Vuoden 2021 tärkeimmät megatrendit

Keräsimme vuoden 2021 tärkeimmät megatrendit sijoittajan näkökulmasta. Nämä trendit ohjaavat sijoitustoimintaa vuonna 2021.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Keräsimme vuoden 2021 tärkeimmät megatrendit sijoittajan näkökulmasta. Nämä trendit ohjaavat sijoitustoimintaa vuonna 2021.

Vuoden 2021 megatrendit

Megatrendit ovat muuttuvia, globaaleja voimia, jotka määrittelevät tulevaisuuden maailman niiden kauaskantoisilla vaikutuksilla yrityksiin, yhteiskuntaan, talouteen, kulttuureihin ja henkilökohtaiseen elämään.

Keräsimme eri lähteistä vuoden 2021 (ja siitä eteen päin) tärkeimpiä megatrendejä. Nämä kuusi megatrendiä toistuivat eri lähteissä:

 • Teknologia (artikkelissa tärkeimmät teknologiatrendit)
 • Ilmastonmuutos ja uusiutuva energia
 • Energian varastointi
 • Terveydenhuollon digitalisoituminen
 • Liikkuminen
 • Maksaminen

Tärkeimmät teknologiatrendit

Teknologinen kehitys on ylivoimaisesti suurin ja tärkein megatrendi. Se on nykyään käsitteenä jo niin laaja, että se pitää jakaa useampiin alamegatrendeihin. Tässä tärkeimmät megatrendit teknologia-alalta.

 • Tekoäly ja koneoppiminen (AI & Machine Learning). Tekoäly nousee useissa raporteissa megatrendien ykköseksi. Se on käytössä useissa arjen sovelluksissa, ohjelmistokehityksessä, lääkekehityksessä ja sulautetuissa järjestelmissä.
 • Esineiden internetin (IoT) ekosysteemi. Tällä tarkoitetaan laitteita, joiden älykkäät sensorit integroidaan internetiin, jolloin laite voi reagoida muuttuvaan ympäristöön ja olla yhteydessä siihen. Älykkäiden laitteiden muodostamalla verkostolla tarkoitetaan esineiden internetin ekosysteemiä. Sen alkupäässä ovat älykkäät sensorit ja toisessa päässä kehittyneet analytiikat.
 • Yhdistettävyys. Tällä tarkoitetaan sitä, että kuluttajat käyttävät usealla eri laitteella palveluita vapaa-ajalla ja työssä ajasta ja paikasta riippumatta. Tämä megatrendi otti pandemian vuoksi muutamassa kuukaudessa parin vuoden digiloikan, etenkin, kun yritykset pakotettiin etätyöratkaisuihin. 5G-yhteydet kiihdyttävät tätä trendiä ja tuovat uusia mahdollisuuksia.
 • Pilvipalvelujen kasvuvauhti kiihtyi pandemiassa. Tähän vaikutti kaksi isoa teemaa, jotka eivät poistu, vaikka pandemia väistyykin: ”stay at home” ja ”work at home”. Pilvipalvelut liittyvät ”yhdistettävyys” -megatrendiin. Ilman yhdistettävyyttä ei ole pilvipalveluita ja ilman pilvipalveluita ei tarvita yhdistettävyyttä.
 • Verkkokauppa (e-commerce). Pandemia antoi kuoliniskun kivijalkakaupalle ja kiihdytti verkkokaupan kasvua. Verkkokaupan jättiläinen Amazon on kasvanut yli 40 %:n vauhtia pandemiakvartaaleina. Kun kuluttajat ovat tottuneet tekemään ostokset verkossa, jossa valikoima on parempi, hinnat halvemmat ja vertailu helpompaa, eivät he palaa takaisin kivijalkamyymälöihin.
 • Kyberturvallisuus. Vuosi 2020 oli myös huomiota saaneiden kyberhyökkäysten vuosi. Hyökkäykset ajoittuivat loppuvuoteen ja kohdistuivat Yhdysvaltoihin. Näyttävin oli Googlen Gmailin kaatuminen. Myös kyberturvallisuusyhtiö FireEye kertoi joutuneensa ulkomaisten, todennäköisesti venäläisten, valtion tukemien hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi. Hakkerit varastivat FirEyen työkaluja ja etsivät erityisesti valtiontason tietoja.
 • Big data. Viimeisen parin vuoden aikana on syntynyt 90 % kaikesta ihmiskunnan luomasta datasta. Datan määrä kasvaa räjähdysmäisesti, koska ihmiset viettävät enemmän vapaa-aikaa ja tekevät töitä verkossa. Sosiaalinen media, pelaaminen, suoratoistopalvelut, videot ja kuvat, kaikki kerryttävät dataa ja sen määrä jatkaa kasvamistaan. Datan sanotaankin olevan uusi öljy ja ne yritykset, joilla on tuorein ja laajin data ja parhaat analysointityökalut, ovat vahvimpia yrityksiä. Datan vallan huomaa myös siitä, että johtavat teknologiayhtiöt ovat alituisesti USA:n hallinnon hampaissa ja näiden toimitusjohtajat olivat vuoden 2020 aikana useaan kertaan USA:n senaatin kuultavana.
Tutustu Osaketyökaluun!

Ilmastonmuutos ja uusiutuva energia

Maapallon keskilämpötilan odotetaan edelleen nousevan 3,5 astetta vuoteen 2050 mennessä. Tällä on katastrofaalisia vaikutuksia. Jäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nousu, aavikoituminen, ihmisten massamuutot, nälänhätä, juomaveden puute, tautien leviäminen jne..

Tutkijoiden mukaan lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen vähentäisi ilmastonmuutoksen vaarallisimpia ja peruuttamattomimpia vaikutuksia. Tämä skenaario edellyttää suuria liike-, talous- ja yhteiskuntamuutoksia sekä muutoksia ihmisten kulutustottumuksissa.

Uusiutuvan energian kasvuvauhti kiihtyy

Vuonna 2020 ensimmäistä kertaa kahdenkymmenen vuoden aikana uusiutuvien energialähteiden kasvuvauhti hidastui edellisvuodesta. Hidastuminen johtui COVID-19-pandemiasta. Jatkossa uusiutuvan energian kasvuvauhdin ennakoidaan kiihtyvän. Yksi tekijä tämän takana on Bidenin valinta presidentiksi. Uusiutuvan energian osakkeisiin sijoittava ETF oli vuoden 2020 parhaiten tuottanut ETF.

Tavoitteena on, että globaali energiajärjestelmä olisi vähemmän riippuvainen perinteisistä lähteistä, kuten kivihiilestä, öljystä ja maakaasusta.

Energian varastoinnin markkina kasvaa 76 % vuodessa

Energiasuuntauksia ovat hajautetut energialähteet, jotka vähentävät energian siirron kustannuksia ja energiahukkaa. Toinen on älykkäät verkkoteknologiat. Kolmas ja tärkein on varastokapasiteetin parantaminen (Energy storage) ympärivuorokautisen energian tuottamiseksi uusiutuvista lähteistä. Energian varastointimarkkinoiden ennustetaan kasvavan 546 miljardiin dollariin vuoteen 2035 mennessä. Vuosittaisen kasvuvauhdin ennakoidaan olevan 76 % seuraavien kolmen vuoden aikana.

Terveydenhuollon digitalisoituminen

Pandemian seurauksena yksi vuoden 2020 suurimmista trendeistä oli siirtyminen online-terveydenhuoltoon rutiiniasioissa. Lisäksi pandemia herätti yritykset myös huolehtimaan terveydenhoidosta, sillä työntekijöiden ja asiakkaiden turvaaminen on jatkosssa liiketoiminnan keskeinen vaatimus.

COVID-19 teki myös mahdottomana pidetystä rokotekehityksen nopeuttamisesta mahdollisen. Pandemia iski toden teolla länsimaihin helmi-maaliskuussa. Joulukuussa ensimmäiset ihmiset oli rokotettu ennennäkemättömän tehokkailla rokotteilla. Aiemmin rokotekehitys on kestänyt vuosia. Tulevaisuudessa rokote- ja lääkekehitys on aiempaa nopeampaa. Moderna, Pfizer, BioNTech, Johnson & Johnson ja AstraZeneca ovat olleet koronarokotekisan voittajia.

Liikkuminen

Vuoden 2020 selvimpiä trendejä osakemarkkinoilla ovat olleet EV ja Autonomous Driving eli sähköautot ja itseohjautuvat autot. Näiden alojen osakkeet, kuten Tesla ja Nio ovat olleet kovassa nosteessa.

Sähköautot ja itseohjautuvat autot liittyvät kiinteästi kahteen aiempaan megatrendiin: ilmaston lämpeneminen ja uusiutuva energia. Autoalan sähköistyminen on yksi suuri mahdollisuus CO2-päästöjen vähentämisessä. Lisäksi suuret kaupungit kärsivät heikosta ilmanlaadusta, joten jatkossa kaupunkialueella todennäköisesti saa liikkua vain sähkö- tai muilla päästöttömillä ajoneuvoilla.

Itseohjautuvat ajoneuvot vastaavasti liittyvät kaupungistumisen megatrendiin, verkkokaupan nopeaan kasvuun ja jakamistalouteen. Tulevaisuuden kaupungeissa itseohjautuvat autot hoitavat ihmisten kuljettamisen lisäksi valtaosan tavaroiden ja ruokaostosten kuljettamisesta kotioville. Itseohjautuvat sähköautot ovat siten olennainen osa tulevaisuuden kaupunkien logistiikkaa ja infrasruktuuria.

Maksaminen

Pandemia aiheutti sen, että kuluttajat alkoivat välttää käteisellä maksamista. Ostaminen myös siirtyi verkkoon. Mobiilimaksaminen, verkkomaksaminen, lähimaksaminen kasvoivat voimakkaasti. Nämä ovat myös maksamisen muotoja, jotka ovat kömpelöä käteismaksamista huomattavasti tehokkaampaa ja mukavampaa. Yrityksille uudet maksutavat avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Esimerkiksi parhaimmat ravintola-alan yritykset ovat nykyään lähes täysiverisiä teknologiayrityksiä, joissa applikaatio, mobiilimaksaminen ja jakelu kotiovelle toimivat saumattomasti yhteen tarjoten kuluttajalle parhaan palvelukokemuksen.

Vuoden 2021 megatrendit

Kirjoitamme artikkelisarjan vuoden 2021 tärkeimmistä megatrendeistä. Päivitämme tuoreet megatrendiartikkelit tämän artikkelin loppuun.

Lähteet: Frost & Sullivan, Gartner, The Security Industry Association, CNBC, Marketwatch, CNN.

Artikkelia päivitetty 3.2. sijoitusteemoihin liittyvät artikkelit linkitetty.

Löydä sijoitustyyliisi sopivat osakkeet Suomesta ja maailmalta!

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Tutustu Osaketyökaluun!
Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat