Vaikuttaako Hertzin konkurssi jo Nokian Renkaisiinkin ja muita mielenkiintoisia markkinatrendejä?

Mikä yhteys Hertzin konkurssilla on Nokian Renkaisiin? Kerromme myös muista markkinoiden hiljaisista signaaleista, jotka ovat varoittavia merkkejä sijoittajalle.

Julkaistu: 18.06.2020 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Hertzin konkurssi ja Nokian Renkaat

Kirjoitimme aiemmin Hertzin konkurssista ja erikoisista kurssiliikkeistä sen ympärillä. Konkurssilla voi olla myös muita heijastusvaikutuksia

Nokian Renkaiden kurssi oli hyvässä nosteessa ennen viime viikon markkinaromahdusta. Tämän jälkeen markkina on palautunut, mutta Nokian Renkaiden kurssikehitys on jäänyt jälkeen markkinasta sekä muista syklisistä. Alla kuvassa Nokian Renkaiden kurssi on 1,6 % alempana kuin 12.6.. Sitä vastoin Stora Enso, Outokumpu ja Cargotec ovat kaikki nousseet viime viikon romahduksesta.

Mitä kurssikehityksestä pitäisi päätellä?

Verrattaessa Nokian Renkaita kilpailijoihin, Micheliniin, Continentaliin ja Pirelliin, niin kaikkien kurssit ovat noin 10 % alempana kesäkuun huippukursseja.

Kurssikehitys tarkoittaa sitä, että markkinoiden usko rengasvalmistajiin on heikentynyt viimeisen 10 pörssipäivän aikana. Tähän on muutama selitys:

 • Hertzin potentiaalinen konkurssi tarkoittaa sitä, että käytettyjen autojen markkinoille tulisi myyntiin arviolta 667 000 autoa. Onko kaikissa tuoreet kumit alla, jolloin tämä vähentäisi rengasmyyntiä?
 • Kesäkuun 17. saatiin raportti Euroopan uusien autojen myynnistä. Uusia autoja myytiin toukokuussa 581 161 kappaletta, joka on 52 % vähemmän kuin vuosi sitten. Syynä laskuun on luonnollisesti COVID-19-pandemia
 • Uusien autojen myynti toukokuussa oli äärimmäisen heikko, mutta se parani huhtikuusta, jolloin myynti laski 76 %.
 • Myös USA:ssa autojen myynti on palautunut äärimmäisen heikosta huhtikuusta. Toukokuussa myytiin 32 % vähemmän autoja kuin vuosi sitten, kun huhtikuussa myynti laski 53 %.

Yksi merkittävä huomio myyntiraporteista on se, että kaupalliset ostajat eivät ole palanneet ostomarkkinoille. Tällä tarkoitetaan autovuokraamoita, kuten Hertziä. Autovuokraamoiden tilanne onkin koronapandemian vuoksi hankala ja voi olla, että näiden paluuta saadaan odotella vielä pitkään. Tämä on negatiivista autoteollisuudelle sekä rengasvalmistajille.

Toisaalta joidenkin markkinanäkemyksien mukaan koronapandemia voi lisätä yksityisautoilua ja siten autojen sekä autonrenkaiden kysyntää vuoden toisella puoliskolla. Aika näyttää, kertooko Nokian Renkaiden lyhyen tähtäimen kurssikehitys kasvavista markkinahuolista vai onko tilanne ohimenevä ja kurssi palaa takaisin nousutrendiin. Joka tapauksessa rakettinousuja ei nykyisellä kurssimomentilla kannata odotella.

Pandemian toinen aalto aiheuttaa hankaluuksia

Viikon takainen markkinaromahdus aiheutui sijoittajien ylioptimistisuudesta, mutta myös negatiivisista uutisista koronapandemian uudelleenleviämisestä Kiinassa sekä tietyissä USA:n osavaltioissa. Osasyy tartuntojen nousuun on lisääntynyt testauskapasiteetti, mutta toinen aalto on selvästi huolestuttanut markkinoita.

Tämä tieto on näkynyt myös tiettyjen pandemiasta erityisesti kärsivien osakkeiden kursseissa. Esimerkiksi hetki sitten piensijoittajien suosiossa olleet lento- ja risteily-yhtiöt ovat olleet alamaissa. Samoin matkailusta täysin riippuvaiset TripAdvisor, Bookings ja Expedia ovat lasketelleet.

Alla TripAdvisorin ja saman toimialan Googlen viimeisen 5 päivän kurssikehitys. TripAdvisor on laskenut lähes 15 % viimeisen 5 päivän aikana ja Googlen osake on vastaavasti lähes lähtötasoilla.

Johtopäätökset

Osakemarkkinan laserkatse on jälleen täysin koronapandemiassa ja sen toisessa aallossa. Markkinoilla tiedetään, että Fed on turvannut selustan ja että USA:ssa suunnitellaan uusia talouden tukipaketteja. Lisäksi lääkealan yhtiöiltä on tullut uusia positiivisia tietoja koronalääkkeistä ja rokotteesta. Tilanne on siten parempi kuin maaliskuussa. Tiettyjen koronaherkkien osakkeiden heikko kurssikehitys ja Hertzin potentiaalisen konkurssin heijastusvaikutukset ovat kuitenkin hiljaisia signaaleja, joista on hyvä olla tietoinen.

Tästä syystä sijoittajan kannattaa pitää sopivaa käteis- ja/tai kultapainoa sekä hyvin hajautettua osakesalkkua, joka sisältää koronaosakkeita, laatuyhtiöitä, mutta myös syklisiä. Katso ideat näistä.

Seuraa myös markkinaympäristöä sekä markkinakatsausartikkeleitamme, niin pysyt kartalla markkinan tuoreista käänteistä ja parhaista sijoitusideoista.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy