
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Keräsimme vuoden 2021 tärkeimmät megatrendit sijoittajan näkökulmasta. Nämä trendit ohjaavat sijoitustoimintaa vuonna 2021.
ETF Globaalit megatrendit markkinaympäristö megatrendit osakkeet sijoitusideat sijoitusteemat2021Megatrendit ovat muuttuvia, globaaleja voimia, jotka määrittelevät tulevaisuuden maailman niiden kauaskantoisilla vaikutuksilla yrityksiin, yhteiskuntaan, talouteen, kulttuureihin ja henkilökohtaiseen elämään.
Keräsimme eri lähteistä vuoden 2021 (ja siitä eteen päin) tärkeimpiä megatrendejä. Nämä kuusi megatrendiä toistuivat eri lähteissä:
Teknologinen kehitys on ylivoimaisesti suurin ja tärkein megatrendi. Se on nykyään käsitteenä jo niin laaja, että se pitää jakaa useampiin alamegatrendeihin. Tässä tärkeimmät megatrendit teknologia-alalta.
Maapallon keskilämpötilan odotetaan edelleen nousevan 3,5 astetta vuoteen 2050 mennessä. Tällä on katastrofaalisia vaikutuksia. Jäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nousu, aavikoituminen, ihmisten massamuutot, nälänhätä, juomaveden puute, tautien leviäminen jne..
Tutkijoiden mukaan lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen vähentäisi ilmastonmuutoksen vaarallisimpia ja peruuttamattomimpia vaikutuksia. Tämä skenaario edellyttää suuria liike-, talous- ja yhteiskuntamuutoksia sekä muutoksia ihmisten kulutustottumuksissa.
Vuonna 2020 ensimmäistä kertaa kahdenkymmenen vuoden aikana uusiutuvien energialähteiden kasvuvauhti hidastui edellisvuodesta. Hidastuminen johtui COVID-19-pandemiasta. Jatkossa uusiutuvan energian kasvuvauhdin ennakoidaan kiihtyvän. Yksi tekijä tämän takana on Bidenin valinta presidentiksi. Uusiutuvan energian osakkeisiin sijoittava ETF oli vuoden 2020 parhaiten tuottanut ETF.
Tavoitteena on, että globaali energiajärjestelmä olisi vähemmän riippuvainen perinteisistä lähteistä, kuten kivihiilestä, öljystä ja maakaasusta.
Energiasuuntauksia ovat hajautetut energialähteet, jotka vähentävät energian siirron kustannuksia ja energiahukkaa. Toinen on älykkäät verkkoteknologiat. Kolmas ja tärkein on varastokapasiteetin parantaminen (Energy storage) ympärivuorokautisen energian tuottamiseksi uusiutuvista lähteistä. Energian varastointimarkkinoiden ennustetaan kasvavan 546 miljardiin dollariin vuoteen 2035 mennessä. Vuosittaisen kasvuvauhdin ennakoidaan olevan 76 % seuraavien kolmen vuoden aikana.
Pandemian seurauksena yksi vuoden 2020 suurimmista trendeistä oli siirtyminen online-terveydenhuoltoon rutiiniasioissa. Lisäksi pandemia herätti yritykset myös huolehtimaan terveydenhoidosta, sillä työntekijöiden ja asiakkaiden turvaaminen on jatkosssa liiketoiminnan keskeinen vaatimus.
COVID-19 teki myös mahdottomana pidetystä rokotekehityksen nopeuttamisesta mahdollisen. Pandemia iski toden teolla länsimaihin helmi-maaliskuussa. Joulukuussa ensimmäiset ihmiset oli rokotettu ennennäkemättömän tehokkailla rokotteilla. Aiemmin rokotekehitys on kestänyt vuosia. Tulevaisuudessa rokote- ja lääkekehitys on aiempaa nopeampaa. Moderna, Pfizer, BioNTech, Johnson & Johnson ja AstraZeneca ovat olleet koronarokotekisan voittajia.
Vuoden 2020 selvimpiä trendejä osakemarkkinoilla ovat olleet EV ja Autonomous Driving eli sähköautot ja itseohjautuvat autot. Näiden alojen osakkeet, kuten Tesla ja Nio ovat olleet kovassa nosteessa.
Sähköautot ja itseohjautuvat autot liittyvät kiinteästi kahteen aiempaan megatrendiin: ilmaston lämpeneminen ja uusiutuva energia. Autoalan sähköistyminen on yksi suuri mahdollisuus CO2-päästöjen vähentämisessä. Lisäksi suuret kaupungit kärsivät heikosta ilmanlaadusta, joten jatkossa kaupunkialueella todennäköisesti saa liikkua vain sähkö- tai muilla päästöttömillä ajoneuvoilla.
Itseohjautuvat ajoneuvot vastaavasti liittyvät kaupungistumisen megatrendiin, verkkokaupan nopeaan kasvuun ja jakamistalouteen. Tulevaisuuden kaupungeissa itseohjautuvat autot hoitavat ihmisten kuljettamisen lisäksi valtaosan tavaroiden ja ruokaostosten kuljettamisesta kotioville. Itseohjautuvat sähköautot ovat siten olennainen osa tulevaisuuden kaupunkien logistiikkaa ja infrasruktuuria.
Pandemia aiheutti sen, että kuluttajat alkoivat välttää käteisellä maksamista. Ostaminen myös siirtyi verkkoon. Mobiilimaksaminen, verkkomaksaminen, lähimaksaminen kasvoivat voimakkaasti. Nämä ovat myös maksamisen muotoja, jotka ovat kömpelöä käteismaksamista huomattavasti tehokkaampaa ja mukavampaa. Yrityksille uudet maksutavat avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Esimerkiksi parhaimmat ravintola-alan yritykset ovat nykyään lähes täysiverisiä teknologiayrityksiä, joissa applikaatio, mobiilimaksaminen ja jakelu kotiovelle toimivat saumattomasti yhteen tarjoten kuluttajalle parhaan palvelukokemuksen.
Kirjoitamme artikkelisarjan vuoden 2021 tärkeimmistä megatrendeistä. Päivitämme tuoreet megatrendiartikkelit tämän artikkelin loppuun.
Lähteet: Frost & Sullivan, Gartner, The Security Industry Association, CNBC, Marketwatch, CNN.
Artikkelia päivitetty 3.2. sijoitusteemoihin liittyvät artikkelit linkitetty.
Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.