Analyysissa S-pankin Säästörahastot – ovatko Säästörahastot järkisijoitus?

Sijoita S-bonukset automaattisesti tuottoa poikimaan. Helppoa ja vaivatonta. Tutkimme, mitä S-Pankin S-Säästörahastot pitävät sisällään, ja miten rahastot vertautuvat muihin yhdistelmärahastoihin. Ovatko S-Pankin Säästörahastot järkisijoitus?

ETF rahasto rahastot säästäminen

S-Pankin Säästörahastot – Superhelppo tapa aloittaa säästäminen?

S-Pankin idea siitä, että s-bonukset voi sijoittaa rahastoihin on loistava. Rahastosäästäminen on tehty helpoksi. Asiakkaan ei tarvitse kuin:

 1. Valita yksi kolmesta S-Säästörahastovaihtoehdosta
 2. Tee S-Rahastotilisopimus verkkopankissa
 3. Valmista tuli! Bonukset siirtyvät automaattisesti rahastoihin ja tuottoa kertyy!

S-Pankin Säästörahastot ovat varainhoitorahastoja eli rahastojen rahastoja, jotka sijoittavat varansa edelleen muihin sijoitusrahastoihin. Varainhoitorahastojen hienous piilee siinä, että yhdellä rahastosijoituksella saadaan laaja hajautus eri omaisuusluokkiin ja markkina-alueille. Rahastot soveltuvat helppoutensa vuoksi erityisen hyvin aloittelevalle sijoittajalle tai säästäjälle.

Kuluttomia rahastoja ilman hallinnointikuluja?

Rahastojen tiedoista voi saada nopealla vilkaisulla vaikutelman kuluttomuudesta, sillä merkintä- ja lunastuspalkkioilla ovat 0,00 % ja hallinnointipalkkio 0,00 %, mutta tähän lankaan ei säästäjän kannata mennä. Rahastoista peritään hallinnointikuluja siinä, missä muidenkin pankkien tarjoamista rahastoista. S-Pankin Säästörahastot ovat FIM Varainhoitorahastoja (FIM Varainhoito 30, FIM Varainhoito 70 ja FIM Varainhoito 100), jotka on uudelleen paketoitu ja nimetty S-ryhmän osuuskauppojen asiakasomistajille suunnattua markkinointia varten. FIMin rahastot perivät hallinnointikulut, ja nämä hallinnointikulut näkyvät S-Pankin rahastoesitteissä nimellä juoksevat kulut. Merkintä- ja lunastuspalkkioita rahastoista ei kuitenkaan peritä.

S-Säästörahasto Varovainen

 • S-Säästörahasto Varovainen on yhdistelmärahasto, joka sijoittaa normaalitilanteessa varoistaan noin 30 % osakerahastoihin ja noin 70 % korkorahastoihin
 • S-Säästörahasto Varovainen sopii parhaiten lyhyen aikavälin säästämiseen ja nimensä mukaisesti varovaiselle sijoittajalle.
 • Rahaston juoksevat kulut olivat 0,79 % vuonna 2017. Viime vuonna rahasto tuotti 2,3 % kulujensa jälkeen, ilman hallinnointikuluja tuottoa olisi kertynyt 3,1 %. Rahastosäästäjällä meni viime vuonna 26 % tuotoistaan rahaston kuluihin.

S-Säästörahasto Kohtuullinen

 • S-Säästörahasto Kohtuullinen on yhdistelmärahasto, joka sijoittaa normaalitilanteessa varoistaan noin 70 % osakerahastoihin ja noin 30 % korkorahastoihin
 • S-Säästörahasto Kohtuullisessa on reilusti enemmän osakepainoa, joten se sopii pitkäaikaisempaan säästämiseen ja huomattavasti talletuksia korkeampaa tuottoa tavoittelevalle säästäjälle.
 • Rahaston juoksevat kulut olivat 1,02 % vuonna 2017. Viime vuonna rahasto tuotti 4,3 % kulujensa jälkeen, ilman hallinnointikuluja tuottoa olisi kertynyt 5,3 %. Rahastosäästäjällä meni viime vuonna 19 % tuotoistaan rahaston kuluihin.

S-Säästörahasto Rohkea

 • S-Säästörahasto Rohkea on yhdistelmärahasto, joka sijoittaa normaalitilanteessa varoistaan lähes 100 % osakemarkkinoille sijoittaviin rahastoihin.
 • S-Säästörahasto Rohkeassa suurin osa varoista on sijoitettu osakemarkkinoille. Siksi se sopii parhaiten pitkäaikaiseen säästämiseen esimerkiksi eläkepäiviä varten ja hyvää tuottoa tavoittelevalle säästäjälle, joka ymmärtää korkeaan osakepainoon liittyvät riskit.
 • Rahaston juoksevat kulut olivat 1,15 % vuonna 2017. Viime vuonna rahasto tuotti 5,8 % kulujensa jälkeen, ilman hallinnointikuluja tuottoa olisi kertynyt 7,0 %. Rahastosäästäjällä meni viime vuonna 17 % tuotoistaan rahaston kuluihin.

Miten S-Säästörahastot ovat tuottaneet?

Vertailimme S-Pankin Säästörahastojen tuottoja osuussarjojen perustamisesta lähtien. Odotetusti parasta tuottoa sai korkeimmalla riskillä sijoittamalla S-Säästörahasto Rohkeaan, joka tuotti tuona aikana 44,1 %. S-Säästörahasto Kohtuullinen tuotti 32,6 %, ja vastaavaksi heikointa tuottoa saatiin matalariskisimmällä rahastolla S-Säästörahasto Varovaisessa, joka tuotti reilun 4,5 vuoden aikana 16,0 %. Korkeimmat tuotot saatiin melkoisella vuoristoradalla istuessa, sillä pahimmillaan S-Säästörahasto Rohkea tipahti liki 20 % huipuistaan, kun taas S-Säästörahasto Varovaiseen säästänyt koki pahimmillaankin vain alle 10 % laskun rahaston arvossa.

S-Säästörahastojen Varovainen, Kohtuullinen ja Rohkea tuottokuvaajat 27.11.2013 – 6.6.2018

FIM / S-Säästörahastot Varovainen, Kohtuullinen ja Rohkea. Tuotto osuussarjojen perustamisesta.

Mitä Säästörahastot ovat syöneet?

Artikkelissamme S-Pankki tienaa bonus-asiakkaiden rahastosijoituksilla nelisen vuotta sitten totesimme, että S-Pankin Säästörahastojen osakesijoitukset olivat keskittyneet vahvasti Yhdysvaltalaisiin globaaleihin jättiyrityksiin ja Etelä-Euroopan valtioiden velkakirjoihin. Mikä on muuttunut viimeisen 4 vuoden aikana? Pääpiirteittäin ei mitään. Osakesijoitusten paino on edelleenkin vahvasti Yhdysvaltalaisissa ja globaaleissa jättiyrityksissä, ja korkojen pääpaino on eteläisen euroalueen valtioiden velkapapereissa.

Pieniä painotuksia on kuitenkin tehty kohti korkeamman tuotto-odotuksen omaavia omaisuusluokkia (omaisuusluokkien tuotto-odotukset nähtävissä Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristöstä). Osakesijoituksissa Yhdysvaltojen paino on hieman laskenut arvostustasojen noustua huomattavasti muita alueita korkeammaksi, ja painopiste on siirtynyt kohti Eurooppaa sekä globaaleja ja kehittyviä markkinoita. Korkosijoituksissa on viimeisen vuoden aikana siirrytty lyhemmän juoksuajan lainoihin korkojennousun pelossa. Korkeariskisistä high yield -yrityslainoista on luovuttu, ja kehittyvien markkinoiden korkorahastot ovat tulleet uutena mukaan.

Säästäjän kannalta on ikävä huomata, että S-bonukset menevät edullisten ETF-rahastojen sijaan lähes yksinomaan kalliisiin FIM:in rahastoihin, joista FIM perii hallinnointipalkkiot.

S-Säästörahasto Varovainen

Rahaston 10 suurinta sijoitusta (31.5.2018)

 1. 18,30 % FIM Likvidi (euroalueelle sijoittava rahamarkkinarahasto: pääpaino yritysten joukkovelkakirjalainoissa, joissa lyhyt juoksuaika)
 2. 13,01 % FIM Euro (euroalueen korkorahasto: pääpaino Ranskan, Italian ja Espanjan valtioiden velkapapereissa)
 3. 9,70 % FIM Kehittyvä Korko (kehittyvien markkinoiden valtioiden ja yritysten joukkolainoihin sijoittava korkorahasto)
 4. 9,22 % FIM USA (USA:n osakemarkkinoille sijoittava rahasto)
 5. 7,57 % Käteinen
 6. 6,15 % FIM Eurooppa (euroalueelle sijoittava osakerahasto)
 7. 5,79 % ODDO BHF Euro Credit Short Duration CI (lyhyen juoksuajan euromääräisiin yrityslainoihin sijoittava korkorahasto)
 8. 5,52 % ODDO BHF Euro Corporate Bond CI (hyvän luottoluokituksen euromääräisiin yrityslainoihin sijoittava korkorahasto)
 9. 4,06 % FIM Real (sijoittaa alle 10 vuoden pituisiin euromääräisiin inflaatiosuojattuihin joukkolainoihin: pääpaino Ranskan ja Italian valtioiden velkapapereissa)
 10. 3,97 % FIM Maailma K (maailmanlaajuisesti osakemarkkinoille sijoittava rahasto: pääpaino USA:ssa)

S-Säästörahasto Kohtuullinen

Rahaston 10 suurinta sijoitusta (31.5.2018)

 1. 14,10 % FIM Eurooppa (euroalueelle sijoittava osakerahasto)
 2. 12,58 % FIM USA (USA:n osakemarkkinoille sijoittava rahasto)
 3. 11,30 % iShares Core S&P 500 UCITS ETF (USA:n osakkeisiin sijoittava ETF)
 4. 6,58 % FIM Likvidi (euroalueelle sijoittava rahamarkkinarahasto: pääpaino yritysten joukkovelkakirjalainoissa, joissa lyhyt juoksuaika)
 5. 5,41 % Käteinen
 6. 4,89 % FIM Maailma K (maailmanlaajuisesti osakemarkkinoille sijoittava rahasto: pääpaino USA:ssa)
 7. 4,72 % iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF (Japanilaisiin osakkeisiin sijoittava ETF)
 8. 4,49 % FIM Euro (euroalueen korkorahasto: pääpaino Ranskan, Italian ja Espanjan valtioiden velkapapereissa)
 9. 4,26 % FIM Brands (tunnettuihin ja vahvoihin tuotemerkkeihin sijoittava osakerahasto: pääpaino globaaleissa yhtiöissä, suurin sijoitus Amazon)
 10. 3,88 % FIM Kehittyvä Korko (kehittyvien markkinoiden valtioiden ja yritysten joukkolainoihin sijoittava korkorahasto)

S-Säästörahasto Rohkea

Rahaston 10 suurinta sijoitusta (31.5.2018)

  1. 16,43 % FIM Eurooppa Sijoitusrahasto (euroalueelle sijoittava osakerahasto)
  2. 15,13 % FIM USA (USA:n osakemarkkinoille sijoittava rahasto)
  3. 12,30 % iShares Core S&P 500 UCITS ETF (USA:n osakkeisiin sijoittava ETF)
  4. 10,66 % FIM Maailma K (maailmanlaajuisesti osakemarkkinoille sijoittava rahasto: pääpaino USA:ssa)
  5. 7,65 % db x-trackers – S&P 500 ETF (USA:n osakkeisiin sijoittava ETF)
  6. 6,76 % iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF (Japanilaisiin osakkeisiin sijoittava ETF)
  7. 5,42 % FIM Kehittyvät Markkinat ESG (vastuullisen sijoittamisen periaatteilla kehittyville markkinoille sijoittava osakerahasto: pääpaino kiinalaisissa osakkeissa)
  8. 4,61 % FIM Brands (tunnettuihin ja vahvoihin tuotemerkkeihin sijoittava osakerahasto: pääpaino globaaleissa yhtiöissä, suurin sijoitus Amazon)
  9. 4,17 % FIM Tekoäly Sijoitusrahasto A (tekoälyä ja koneoppimista sijoituspäätöksissään hyödyntävä globaalisti sijoittava osakerahasto: pääpaino Yhdysvalloissa)
  10. 3,87 % FIM Kehittyvät Markkinat Pienemmät Yhtiöt A (pieniin ja keskisuuriin kehittyvien markkinoiden yhtiöihin sijoittava osakerahasto)

  Mitä muita vaihtoehtoja sijoittalla on?

  Vastaavia varainhoito- ja yhdistelmärahastoja on tarjolla kattavasti myös muilla pankeilla. Rahastojen sisällöissä ei ole suuria eroja, mutta näistä S-Pankin Säästörahastot nousevat edullisemman kulurakenteensa yli muiden. Verrattuna suuriin pankkeihin S-Pankin tarjoamilla Säästörahastoilla on pääsääntöisesti huomattavasti pienemmät juoksevat kulut, eikä merkintä- tai lunastuspalkkioita peritä lainkaan. Aloittelevalle säästäjälle S-Pankin rahastot voivat olla siis erittäinkin suositeltava vaihtoehto.

  OP

  • OP-Varovainen -rahaston juoksevat kulut olivat 1,00 % vuonna 2017.
  • OP-Maltillinen -rahaston juoksevat kulut olivat  1,33 % vuonna 2017.
  • OP-Rohkea -rahaston juoksevat kulut olivat  1,57 % vuonna 2017.

  Lisäksi kaikkien OP:n säästäjille suunnattujen rahasto-osuuksien myynnistä peritään 0,5 % lunastuspalkkio.

  Nordea

  • Säästö 25 -rahaston juoksevat kulut olivat 1,21 % vuonna 2017.
  • Säästö 50 -rahaston juoksevat kulut olivat 1,62 % vuonna 2017.
  • Säästö 75 -rahaston juoksevat kulut olivat 1,83 % vuonna 2017.
  • Maailma -rahaston juoksevat kulut olivat 1,00 % vuonna 2017.

  Lisäksi kaikkien Nordean säästäjille suunnattujen rahasto-osuuksien ostosta peritään 1,0 % merkintäpalkkio ja myynnistä 1,0 % lunastuspalkkio.

  Vertailussa Suomen suosituimmat yhdistelmärahastot

  Mitä tapahtuu, jos verrataan pelkkien kulujen sijaan myös rahastojen tuottoja ja riskejä? Vertailimme kaikki Suomen suosituimmat yhdistelmärahastot, ja rakensimme oman ETF-yhdistelmärahaston. Mikä voitti?

  Vertailussa mukana olevat yhdistelmärahastot:

  • Danske Invest Kompassi 25 / 50 / 75
  • Nordea Säästö 25 / 50 / 75
  • LähiTapiola Maailma 20 / 50 / 80
  • SEB 20 / 50 / 80
  • FIM Varainhoito 30 / 70 / 100
  • OP-Varovainen / OP-Maltillinen / OP-Rohkea
  • Ålandsbanken Premium 30 / 50 / 70.

  Avaa rahastovertailutaulukko tästä! Sijoittaja.fi -jäsenille

  ETF-rahastot

  Parempaa tuottoa kaipaavalle löytyy helposti myös parempia ratkaisuja. Tunnetusti tehokkain tapa kasvattaa säästöjen tuottoja on kulujen alentaminen. Vaikka S-Pankin tarjoamat Säästörahastot ovat kohtuullisen edullisia perinteisiksi rahastoiksi, ne vievät silti jopa yli viidenneksen säästäjän tuotoista. Kulut on helppo tiputtaa murto-osaan tästä käyttämällä edullisia indeksirahastoja tai pörssinoteerattuja rahastoja eli ETF-rahastoja.

  Sijoittaja.fi:ltä löytyy kolme helppoa ETF-mallisalkkua, jotka voi kopioida vaikka sellaisenaan. Passiivinen Kulupihtari on halvempien kulujensa ansiosta päihittänyt aktiiviset yhdistelmärahastot roimalla erolla. Lue myös Miten teen ensimmäisen ETF-sijoitukseni?

  Passiivinen Kulupihtari ETF-mallisalkun hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %. ETF-rahastoja käyttämällä kustannusten osuus tuotoista tippuu S-Pankin Säästörahastojen yli 20 prosentista helposti alle 10 prosenttiin ja parhaimmillaan jopa alle 5 prosenttiin. Ostaessasi ETF-rahastoja kannattaa huomioida kuitenkin mahdolliset välityspalkkiot erityisesti kuukausisäästettäessä pieniä summia.

  Piensijoittajalle ystävällisiä hintoja tarjoaa esimerkiksi Nordea (esim. 100 euron sijoituksesta peritään välityspalkkiota vain 1 euro), ja Nordnet tarjoaa kuukausisäästäjälle ilmaiset välityspalkkiot ETF-rahastoja ostettaessa 66 ETF-rahastossa. Lue analyysimme Nordnetin ETF-kuukausisäästämisestä ja Nordnetin tarjoamista ETF-rahastoista.

  Yhteenveto

  • S-Pankin Säästörahastot ovat helppo ja huoleton tapa automatisoida säästäminen ja varmistua riittävästä hajauttamisesta
  • Rahastoista ei peritä merkintä- tai lunastuspalkkioita välillisestikään
  • Rahastojen juoksevat kulut ovat kilpailukykyiset perinteisten pankkien varainhoitorahastojen rinnalla (S-Pankki: 0,79 %, 1,02 % ja 1,15 % vrt. esim. OP: 1,00 %, 1,33 % ja 1,57 %)
  • ETF-rahastoilla päästään alempiin kustannuksiin ja siten parempiin tuloksiin, mutta sijoittajan pitää nähdä itse hieman vaivaa. Huom! Säästörahastotkin pitävät sisällään ETF:iä. Samat ETF:t löytää helposti ETF-valintatyökalullamme.

  Lisää aiheesta

  Lisää rahastovertailuja ja analyyseja

     SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT  YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
  Tutustu yritysjäsenyyteen!

  Tilaa sijoittajakirje


  
  Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy