiassa ollut korkea korrelaatio muun muassa United States Steel -osakkeen kanssa. Nyt koronakriisin pohjista noustessa Outokummun osake on jäänyt selvästi United States Steelin vauhdista. Se on noussut 79 % ja Outokumpu vain 0,50 %.

On mahdollista, että Outokummun osake kuroo tuottoeroa umpeen etenkin, kun yhtiön Americas-segmentti oli jo Q3:lla ennakoitua paremmassa vedossa ja hyötyy USA:n infraelvytyksestä. Euroopan komission asettamat polkumyyntitullit ovat Outokummulle myös positiivista. Kolmas ja tärkein tekijä on uusi toimitusjohtaja Malinen, joka käänsi Postin kannattavaksi. Miksei myös Outokummun.

Veikkaamme, että Outokummun osake voi päästä yllä mainituista tekijöistä johtuen nousutrendiin. Osake sopii riskiä rakastavalle masokistisijoittajalle. Trendisijoittajat voivat odottaa sitä, että osake puhkaisee pysyvästi 2,30 tai 2,50 euron vastustasot. Tämän jälkeen osake jatkaa nousutrendissä. Sijoittajan on myös hyvä muistaa, että Outokummussa kurssiliikkeet ylös ja alas ovat nopeita.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat