Analyysissa Seligsonin indeksirahastot

Seligson tunnetaan Suomen ensimmäisistä indeksirahastoista ja edullisista passiivisista rahastoista. Pankkien hintasota käy kuitenkin kovana. Vieläkö Seligson pärjää vertailussa muita rahastoja vastaan? Mikä rahastoista vaikuttaa tällä hetkellä houkuttelevimmalta sijoituskohteelta?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Seligson tunnetaan Suomen ensimmäisistä indeksirahastoista ja edullisista passiivisista rahastoista. Pankkien hintasota käy kuitenkin kovana. Vieläkö Seligson pärjää vertailussa muita rahastoja vastaan? Mikä rahastoista vaikuttaa tällä hetkellä houkuttelevimmalta sijoituskohteelta?

Millaiselle säästäjälle Seligson rahastot sopivat?

Seligson indeksirahastot tarjoavat kulutietoisille indeksisijoittamiseen luottaville säästäjille ja sijoittajille laajan rahastovalikoiman, joilla voi sijoittaa helposti ympäri maailmaa. Lisäksi Seligsonin valikoimasta löytyy rahastoja korkomarkkinoille hajauttamiseen sekä useita tutustumisen arvoisia aktiivisia rahastoja, joista valtaosa sijoittaa vähemmän tehokkaasti toimiville kehittyville markkinoille ja erilaisiin erikoistilanteisiin.

Seligson oli ensimmäinen rahastoyhtiö, joka toi indeksirahastoja Suomeen. Lisäksi Seligson lanseerasi Suomen ensimmäisen pörssinoteeratun rahaston Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF:n. Eivätkä innovaatiot jääneet siihen: Seligson toi ensimmäisenä Suomeen myös kestävän kehityksen indeksirahastot, jotka seuraavat perinteisten markkina-arvopainotteisten indeksien sijaan kestävän kehityksen indeksejä. Nykyisin kaikki Seligsonin indeksirahastot seuraavat kestävän kehityksen indeksejä.

Mikäli sijoittaja halusi takavuosina sijoittaa indeksirahastoihin ja hajauttaa omistuksiaan Euroopan tai Yhdysvaltojen ulkopuolelle, Seligson oli lähes aina paras ratkaisu. Sittemmin lähes kaikki pankit ovat tuoneet markkinoille omia kestävän kehityksen rahastoja ja indeksirahastoja, ja Seligsonin etumatka on kaventunut. Vieläkö Seligson pärjää vertailussa muita rahastoja vastaan?

Tutustu ETF-työkaluun!

Seligson & Co Suomi Indeksirahasto

Suomi Indeksirahasto seuraa OMX GES Finland Sustainability -osakeindeksiä, eli 40:tä korkeimman kestävän kehityksen pisteet saavaa osaketta 80 Helsingin pörssin eniten vaihdetun osakkeen joukosta.

Suomi Indeksirahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,46 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa neljänneksi edullisin vaihtoehto kuluttoman Nordnet Indeksirahasto (ent. Superrahasto) Suomen, pörssilistatun Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF:n ja OP-Suomi Indeksin (juoksevat kulut 0,39 %) jälkeen.

Suomi-indeksirahastot
Suomi-indeksirahastot

Seligson & Co Eurooppa Indeksirahasto

Eurooppa Indeksirahasto seuraa Dow Jones Sustainability Europe -osakeindeksiä, eli 20 % korkeimman kestävän kehityksen pisteet saavaa osaketta 600 suurimman eurooppalaisen osakkeen joukosta.

Eurooppa Indeksirahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,46 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa viidenneksi edullisin vaihtoehto. Edullisin vaihtoehto on Handelsbanken Eurooppa Indeksi Criteria (juoksevat kulut 0,20 %).

seligson rahastot & Eurooppa-indeksirahastot
Eurooppa-indeksirahastot

Seligson & Co Pohjois-Amerikka Indeksirahasto

Pohjois-Amerikka Indeksirahasto seuraa Dow Jones Sustainability North America -osakeindeksiä, eli 20 % korkeimman kestävän kehityksen pisteet saavaa osaketta 600 suurimman pohjois-amerikkalaisen osakkeen joukosta.

Pohjois-Amerikka Indeksirahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,43 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa kuudenneksi edullisin vaihtoehto. Edullisin vaihtoehto on Handelsbanken USA Indeksi (juoksevat kulut 0,20 %).

seligson rahastot & Pohjois-amerikka-indeksirahatot
Pohjois-amerikka-indeksirahatot

Seligson & Co Aasia Indeksirahasto

Aasia Indeksirahasto seuraa Dow Jones Sustainability Asia Pacific -osakeindeksiä, eli 20 % korkeimman kestävän kehityksen pisteet saavaa osaketta 600 suurimman Aasian ja Tyynenmeren alueen kehittyneiden markkinoiden osakkeen joukosta.

Aasia Indeksirahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,47 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa toiseksi edullisin vaihtoehto. Edullisempi: OP-Aasia Indeksi (juoksevat kulut 0,41 %).

seligson rahastot & Aasia-indeksirahastot
Aasia-indeksirahastot

Seligson & Co Kehittyvät Markkinat -rahasto

Kehittyvät Markkinat -rahasto on passiivinen rahasto, mutta se ei seuraa mitään indeksiä. Se on ns. rahastojen rahasto, joka sijoittaa varansa kehittyville markkinoille sijoittavien sijoitusrahastojen osuuksiin. Kohderahastot sijoittavat muun muassa Aasian, Latinalaisen Amerikan, Itä-Euroopan ja Afrikan markkinoille.

Kehittyvät Markkinat -rahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,72 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa neljänneksi edullisin vaihtoehto. Edullisin vaihtoehto on Handelsbanken Kehittyvät Markkinat Indeksi (0,60 %).

seligson rahastot & Kehittyvät markkinat -indeksirahastot
Kehittyvät markkinat-indeksirahastot

Seligson & Co Global Top 25 Brands -rahasto

Global Top 25 Brands sijoittaa 25:een maailman arvokkaimmat tuotemerkit omistaviin yhtiöihin. Rahasto sijoittaa 1/3:n salkun arvosta tasaosuuksin viiteen arvokkaimmat tuotemerkit omistaviin yhtiöihin ja 2/3:n salkun arvosta seuraaviin kahteenkymmeneen yhtiöön.

Global Top 25 Brands -rahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,60 %. Se on ylivoimaisesti piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa (kulutushyödykkeet ja päivittäistavarat) edullisin vaihtoehto.

seligson rahastot & Kulutustavarat ja päivittäistavarat -sektorirahastot
Kulutus- ja päivittäistavarat -sektorirahastot

FIM:n Brands-nimeä kantava rahasto veloittaa kolminkertaiset (3x!) kulut Seligsonin rahastoon nähden.

Seligson & Co Global Top 25 Pharmaceuticals -rahasto

Global Top 25 Pharmaceuticals sijoittaa 25:een johtavan lääketeollisuus- ja terveydenhuoltoyrityksen osakkeisiin perustuen yritysten markkina-arvoon, tutkimus- ja tuotekehityspanokseen, markkinaosuuteen ja markkinan laajuuteen. Rahasto sijoittaa 1/3:n salkun arvosta tasaosuuksin viiteen johtavan yhtiön osakkeisiin ja 2/3:n salkun arvosta seuraaviin kahteenkymmeneen yhtiöön.

Global Top 25 Pharmaceuticals -rahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,61 %.  Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa (terveydenhoito) edullisin vaihtoehto.

seligson rahastot & Terveydenhoito -sekorirahastot
Terveydenhoito -sekorirahastot
Tutustu ETF-työkaluun!

Seligson rahastojen 5 v tuottokehitys

Alla olevissa kuvaajissa ovat Seligson rahastojen 5 vuoden tuotot (17.6.2015-17.6.2020) ja kurssiheilunta sekä korrelaatiot suomalaisiin osakkeisiin.

Vuoden alusta Seligsonin rahastot ovat tuottaneet euroissa seuraavasti:

  • Global Top 25 Pharmaseuticals: 6,9 %
  • OMX Helsinki 25: -2,7 %
  • Pohjois-Amerikka: -2,8 %
  • Suomi: -3,1 %
  • Global Top 25 Brands: -5,6 %
  • Aasia: -8,0 %
  • Eurooppa: -9,8 %
  • Kehittyvät Markkinat: -13,6 %

Vuoden alusta ainoastaan defensiivisiin terveydenhoitosektorin yhtiöihin sijoittava Pharmaseuticals on plussalla. Pidemmällä aikavälillä suomalaiset ja Yhdysvaltoihin keskittyneet rahastot ovat pärjänneet parhaiten. Eurooppa, Aasia ja Kehittyvät Markkinat ovat pärjänneet kaikista heikoiten. OMX Helsinki 25 on voittanut Suomi Indeksirahaston niukasti (0,1 % prosenttiyksikön erolla) pidemmällä aikävälillä, pääosin alhaisempien kulujensa vuoksi.

Eurooppa, Aasia ja Kehittyvät Markkinat

Seligsonin rahastojen riski ja korrelaatio suomalaisiin osakkeisiin

Suomalaisia osakkeita tai Suomeen sijoittavia rahastoja omistavan sijoittajan on hyödyllistä täydentää salkkuaan hajautusta tarjoavilla sijoituskohteilla, joilla on matala korrelaatio suomalaisiin osakkeisiin. Volatiliteetti mittaa tuottojen heiluntaa.

Tutkimme Seligsonin rahastojen korrelaatiot suhteessa OMX Helsinki 25 -ETF-rahastoon. Suurinta hajautushyötyä ovat tarjonneet Global Top 25 Pharmaseuticals, Global Top 25 Brands ja Kehittyvät Markkinat rahastot. Volatiliteetilla mitattuna Suomi Indeksirahasto on kaikkein riskisin ja laajasti hajautettu Kehittyvät Markkinat puolestaan matalariskisin rahasto.

Seligsonin rahastojen riski ja korrelaatio suomalaisiin osakkeisiin

Seligson rahastot sijoittajan näkökulmasta (luettavissa vain jäsenille)

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä luet tämän artikkelin ja tuhansia muita artikkeleita. Lisäksi saat Sijoittaja360 -palvelun sijoittajan työkalut käyttöösi. Vertaile helposti osakkeita, ETF: ä ja rahastoja. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Tutustu ETF-työkaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Haastattelussa WellO2 Oy:n johto – suomalainen terveysteknologian yritys tähtää kansainväliseen kasvuun
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Tunnetuimmat sijoitustyylit, joita sijoittajat käyttävät
New call-to-action
Sijoittajan valinnat