Pulinat pois – tässä ovat oikeasti Suomen parhaat rahastot

Päivitimme vertailun suomalaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista. Lue nyt mitkä ovat Suomen parhaat osakerahastot!

Julkaistu: 22.09.2022 Kirjoittaja:

analyysi ETF parhaat rahastot rahastot

Sijoittaja.fi:n Suomen parhaat rahastot -rahastovertailu

Suomen parhaat rahastot -vertailussamme on mukana 25 pääasiassa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakerahastoa, joilta löytyy viiden vuoden tuottohistoria. Vertailun rahastojen sijoituksissa on jälleen nähty muutoksia vuoden 2022 aikana osakemarkkinoiden ollessa pääosin laskusuunnassa, esimerkiksi pienyhtiöihin sijoittavilla rahastoilla kuluva vuosi on ollut melko rankka.

Halusimme syventää rahastovertailua ja selvittää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitkä ovat tavallisen rahastosäästäjän näkökulmasta Suomen parhaat rahastot
  2. Löytyykö rahastoja, joiden menestys on pysyvää ja jatkuvaa kuukaudesta toiseen
  3. Löytyykö rahastoja, joiden riski on selvästi pörssin yleistä riskiä matalampi
Avaa rahastovertailutaulukko tästä!  Sijoittaja.fi -jäsenille

Suomen parhaat osakerahastot

Vertailumme perusteella parhaat rahastot ovat: Seligson & Co Phoebus, S-Pankki Fenno Osake ja Aktia Mikro Markka. Kärkikolmikon rahastot ovat aktiivisia rahastoja, jotka pyrkivät ylittämään vertailuindeksiensä tuoton. Rahastot sijoittavat pääasiassa suomalaisiin osakkeisiin, ja muista poiketen Aktia Mikro Markka sijoittaa pienyhtiöihin. Pienyhtiöihin sijoittava strategia on yleisesti tunnettu sijoitusstrategia, jolla on pyritty voittamaan markkinaindeksi. Listan ensimmäinen indeksirahasto löytyy sijalta 7.

Listan ensimmäiselle sijalle sijoittuva rahasto Seligson & Co Phoebus sijoittaa laadukkaiden yritysten osakkeisiin pitkällä yli 10 vuoden tähtäimellä, ja valitsee pääasiassa suomalaisia osakkeita kansainvälisellä mausteella. Rahasto on pärjännyt erittäin hyvin muita rahastoja ja indeksiä vastaan. Varsinkin vuoden 2022 osakemarkkinoiden ollessa laskusuunnassa Seligson & Co Phoebus on laskenut huomattavasti vertailuindeksejä maltillisemmin. Sijoitusstrategiansa mukaisesti rahaston parhaat kuukausituotot eivät ole listan kärkipäästä, mutta toisaalta huonoimmat kuukausituotot ovat listan maltillisimmasta päästä. Rahaston riski onkin erittäin matalalla tasolla, mikä näkyy korkeana tuottona suhteessa riskiin.

Toiselle sijalla yltävä rahasto S-Pankki Fenno Osake on pääosin Suomeen sijoittava osakerahasto. Rahasto sijoittaa kaikenkokoisiin yrityksiin, eikä sillä ole ennalta määrättyjä rajoja eri sektoreiden välillä. Koronadipin jälkeen vuonna 2020 rahasto on onnistunut tuottamaan indeksiään paremmin joka vuosi vuosina 2019-2021. Rahaston riski tosin on kärkikolmikon suurin. Vuoden 2022 aikana rahaston arvo on laskenut melko samassa suhteessa indeksin kanssa. Elokuun kuukausikatsauksessa rahastonhoitaja kertoo rahaston laskeneen riskitasoa alaspäin heikkojen talousnäkymien johdosta. Rahasto laski konepajojen ja perusteollisuuden painoa ja jätti näistä saadut rahat kassaan. Kassan kasvattaminen on rahastonhoitajan mukaan tilapäistä ja sitä on jatkossa tarkoitus käyttää, mikäli hyviä ostopaikkoja ilmaantuu.

Listan kolmannelle sijalle sijoittuu pääosin suomalaisiin pienyhtiöihin sijoittava Aktia Mikro Markka rahasto. Vuosina 2019–2021 rahasto takoi erittäin korkeita tuottoja yleisen pienyhtiömarkkinan hyvän tuoton siivittämänä, ja tämä näkyykin listan korkeimpana parhaiden kuukausien tuottona. Rahaston keskimääräinen tuotto on ollut hyvä indeksiin nähden. Hyvät tuotot eivät ole kuitenkaan tulleet riskittä, sillä myös rahaston huonoimmat kuukausituotot ovat rahastolistan kärjessä. Vuosi 2022 on ollut pienyhtiöihin sijoittavalle rahastolle heikko, sillä rahasto on tuottanut vuoden alusta noin -38,0 %, mikä on melko samoissa luvuissa Helsingin pörssin pienyhtiöindeksin kanssa.

Suomen parhaat osakerahastot (vain jäsenille)

Vertailussa mukana 25 suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa kotimaista rahastoa. Tutki, miten oman pankkisi rahastot pärjäsivät vertailussa.

Vertailumme on tehty seitsemän eri ominaisuuden perusteella. Alla yksittäisten osa-aluepisteiden perusteella parhaat rahastot.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile ilmaiseksi

Saat käyttöösi kaikki sijoittajan työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.

Aloita ilmainen kokeilu

Lukuoikeus koko sisältöön!

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöösi Sijoittajan työkalut.

ALOITA JÄSENYYS JA SAAT LUKUOIKEUDEN KOKO SISÄLTÖÖN!endomines yleisöanti


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


29.11.2022 15:59 | Sijoittaja.fi
Parhaat laatuyhtiöihin sijoittavat ETF-rahastot

24.11.2022 09:12 | Sijoittaja.fi
Vuoden 2023 sijoitusteemat: fintech-osakkeet


Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy