Konkurssi-Hertzillä 600 % tuotto – Mitä markkinoilla tapahtuu?

Hertzin osakkeen tarina on vuoden 2020 mielenkiintoisin tapaus. Suursijoittaja Icahn teki miljarditappiot ja piensijoittajat korjasivat voitot. Tarina ei kuitenkaan ole vielä lopussa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Hertzin osakkeen tarina on vuoden 2020 mielenkiintoisin tapaus. Suursijoittaja Icahn teki miljarditappiot ja piensijoittajat korjasivat voitot. Tarina ei kuitenkaan ole vielä lopussa.

Hertz hakeutui konkurssiin

Hertz hakeutui konkurssimenettelyyn 22.5.2020, kun yhtiö ei saanut vapaaehtoista velkajärjestelyä sovittua velkojiensa kanssa. COVID-19 on pysäyttänyt hupi- ja työmatkailun ja siten autovuokrauksen. Hertzillä on 19 miljardia velkaa, josta yli 14 miljardia kohdistuu vuokra-autoihin.

Sitten osakkeen ralli alkoi

Kerroimme aiemmassa artikkelissa, että piensijoittajat ovat rynnineet markkinoille, mikä on aiheuttanut markkinhäiriöitä. Yksi tällainen häiriö on Hertzin osakkeen kurssikehitys.

Konkurssihakemuksen jälkeen Hertzin osakkeen hinta romahti kolmesta dollarista alle yhteen dollariin. Kurssi lasketteli tasaisesti 4.6.2020 asti, kunnes alkoi tapahtua. Alimmillaan osakkeen hinta kävi alle 0,80 dollarissa. Sitten kurssi nousi parissa pörssipäivässä yli 5,5 dollariin. Nousua yli 600 %. Nopea oli myös osakkeen alamäki, sillä 11.6. Hertz maksoi 2,00 dollaria ja tällä tasolla osakkeen hinta on edelleen. Siis siltikin yli 100 % korkeammalla kuin konkurssihakemuksen jälkeisellä viikolla.

Mistä on kyse?

Markkinoilla Hertz-rallia on kutsuttu noobie-ralliksi. Sillä tarkoitetaan sitä, että osakemarkkinoille on tullut miljoonia piensijoittajia, jotka eivät tiedä, mitä tekevät ja ostavat alle dollarin hintaisia osakkeita nousua toivoen. Samanlaisia selittämättömiä kurssiliikkeitä on Suomessa nähty viime viikkoina Finnairin ja Stockmannin osakkeissa.

Kurssinousun taustalla on toki muutakin. Ammattisijoittajat, hedge-rahastot etunenässä, ovat shortanneet Hertzin osaketta. Kun Hertzin osake lähti nousuun, joutuivat hedge-rahastot ostamaan lyhyeksimyymänsä Hertzin osakkeet, mikä vahvisti kurssinousua.

Myös Hertzissa kurssiralli huomattiin ja yhtiö sai luvan järjestää miljardin dollarin osakeannin, joka lopulta asettui 500 miljoonaan. Antiesitteessä yhtiö palautti sijoittajat maan pinnalle. Hertz kertoi, että ”Emme voi ennustaa, miten osakkeita kohdellaan konkurssimenettelyssä, mutta odotamme, että osakkeenomistajat eivät saa palautusta minkään suunnitelman kautta.” Hertz myös kertoi, että ”vakuutetuilla ja vakuudettomilla veloilla käydään tällä hetkellä kauppaa huomattavalla alennuksella.” Tämä tarkoittaa sitä, että konkurssimenettelyssä edes velkojat eivät saa sijoituksiaan takaisin.

Hertzin nousu vaatisi ihmettä. Yhtiön mukaan tämä edellyttäisi ”merkittävää ja nopeaa ja tällä hetkellä ennakoimatonta liiketoimintaolosuhteiden parantamista ennen COVID-19: n aloittamista tai lähellä COVID: tä -19 tasoa”.

Miten käy Hertzin osakkeen?

Osakeannilla, jos se toteutuu kokonaisuudessan, Hertz osti itselleen hieman lisäaikaa. Tämä voi osoittautua pelastukseksi, kun matkailu elpyy koronarajoitusten poistuessa. Myös uutiset rokotteesta ovat positiivista Hertzille.

Kaikki positiiviset uutiset ovat saaneet aikaan sen, että Hertzin osake on jämähtänyt yli 100 % korkeammalle tasolle kuin viikko sitten. Todennäköisin vaihtoehto on kuitenkin se, että osakkeen arvo on lopulta nolla. Siksi saneeraus- ja konkurssimenettelyssä oleviin osakkeisiin ei kannata sijoittaa.

Hertzin osakkeen tarina on kuitenkin vuoden 2020 mielenkiintoisin tapahtuma, joka kirvoittaa vielä monta artikkelia ja tutkimusta. Yksi tarinan sivujuonne on se, että miljardöörisijoittaja Carl Icahn oli Hertzin suuromistaja vielä maaliskuussa. Hän myi osakkeet yli 2 miljardin dollarin tappiolla Hertzin hakeuduttua konkurssiin.

Jälleen suursijoittaja teki miljarditappiota osakkeella, jolla piensijoittajat tekevät voittoa. Piensijoittajat vs. Icahn ja Buffett 2-0. Kumpikaan tarina ei kuitenkaan ole vielä lopussa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat