Tällä Suomi-osakestrategialla pärjää koronamarkkinassa ja sen jälkeen

Jaottelimme parhaita suomalaisia osakkeita kolmeen koriin. Salkussa kannattaa nyt olla osakkeita kaikista kolmesta. Siten selviää nykyisessä ja koronan jälkeisessä markkinatilanteessa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Jaottelimme parhaita suomalaisia osakkeita kolmeen koriin. Salkussa kannattaa nyt olla osakkeita kaikista kolmesta. Siten selviää nykyisessä ja koronan jälkeisessä markkinatilanteessa.

Sijoitusideat koronan jälkeiseen maailman

Teimme laajan analyysin kansainvälisistä osakkeista ja nyt ovat vuorossa suomalaiset osakkeet. Kansainvälisissä osakkeissa lajittelimme osakkeet neljään koriin, koska maailman osakevalikoima on laajempi. Pelkästään kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalussa on 1130 osaketta, kun suomalaisten osakkeiden Osaketyökalussa on 109 osaketta. Suomessa koreja on vähemmästä valikoimasta johtuen kolme.

Olemme tehneet osakevalinnat ja jaottelut yhtiökohtaiseen näkemykseen sekä yhtiöiden Q1-raportteihin perustuen. Alla vielä kertauksena faktat, miten korona muuttaa maailmaa ja yhtiöiden toimintaympäristöä.

 • Finnair on arvioinut, että lentoliikenne palaa 2-3 vuodessa samalle tasolla kuin se oli ennen koronaa.
 • Microsoftin toimitusjohtaja kertoi, että yritykset ottivat kahdessa kuukaudessa kahden vuoden digiloikan.
 • Twitter ja monet etulinjan teknologiayhtiöt ovat kertoneet, ettei työntekijöiden tarvitse ikinä palata toimistotöihin.
 • Valtioiden asettamat rajoitukset ovat hyödyttäneet suuria kauppajättejä kaikkialla maailmassa.
 • Lentoliikenne ja matkailu ovat laskeneet yli 80 % koronakriisissä
 • Verkkokauppa ja pelaaminen ovat lisääntyneet yli 100 %
 • Käteisen käyttö on vähentynyt. Kortti-, lähi- ja mobiilimaksaminen ovat lisääntyneet.
 • Pk-yritykset kaikkialla maailmassa ovat kärsineet eniten.
  • USA:ssa yli 30 % pk-yrityksistä on suljettuna ja alle puolet aikoo palkata irtisanotut työntekijät takaisin, kun tilanne parantuu
 • USA:ssa työttömyysaste on 20 % ja sen ei uskota laskevan alle 10 % vuoden 2020 aikana
 • Valtionvelan määrä on kasvanut voimakkaasti. Samoin yritykset ovat nostaneet velkaa ennätysmääriä kuluvien kuukausien aikana.

Kotimaisten osakkeiden lista

Olemme valinneet listalle noin kolmanneksen Osaketyökalun osakkeista. Listaa kannattaa käyttää apuna oman salkun rakentamisessa tai verrata omaa salkkua listan osakkeisiin. Tällä hetkellä salkussa kannattaa olla osakkeita vähintään kahdesta eri kategoriasta, mielellään kolmesta. Muuten salkku on liian riskinen tai sen tuotto jää pettymykseksi. Osakkeet on jaoteltu kolmeen koriin sen perusteella, miten ne selviävät koronakriisistä:

 1. Hyötyy tai ei merkittävää vaikutusta
 2. Selviää vähin vaurioin
 3. Kärsii, mutta palautuu nopeasti.

Esimerkiksi ykköskoriin kuuluvasta osakkeesta on Orion. Yhtiö hyötyi koronakriisistä, sillä alussa lääkkeitä hamstrattiin, seuraavaksi tehohoidossa käytetyn Dexdor®-lääkkeen kysyntä kääntyi voimakkaaseen nousuun maaliskuussa ja myös Easyhaler®-tuoteperheen myynti kasvoi ennakoitua nopeammin. Esimerkki kakkoskoriin kuuluvasta osakkeesta on Huhtamäki. Yhtiö selviytyi Q1:stä erinomaisesti, mutta kvartaali oli kaksijakoinen. Ruokapakkausten kysyntä jatkui hyvänä, mutta koronaviruspandemian puhkeamisen myötä Food Service -segmentin liikevaihto laski. Huhtamäki selviää kuitenkin koronakriisistä vähin vaurioin. Esimerkki kolmoskategorian osakkeesta on Marimekko, jonka kurssi on noussut voimakkaasti markkinarotaation myötä. Kirjoitimme jo aiemmin, että osake on ns. pohjalle lyöty osake, jossa on kova nousupotentiaali. Nyt nousua on jo mukavasti realisoitunut. Osake on edelleen ”osta” etenkin, jos kurssi hieman tulevina viikkoina pakittaa. Yhtiö on erinomaisesti johdettu ja Suomen tunnetuin vaatebrändi.

Voit myös täydentää listaa tai suunnitella oman korijaottelun Osaketyökalua hyödyntäen. Tärkeintä, että olet oma salkunhoitajasi ja muokkaat salkustasi sellaisen, että se selviää korona- sekä koronan jälkeisessä markkinassa.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
WIMAO
Sijoittajan valinnat