Vuonna 2020 parhaiten tuottanut ETF on…

Puhtaan energian yhtiöt ovat nousseet hurjasti vuonna 2020. Se takasi ykkössijan Global Clean Energy ETF:lle vuoden 2020 tuottovertailussa.

Julkaistu: 23.12.2020 Kirjoittaja:

eettinen sijoittaminen ETF Globaalit megatrendit kestävä kehitys sijoitusideat vastuullinen sijoittaminen

Vuoden 2020 paras ETF

Tutkimme ETF-työkalulla parhaiten tuottaneita Eurooppaan listattuja ETF:iä vuonna 2020. Tuottoero ykkösen ja kakkosen välillä on niin suuri, että voittaja voidaan jo julkistaa. Voittaja on iShares Global Clean Energy.

ETF on tuottanut kuluvana vuotena peräti 110 %. Seuraavaksi parhaiten tuottaneiden tuotot ovat jääneet alle 70 %:iin. ETF:n kulu on 0,65 % vuodessa, joten keskimääräistä korkeampi kulu ei ole estänyt ETF:ää pääsemästä hyvään tuottoon.

Pitkästä yli 10 vuoden tuottohistoriasta voidaan havaita, että puhtaan energian ETF ei tuottanut yli 10 vuoteen mitään ennen kuluvan vuoden hurjaa nousua. Yksi tekijä nousun takana on Bidenin valinta presidentiksi.

Lähde TradingView

ETF:n sisältö

ETF sisältää 30 osaketta. Suurin maantieteellinen alue on USA 33,3 %:n painolla ja seuraavaksi suurin Kiina 10,5 %:n painolla. Uusi-Seelanti 9,2 % ja Tanska 8,9 % tulevat seuraavina.

Suurin sijoitus on yhdysvaltalainen Plug Power, joka on ollut tähän vuoteen asti ikuinen lupaus. Tänä vuonna lupauksia on lunastettu ja osake on noussut käsittämättömät yli 1000 % vuoden aikana. Plug Power on ensimmäinen yhtiö, joka on kaupallistanut vetypolttokennoteknologioita. Kohdemarkkinoiden kysyntä on suurta ja markkkinoilla etsitään kestävämpiä ja tehokkaampia virtalähteitä. Q3:lla yhtiön laskutus oli sen 22 vuoden historian korkeimmalla tasolla. Yhtiö odottaa koko vuoden laskutuksen olevan 330 miljoonaa dollaria. Yhtiö tavoittelee vuonna 2024 liikevaihtoa, joka on 1,2 miljardia dollaria ja 100 miljoonan dollarin operatiivista tulosta. Yhtiön markkina-arvo on 15,8 miljardia dollaria, joten osake on tähtitieteellisen korkealle valuoitu. Markkinat uskovat, että PlugPowerin teknologia on huomattavan paljon arvokkaampi kuin yhtiön taloudelliset tavoitteet. Marraskuussa PlugPower nosti osakeannilla miljardi dollaria vauhdittaakseen kasvua. Joulukuussa yhtiö tiedotti Wal-Mart-yhteistyön laajenemisesta. PlugPower toimittaa yli 9500 GenDrive-polttokennoa Wal-Martin e-commerce ajoneuvoihin Pohjois-Amerikassa. Plug Powerin markkinat syntyvät verkkokaupan voimakkaasta kasvusta, kun verkkokaupan jättiläät ja logistiikkayhtiöt haluavat päästöttömiä kuljetuksia.

ETF:n toiseksi suurin sijoitus on Enphase Energy. Se on globaali energiateknologiayritys ja maailman johtava aurinkosähkömuuntajien toimittaja. Yhtiö tarjoaa älykkäitä, helppokäyttöisiä ratkaisuja, jotka yhdistävät aurinkosähkön tuotannon, varastoinnin ja hallinnan yhdellä älykkäällä alustalla. Myös Enphase on ns. ikuinen lupaus, jonka osaketta sai vielä vuonna 2017 yhdellä dollarilla. Nyt osake maksaa 177 dollaria. Energian varastointimarkkinoiden ennustetaan kasvavan 546 miljardiin dollariin vuoteen 2035 mennessä. Vuosittaisen kasvuvauhdin ennakoidaan olevan 76 % seuraavien kolmen vuoden aikana. Kun energian varastointimarkkinoiden ennustetaan kasvavan dramaattisesti, alan aktiivisimpia yrityksiä ovat NeoVolta, Tesla, SolarEdge ja Enphase Energy. Q3:lla Enphasen liikevaihto oli 178,5 M$ ja operatiivinen tulos 51,8 M$. Q4:lle yhtiö odottaa 245-260 M$ liikevaihtoa. Yhtiön markkina-arvo on 22,4 miljardia dollaria ja P/E-luku 140, joten myös Enphase on korkealle valuoitu.

Kolmanneksi suurin sijoitus on Xinyi Solar Holdings, joka on Hong Kongiin listattu aurinkoenergia-alan yhtiö. Osaketta voi seurata ja ostaa esimerkiksi eTorossa. Xinyi Solar on johtava globaali aurinkolasivalmistaja. Xinyi Solar on tehnyt merkittäviä investointeja aurinkovoimalahankkeiden kehittämiseen. Nämä investoinnit sisältävät järjestelmätekniikan suunnittelun, rakentamisen, käytön ja suurten aurinkosähköprojektien valvonnan. Xinyi Solarin H1/2020 liikevaihto oli 4,6 miljardia HKD (596 USD) ja nettotulos 1,4 miljardia HKD. Liikevaihto ja tulos kasvoivat vertailukaudesta. Markkina-arvo on 164,7 miljardia HKD, joten osake on näistä kolmesta valuaatiomittareilla selvästi edullisin.

Global Clean Energy ETF on kiinni isossa megatrendissä. Markkina kasvaa voimakkaasti. Sijoittajan odotettua tuottoa tulevina vuosina laskee ETF:n sisältämien kärkiosakkeiden korkea valuaatio. ETF:n sisällöstä voi kuitenkin löytää uusia plugpowereita ja enphaseja, kun viitsii tutkia. Toinen vaihtoehto on ostaa itse ETF:ää ja seurata sen kehitystä.

Lähde iShares

Tutustu ETF-työkaluun

Vertaile lähes 3000 ETF:ää ja löydä valmiit sijoitusideat teemoittain.

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy