ETF-sijoittaminen


Tilaa sijoittajakirje

Mikä on ETF?

Mikä on ETF? ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund eli pörssinoteerattu rahasto. Yksinkertaisesti ETF on rahasto, jonka voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osakkeen. ETF:t ovat nousseet ammattisijoittajien suosituimmaksi sijoitusmuodoksi niiden alhaisten kulujen ja monipuolisen valikoiman vuoksi.

  • ETF:n voi ostaa pörssistä samalla tavalla kuin osakkeen
    • Lähes kaikki suomalaiset pankit tarjoavat mahdollisuuden ETF-rahastojen ostamiseen verkkopankissa
  • Sijoittaja tietää, mitä arvopapereita ETF-rahasto omistaa ja missä suhteessa
  • Alhaiset kulut
  • Laaja valikoima ja mahdollisuus sijoittaa lähes mihin tahansa
  • ETF-sijoittajan riski ei ole sen korkeampi kuin perinteiseen rahastoon sijoittavan
  • Lue: Miten teen ensimmäisen ETF-sijoitukseni?
  • Lue: Miten löydät parhaimmat ETF:t helposti?
LATAA ilmainen ETF-OPAS!

ETF:n historia

Ensimmäinen ETF-rahasto lanseerattiin vuonna 1990 Kanadassa Toronton pörssiin. (Toronto 35 Index Participation Fund). Tunnetuin ETF on ensimmäinen Yhdysvaltoihin vuonna 1993 lanseerattu SPDR S&P 500 ETF, joka on edelleen olemassa. Rahasto on tuottanut lanseerauksesta tähän päivään 10,0 % vuotuisen tuoton (ennen veroja). Rahaston hallinnoimat varat ovat 176 miljardia dollaria, ja se on yksi maailman suosituimmista rahastoista. Eikä ihme, sillä sen vuotuinen kulu sijoittajalle on 0,095 %.

Rahasto sijoittaa varansa Yhdysvaltain osakemarkkinoiden kehitystä kuvaavan indeksin S&P 500 mukaisesti. Rahasto omistaa 500 yhdysvaltalaista osaketta täsmälleen samassa suhteessa kuin osakkeet ovat S&P 500 -indeksissä. Rahastolla saa siten tismalleen S&P 500 -indeksin mukaisen tuoton.

ETF-sijoittamisen ydin

Sijoittaja voi jokaisena pörssipäivänä kirjautua verkkopankkiin, etsiä ETF-rahaston ja ostaa sitä. Näin sijoittaja saa valmiiksi hajautetun sijoitusratkaisun huomattavasti perinteistä rahastosijoittamista alhaisemmilla kuluilla. Tässä on ETF-sijoittamisen ydin. Sijoittaja tietää jokaisena pörssipäivänä, mihin arvopapereihin rahat on sijoitettu ja mikä on sijoituksen arvo. Kulut ovat edulliset ja hajautuksen saa rakennettua helposti. Lisäksi ETF-sijoituksen voi muuttaa rahaksi milloin tahansa.

Maailman tunnetuimman sijoittajan Warren Buffetin neuvo perillisilleen on:

”Sijoittakaa omaisuudestani 10 % lyhytaikaisiin valtion velkapapereihin ja 90 % mahdollisimman alhaisen kustannuksen S&P 500 -indeksirahastoon”

ETF-rahastojen tarjonta

ETF-rahastot olivat pitkään vain suurten institutionaalisten sijoittajien suosiossa. Internet on kuitenkin tuonut sijoittamisen kaikkien ulottuville.

Tällä hetkellä ETF-rahastoja on yli 7 000 kappaletta ja niihin on sijoitettuna yli 6 000 miljardia dollaria. ETF-rahastojen suosio on räjähtänyt. Yhdysvalloissa jo 50 % ETF:issä olevista varoista on yksityissijoittajien sijoituksia. Eurooppa tulee perässä.

ETF:iä koskevat samat säädökset kuin perinteisiä rahastoja

ETF:t ovat vielä osalle sijoittajista ja toimijoista tuntemattomia sijoitusinstrumentteja. Osaaminen kasvaa, mutta vieläkin ETF:istä pelotellaan väärin perustein.

Sijoittajan kannalta olennaista on tietää, että ETF-rahastoissa olevat sijoitukset on turvattu eri kotivaltioiden mukaisilla säädöksillä. Esimerkiksi Euroopassa rahastoja säätelee UCITS-direktiivi ja sama säännös koskee niin normaaleja rahastoja kuin ETF:iä.

ETF-rahastosijoittaja ei siten altistu yllättäville riskeille, joissa toimijan konkurssitilanteessa sijoittaja menettäisi sijoitetun pääoman. ETF-sijoittajan riski ei tässä mielessä ole perinteisen rahastosijoittajan riskiä korkeampi.

Lue lisää ETF- ja indeksisijoittamisesta Sijoittaja.fi:n artikkeleista

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana noin 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. 

Kokeile ETF-työkalua eurolla!


AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT
Kokeile jäsenyyttä 14 päivää ilmaiseksi

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy