Pulinat pois – tässä ovat oikeasti Suomen parhaat rahastot

Päivitimme vertailun suomalaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista. Yksi sijoitustyyli nousi selvästi ylivoimaiseksi. Mitkä ovat Suomen parhaat osakerahastot?

Julkaistu: 16.09.2021 Kirjoittaja:

analyysi ETF parhaat rahastot rahastot

Sijoittaja.fi:n Suomen parhaat rahastot -rahastovertailu

Suomen parhaat rahastot -vertailussamme on mukana 29 pääasiassa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakerahastoa, joilta löytyy viiden vuoden tuottohistoria. Vertailun rahastoista ja niiden tunnusluvuista on nähtävissä selvästi viime syksynä alkanut markkinarotaatio, jossa pienyhtiöt ovat olleet voittajia suurten indeksiyhtiöiden jäädessä kauas jälkeen.

Halusimme syventää rahastovertailua ja selvittää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 1. Mitkä ovat tavallisen rahastosäästäjän näkökulmasta Suomen parhaat rahastot
 2. Löytyykö rahastoja, joiden menestys on pysyvää ja jatkuvaa kuukaudesta toiseen
 3. Löytyykö rahastoja, joiden riski on selvästi pörssin yleistä riskiä matalampi
Avaa rahastovertailutaulukko tästä! Sijoittaja.fi -jäsenille

Suomen parhaat osakerahastot

Vertailumme perusteella parhaat rahastot ovat jälleen: Evli Suomi Pienyhtiöt, Aktia Mikro Markka (ent. Taaleri Mikro Markka) ja SEB Finland Small Cap. Kärkikolmikon rahastot ovat aktiivisia rahastoja, jotka sijoittavat pienyhtiöihin. Pienyhtiöihin sijoittava strategia on yleisesti tunnettu sijoitusstrategia, jolla on voitettu markkinaindeksi. Ensimmäinen indeksirahasto löytyy vertailustamme vasta sijalta viisitoista.

Toinen keskeinen selittävä tekijä kärkirahastojen erinomaisissa tuotoissa on osallistuminen listautumisiin, kuten Harvian, Aallon Groupin ja Musti Groupin listautumisiin. Listautumisissakin tosin vaaditaan taitoa valita parhaat.

Ensimmäiseksi vertailussa kivunnut Evli Suomi Pienyhtiöt on takonut historiansa ajan poikkeuksellisen tasaista ylituottoa indeksiin nähden. Evlin rahasto on voittanut indeksin 66,1 prosenttina kuukausista ja myös keskimäärin. Myös 5 vuoden kokonaistuoton ja tuotto-riskisuhteen osalta rahasto on aivan vertailun kärkeä. Osakevalintaan nojaavan rahaston etumatka kilpaileviin pienyhtiörahastoihin kasvoi Q2:lla mm. yli 35 % elokuussa nousseen Qt Groupin ylipainotuksella.

Toiselle sijalle yltänyt Aktia Mikro Markka on pärjännyt erinomaisesti niin muita rahastoja kuin indeksiä vastaan. Hyvän pitkän aikavälin tuottohistorian ja koronakriisissä loivaksi jääneen laskun myötä se on päihittänyt OMX Helsinki 25 -ETF:n vuotuistettuna 7,7 %-yksiköllä. Aktia Mikro Markan keskimääräinen kuukausituotto on ollut selvästi indeksiä parempi, ja kuluvan vuoden tuotto on ollut huimat 32,2 %. Hyvät tuotot eivät ole kuitenkaan tulleet riskittä, sillä myös rahaston huonoimmat kuukausituotot ovat olleet rahastolistan heikoimman neljänneksen joukossa.

Kolmannelle sijalle yltänyt SEB Finland Small Cap kärsi indeksiä pienemmät tappiot vuoden 2020 kurssiromahduksessa. Lisäksi rahasto onnistui hyödyntämään erinomaisesti vuoden 2019 ja 2020 kurssirallit. Lihavien vuosien jälkeen vuodesta 2021 näyttää tulleen SEBin rahastolle laiha vuosi. SEB Finland Small Capin kuluvan vuoden tuotto on rahastolistan heikoimpia, 20,2 prosenttia. Rahasto pisti syys-kevät -kaudella vahvassa kurssitrendissä olleita osakkeitaan (mm. Harvia) myyntiin ennen aikojaan, ja kasvatti positioitaan kesään saakka vaaka- ja laskutrendissä kyntäneisiin osakkeisiin (mm. Kojamo ja Neles). Pitkällä aikavälillä strategia on kuitenkin tuottanut tulosta: heilunnalla mitattuna rahasto on yksi joukon matalariskisimmistä. 

Suomen parhaat osakerahastot

Vertailussa mukana 29 suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa kotimaista rahastoa. Tutki, miten oman pankkisi rahastot pärjäsivät vertailussa.

Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

Lukuoikeus koko sisältöön!

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöösi Sijoittajan työkalut.

ALOITA JÄSENYYS JA SAAT LUKUOIKEUDEN KOKO SISÄLTÖÖN!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy