New call-to-action

Blue Wave tuli sittenkin – tätä se tarkoittaa osakemarkkinoilla

USA:n demokratian lähihistorian synkin päivä toteutui 6.1.2021 Trumpin kannattajien vallatessa kongressin. Pörssi reagoi kuitenkin blue waveen, joka tukee tiettyjä osakesektoreita.

Julkaistu: 07.01.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusteemat2021 vaalit2020

Demokraatit saivat senaatin – kiitos Trumpin

USA:n presidentin vaalien aikaan näytti siltä, että maahan tulisi hajautunut hallinto. Georgian osavaltiovaalit ratkaisivat kuitenkin hiuksenhienon eron demokraateille ja blue wave toteui sittenkin. Tästä rebulikaanit saavat kiittää presidentti Trumpia, joka on toimillaan aiheuttanut vahinkoa rebublikaaneille ja koko valtiolle.

Trump ei ole vieläkään hyväksynyt vaalitulosta, vaan väittää niitä päivästä toiseen vilpillisiksi ja on yllyttänyt kannattajiaan mellakoihin. Tilanne kärjistyi 6.1.2021, kun Trumpin kannattajat valtasivat Washingtonin Capitol Hillin ja keskeyttivät kongressin ääntenlaskun.

Mitä blue wave tarkoittaa markkinoille?

Blue wavessa demokraateilla on presidentti, ja senaatti ja kongressin edustajainhuone (Senate & House). Demokraatti Joe Biden on Yhdysvaltojen presidentti ja 6.1.2021 jälkeisten tapahtumien jälkeen tästä on yhteinen näkeyms sekä demokraatti- että rebulikaanileirissä. Ainoastaan Trump ja muutama hänelle uskollinen senaattori yrittää enää kumota vaalitulosta. Georgian äänestystuloksen jälkeen senaatti on 50/50 demokraattien ja rebulikaanien hallussa. Varapresidentti Kamala Harrisin ratkaiseva ääni kuitenkin kääntää senaatin demokraateille. Edustajainhuone demokraateilla on kohtuullisen selvällä enemmistöllä.

Blue wave oli se tulos, jota ennakoitiin ennen presidentinvaaleja ja lopulta se saatiin. Tätä se tarkoittaa osakemarkkinoille.

  • Isot teknologiayhtiöt voivat aliperformoida
  • Sykliset, kuten materiaalit, teollisuus yliperformoivat
  • Puhdas energia nousee

Bidenin vaaliteesejä kootusti

  • Yritysveron nosto.
  • Suurten teknologiayhtiöiden vallan alentaminen esimerkiksi regulaation avulla.
  • Lääkehintojen alentaminen.
  • Kahden biljoonan dollarin infrastruktuuria ja puhdasta energiaa tukeva elvytyspaketti.
  • USA:n kauppasuhteiden palauttaminen tärkeimpien kumppanien kanssa.
  • USA-Kiina-suhteiden paraneminen.

Bidenin vaaliteesit eivät automaattisesti tarkoita sitä, että ne toteutettaisiin käytännössä. Esimerkiksi yritysveron nosto voi jäädä toteutumatta, koska USA on keskellä laskusuhdannetta ja veronkorotus olisi myrkkyä talouskasvulle. Lisäksi 50/50 jako on niin tiukka, ettei sijoittajan siten kannata odottaa kaikkein kiistanalaisimpien muutosten läpimenoa. Kuten teknologiayhtiöiden merkittävää regulointia, terveydenhuoltouudistusta tai totaalista maan energiauudistusta.

Todennäköistä kuitenkin on, että elvytyspaketit menevät nyt läpi, mikä tukee infrastruktuuria ja puhdasta energiaa. Lisäksi kuluttajille on luvassa suoria tukia.

Pörssi reagoi heti blue waveen. Nousussa olivat sykliset ja laskussa teknologiaosakkeet. Teknologiaosakkeiden lasku, etenkin, jos se jatkuu useamman päivän, kannattaa ehdottomasti käyttää ostopaikkana. Me suosimme parhaita kansainvälisiä teknologiaosakkeita.

Lähde: FinViz

Kirjoitimme aiemmin puhtaan energian ETF:stä, joka oli parhaiten vuonna 2020 tuottanut ETF. Myös se reagoi blue waveen vahvasti ja nousi 7,2 % yhdessä päivässä.

Lähde: TradingView

Sijoittajan oltava hereillä

Sijoittajan kannattaa seurata tärkeimpiä megatrendejä sekä pitää osa salkun osakkeista syklisissä. Nämä trendit näyttävät edelleen vetävän.

Riskinä on koronamutaatio, joka on ajanut Britannian jo vaikeaan tilanteeseen. Toinen riski on sijoittajien liiallinen optimismi, joka johti 2018 tammikuun lopussa korjausliikkeeseen.

Markkinaympäristön riski-indikaattorit antavat sijoittajalle signaalin, jolloin poistua markkinoilta. Markkinaympäristössä on myös muita sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita, jotka auttavat sijoituspäätöksissä.

Siirry Markkinaympäristöön

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy