asuntosalkku listautuminen

Pulinat pois – tässä ovat oikeasti Suomen parhaat rahastot

Päivitimme vertailun suomalaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista. Yksi sijoitustyyli nousi selvästi ylivoimaiseksi. Mitkä ovat Suomen parhaat osakerahastot?

Julkaistu: 16.03.2022 Kirjoittaja:

analyysi ETF parhaat rahastot rahastot

Sijoittaja.fi:n Suomen parhaat rahastot -rahastovertailu

Suomen parhaat rahastot -vertailussamme on mukana 27 pääasiassa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakerahastoa, joilta löytyy viiden vuoden tuottohistoria. Vertailun rahastoista ja niiden tunnusluvuista on nähtävissä selvästi vuoden 2020 syksynä alkanut markkinarotaatio, jossa pienyhtiöt ovat olleet voittajia suurten indeksiyhtiöiden jäädessä kauas jälkeen.

Halusimme syventää rahastovertailua ja selvittää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitkä ovat tavallisen rahastosäästäjän näkökulmasta Suomen parhaat rahastot
  2. Löytyykö rahastoja, joiden menestys on pysyvää ja jatkuvaa kuukaudesta toiseen
  3. Löytyykö rahastoja, joiden riski on selvästi pörssin yleistä riskiä matalampi
Avaa rahastovertailutaulukko tästä!  Sijoittaja.fi -jäsenille

Suomen parhaat osakerahastot

Vertailumme perusteella parhaat rahastot ovat jälleen: Aktia Mikro Markka (ent. Taaleri Mikro Markka), SEB Finland Small Cap ja Evli Suomi Pienyhtiöt. Kärkikolmikon rahastot ovat aktiivisia rahastoja, jotka sijoittavat pienyhtiöihin. Pienyhtiöihin sijoittava strategia on yleisesti tunnettu sijoitusstrategia, jolla on voitettu markkinaindeksi. Ensimmäinen indeksirahasto löytyy vertailustamme vasta sijalta yksitoista.

Toinen keskeinen selittävä tekijä kärkirahastojen erinomaisissa tuotoissa on onnistunut osallistuminen listautumisiin, kuten Harvian, Aallon Groupin ja Musti Groupin listautumisiin. Listautumisissakin tosin vaaditaan taitoa valita parhaat.

Ensimmäiseksi vertailussa kivunnut Aktia Mikro Markka on pärjännyt erinomaisesti niin muita rahastoja kuin indeksiä vastaan. Hyvän pitkän aikavälin tuottohistorian ja koronakriisissä loivaksi jääneen laskun myötä se on päihittänyt OMX Helsinki 25 -ETF:n vuotuistettuna 7,2 %-yksiköllä. Aktia Mikro Markan keskimääräinen kuukausituotto on ollut selvästi indeksiä parempi, ja yleisen pienyhtiömarkkinan hyvän tuoton siivittämänä rahasto tuotti vuonna 2021 vahvat 36,0 %. Hyvät tuotot eivät ole kuitenkaan tulleet riskittä, sillä myös rahaston huonoimmat kuukausituotot ovat olleet rahastolistan heikoimman kolmanneksen joukossa.

Toiselle sijalle yltänyt SEB Finland Small Cap on takonut historiansa ajan poikkeuksellisen tasaista ylituottoa indeksiin nähden. SEBin rahasto on voittanut indeksin 61 prosenttina kuukausista ja myös keskimäärin.

SEB Finland Small Cap kärsi indeksiä pienemmät tappiot vuoden 2020 kurssiromahduksessa. Lisäksi rahasto onnistui hyödyntämään erinomaisesti vuoden 2019 ja 2020 kurssirallit. Lihavien vuosien jälkeen vuodesta 2021 näyttää tulleen SEBin rahastolle laiha vuosi. SEB Finland Small Capin kuluvan vuoden tuotto on rahastolistan heikoimpia, 19,1 prosenttia. Pitkällä aikavälillä strategia on kuitenkin tuottanut tulosta: tuotolla rahasto on listan toiseksi paras ja sen pahimmat tappiokuukaudet ovat vertailun lievimmästä päästä.

Kolmannelle sijalle yltänyt Evli Suomi Pienyhtiöt on takonut viimeiset kolme vuotta tasaista ylituottoa indeksiin nähden. Evlin rahasto voitti vertailuindeksinsä vuonna 2019, 2020 ja jälleen vuonna 2021. 5 vuoden kokonaistuoton ja tuotto-riskisuhteen osalta rahasto on aivan vertailun kärkeä. Osakevalintaan nojaavan rahasto keräsi etumatkaa kilpaileviin pienyhtiörahastoihin Q3:lla mm. jopa 80 % kesä-lokakuun aikana nousseen Qt Groupin ylipainotuksella, lokakuun jälkeen rahasto on ottanut takkiin samalla osakkeella (Qt Groupin osake laskenut yli 40 % huipuista).

Suomen parhaat osakerahastot

Vertailussa mukana 27 suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa kotimaista rahastoa. Tutki, miten oman pankkisi rahastot pärjäsivät vertailussa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile ilmaiseksi

Saat käyttöösi kaikki sijoittajan työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.

Aloita ilmainen kokeilu

Lukuoikeus koko sisältöön!

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöösi Sijoittajan työkalut.

ALOITA JÄSENYYS JA SAAT LUKUOIKEUDEN KOKO SISÄLTÖÖN!Northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


asuntosalkku listautuminen

Image


nordic lights yleisöanti

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy