Viisi nyrkkisääntöä: ETF-rahastojen verotus

ETF-rahastojen verotus on herättänyt paljon keskustelua. Tässä on viisi nyrkkisääntöä liittyen ETF-rahastojen verotukseen.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

ETF-rahastojen verotus on herättänyt paljon keskustelua. Tässä on viisi nyrkkisääntöä liittyen ETF-rahastojen verotukseen.

ETF-rahastojen verotus

ETF-rahastojen verotus on pääosin yksinkertainen: ETF-sijoittaja maksaa pääomaveron ETF:stä saamastaan tuotosta ja osuuksien myynnistä saamistaan myynti- eli luovutusvoitoista. Verotusta mutkistaa se, että ETF-sijoittaja on usein tekemisissä ulkomaisten arvopapereiden kanssa.

ETF:t voidaan jakaa kahteen eri ryhmään sen mukaan, miten niiden tuottamaa voittoa rahastossa käsitellään

  • Tuotto-osuusrahastot: Rahasto jakaa tuottoja omistajille esimerkiksi kvartaaleittain tuottoosuuksina. Verotuksessa tuotto-osuus on 100%:sesti verotettavaa pääomatuloa.
  • Kasvuosuusrahastot: Rahaston saamat tuotot lisätään sijoitettuun pääomaan. Sijoittaja maksaa luovutusvoitosta veroa vasta, kun hän myy ETF-rahaston voitolla.

ETF-rahastojen verotuksen 5 nyrkkisääntöä

  1. Verotuksessa ETF-rahastoja käsitellään samalla tavalla kuin muitakin sijoitusrahastoja.
  2. Helpoimmalla selviää, jos sijoittaa ETF:ään, joka ei jaa tuottoa eli kasvuosuusrahastoon.
  3. Tuotto- ja kasvuosuusrahastoista saadut tuotot ovat saajalleen veronalaista tuloa riippumatta siitä, onko saajana luonnollinen henkilö tai osakeyhtiö.
  4. Suomalaisesta ETF-rahastosta saatava tulo verotetaan Suomen sisäisen verolainsäädännön mukaan
  5. Ulkomaalaisesta ETF-rahastosta saatavan tulon verotukseen vaikuttaa Suomen sisäisen lainsäädännön lisäksi se, onko Suomella ja lähdevaltiolla verosopimusta

Jos sijoittaja on yleisesti verovelvollinen Suomessa, hänen myyntivoittonsa verotetaan täällä. Jos käyttää Suomessa toimivaa välittäjää, kauppatietojen pitäisi kulkea suoraan verottajalle ja esitäytettyyn veroilmoitukseen. Sijoittajan vastuulle jää ilmoituksen tarkistaminen ja korjaaminen.

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalu auttaa ETF-valinnassa

ETF-työkalun Lisätiedot -välilehdeltä löydät tiedon ETF-rahaston verotuksellisesta kotimaasta ja Aloitus -välilehdeltä tiedon jakaako ETF tuotto-osuutta (osinkoa).

ETF-rahastojen verotus: ETF-työkalusta löydät ETF:n verotuksellisen kotimaan ja tiedon jakaako ETF tuotto-osuutta.

Apua ETF-sijoittamiseen

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana noin 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. 

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoitusmahdollisuuksia kvanttilaskennassa
Näin tehdään erinomainen rahastosalkku 5 minuutissa
Miten valitsen parhaan rahaston?
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat