Analyysissa Seligsonin indeksirahastot

Seligson tunnetaan Suomen ensimmäisistä indeksirahastoista ja edullisista passiivisista rahastoista. Pankkien hintasota käy kuitenkin kovana. Vieläkö Seligson pärjää vertailussa muita rahastoja vastaan? Mikä rahastoista vaikuttaa tällä hetkellä houkuttelevimmalta sijoituskohteelta?

ETF indeksisijoittaminen rahastot Seligson sijoitusideat

Millaiselle säästäjälle Seligson rahastot sopivat?

Seligson indeksirahastot tarjoavat kulutietoisille indeksisijoittamiseen luottaville säästäjille ja sijoittajille laajan rahastovalikoiman, joilla voi sijoittaa helposti ympäri maailmaa. Lisäksi Seligsonin valikoimasta löytyy rahastoja korkomarkkinoille hajauttamiseen sekä useita tutustumisen arvoisia aktiivisia rahastoja, joista valtaosa sijoittaa vähemmän tehokkaasti toimiville kehittyville markkinoille ja erilaisiin erikoistilanteisiin.

Seligson oli ensimmäinen rahastoyhtiö, joka toi indeksirahastoja Suomeen. Lisäksi Seligson lanseerasi Suomen ensimmäisen pörssinoteeratun rahaston Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF:n. Eivätkä innovaatiot jääneet siihen: Seligson toi ensimmäisenä Suomeen myös kestävän kehityksen indeksirahastot, jotka seuraavat perinteisten markkina-arvopainotteisten indeksien sijaan kestävän kehityksen indeksejä. Nykyisin kaikki Seligsonin indeksirahastot seuraavat kestävän kehityksen indeksejä.

Mikäli sijoittaja halusi takavuosina sijoittaa indeksirahastoihin ja hajauttaa omistuksiaan Euroopan tai Yhdysvaltojen ulkopuolelle, Seligson oli lähes aina paras ratkaisu. Sittemmin lähes kaikki pankit ovat tuoneet markkinoille omia kestävän kehityksen rahastoja ja indeksirahastoja, ja Seligsonin etumatka on kaventunut. Vieläkö Seligson pärjää vertailussa muita rahastoja vastaan?

Seligson & Co Suomi Indeksirahasto

Suomi Indeksirahasto seuraa OMX GES Finland Sustainability -osakeindeksiä, eli 40:tä korkeimman kestävän kehityksen pisteet saavaa osaketta 80 Helsingin pörssin eniten vaihdetun osakkeen joukosta.

Suomi Indeksirahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,46 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa neljänneksi edullisin vaihtoehto kuluttoman Nordnet Indeksirahasto (ent. Superrahasto) Suomen, pörssilistatun Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF:n ja OP-Suomi Indeksin (juoksevat kulut 0,39 %) jälkeen.

Seligson & Co Eurooppa Indeksirahasto

Eurooppa Indeksirahasto seuraa Dow Jones Sustainability Europe -osakeindeksiä, eli 20 % korkeimman kestävän kehityksen pisteet saavaa osaketta 600 suurimman eurooppalaisen osakkeen joukosta.

Eurooppa Indeksirahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,46 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa viidenneksi edullisin vaihtoehto. Edullisin vaihtoehto on Handelsbanken Eurooppa Indeksi Criteria (juoksevat kulut 0,20 %).

Seligson & Co Pohjois-Amerikka Indeksirahasto

Pohjois-Amerikka Indeksirahasto seuraa Dow Jones Sustainability North America -osakeindeksiä, eli 20 % korkeimman kestävän kehityksen pisteet saavaa osaketta 600 suurimman pohjois-amerikkalaisen osakkeen joukosta.

Pohjois-Amerikka Indeksirahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,43 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa kuudenneksi edullisin vaihtoehto. Edullisin vaihtoehto on Handelsbanken USA Indeksi (juoksevat kulut 0,20 %).

Seligson & Co Aasia Indeksirahasto

Aasia Indeksirahasto seuraa Dow Jones Sustainability Asia Pacific -osakeindeksiä, eli 20 % korkeimman kestävän kehityksen pisteet saavaa osaketta 600 suurimman Aasian ja Tyynenmeren alueen kehittyneiden markkinoiden osakkeen joukosta.

Aasia Indeksirahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,47 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa toiseksi edullisin vaihtoehto. Edullisempi: OP-Aasia Indeksi (juoksevat kulut 0,41 %).

Seligson & Co Kehittyvät Markkinat -rahasto

Kehittyvät Markkinat -rahasto on passiivinen rahasto, mutta se ei seuraa mitään indeksiä. Se on ns. rahastojen rahasto, joka sijoittaa varansa kehittyville markkinoille sijoittavien sijoitusrahastojen osuuksiin. Kohderahastot sijoittavat muun muassa Aasian, Latinalaisen Amerikan, Itä-Euroopan ja Afrikan markkinoille.

Kehittyvät Markkinat -rahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,72 %. Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa neljänneksi edullisin vaihtoehto. Edullisin vaihtoehto on Handelsbanken Kehittyvät Markkinat Indeksi (0,60 %).

Seligson & Co Global Top 25 Brands -rahasto

Global Top 25 Brands sijoittaa 25:een maailman arvokkaimmat tuotemerkit omistaviin yhtiöihin. Rahasto sijoittaa 1/3:n salkun arvosta tasaosuuksin viiteen arvokkaimmat tuotemerkit omistaviin yhtiöihin ja 2/3:n salkun arvosta seuraaviin kahteenkymmeneen yhtiöön.

Global Top 25 Brands -rahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,60 %. Se on ylivoimaisesti piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa (kulutushyödykkeet ja päivittäistavarat) edullisin vaihtoehto.

FIM:n Brands-nimeä kantava rahasto veloittaa kolminkertaiset (3x!) kulut Seligsonin rahastoon nähden.

Seligson & Co Global Top 25 Pharmaceuticals -rahasto

Global Top 25 Pharmaceuticals sijoittaa 25:een johtavan lääketeollisuus- ja terveydenhuoltoyrityksen osakkeisiin perustuen yritysten markkina-arvoon, tutkimus- ja tuotekehityspanokseen, markkinaosuuteen ja markkinan laajuuteen. Rahasto sijoittaa 1/3:n salkun arvosta tasaosuuksin viiteen johtavan yhtiön osakkeisiin ja 2/3:n salkun arvosta seuraaviin kahteenkymmeneen yhtiöön.

Global Top 25 Pharmaceuticals -rahaston juoksevat kulut edellisen vuoden aikana (vuonna 2019) olivat 0,61 %.  Se on piensijoittajille suunnatuista rahastoista kategoriansa (terveydenhoito) edullisin vaihtoehto.

Seligson rahastojen 5 v tuottokehitys

Alla olevissa kuvaajissa ovat Seligson rahastojen 5 vuoden tuotot (17.6.2015-17.6.2020) ja kurssiheilunta sekä korrelaatiot suomalaisiin osakkeisiin.

Vuoden alusta Seligsonin rahastot ovat tuottaneet euroissa seuraavasti:

 • Global Top 25 Pharmaseuticals: 6,9 %
 • OMX Helsinki 25: -2,7 %
 • Pohjois-Amerikka: -2,8 %
 • Suomi: -3,1 %
 • Global Top 25 Brands: -5,6 %
 • Aasia: -8,0 %
 • Eurooppa: -9,8 %
 • Kehittyvät Markkinat: -13,6 %

Vuoden alusta ainoastaan defensiivisiin terveydenhoitosektorin yhtiöihin sijoittava Pharmaseuticals on plussalla. Pidemmällä aikavälillä suomalaiset ja Yhdysvaltoihin keskittyneet rahastot ovat pärjänneet parhaiten. Eurooppa, Aasia ja Kehittyvät Markkinat ovat pärjänneet kaikista heikoiten. OMX Helsinki 25 on voittanut Suomi Indeksirahaston niukasti (0,1 % prosenttiyksikön erolla) pidemmällä aikävälillä, pääosin alhaisempien kulujensa vuoksi.

Seligsonin rahastojen riski ja korrelaatio suomalaisiin osakkeisiin

Suomalaisia osakkeita tai Suomeen sijoittavia rahastoja omistavan sijoittajan on hyödyllistä täydentää salkkuaan hajautusta tarjoavilla sijoituskohteilla, joilla on matala korrelaatio suomalaisiin osakkeisiin. Volatiliteetti mittaa tuottojen heiluntaa.

Tutkimme Seligsonin rahastojen korrelaatiot suhteessa OMX Helsinki 25 -ETF-rahastoon. Suurinta hajautushyötyä ovat tarjonneet Global Top 25 Pharmaseuticals, Global Top 25 Brands ja Kehittyvät Markkinat rahastot. Volatiliteetilla mitattuna Suomi Indeksirahasto on kaikkein riskisin ja laajasti hajautettu Kehittyvät Markkinat puolestaan matalariskisin rahasto.

Seligson rahastot sijoittajan näkökulmasta (luettavissa vain jäsenille)


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy