Pulinat pois – tässä ovat oikeasti Suomen parhaat rahastot

Päivitimme vertailun suomalaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista. Yksi sijoitustyyli nousi selvästi ylivoimaiseksi. Mitkä ovat Suomen parhaat osakerahastot?

Julkaistu: 24.05.2021 Kirjoittaja:

analyysi ETF parhaat rahastot rahastot

Sijoittaja.fi:n Suomen parhaat rahastot -rahastovertailu

Suomen parhaat rahastot -vertailussamme on mukana 29 pääasiassa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakerahastoa, joilta löytyy viiden vuoden tuottohistoria. Vertailun rahastoista ja niiden tunnusluvuista on nähtävissä selvästi syksyllä alkanut markkinarotaatio, jossa pienyhtiöt ovat olleet voittajia suurten indeksiyhtiöiden jäädessä kauas jälkeen.

Halusimme syventää rahastovertailua ja selvittää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 1. Mitkä ovat tavallisen rahastosäästäjän näkökulmasta Suomen parhaat rahastot
 2. Löytyykö rahastoja, joiden menestys on pysyvää ja jatkuvaa kuukaudesta toiseen
 3. Löytyykö rahastoja, joiden riski on selvästi pörssin yleistä riskiä matalampi
Avaa rahastovertailutaulukko tästä! Sijoittaja.fi -jäsenille

  Suomen parhaat osakerahastot

  Vertailumme perusteella parhaat rahastot ovat jälleen: Taaleri Mikro Markka, SEB Finland Small Cap ja Evli Suomi Pienyhtiöt. Kärkikolmikon rahastot ovat aktiivisia rahastoja, jotka sijoittavat pienyhtiöihin. Pienyhtiöihin sijoittava strategia on yleisesti tunnettu sijoitusstrategia, jolla on voitettu markkinaindeksi. Ensimmäinen indeksirahasto löytyy vertailustamme vasta sijalta kaksikymmentäyksi.

  Suomen parhaat rahastot

  Ensimmäiseksi vertailussa kivunnut Taaleri Mikro Markka on pärjännyt erinomaisesti niin muita rahastoja kuin indeksiä vastaan. Hyvän pitkän aikavälin tuottohistorian ja koronakriisissä loivaksi jääneen laskun myötä se on päihittänyt OMX Helsinki 25 -ETF:n vuotuistettuna 9,7 %-yksiköllä. Taaleri Mikro Markan keskimääräinen kuukausituotto on ollut selvästi indeksiä parempi, ja kuluvan vuoden tuotto on ollut huimat 22,3 %. Hyvät tuotot eivät ole kuitenkaan tulleet riskittä, sillä myös rahaston huonoimmat kuukausituotot ovat olleet rahastolistan heikoimman neljänneksen joukossa.

  Toiselle sijalle yltänyt SEB Finland Small Cap kärsi indeksiä pienemmät tappiot vuoden 2020 kurssiromahduksessa. Lisäksi rahasto onnistui hyödyntämään erinomaisesti vuoden 2019 ja 2020 kurssirallit. Lihavien vuosien jälkeen vuodesta 2021 näyttää tulleen SEBin rahastolle laiha vuosi. SEB Finland Small Capin kuluvan vuoden tuotto on rahastolistan huonoin, 9,4 prosenttia. Rahasto pisti vahvassa kurssitrendissä olleita osakkeitaan (mm. Harvia) myyntiin ennen aikojaan, ja kasvatti positioitaan vaaka- ja laskutrendissä kyntäneisiin osakkeisiin (mm. Kojamo ja Neles). Pitkällä aikavälillä strategia on kuitenkin tuottanut tulosta: heilunnalla mitattuna rahasto on yksi joukon matalariskisimmistä. 

  Kolmannelta sijalta löytyvä Evli Suomi Pienyhtiöt on takonut historiansa ajan poikkeuksellisen tasaista ylituottoa indeksiin nähden. Evlin rahasto on voittanut indeksin 59,3 prosenttina kuukausista ja myös keskimäärin.

  Suomen parhaat osakerahastot

  Vertailussa mukana 29 suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa kotimaista rahastoa. Tutki, miten oman pankkisi rahastot pärjäsivät vertailussa.

  Haluatko lukea koko artikkelin?


  Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
  Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.


  Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

  Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

  Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

  ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

  Tutustu ETF-työkaluun!


  FI_Free_stocks


  SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


  FI_Free_stocks

  YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
  Trialbox  SijoittajaApp
  
  Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy